Maj-Czerwiec 2017 3city
-
WIADOMOŚĆ
-
Pielęgnacyjne warto w Gemini na pewno. Dobre tam ceny mają
A szczepienia tez lubie rozłożyć, zawsze się boje wszystkim na raz.
Pneumokoki nigdy nie slyszalam żeby były tańsze i droższe. Meningokoki to tak. Proponowali szczepić ta po roku bo w niej było więcej tych szczepów. Ale pneumo nigdy nie mieliśmy do wyboru. No ale ja w temacie głęboko nie siedzę wiec nie daje sobie nic obciąć
Ewelkeat super ze wszystko oka waga maluszka jaka?
-
Niestety chyba nie ma takiej Ju
albo ja jeszcze do niej nie doszłam z zamówieniami, zawsze odbieram osobiście jak gdzieś tam przejeżdżam.
Laguna ja podostawałam mam tyle ubranek, że mogę się podzielić tyle że typowo dla chłopca, nie dla dziewczynek.Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 marca 2017, 15:19
-
Kurde, a może mi się wszystko pokićkało i to meningo były??? ....
Nic już nie piszę o tych pneumo i meningo, żeby szumu nie robić i zamieszania niepotrzebnego.
I tak już niedługo zacznie nas to dotyczyć i wtedy będziemy się wymieniały opiniami
Kurcze, szkoda z tym Gemini.... no ale i tak zamówienie będę musiała kiedyś zrobić
a ja po Idze teraz wszystkiego się wyzbywam. Najpierw trzymałam, bo chcieliśmy mieć drugie dziecko, ale jak się okazało, że chłopiec no to zaczęłam robić wyprzedaże.
No i nadal dzieć jest bezimienny... jest po prostu dziedzicem
Ewelkaet super, że wszystko dobrze! -
Jejku dziewczyny, jak daleko jesteście z wyprawką. Ja mam sporo po synku więc wszystko wymaga jedynie odświeżenia i znalezienia miejsca w szafie, ale na razie nie mam do tego natchnienia. Muszę kupić nowy materac do łóżeczka, ochraniacz na szczebelki, rożek, kocyk, kosmetyki.
Co do szczepień synka 3 lata temu szczepiłam 5 w 1, plus pneumokoki (prevenarem 3 dawki +1) i rotawirusy. Teraz chciałabym podobnie, mam nadzieję, że ten prevenar będzie refundowany, zawsze to jakaś ulga dla portfela. -
Velvet - ja oba miałam w medicover z pakietu, ale na NFZ wiem, że można tylko skeirowanie musi być od lekarza co ma kontrakt z tego co się orientuję.
I ja je robiłam na samym początku - jak było serduszko to dostałam skierowanie.
Jeśł chodzi o szczepienia na pneumo to na pewno tą nową ma być mniej dawek o jedną. chyba 2 a potem przypominająca po pół roku,ale nie dam sobie głowy obciąć - także na pewno jest innych kalendarz niż przy standardowych starych pneumo.
Velvet autyzm po pneumokokach? to kiedy była podana szczepionka? autyzm objawia się koło 12-13 miesiąca życia, a szczepionkę zgodnie z kalendarzem podaje sie już w 6 tygodniu, można później.
Często ludzie wiążą szczepienia z autyzmem przez to, że zbiegają się w czasie właśnie ze szczepieniami - trzeba zaszczepić po prostu poza tym newralgicznym 12-13 miesiącem. czytałam też wg mnie wiarygodne badania, że szczepionka może przyspieszyć objawy autyzmu, ktory i tak by wyszedl i tak.
Jesli chodzi o sczepienai na penumokoki to sa 2 szczepionki jedna na 10 szczepow tansza i ona bedzie refundowana i druga prevenar 13 na 13 szczepow i ona wg mojej wiedzy dalej bedzie platna.
(obie sa roznych prducentow)
na meningo to jest w ogole od groma i ciut ciut tych szczepionek, ale najlepiej ejst zaszczepic bexsero bo jest na meningo z grupy B (my jestesmy po 1 dawce a teraz ciagle jakies gile, kaszle, goraczki), i nimenrix/menveo (czy jakos tak) na grupe C (+ jeszcze jakies 3 inne grupy, ale nie pamietam ktore)
BiC najczesciej wystepują w polsce.
jak sie uda to przed przedzkolem chce pierworodnego zaszczepić na obie grupy.
nie jestem ślepo za szczepieniami bo to temat kontrowersyjny, ale wybieram po prostu mniejsze zlo.. wole NOP niż skutki smeirtelnej choroby cz powiklania po niej...
-
Hope czyli na menigo najlepiej szczepić dwa razy ale różnymi szczepionkami? Rety ja myślałam ze jest jedna szczepionka na pneumo i jedna na menigo
A wiecie coś o 5w1? Syn był szczepiony infanrixem a córka pentaximem, jaka jest różnica? Została nam jedna dawka jeszcze w 16-18 tyg a zmieniałam przychodnie i ciekawe czym tutaj szczepią. Trzeba tym samym? Pewnie będą chcieli jej dać ta szczepionkę po roku i ta w 16-18 tyg za jednym razem. Najchętniej bym się zgodziła żeby być już po tych obowiązkowych ale boje się ze to za dużo będzie.
A wiecie już czy będziecie szczepić refundowanymi, 5w1 czy 6w1? No i płatnym engerixem czy tym drugim?
Co do wyprawki to jestem daleko w polu. Muszę się zabrać ale jakiś mi się nie chce.
