X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Maj-Czerwiec 2017 3city
Odpowiedz

Maj-Czerwiec 2017 3city

Oceń ten wątek:
  • Dorotka86 Koleżanka

Wysłany: 28 lutego 2017, 21:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hope no tak, my też mamy rannego ptaszka, na szczęście mąż wie że lubię sobie pospać to przy weekendzie lub jak ma wolniejszy dzień on ogarnia synka. Korzystam z tego bo przy 2 raczej bedzie to niemożliwe.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 lutego 2017, 21:38

szawia8.png300klb0.png
  • Dorotka86 Koleżanka

Wysłany: 28 lutego 2017, 21:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laguna nasz synek tez Franek, mąż jak tylko dowiedzial sie ze synek to powiedzial ze bedzie Franek i juz, teraz przy drugim synku trudniej nam wybrac.Super ze wizyta udana oby przed nami same takie.Moj maluch tez jakos bardziej po prawej stronie ulozony tak ze strasznie mi niewygodnie lezec na prawym boku.
    Babyshower nie robimy. Swietujemy po szczesliwych narodzinach i wtedy tradycyjnie rodzina i znajomi odwiedzaja maluszki i swiezo upieczonych rodzicow w ich domach( przynoszac drobne upominki)
    Velvet współczuję sytuacji, w której sie znalezliscie, najgorzej jak ktos uczciwie pracuje a ktoś inny to wykorzystuje, wymysla jakies bzdety aby samemu wiecej kasy zgarnąć za nic. Mam nadzieje ze jakoś uda sie wam z tego wybrnąc.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 lutego 2017, 21:36

szawia8.png300klb0.png
  • Velvet929 Przyjaciółka

Wysłany: 1 marca 2017, 15:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My po wizycie. Mały królewicz ma już 1300g. Szyjka znow poleciala trochę w dół. Dostałam luteine dowcipnie i żelazo. Mam odpoczywać jak najwięcej.

Ju jak u Ciebie?

Dziewczyny jak jest z badaniami na HIV i HCV sa refundowane? Mi lekarz dzis powiedzial ze mam je zrobić sobie sama odpłatnie...

mhsvi09k9an1legs.png
  • Dorotka86 Koleżanka

Wysłany: 1 marca 2017, 16:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Velvet ja HIV i HCV miałam robione na nfz na początku ciąży. Dostalam skierowanie właśnie od ginekolog. Nie wiem czy coś sie zmieniło od nowego roku?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 marca 2017, 16:45

szawia8.png300klb0.png
  • ewelkaet Przyjaciółka

Wysłany: 1 marca 2017, 17:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odnośnie refundacji badań: http://ciaza.mp.pl/lista/77597,czy-badanie-anty-hcv-oraz-badanie-anty-hiv-jest-refundowane-u-kobiet-ciezarnych

3jgxdqk3twh6kwwl.png
  • Dzoana1 Znajoma

Wysłany: 1 marca 2017, 19:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja te badania miałam robione na samym początku ciąży, tylko, że w Medicoverze,więc nie wiem jak normalnie to działa...

• Velvet929 Przyjaciółka

Wysłany: 2 marca 2017, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ten mi zawsze mówił, że mamy czas jeszcze na badania, że zdążymy wszystkie zrobić...

mhsvi09k9an1legs.png
  • Laguna Przyjaciółka

Wysłany: 2 marca 2017, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez na samym początku ciąży. Odpłatnie no bo prywatnie chodzimy

A od stycznia to się kalendarz szczepień mocno zmienił no i pneumokoki za darmo. Ta wiadomość mnie mega cieszy :)

klz9df9hdso5u3nz.png
    qb3c3e5e3505ubzg.png
    klz9uay3pdjwce0a.png
    mjvyio4pyms0by5h.png
  • Lollipop_ Koleżanka

Wysłany: 2 marca 2017, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez na początku te badania miałam robione. Co do skierowania to ja robiłam prywatnie bo chodzę prywatnie do lekarza ale chciałam pójść do lekarza na NFZ żeby skierowania dostać na badania to każdy lekarz ma inaczej. Jeden daje skierowanie na wszystko inny tylko na morfologię i mocz. Nie wiem od czego to zależy ale byłam u paru i pytałam o skierowania.

Laguna a wiesz czy trzeba szczepić od razu na pneumokoki czy można po roku lub dwóch latach żeby mniej dawek było? Moja córka ma już 1,5 roku a jeszcze nie ma szczepienia po roku bo ciagle ktoś chory... ciekawe jak przy trzecim będzie ze szczepieniami.

• Laguna Przyjaciółka

Wysłany: 2 marca 2017, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chyba można po roku. Ale pewna nie jestem. Będę niedługo w przychodni to chce poprosić o kalendarz i sama się zapoznać. Z Frankiem jako ze wcześnie zaczęliśmy to musimy 4 dawkę i tez jeszcze jej nie dostał bo co chwile chory. Pewnie jak się cieplej zacznie robić to nadgonimy.

