X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majowe mamy 2018
Odpowiedz

Majowe mamy 2018

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 maja 2018, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kad wrote:
    Witajcie :) Kelegena gratulacje
    Majowamamusia możesz poprosić w trakcie porodu o zzo czy trzeba to jakoś wykupić wcześniej i jak się nie wykupi to się nie dostanie? Nie wiem jak jest w Polsce.
    Można poprosić w trakcie porodu, jest bezpłatne, ale nie zawsze ma kto dać, bo np. jest cesarka. U mnie w szpitalu w którym wczoraj byłam nie ma opcji znieczulenia, dlatego nastawiam się na szpital 20 km dalej, ale tam jest tylko znieczulenie w godz. 7-15 XD także tłumaczę mojej, żeby się rodziła w dzień :D Dopuszczam opcję, że może urodzę bez, ale tak jak Mała Matylda uważam, że sam fakt jakiejkolwiek możliwości skorzystania z niego daje mi poczucie większego komfortu psychicznego. Jestem skłonna zrezygnować z ZZo w zamian za ekspresowy poród, koleżanka rodziła ostatnio i zanim lekarz ją zbadał miała już 9 cm rozwarcia, także kolejny przykład, że poród może trwać krótko (w dodatku pierwszy). Gaz i TENS też u mnie niby jest, lekarz mówi, że to pic na wode i g... daje.

Mała Matylda lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 maja 2018, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ibishka słodziutka Córeczka :)
    Rzeczywiście maluszki, a widać która to dziewczynka (takie grzeczniutkie), a który chłopiec (poważne miny), ale wszystkie kochane, ja już chce tulać moją.

amygdala, malwka08, Mała Matylda lubią tę wiadomość

• Ulli88 Autorytet

Wysłany: 3 maja 2018, 13:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratuluję wszystkim rozpakowanym :)
    Ja już wróciłam do wagi sprzed ciąży- niestety bo liczyłam że coś tam mi zostanie.
    Wojtek od chcą by się nie odczepial najchętniej ale tylko w dzień bo w nocy mimo że go próbuje dobudzac to chyba nie czuje potrzeby jedzenia. Martwiłam się tym trochę bo on z tych dzieci które jeszcze jeść nie skończą A pielucha już pełna ( paczka pampersow starczyla nam na niecałe 3 dni! Myślałam że nic na wadze nie przybiera przez to ale wczoraj okazało się że w 5 dni 235g mu przybyło więc teraz się chyba martwić zacznę że niedługo z nadwagą będziemy walczyć ;) kikut pepowinowy odpadł nam 8 dnia więc chyba szybko. A to Wojanek :)
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/0668453deb11.jpg

Mała Matylda, Katy, kamciaelcia, amygdala, kattalinna, malwka08, Wowka, Mycha666, XKamaCX, Cola87, Kira91, pawojoszka, D_basiula, Feeva, Hoope, Sela, Fatalita, pumka1990, Fermina lubią tę wiadomość

Nadia 2008
    * 7tc 2016
    *10tc 2017
    *15tc 2017
    WOJTUŚ 2018
    STAŚ 2019
  • Katy Autorytet

Wysłany: 3 maja 2018, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A u mnie dzis 30 stopni :o Na spacer dopiero wieczorkiem pojdziemy jak bedzie chlodniej :p

Ja bylam naprawde paskudna jak sie urodzilam, na szczescie tez dosyc szybko wyladnialam :p I nawet ostrzegalam chlopaka zeby sie nie wystraszyl naszego synka bo mogl odziedziczyc urode poporodowa po mnie xd

Nie pamietam, ktora z Was pisala (chyba Asix) o tej wadze za 90zl, zamowilam i mam odebrac w sobote wiec dzieki za informacje ;) Polozna mnie troche olała wiec chociaz sama bede kontrolowac jego wage :p

A w ogole to nie polecam organizowac grilla z takim maluszkiem :p Oczywiscie pomysl byl chlopaka, nie moj bo ja sie wiedzialam, ze tak bedzie..Przez pol grilla probowalam uspac malego, ale nie chcial spac, pozniej spal, ale ja juz bylam troche poirytowana tym, ze wszyscy sobie siedza, a ja stoje z wozkiem, glodna i troche juz mi sie spac chcialo wiec zadnej przyjemnosci z tego nie mialam..Jeszcze moja przyjaciolka nawet ze mna nie pogadala prawie w ogole, tylko kolezanka z ktora duzo mniej sie znam ze mna stala i nawet malego na chwile uspala ;p

