Maj-Czerwiec 2017 3city
-
WIADOMOŚĆ
-
Hej hej
u ans pred samym porodem szacowali mlodego na minimum 4300 a urodzil sie 3370 - ale byłam tak rozorana, ze 2 tygodnie nie mogłam myśleć o siedzeniuw iec to hyba jednak nie zalezy od wagi dziecka, tlyko od budowy kobiety i przebiegu porodu.
moja kumpela urodzila SN duzo wieksze dzieci i ma wezsze biodra, a nie miala nawet naciecia.
Liptusia super, ze imie wybrane
polozna lepiej wybrac przed wg mnie, ale mozesz wybrac kompletnie niezalezna, ja w tym tygodniu bede dzownic i sie umawiac mam namiar na taka co przychodzi do domu jeszce przed porodem, slucha serduszka i prowadzi taka wstepna edukcje na temt porodu.
z pierworodnym robilismy sesje, teraz tez bym chciala, ale zoabcze jak wydatki sie rozloza, bo na razie niby drugie dziecko i wsyztsko mam, ale starszemu kupujemy lozko ktre wymyslilam, teraz zamowilam matera to 500 poszlo
chce tez kuchnie troche przebudowac, remonty pokojow i sie zbiera i zbiera
-
położną lepiej wybrać przed i ma się z głowy bo potem tylko smsa się np wysyła i ona przychodzi 2-3 dni po tym jak wrócicie ze szpitala. Ja akurat miałam ze szkoły rodzenia, ale koleżanki miały jakąś po prostu poleconą i ona przed porodem ma obowiązek żeby do was przyjść nawet ok. 4 razy a po porodzie chyba 6-8. Nie pamiętam teraz dokładnie ilości odwiedzin. Myślę, że warto wybrać jakąś polecaną która będzie w razie czego dla nas i maluszka opieką. Najgorsze to takie "stare pielęgniary" co to bym nawet do domu nie chciała jej wpuścić
Idą na to nasze składki wiec czemu nie korzystać?
my wychodziłyśmy 27 maja i pogoda była taka, że ja byłam w polarze (15-18stopni?). Córka w body z długim, grubym pajacu i przykryta lekkim kocykiem bo to i tak tylko tyle co droga do samochodu.
-
Witam,zostaly mi po ciąży dwa pelne opakowania i 5 zastrzykow clecaxne 40, wazne do 2018 roku. Zainteresowane prosze o kontakt na maila [email protected]Marla
-
Liptusia a jak po tym sorbiferze się czujesz? W sensie czy nie masz problemow z załatwianiem?
Mnie coś lekki katar dopadł
Dziewczyny mam pytanie. Po ile sztuk bodziakow z długim i z krótkim, pajacy i śpiochów planujecie mieć. Ja mam kłopot bo nie pamiętam ile zawsze miałam. Teraz mam kłopot z ubrankami bo nowych nie za specjalnie chce kupować, a uzywane to czasami chcą taka kasę ze załamana jestem i tak jeszcze na nic sensownego nie trafiłam. Wiem, że to zależy od wielu rzeczy czy dziecko będzie ulewalo czy nie itd. Ale po ile sztuk planujecie mieć? Tez noworodki bardzo szybko wyrastaja z tych pierwszych ubranek wiadomo. No ale jakiś tam zapas musi być.
-
Hej!
Iga miała ważyć ok 3500 no i urodziła się 3400także moja ginekolożka trafiła!
My wychodziłyśmy na początku sierpnia i było mega gorąco. Jak dobrze pamiętam to mała miała założonego bodziaka na długi rękaw, czapeczkę i była przykryta tetrą. Nie pamiętam właśnie czy miała coś na nogi... ale chyba nie, bo ja na taki rozmiar nie miałam żadnych półśpiochów czy spodenek.
Albo miała tylko pajaca... kurcze, no nie pamiętam dokładnie, ale na zdjęciach z tego dnia ma założonego bodziaka na długi rękaw więc chyba ta pierwsza wersja
Laguna, a Ty się spodziewasz córki czy synka? Bo ja mam na sprzedaż dla dziewczynki ciuszki i naprawdę za małe pieniądze, praktycznie po 2 zł. Na 56 już nic nie mam, ale 62 mam. Też na 68, ale to raczej sukieneczki czy na 74.
Z góry przepraszam za bazar
Zrobiłam wczoraj rozeznanie w ciuszkach od bratowej no i wyszło na to, że mam dosłownie ze 2 bodziaki, 2 pajace... na rozmiar 56-74....
ona ma jeszcze jeden karton dla mnie, bo zapomniała zabrać ale coś czuję, że czekają mnie zakupy, a nie chciałam wydawać kasy na ciuszki, szczególnie te pierwsze, bo szybko się z nich wyrasta i Iga ponad połowy to nawet nie miała założonej.