Ale lollipop za córcie będziesz musiała jeszcze zapłacić bo za darmo mają tylko dzieci urodzone po styczniu 2017

W ogóle znowu okres tych szczepień mega męczący będzie. Ja nie lubię. Nerwy czy wszystkie objawy są normalne i ta kasa do tego. Majątek trzeba zostawic. W tym temacie powinni coś pozmieniać to byłoby o wiele lżej

klz9df9hdso5u3nz.png
    qb3c3e5e3505ubzg.png
    klz9uay3pdjwce0a.png
    mjvyio4pyms0by5h.png
  • Marlena_9 Przyjaciółka

Wysłany: 2 marca 2017, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny. Jak się czujecie? Ja już ledwo chodzę. Spojenie mi daje w kość do tego spać nie mogę bo mój synek w nocy harcuje w brzuchu...
    Ale przynajmniej z ubrankami mam już połowę pracy za sobą. Posegregowane rozmiarami, przywiezione od dziadków czekają tylko na ładną pogodę i będę je prać. Na początek mam 4 wielkie katony do rozmiaru 68. Dokupie tylko kilka pieluszek i koszule do porodu bo mi gdzieś przepadły. A Wy już macie? Bo nie wiem jakie wybrać.

qdkk3e5ebgtm4qb3.png
    iv09gu1r7v79jpa0.png
  • Dzoana1 Znajoma

Wysłany: 2 marca 2017, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja powoli ciuszki dla malutkiej kompletuje, a tak to prawie nic nie mam. Myślałam, że coś ciekawego na szkole rodzenia powiedzą, w sensie co warto lub nie warto kupić, ale pani prowadzącą bardzo ostrożnie się na ten temat wypowiada.

• Marlena_9 Przyjaciółka

Wysłany: 2 marca 2017, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzoana1 to wszystko zależy od Ciebie. Niektóre mamy lubią dzieci ubierać w pajace, inne w spodenki i kaftaniki. Sama zobaczysz jak Ci będzie wygodniej. Ja do szpitala polecam ubrania, które łatwo się zdejmuje (nie przez głowę), bo często dzieci trzeba rozbierać do badań.

qdkk3e5ebgtm4qb3.png
    iv09gu1r7v79jpa0.png
  • Ju14 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2017, 13:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, hej!
    U mnie po wizycie super. Szyjka się troszkę wydłużyła, no ale oczywiście mam dalej dużo odpoczywać i nie dźwigać. Na szczęście rozwarcie też się nie powiększyło :)
    mały waży już 1050 :) ale tak się ułożył, że nic nie można zobaczyć, ani buźki, ani jajek ;)

Ja jeszcze się nie zabrałam za wyprawkę czy ciuszki. Bratowa coś mi poprzywoziła ale jeszcze nie patrzyłam i nie segregowałam. Dzisiaj Idze muszę zrobić segregację, bo już trochę na 86 jest przymała i muszę powyciągać te 86/92.

Jeśli chodzi o pneumokoki to wydaje mi się, że zgodnie z kalendarzem szczepień, czyli pierwsze po 6 tygodniach, następne za kolejne 6 tygodni. Trzecie jakoś na pół roku i ostatnie dawka przypominająca. Ale na 100% nie wiem czy tak. Tak było do tej pory z odpłatną, więc myślę, że ta refundowana od Nowego Roku będzie miała taki sam schemat szczepienia.

Ja Igi nie mam zaszczepionej na pneumo. Zaszczepię ją tylko jedną dawkę tą po drugim roku życia, chociaż często się waham...

A jak jesteśmy w temacie pneumo, to będziecie szczepiły tą rfundowaną czy tą odpłatną? Ja się zastanawiam nad tą odpłatną... ale sama nie wiem...
    nie znoszę tych szczeień! Pod tym względem to straszna panikara jestem

w4sq0dw4ipdk3tpr.png
  • Velvet929 Przyjaciółka

Wysłany: 2 marca 2017, 13:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zamówiłam ostatnie apteczne rzeczy w Gemini. Brakuje nam przewijaka i materaca. No i jeszcze kocyk by się przydał do wózka. Tak to chyba wszystko jest.
    Co do koszul to ja mam może nie dokładnie tą ale w takim stylu http://allegro.pl/italian-fashion-koszula-do-karmienia-ciazowa-m-i6192383399.html 2 szt.

Połowa już poprana i poprasowana, pozostała mi kwestia torby lub walizki ( nie mam i nie wiem w co się spakuję:)) Może kupię, żeby już była.

mhsvi09k9an1legs.png
  • Velvet929 Przyjaciółka

Wysłany: 2 marca 2017, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do szczepień to jestem jak najbardziej, za tym żeby szczepić ale te pneumokoki mnie przerażają;( W rodzinie jest przypadek, że maluch ma autyzm, na 90% właśnie po tej szczepionce.

mhsvi09k9an1legs.png
  • Lollipop_ Koleżanka

Wysłany: 2 marca 2017, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laguna wiem ze mała będę musiała szczepić ta płatna :) chciałabym ja zaszczepić przed tym jak do przedszkola pójdzie i jeszcze na menigo ale czy mi się uda do września jak co chwile któreś ma gile, katar lub cos gorszego...