Sliczne dzieciaczki :* Mi zostalo do zrzucenia jakies 3kg i bede musiala popracowac nad brzuchem bo jednak wiotki jest troche :/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 maja 2018, 13:56

qdkkj48axof4swbx.png

qb3c2n0af5u2yzmp.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 3 maja 2018, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ulli
    Po buzce widać że to kawaler
    A usteczka ma przecudne

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 3 maja 2018, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W ogóle te nasze majowe dzieciaczki sa jakieś takie ładne :)
    Gdzie ten trądzik niemowlęcy i inne zmory noworodkowe?? Hihi

kattalinna, Wowka, Fermina lubią tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Katy Autorytet

Wysłany: 3 maja 2018, 14:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamil mial lekki tradzik niemowlecy, ale juz prawie nie ma :p

qdkkj48axof4swbx.png

qb3c2n0af5u2yzmp.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 3 maja 2018, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Specjalnie napisalam z tym tradzikiem :D
    Kiedy znajoma zajrzala do wózka po urodzeniu Piotrusia nie mogla przestac gadac jaki on ladny tzn jaką ma ładna cerę, żadnej krostki i w dodatku opalony
    A dla mnie stan bez krostek byl normą :D

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 3 maja 2018, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi smutno że zostało naście dni...jakos mi nie spieszno
    Mam malutkie dziecko które zaraz okaże się niemalutkie :) później pokaże wam body w ktorych Piotrus wyszedł ze szpitala po urodzeniu w zestawieniu z dzisiejszymi :) on taki nasz malutki dzidzius i wizja mniejszego (i z jakże mniejszym rozumkiem) przeraża :)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Mycha666 Autorytet

Wysłany: 3 maja 2018, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fatalita czytałam dziś, że 1 na 10 porodów zaczyna się najpierw odejściem wód. Myślałam, że częściej się to dzieje. Ostatnie 2 tygodnie spałam na podkładzie. Dupsko mi się wypociło za wszystkie czasy. Szkoda, że tłuszczyk się przy okazji nie wypocił.

Ja już w szpitalu. Przyjęli mnie bez problemu. Oczywiście na IP położna się dziwiła po co przyszłam skoro się nic nie dzieje, a na oddziale pytali się znowu co tak późno (skierowanie wystawione tydzień temu). Normalnie czeski film. Widać, że święto, bo dużo łóżek wolnych.

Przede mną ostatnie chwile na spanie i czytanie. Planuję je wykorzystać w 100%.

Dobrze, że wzięłam że sobą dwie pary klapek, bo stopy mi dziś tak spuchły, że w jedne się nie zmieściłam.

Czy Wy macie kupione wdzianko dla swoich TŻ na poród? Muszę jutro zejść do apteki i sie spytać, czy mają. Myślałam, że bez problemu je kupię w szpitalu, ale to chyba byłoby za proste.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 maja 2018, 14:22

• Wowka Autorytet

Wysłany: 3 maja 2018, 14:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się dzisiaj zastanawiałam. W szpitalu dali mi do podpisania papier ze odbieram SWOJE dziecko. W sumie to nie wiem czy to nasze, bo jakieś takie za ładne jak na nas :D

No to tak nieskromnie poleciałam ;)

Fermina, poka fote jak udana :)

Efwka, nie zgubiłam kg ale inaczej w cm wyglądam :D nie jest dobrze z kilogramami ale jakos inaczej są rozłożone.

My już skorzystaliśmy z pogody i byliśmy na spacerku. Skrzacik zadowolony, spał całą drogę :)

Mycha666, Cola87, kattalinna, D_basiula, Mała Matylda lubią tę wiadomość

Julia ❤
    3ffafe9500.png
    Jano ❤
    c2513a0522.png
  • kattalinna Autorytet

Wysłany: 3 maja 2018, 14:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mycha, jakie wdzianko? U nas żeby wejść na oddział trzeba mieć takie zielone flizelinowe fartucho-płaszcze. Są jakieś inne?