W gemini zmienili i odbiór osobisty jest tylko w Gdańsku na morenie a kurier od zamówień za 300zl. Jak robiłam zamówienie przed porodem to za wiele mi nie brakowało do 300zlale to jeszcze moja mama coś zamówiła i się uzbierało.
-
Lollipop - no na meningo jest dużo,a lew arto szczepić dwoma jesli juz na B i na C ja to tak rozumiem, że to 2 rozłączne szczepionki.
szczepionki mmr/priorix (odra świnka różyczka) absolutnie nie łącz z dawką przypominającą 5w1/6w1 ewentualnie można odre świnke różyczke połączyć z ospą, ale wtedy tez jest więcej NOPów więc lepiej rozdzielić.
Jeśli chodzi o kolejność to my akurat zmienialiśmy i szczepiliśy najpierw infanfix hexa+prevenar 13 a potem priorix, ale to ze względu na prevenrar bo ma wyższą skuteczność ochrony jak schemat ukończony jest do 18 miesiąca, pririxem zaszczepiliśmy z ok rocznym opóźnieniem bo się choroby zaczęły i na wiosnę przeszło dopiero.
Ja będę szczepić tak jak pierworodnego chyba. W szpitalu zobaczę co mają bo nie wiem co teraz jest za szczepionka.
Potem szczepiłam Infanrix hexa 6w1 (ale dokładnie to a nie odpowiednik jakiś) + prevenar 13
potem dawałam rotarix osobno
i to zgodnie ze schematem
Potem jak miał rok i 4mc szczepiłam Varylixem na Ospe po kontakcie (tak to bym szczepiła pewnie dopiero na 2-2,5 roku)
Priorix szczepiłam około 2 urodzin (mamy wpis w karcie, że rodzic nie wyraził zgody na standardowy kalendarz szczepień)
I w listopadzie czyli na 2,5 roku dostał Bexero (meningo.
Przed przedszkolem we wrześniu mam nadzieje, że zaszczepimy drugą dawką Bexsaro i potem Nimenrix/Menveo na C.
-
Velvet myśle ze większość mam by zrzucała winę na szczepionkę. Ale tez czytałam ze szczepionki nie powodują autyzmu tylko go przyspieszają.
Rety Hope ale ty się znasz! Ja to zakrecona jestem z tymi nazwami. Przyznam się ze nawet nie wiedziałam ze są rożny... myślałam ze 5w1 to 5w1 i tak samo menigokoki tym bardziej ze jak szczepiona syna to nie pytali na jakie menikogoki tylko dali co mieli. A menigo i pneumo można łączyć? Lub kolejna dawkę 5w1 z pneumo lub menigo? Tej na rok nie będę lepiej z niczym łączyć. Na ospę ja akurat nie szczepie. -
Ja wczoraj miałam wizytę i mały waży już 1930g, szok! Odwrócony głową w dół, tylko szyjka już bardzo miękka i rozwarcie.
Co do szczepionek to mój mąż 4 lata temu zaszczepił się przed zabiegiem na wzw b i z dnia na dzien dostal ciezkiej postaci AZS, z ktorym walczy do dzis, także ja się bardzo obawiam tych szczepionekJu14 lubi tę wiadomość
-
Lolipop 5w1 na pewno można łączyć z pneumokokami a co do reszty to nie mam pojęcia.
Ja jestem za tym, żeby nie łądować za dużo na raz ijedyne co połączyłam to włąśnie skojarzona i pneumokoki.
meningo bym z niczym nie łączyła (u nas ze wsyztskich szczepien młody najgorzej znioosl bexsero na meningo wlasnie, ale poza tym ze szczepionka bolesna i daje bardzo czesto goraczke i bol po wkluciu to sama jest bardzo dobra, ponoc przy drugiej dawce jest juz duzo lepiej) -
Meningo czy ta szczepionka po roku MMR to chyba nie łączą jej z innymi szczepieniami tylko w odstępie. Jak Iga była szczepiona na MMR to myślałam o zaszczepieniu na pneumo i też pediatra powiedziała, że nie będziemy łączyć tylko za jakiś czas. No i kolejne miesiące mijają, a ja jej jeszcze nie zaszczepiłam, ale tak jak napisałam chcę tą jedną dawką powyżej 2rż.
Meningo nie chciałam w ogóle ale coraz częściej też rozważam zaszczepienie i tak jak Hope napisała na BiC. -
To w końcu jak wyzdrowieją wszyscy to umówię córkę na mmr a następnym razem na przypominające i pneumo
a menigo w takim razie osobno zrobimy jeszcze później. Te B i C można dawać w odstępie 6 tygodni czy dłużej trzeba czekać? Najchętniej bym zaszczepiła po drugich urodzinach żeby jedna dawka była ale wtedy będzie już do przedszkola chodzic wiec znowu może być kicha. Chociaż teraz tak myśle ze przecież i tak będę musiała ja zaszczepić bo to jest dawka przypominająca
No nic to muszę pomyśleć co lepsze, czy jedna dawka ale kiedyś jak już będzie chodziła do przedszkola i będzie zdrowa czy dwie dawki i pierwsza dać jej przed przedszkolem, oczywiście jeśli uda nam się ze nie będzie chorób
Ale wasze dzieci są już duże. Nasz mały wazy trochę ponad 500glekarz stwierdził ze będzie ważył około 3500. To mu powiedziałam ze to strach takie dziecko przewijać będzie bo moje dzieci ważyły 4260 i 4330 wiec do takiego okruszka to przyzwyczajona nie jestem