X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majowe mamy 2018
Odpowiedz

Majowe mamy 2018

Oceń ten wątek:
  • efwka83 Autorytet

Wysłany: 23 maja 2018, 20:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamciaelcia wrote:
    W wodzie?
    haha nie w wodzie tylko mikrofala wydziela promieniowanie, nieważne moze to po prostu przewrażliwienie położnej :)

1usa3e5el69vdydq.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 23 maja 2018, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Efwka
    Nie pytam oczywiście zlosliwie
    Chodzi mi o argumentację poloznej
    Jak urodził się Piotruś laktacyjna wróciła z jakiegos kursu na którym mówili o szkodliwosci telefonów. Jak ona wtedy scigala za telefony kolo dzieci a zwlaszcza koło ich główek. A teraz tematu w ogóle nie bylo...
    Tak samo zastanowić się można co mnozy sie w podgrzewanej x godzin wodzie czy ta butelkowana taka super i jest surowa
    A tak naprawdę nie ma co wariować ;)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Ola_Ola Autorytet

Wysłany: 23 maja 2018, 20:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jadlam truskawki. U nas zadnego uczulenia.

f2wl3e5evc7d67pj.png
    ex2bgu1rurd98nmh.png
  • jangwa_maua Autorytet

Wysłany: 23 maja 2018, 21:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jadłam truskawki. Ogólnie jem wszystko. Wszystko jest dobrze :)

Aniołek - 27.11.2014 7/8 tc <3
    km5sgu1r1ftv47br.png
    ex2bupjyemen7jnh.png
  • J.S Autorytet

Wysłany: 23 maja 2018, 21:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mala Matylda, dzieki za opinie

Tez slyszalam ze czesto o wit D tez chodzi jak dziecko brzuszsk boli

Mnie boli zab, umree :(

<3
    mhsvqps6hiiqioin.png
  • Kad Ekspertka

Wysłany: 23 maja 2018, 21:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny gratuluje rozpakowanym.
    Co do pogrzewania wody w Mikrofali to tez nieraz słyszałam ze nie wolno i trzymałam się tego. Ja robię mleko tak, ze zimna wodę najpierw biore z czajnika (z poprzedniego gotowania) i wlewam do butelki a potem z kranu przegotowuje resztę i dodaje ta gorąca. Jak wody w czajniku zimnej, przegotowanej nie ma to dodaje mineralna, zwykła. Niby na początku nie wolno dawać tej z kranu to tam przez pierwszy miesiąc się cackam z woda dla niemowląt a później leci kranowa :P

J.S ja brałam w liceum naraye. Dobrze wspominam:)

Ja mam na wtorek cesarkę zaplanowana. Fajnie mieć zaplanowana datę, bo jakbym miała czekać na jakieś sygnały to chyba bym się zameczyla. Ostatnio czuje się w miarę ok, ale odczuwam parcie na odbyt, ide na toaletę a tam nic. Nie nakręcam się, ze to cos znaczy , bo w pierwszej ciąży miałam objawów tysiąc pięćset a i tak przenosiłam. Czekam wiec cierpliwie do wtorku :)

• Tanda Autorytet

Wysłany: 23 maja 2018, 21:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nynka wrote:
    Kamcia a jaką witamine d polecasz? Bo ja na pewno mam olrista. Ale wit D wchłania się w tluszczach więc co tam jest nośnikiem?

Mamy cycające jrcie truskawki? Ja w myśl, że nie ma diety przy karmieniu, zjadłam, a później jako że uczulaja zaczęłam czytać, i chyba dziś nie zasne :(

Jem wszystko, truskawki też już zaliczyłam. Małej nic nie dolega.

Wit. D dawałam na początku Vigantol, ale mała się prężyła po niej. Próbowałam dawać o różnych porach dnia żeby sprawdzić czy to na pewno to ale zawsze krótko po kropelce było prężenie i płacz.
    Zmieniliśmy na wit. D na oliwie z oliwek (Bobik D, w kapsułkach twist off) i póki co jest chyba ok.