Mycha666 lubi tę wiadomość

age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 maja 2018, 14:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ulli, Ibishka slodkie maluchy. Uwielbiam patrzeć na forumowe dzieciaczki. Nie moge sie doczekac kiedy zobacze swojego :)

Ja dzis po cotygodniowej wizycie u poloznej. Tradycyjnie tylko pomiar wagi, cisnienia, tetna dziecka i badanie palpacyjne. Polozna stwierdzila, ze bede miala raczej male dziecko. Nie wiem na ile to wiarygodne, bo tylko 'macala brzuch', a ostatnie usg mialam w 26 tyg.

Poza tym musialam dzis do niej jechac samochodem, bo pada deszcz. Prawo jazdy mam dlugo, ale nie mialam okazji duzo jezdzic. Jestem kierowca z zerowym doswiadczeniem. Mialam dzis problem, zeby wyjechac z parkingu. Probowalam kilka razy. Poplakalam sie. Poszlam na zakupy. Wrocilam do auta i sie w koncu udalo, bo za mną stanelo krotsze auto niz wczesnej. Odechcialo mi sie jezdzic :(

• Mycha666 Autorytet

Wysłany: 3 maja 2018, 15:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kattalinna wrote:
    Mycha, jakie wdzianko? U nas żeby wejść na oddział trzeba mieć takie zielone flizelinowe fartucho-płaszcze. Są jakieś inne?

Zamiast zacytować polubiłam. W sumie nie wiem, jak to wygląda. Czy wystarczy fartuch do porodu, czy takie 2-częściowe wdzianko: bluza ze spodniami nie wiem. Co każą to kupię.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 maja 2018, 15:31

• Kira91 Autorytet

Wysłany: 3 maja 2018, 16:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczynki :)
    Dawno sie nie odzywalam, pochorowalam sie, byly Meza Urodziny 1maja, no I ciagle remont. W koncu meble z dolu przeniesione na gore,wiec w tym tyg.wstawiamy lozeczko :) i w koncu sprzatanie na 102 :)

Kwiatkowa,ja tez jestem niestety kierowca od swieta :( ale po porodzie biore sie za jezdzenie, bo przyjdzie mi do lekarza jechac czy cos, to przeciez nie bede po meza dzwonic (a mieszkam na wsi).

Zgadzam sie,ze te nasze forumowe dzieciaczki sa cudne! :)

Wszystkim, ktore juz maja Cudaczki ze soba serdecznie gratuluje I zycze duzo zdrowka :) I wytrwalosci w kazdym aspekcie ;)

Wiecie co, mecza mnie bardzo bolesne przepowiadacze. Na szczescie mam kilka np rano co 9/10 min I potem caly dzien spokoj, w nocy sie czasem cos tam powtorzy 3-4 razy.
    We wtorek mam wizyte, mam nadzieje ze wytrzymam, bo przy tych skurczach to mysle o IP. Nie moge wtedy siedziec,stac,chodzic taki ucisk na szyjke,wszystkie kosci lrzednie I tylne napizdzaja. Ktoras tez tak ma??

Ktoras tu pisala o wydzielinach, ja tez mam baaardzo duzo I gesto, wkladke wymieniam srednio 3-5x dziennie. Ale to takie geste biale sa, czasem zmieszane z woda.

Majowka piekna,u mnie wczoraj tez burza byla, rano desZczowo,.teraz pieknie :) az poszlam z psem na spacer (w Meza butach :D

suvmjw7.png
    5d4026t.png

03.2017- Aniołek,poronienie septyczne
    Potworniaki, torbiele
  • Wowka Autorytet

Wysłany: 3 maja 2018, 16:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mycha666 wrote:
    Zamiast zacytować polubiłam. W sumie nie wiem, jak to wygląda. Czy wystarczy fartuch do porodu, czy takie 2-częściowe wdzianko: bluza ze spodniami nie wiem. Co każą to kupię.