Co do sesji to ja bardzo chciałam mieć noworodkową Igi ale nie udało się, bo szybko miała założoną rozwórkę. Teraz nie wiem... z jednej strony bardzo chcę, a z drugiej czeka nas kupno łóżeczka dla małej, materaca i nową szafę muszę wstawić do pokoju dziecięcego, jakiś regał...
Hope materac z Heven?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 marca 2017, 13:15
-
Laguna ja planuje mieć więcej ubranek bo chce prac ubranka malucha raz góra dwa razy w tygodniu.
Dziewczyny widzę ze wy pierwsze dzieci miałyście na wiosnę/lato, podpowiedzcie co się sprawdza do ubrania latem? Moje dzieci są jesienne wiec ubierałam bodziaki, śpiochy i w kombinezon i do wózka a teraz to nie wiem. Może bluzy dokupić takie małe? Rampersy krótkie? -
Ja będę miala córeczkę i właśnie najwięcej ubranek mam tak od rozmiaru 68. A gdzie masz wystawione te ubranka ju14? Najbardziej to mi potrzeba pajacykow 56 i 62. I bluzy jakieś 56 i 62.
Ja mam ostatnia dwójkę właśnie z okresu wiosenno letniego i gdy było chłodniej to ubieralam body z długim lub krótkim (w zależności od temp) na to bluza, spodenki i skarpetki i lekki kocyk. W upale mega tylko body z krótkim albo na ramiączkach. Albo super się sprawdzają właśnie rampersy. Ja ich za dużo nie miałam.
-
Laguna problemów z wyróżnieniem nie mam, ale za to okropna zgage po każdej tabletce i strasznie się męczę.
Ju14 ja też po dużym rozeznaniu kupiłam materac lateksowy Hevea.
Na wyjście dla małej kupiłam welurowego pajaca w Smyku na 62 i mam nadzieję, że wystarczy. Nie mam nic grubszego, bo nie wiem jakie będzie w tym roku lato. W razie czego dokupie po porodzie -
Hej dziewczyny
Tak mnie pochłonęły przygotowania, że musiałam chyba 6 stron wpisów nadrobić. Niektórych maluszki już całkiem sporo ważąMy mamy wizytę w piątek, już się nie mogę doczekać. Czuję się nadal dobrze, weszłam w 8 miesiąc z 3kg na plusie i nadal małym brzuszkiem:) Pojawiły się też nowe objawy jak duszności i coś w rodzaju refluksu - strasznie nieprzyjemne. No i potworne zaparcia, które w tym momencie już leczę.
Co do przygotowań: pokoik pomalowany, meble będą za 3 tygodnie, łóżeczko czeka na skręcenie a ja oczekuję 3 kurierów z ubrankami, wszelkiej maści śliniaczkami, pieluszkami tetrowymi itd:)
W zasadzie zostały nam do kupienia kosmetyki, rzeczy typu pieluchy, płatki kosmetyczne no i koszule dla mnie do szpitala.
Ubranek niby nie kupiłam dużo.
Z rozmiaru 56: 3 body z dlugim rękawem, po 4 śpiochy i półśpiochy
Z 62: 7 pajaców, po 7 body z krótkim i z długim, 6 półśpiochów, 4 śpiochy, kombinezon przejściowy typu miś no i 4 lżejsze czapeczki plus dwie pary niedrapek i 3 pary skarpetek
Wszystkie ubranka zamawiałam na allegro z firmy Dartomik i z tego, co porównywałam to mają rozmiarówkę 56 mniej więcej jak innefirmy 62. Liczę na to, że przebujamy się chociaż 4 miesiące z tymi ubrankami:)
Zaszalałam z pieluchami tetrowymi, bo aż 20 zamówiłam, ale skoro maluszki takczęsto ulewają, to na pewno się nie zmarnują)
A jak u Was prZygotowania? -
Laguna wrote:Ja będę miala córeczkę i właśnie najwięcej ubranek mam tak od rozmiaru 68. A gdzie masz wystawione te ubranka ju14? Najbardziej to mi potrzeba pajacykow 56 i 62. I bluzy jakieś 56 i 62.
To wrzucam to ogłoszenie, ale chyba nic nie znajdziesz dla siebie, bo pajaców nie mam wcale w tych rozmiarach...
https://www.olx.pl/oferta/ubranka-56-62-paka-body-bluzeczki-kaftaniki-spiochy-CID88-IDkmTP8.html
jakbyś chciała to ten dresik na 56 to oddam Ci za darmo. To jest większe 56.
Co do przygotowań to u nas jeszcze ich nie ma...
jakoś pod koniec marca zamówię małej łóżko i kupimy szafę. Myślę, że w kwietniu zacznę dopiero prać czy kupować co potrzebne -
Ja mam po 3 rzeczy z 56, z 62 już mam dużo, bo Filip dość długo nosił 62, albo długo nosił 56, ale nie kupowałam nowych:) zastanawiam się tylko czy nie mam za grubych tych rzeczy, ale jak są bodziaki to nie powinno być za ciepło, najwyżej jakieś rampersy dokupie.
