Majowe mamy 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Hej.
Czy żeby odebrać akt urodzenia potrzebuje tylko dowód i ewentualnie akt ślubu tak? Jakieś inne dokumenty/karty urodzenia to wysłał już szpital, prawda?
Tak głupio to na stronie napisane, że mój mózg jeszcze tego nie ogarnia...
Btw. Czy Wy po ciąży też jesteście takie "głupie" :p ? Mój mózg ma się chyba gorzej niż w ciąży... co chwila robię jakieś głupoty.
Jangwa, dawaj znać jak tam sytuacja
Nasze aniołki...
21.09.14 (*) N.
10.05.17 (*) O. -
U mnie do rejestracji potrzebne są dowody moje i Męża i akt ślubu
Coś mi się z cycem dzieje. Boli mnie jego wewnętrzna część, tak jakby szczypie, sutek też i jest zaczerwieniona. Czyżby mi się robiło jakieś zapalenie nie daj Boże?Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 maja 2018, 11:16
Fatalita lubi tę wiadomość
-
W Warszawie, w przypadku gdy rodzice dziecka są małżeństwem wystarczy obecność i dowód osobisty jednego z nich. Inne potrzebne dane urząd może sprawdzić w systemie
Kamcia, bardzo się cieszę, że dzisiaj wychodzicie
Kattalinna, Kira - dzień się jeszcze nie skończył, może coś ruszyKira91, kattalinna, Fatalita lubią tę wiadomość
-
Feeva wrote:Chyba mam zastój
Odciagnelam z tej bolącej tylko 30ml,kiedy z drugiej już 40 a mniej czasu ściągam. Wysłałam Męża po kapustę do sklepu...
Jak masz problem z zastojem pokarmu przy nawale to wymocz sobie piersi w misce z bardzo ciepłą wodą (najlepiej wlać gorącą i dolać zimnej na tyle, żeby nie było bólu przy moczeniu piersi), pod wpływem temperatury zejdzie z Ciebie mleko niemalże natychmiast -
Kira, Kattalina- pije dziś kawę razem z Wami. U mnie tez na nic się raczej nie zapowiada. Jedynie czuje cały czas takie ciągniecie w dół, mały nadal wbija mi tam lepetynke. Ale tak już od kilku dni, wiec nic nowego. Chałupa wysprzątana, mogłabym rodzic. Humor kiepski, McFlurry z dostawa od męża powinny nieco zlagodzic sprawę.
Jangwa- mam nadzieje ze wszystko dobrze poszło i masz już dzieciaczka przy sobie!
To powiadacie ze budyń z mozgu po porodzie nadal trwa?
Kira91 lubi tę wiadomość
-
No to mnie nie pocieszyłyście z tym mózgiem.
Feeva napiszę Ci co nam położna kazała robić w przyp. silnego stanu zapalnego:
-udusić białą cebule, zblendować i rozłożyć taką papke na pieluchę i przyłożyć do piersi (na ok. 10min. Papka ma być ciepła) 5 razy na dobe przez 72 h
-co 6 h stosować ibuprofen
- antybiotyk (duomox, amoksiklav)
-o tej kapuście też mówiła, żeby ją troszkę rozbić tłuczkiem i schłodzić przed przyłożeniem tylko to jak dobrze pamiętam po karmieniu. Żeby zamknąć kanaliki
W przyp nawału. Przed karmieniem kazała rozgrzewać piersi np suszarką, po karmieniu schłodzić.Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 maja 2018, 12:22
W końcu się udało...
-
Ja to nawet weny na sprzątanie nie mam. Tej kawy też jeszcze nie wypiłam, dopiero się parzy. Mój nastrój współgra z pogodą: ni w tę, ni we wtę. Obżeram się dumlami - niechcący odkryte w ciąży, a są genialne
młoda śpi i ma wszystko gdzieś, o.
Czy średnio dojrzały ananas ma moc porodową słabszą niż bardzo dojrzały? -
A ja od razu po porodzie zrobiłam się wredna i wymagająca.
Feeva osłonki, butla i smoczek to ten sam silikon, nie pomerda się.
Z opisu wynika, że masz zastój i robi się zapalenie piersi.
Kapusta, liść potłucz tłuczkiem do mięsa, wsadź pod biustonosz i noś tak cały dzień. Tylko liście zmieniaj. I najważniejsze, musisz karmić tą piersią pomimo bólu.
Jakiś powód jest. Albo ucisk (fiszbiny, spanie na brzuchu, na boku, czasem niedobra koszulka - popatrz na miejsce pod pachą) albo nieprawidłowe opróżnianie piersi. Albo osłonka nierówno ułożona, może niedokładne wyssanie mleka a najprawdopodobniej przez laktator. Jest duże prawdopodobieństwo, że nie odsysa mleka ze wszystkich kanalików jak trzeba. Nie bardzo wiem dlaczego karmisz z butli, to jest w ogóle jakiś nowy trend, kiedyś nikt tak nie robił, bo to sensu nie ma. Za to producenci butelek i laktatorów zbijają kasę. Podczas karmienia piers nie może być uciśnięta, także palcem.