Mój małżonek wystąpił w stroju motocyklowym, z kaskiem w ręku i w zielonym fartuchu szpitalnym :D nie wiem tylko czy mu było wygodnie :D

kattalinna, Mycha666, Kira91, Hoope, Mała Matylda, Nynka, Fermina lubią tę wiadomość

Julia ❤
    3ffafe9500.png
    Jano ❤
    c2513a0522.png
  • kattalinna Autorytet

Wysłany: 3 maja 2018, 16:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pewnie nawet nie zwrócił uwagi na wygodę ;-) ale gorąco to być musiało... Te fartuchy są koszmarne

Wowka lubi tę wiadomość

age.png
  • Mycha666 Autorytet

Wysłany: 3 maja 2018, 16:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wowka na pewno zapadł położonym na długo w pamięci :D

Wowka lubi tę wiadomość

• Hoope Autorytet

Wysłany: 3 maja 2018, 17:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A wiecie, poprzednio TZ nie był wcale szpitalnie ubrany. A teraz wychodzę z gabinetu przebrana do porodu a tu czeka na mnie na korytarzu zielony ufoludek XD

Z tym ZZO to dużo czytałam, oglądałam. Nie jest fajne ani tak bezpieczne jak byśmy chciały. Nie zawsze działa, czasem faktycznie znieczula pół ciała, czasem po długo boli kręgosłup (ale tak boli, że się normalnie obsługiwać dziecka nie da). Ale nie to jest najgorsze. Najgorsze jest, że często powoduje spadek tętna dziecka. Ktoś kto nie słyszał na ktg jak nagle serce dziecka przestaje bić na skurczu albo bardzo zwalnia nie wie, jaki to przerażający dźwięk. I wtedy szybka cesarka. Nie chcę skłamać ale o ile pamiętam ponad 30% porodów z zzo kończy się cesarką z tego powodu.

Ja miałam za mało oksytocyny, skurcze nie chciało się rozbujać. Nie było miejsca na zzo. Potem z kolei wszystko działo się za szybko. Ale coś w tym jest bo podobno przy niskim poziomie oksytocyny karmienie jest bolesne a ja tak właśnie mam. Trzy tygodnie już się z tym zmagam. A boli pieruńsko.

A tak w ogóle to nie mogę przestać myśleć teraz o brzydkich bobasach z przeszłości, chcę zobaczyć XD

Wowka wygrał na strój do porodu roku XD Jakbyś rodziła 16 godzin to by mu się jajka ugotowały XD

Ulli Ibishka śliczności! Jednak co dziewczynka to dziewczynka, delikatna buzia, słodka a chłopaki od urodzenia wyglądają jak problemy :D

Tens i masaż pomagają przy bólach krzyżowych. Gaz pomaga powiedzmy w połowie przypadków. Ale on nie łagodzi bólu tylko czyni go bardziej obojętnym dla psychiki.

Chociaż mi pod koniec chyba pomogłoby tylko wyskoczenie przez okno XD Przyznaję, zerknęłam w jego stronę.

Może i krótki poród jest fajny ale każdy kolejny boli bardziej i dłużej dochodzę do siebie. Nie wiem, może jestem jakimś odmieńcem, ale połóg jest paskudny. W ogóle ciąża, poród i połóg to kiepska rozrywka. Ja się nie bawię.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 maja 2018, 17:14

Fermina lubi tę wiadomość

❤ Bartuś już z nami :D 15.04.18 ❤
    Wrzaskun I Wielki Książę Moczu i Mleka

dqpr9vvjvyn8nf6w.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 3 maja 2018, 17:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hoope
    samo określenie "odchody" jest idealne do połogu :D
    mało się o nim mówi ;) moze zdziwic

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
‹‹ 1066 1067 1068 1069 1070 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Testy hormonalne w leczeniu niepłodności

Problemy hormonalne są jedną z najczęstszych przyczyn trudności z zajściem w ciążę. Jakie testy hormonalne warto wykonać podczas diagnostyki i leczenia problemów z płodnością?

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność i zdrowie w posiłkach - co jeść w okresie przesilenia zimowego?

Wiadomo nie od dziś, że to co jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i płodność. Co jednak zrobić, kiedy dostępność świeżych i sezonowych produktów jest ograniczona? Po jakie produkty sięgać zimą, aby dostarczać organizmowi kluczowych składników dla zdrowia i płodności? 

CZYTAJ WIĘCEJ