To od tego roku pneumokoki będą refundowane i płatne? Będą się różnic? Ja bym maluszka nie chciała szczepić wszystkimi dawkami. Wtedy chyba do 18stki byśmy się z tym bujali bo ja nie jestem za tym żeby łączyć szczepienia. Czyli np jak pneumokoki to tylko to a nie jeszcze z czymś. Ech i tez jak wy się boje szczepień i je odkładam ale teraz to się już boje ze za długo jej odkładam... ale nie robię tego specjalnie. Pare razy chciałam umawiać a następnego dnia któreś smarkac zaczynało...

Ja jeszcze nic nie przeglądałam z rzeczy. Jakoś nie mogę się zabrać za to. W ten weekend będę u rodziców to może mi się uda i wejdę na strych i zobaczę co mam.

• Laguna Przyjaciółka

Wysłany: 2 marca 2017, 14:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hmm płatne i nieplatne pneumokoki to nie wiem. Z tego co wiem mają być refundowane wiec nie wiem jak mogłyby być tez płatne. .. ja szczepie na wszystko teraz. Do tej pory nie szczepilismy na meningo ale teraz chcemy nadrobić. Nawet u córek najstarszych bo za dużo ostatnio słyszałam złych rzeczy

Ja jeszcze sporo musze kupić. Dzisiaj przyszedł przewijak. Ale nie mam żadnych koszul i chce ten szlafrok bawełniany. Będę już miała pieluszki i rogal nad którym się wahalam ale jednak się zdecydowalam. No i musze cały czas kompletowac ubranka bo wciąż mało. No i wszystkie pielęgnacyjne rzeczy typu żele, balsamy, gaziki, nożyczki itd tez musze kupić. Wózek, fotelik, mata, łóżeczko jest :)

klz9df9hdso5u3nz.png
    qb3c3e5e3505ubzg.png
    klz9uay3pdjwce0a.png
    mjvyio4pyms0by5h.png
  • Ju14 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2017, 14:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bo tak jak było do tej pory szczepionki na pneumo były dwie, tańsza i droższa. Tańsza zawierała mniej tych wszystkich szczepów.

Dokładnie nie wiem, bo się jeszcze tym nie interesowałam ale tak na chłopski rozum tańsza weszła teraz na refundację, a ta droższa jest odpłatna. Nigdzie nie wyczytałam, żeby zaprzestali jej produkować. To będzie teraz coś na zasadzie tych szczepień refundowanych albo zamiast nich płatnych 5w1 lub 6w1.
    Ja też nie chcę szczepić wszystkim jednego dnia, chciałabym szczepić z przerwami. Zobaczymy jak to wszystko będzie wyglądało i czy rzeczywiście z tym pneumo jest jak mi się wydaje :)

Velvet szczepienia nie powodują autyzmu!
    Szczepionka jeśli już, to może być katalizatorem, że autyzm ujawni się wcześniej, a nie że go spowodowała. Tak czy siak, autyzm i tak by wyszedł nawet bez szczepienia.

Btw w Gemini jest jakaś kwota, że nie będę musiała płacić za dostawę?

w4sq0dw4ipdk3tpr.png
  • ewelkaet Przyjaciółka

Wysłany: 2 marca 2017, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja po wizycie u gina. Wszystko ok.
    Co di wyprawki to mi zostały pielęgnacyjne rzeczy i dla mnie. I przewijak muszę nowy kupić. Ubranka poprane i posegregowane. Dziś weszłam do smyka i się jeszcze skusiłam na ubranka, bo mają dużą wyprzedaż:) dla siebie koszule na allegro zamówie, co do pielgnacyjnych chyba też...

3jgxdqk3twh6kwwl.png
‹‹ 41 42 43 44 45 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

PMS, czyli zespół napięcia przedmiesiączkowego - przyczyny, objawy, leczenie

Zespół napięcia przedmiesiączkowego to ogólne określenie na objawy i dolegliwości, które odczuwają kobiety przed miesiączką. A jakie są najczęstsze objawy PMS? Co jest ich przyczyną? Czy i kiedy napięcie przedmiesiączkowe wymaga leczenia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ

Mierzenie temperatury podczas starań o dziecko - kiedy owulacja i dni płodne?

Temperatura ciała jest reakcją naszego organizmu na to co się w nim dzieje. Prawie wszyscy wiedzą, że temperatura ciała informuje nas, o tym, że nasz organizm walczy z infekcją. Niewiele osób zaś wie, że temperatura ciała może również dawać zaskakująco dokładne informacje na temat płodności kobiety! Wystarczą zaledwie 3 minuty dziennie, a nie wydając ani grosza dowiesz się więcej niż możesz przypuszczać. Sprawdź, po co mierzyć temperaturę podczas starania o ciążę. Dowiedz się, jak prawidłowo mierzyć temperaturę i w jaki sposób OvuFriend Ci w tym pomoże! 

CZYTAJ WIĘCEJ