Ciepłe okłady przed karmieniem też ułatwiają dziecku ssanie i opróżnienie piersi. Buzia maleństwa to najlepszy laktator i najlepsze lekarstwo na zastój i zapalenie
Kamcia do domu! Hura!Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 maja 2018, 12:33
❤ Bartuś już z nami15.04.18 ❤
Wrzaskun I Wielki Książę Moczu i Mleka
-
Ibuprofenu nie bierz, tylko paracetamol jak już musisz.
A to, że laktator nie odessie tego kanalika to już wiesz, odessie je dziecko a i tak nie za pierwszym razem.
Z moczeniem uważaj, pierś musisz suszyć, unikaj wilgoci. Biustonosz dobrze trzymający biust zakładam tylko gdy wychodzę, w domu piersi sobie radośnie kapią na wkładki laktacyjne a w nocy śpię bez stanika z biustem na wierzchu, na plecach. Podkładam pieluchę, bo kapie.
Jaka położna zaleca ibuprofen??❤ Bartuś już z nami15.04.18 ❤
-
Hoope karmie Mała tym cycem mimo bólu. Bardziej niż Cyc boli mnie brodawka, bo jest popekana. Dezynfekuje octeniseptem i smaruje lanoliną. Latam po domu z biustem na wierzchu.
Zastosuje tą kapuche. W czym najlepiej chodzić? Mam stanik sportowy taki miękki, nieusztywniany.
Po czym poznać, że pierś jest źle oprozniona?
No i ile przed karmieniem przykładać ciepły okład, żeby się ruszyło? Dzisiaj moczę tetre w gorącej wodzie i tak przykładam przed, ale nie wiem ile czasu mam trzymać. Po karmieniu przykładam ta mokra tetre która wcześniej ogrzewalam, tylko że przez czas karmienia chłodzi się w zamrażarce, przykładam dopóki nie zrobi się ciepła.
Maz pojechał po kapustę i paracetamol.
A śpię na lewym boku, nie uciskam piersi. A boli prawa. Dziwne, że tylko jedna się tak zrobiła. Staram się obiema karmić tak samowczoraj jeszcze nic nie było, ładnie mleko leciało.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 maja 2018, 13:09
-
Kattalinna zwykłe, bawełniane, z rossmanna, babydream, klej mają po stronie stanika i do stanika się je przykleja.
Sela ibuprofeny nie są wskazane, pediatra przy wypisie kategorycznie mi ich zabroniła. Ketonalu też
Feeva sutek ma rany a każda zwykła rana wymaga suszenia. Wywal to co stosujesz, zostaw osłonki, mleko i powietrze, daj czas na zagojenie. Nadwrażliwość na początku będzie się jeszcze jakiś czas utrzymywać, ale nie dłużej niż miesiąc do trzech. I jeśli nie musisz, nie używaj lakratora. Nie każdej kobiecie służy tak samo dobrze. Mi np nie ściągnął nawet mililitra a mleka mam dla armii bobasów.
Stanik sportowy na spacer, po domu nie. On ma trzymać biust, żeby nie skakał w trakcie sportu, zwykle dość mocno to robi, najlepiej do karmienia kup. Bez fiszbin. Bawełniany.
Często zapalenie dotyka jedną pierś. Mało tego, ciągle tą samą.
Rozgrzewać pierś długo się nie da, tyle, na ile dziecko pozwoli. Mój malkontent od momentu przebudzenia do wrzasku z głodu daje mi jakieś 5 sekund
Staraj się czuć. Poczuj co daje Ci komfort. Poczuj skąd leci mleko i czy w którymś z tych miejsc nie czujesz dyskomfortu. Bardziej zaufaj sobie samej. Czuć jak leci mleko, skąd leci, kiedy leci, czuć kiedy trzeba piersi opróżnić, kiedy jest ulga a kiedy opróżnienie do dna. Słychać jak dziecko przełyka, widać i czuć, jaki ma system jedzenia, że to się dzieje falami, robi przerwy, pobudza pierś do pracy krótkimi pociągnięciami. Widać też kiedy memła i nie je. 1,5 godziny to już jesteś smoczkiem10-20 minut. Nawet takiemu maluszkowi warto wyznaczać granice. Mnie by to bolało a dodatkowo utrudnia gojenie.
Nie blokuj piersiom swobodnego samoopróżniania z części mleka (w porze karmienia, gdy maluch śpi, gdy myślisz o dziecku). Blokuje ucisk, np stanikiem.
Btw fajne staniki są na bon prix. I niedrogie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 maja 2018, 13:37
Mama32, Sela lubią tę wiadomość
❤ Bartuś już z nami15.04.18 ❤