A co do mm w nocy - miałam 3 butelki, żeby nie myć po nocach bo kuchnię i sypialnię mamy w skrajnych częściach mieszkania, najdalej od siebie oddalone. W jednej zawsze przegotowana zimna woda i czajnik w sypialni. W czajniku podgrzewałam krótko wodę (uprzednio przegotowaną) i jak wyszła za gorąca to dolewałam zimnej.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 maja 2018, 21:54

Matylda <3
    klz9jw4zid0t29hn.png
  • Feeva Autorytet

Wysłany: 23 maja 2018, 22:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny :)

Próbowałam Was nadrobić już od dłuższego czasu, ale jakoś mi to nie po drodze.
    3/4 co przeczytałam nie pamiętam :)
    Fermina kciuki, żeby coś się ruszyło w końcu :)

Amygdala gratuluję! Z tego co kojarzę miałaś rodzic na Żelaznej, na jakiej sali rodziłas? Ja na mietowej :D

Hoope moje piersi już lepiej, dzięki że pytasz :) Tylko tych sutkow wyleczyć nie mogę, od góry sa bolące, jak wyschną to są strupki takie jakby z osocza żółte, jak Mała ssie to zmieniają kolor na biały taki rozmoczony. Nie wiem kiedy na je wylecze, skoro ciagle albo karmienie albo ściąganie :) Smaruje cały czas lanolina i teraz wietrze.
    Z lewej zapalenie prawie zeszło, na prawej też widać znaczna poprawę.
    Po karmieniu robię zimne okłady.

Co do mojego dzieciaczka to wczoraj spała jak zabita, budziła się tylko na jedzenie i jak miała pełna pieluszke. Noc też ładnie przespana, z porankiem gorzej, bo od 10-14 była marudna strasznie. I ciągle głodna. Ja nie Cyc to butla. Do skoczka też się już trochę przekonała :)
    Była u nas wczoraj położna, bardzo fajna babka. Wszystkie formalności wypełnione, dziecko obejrzane, zdrowa jak koń :)
    W poniedziałek byliśmy na Żelaznej w szpitalu na kontroli z poradni przyszpitalnej neonatologii, bilirubina przy wyjściu wynosiła ok 13, a teraz 10 :) Czyli ładnie spada. Dodatkowo przybrała od wyjścia ze szpitala 100g :)

Kikutek powoli nam odpada, bo już się krewka pokazała.

Marysia bardzo lubi osrywać i orzygiwac tatę XD

I dziś zaliczony pierwszy spacer <3

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/5d9e3d76084a.jpg

Przepraszam, że się mało teraz odzywam, ale jakoś tak nie mam na nic czasu... :)

Sela, Mała Matylda, kamciaelcia, Katy, Fermina, D_basiula, Hoope, Nynka, Fatalita lubią tę wiadomość

Kocham Cię <3
    12.05, godz. 5:30, 3510g, 53cm, 10/10pkt <3
    k3pcdgm.png
  • Fatalita Autorytet

Wysłany: 23 maja 2018, 22:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nynka, mi położna nawet kazała iść zjeść truskawki na pytanie o diete ;)

JS, Katy, ostatnio u Hafiji czytałam artykuł, ze simetikony, czyli espumisany tak naprawdę nic nie działają. Na bóle brzuszka działa według badań probiotyk, zmniejszając - na tamtej próbie - atak kolki z ok. 40 minut do 12 o.O

Ja pracowałam kilka lat w dpsie z pielegniarkami i tam normalnie podgrzewaliśmy wodę na mleko w mikrofali. Sama jestem ciekawa dlaczego nie wolno ;)

Katy, Nynka lubią tę wiadomość

l22npx9iaxtim23h.png

Nasze aniołki...
    21.09.14 (*) N.
    10.05.17 (*) O.
  • malwka08 Autorytet

Wysłany: 23 maja 2018, 22:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, a jakie probiotyki stosujecie i dlaczego? Profilaktycznie czy z zalecenia lekarza? Jeżeli nie ma typowych kolek to czy taki probiotyk jest wskazany?

atdc4z17e9js2z0r.png
    29 tc - 1450
    3i49df9h803scrtm.png
    25 tc - 828 g, 31 tc - 1400 g, 35 tc - 2600 g, 39 tc - 3300 g
  • Mama32 Autorytet