A jakie koszule do porodu bierzecie? Ja ostatnio miałam taką krótką, ale po porodzie nadała się tylko do kosza.. i nie wiem czy kupować teraz czy wziąć jakąś koszulkę męża poprostu... -
Ju - tak ten pierwszy mamy z Hevea i super się sprawdza, wygląda jak nowy zero wgniotów wiec nie bede ryzykować dla złudnych oszczędności bo potem się na tym traci 2x .
moja kumpela miala tez niby jak my lateks kokos, po meisiacu kokos byl caly odksztalsony i potem lateks tez sie jej poodksztalcal wiec stwierdzilam, z ebez sensu ryzykowac, a ta firme mam sprawdzona.
ja to bankructwo na lozeczku bo robimy na zamowienie u stolarzapokoj malutki a miejsca brak wiec robimy lozko i pod spodem jakby regal i komode - mam nadzieje, ze to co sobie wymyslilam bedzi wygaldalo tak samo w rzeczywistosci
Ju14 lubi tę wiadomość
-
Też mam dużo ubranek, z tego względu że nie będę prać codziennie. Córkę rodziłam na początku czerwca i pamiętam że nawet dużo bodziaków na długi rękaw jej nie zakładałam bo było za ciepło. Potem dokupowałam rampersy bo miałam tylko 2 a lato było gorące. Tak samo nie zakładałam jej niedrapek, bo poprostu sie nie drapała.
A do przykrycia cienki kocyk i głównie używałam pieluch tetrowych i flanelowych, dopiero na jesień kocyki się przydały. Pediatra mówiła żeby nie przegrzewać małej bo przez to źle śpi i marudzi. Czapeczki zakładałam tylko jak było poniżej 20 stopni na dworze a w domu wcale nawet po kąpaniu, więc nie potrzebnie tego nakupowałam.
W poniedziałek mam wizytę, ale już się boję. Mam przeczucie że jednak urodzę wcześniej, bo już czuje się jakbym była w 38 tygodniu.
-
Ju14 no faktycznie masz tam raczej ubranka dla starszego bobasa. Mi chodzi głównie o te pierwsze. Ale dzięki! Ale przynajmniej masz ceny nie z kosmosu. Bo nieraz jak ja widzę za ile wystawiają to naprawdę przegięcie.
Ja tez raczej nie przegrzewalam. Tez czapeczke to zakladalam tylko jak z wózka wyciagalam do karmienia i wiał wiatr. Po kąpieli tez nie ubieralam czapki. Nawet w szpitalu nie ubieralam. Tylko ten jeden dzień po porodzie. W tych szpitalach to zawsze gorąco.
-
Ja niedrapki miałam tylko jedne i to w szpitalu, bo w ogóle nie mogę zrozumieć po co to...
czapeczki tak jak Wy zakładałam jak wyciągałam z wózka, albo było właśnie troszkę chłodniej. Na spacerach to budę miałam też opuszczoną, tak, wiem wiem, a co ze słońcem...
kupiłam małej jakiś krem z filtrem mineralnym od pierwszych dni życia ale szczerze baaaardzo często zapominałam go użyćpóźniej pediatra też mi powiedziała, że mam nie smarować, niech dzieciątko przyjmuje naturalną witaminę D, a przecież nikt z maleństwem nie wychodzi na pełne słońce na 35stopniowy skwar.
-
ja ciuchow to mam po pierwszym w nadmiarze. moglabym nie prać tylko wyrzucać
A tak na powaznie to nei cierpie prasować i prać, tu promocja tam promocja, prezenty i sie nazbierało pranie robilam raz na tydzien z teog co pamietam, mamy pojemna pralke 7kg
teraz dokupiłam kilka(naście) rzeczy ktore mi sie mega podobały, albo żeby chłopaki mieli takie same bluzki
nie mam chyba az takiej frajdy jak za pierwszym razem.
dzisiaj za to kupilam pociel dla synkazaraz ogarne przescieradła i siadam ogladac lampy i dywany bo za tydzien remont mamy. ( a w zasadzie za poltora)
-
Ju niedrapki są chyba dla dzieci które rodzą się z długimi paznokciami i machają rączkami tak ze się drapią
mojej bratanicy raz nie założyli i była cała podrapana takze później już jej zakładali
ja niedrapki używałam jako rękawiczki na dwór, w domu nie było potrzeby żeby zakładać.
Ja się boje ze będę przegrzewać No bo jak to taki maluszek ma w samym bodziaku leżeć?nie No żartuje, mam nadzieje ze nie będzie tak złe