Wysłany: 23 maja 2018, 22:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chyba się nabawilam jakies opryszczki. Mam dziwnych kilka grudek na wardze sromowej. Żadnego bólu czy swedzenia nie mam. Wogole gdybym nie zajrzała tam lusterkiem nic bym nie zauważyła. Już się naczytałam że to jest mega niebezpieczne w ciąży,ze stresu chyba nie usnę. Będę płakać. I to tuż przed porodem :/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 maja 2018, 22:23

ex2bio4pttsuyqga.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 23 maja 2018, 22:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fatalita
    W szpitalu też matkom kazano mleko i inne posilki w mikrofali podgrzewać. Bo owe posilki mogła tylko kuchnia przygotowywac

Malwka
    Ja najbardziej lubiłam docoflor ale w sumie dlatego że z Emilka wybór mieliśmy ograniczony.Piotrek też kilka miesięcy go brał(ale ten w saszetkach)
    Na wrześniowych mielismy mamę farmaceutke i podrzucila analizę tych probiotykow i w jej ocenie dicoflor najlepszy
    Ale zaliczyliśmy też taki inny-nie pamietam nazwy-miał postać kapsulek ktore dorosly lykal a dziecku je się otwierało i zawartość wsypywalo do płynu. Zakonczylismy na acidolac baby. Najtańszy i w sumie suplement. Nie wiem czy pomógł czy zbiegło się z rozszerzeniem diety, kupy poszły. U nas kolek nie było nigdy. Z Piotrem walczyliśmy o lekkie zrobienie kupy.
    No i zasada że probiotyk trzeba długo brac by ocenić działanie.
    Sama podałam dicoflorw. Nie konsultowalam z pediatra ale przy okazji powiadomilam jai zostało to zaakceptowane

malwka08 lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Sela Autorytet

Wysłany: 23 maja 2018, 22:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama może to wina burzy hormonów w ciąży, czy coś, skoro nie swędzi ani nie boli?? Dla świętego spokoju zadzwoń jutro do gin, może to nic groźnego.

Feeva jak dobrze, że już z piersiami lepiej, oby tak dalej ;-) Marysi się chyba spodobało robienie na tatusia ;-) no i jak tu nie kochać ;-)

W końcu się udało...

qb3cwn152gntqsgf.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 23 maja 2018, 22:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama 32
    Może zylaki?

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Mama32 Autorytet

Wysłany: 23 maja 2018, 23:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sama nie wiem co to, Wogole mam wrażenie że to może od golenia?
    Myślałam że to są takie białe grudki, Ale one mają bardziej kolor taki siny, sama już nie wiem.
    Jutro mam ktg, nie wiem co z usg bo moja dr ma teraz urlop i nie wogole mieli przez cały tydzień żadnych badań nie robić, ale mówia ze mają zbyt duzo ciężarnych i muszą na jeden dzień przyjść, pytanie czy tylko porobić ktg (a to podłącza ta babka z recepcji) czy może będzie też jutro dr przyjmować to od razu wypytam. Jak nie to zsotanie mi szpital, bo umrę że stresu i ze strachu.

ex2bio4pttsuyqga.png
  • Ela84 Koleżanka

Wysłany: 24 maja 2018, 01:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wszystkie śpią? Ja wlasnie siedze z dojarka przy piersi (laktatorem) i probuje cos rozruszać ale marny skutek. Maly pociumkal potem mm i teraz spi. Okazalo sie ze ma krótkie wedzidelko i plytko ssie dlatego tez nie pobudza laktacji i sie denerwuje ze cyce puste ale i tak go chwile przystawiam. Trzymajcie kciuki zeby cos ten pokam ruszył moge podawac z butli ale lepszy bedzie mój niz mm

dxomanliinbxhu6i.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 24 maja 2018, 01:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    1:30 to nasza godzina :)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Ola_Ola Autorytet

Wysłany: 24 maja 2018, 01:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam w dzbanuszku przegotowana zimna wode i do niej dolewam wrzatek z czajnika w odpowiednich proporcjach.
    Z ta mikrofala to dla mnie przesada, idac tym tropem to z tv, telefonu, komputera trzeba by tez zrezygnowac
    Posiedzialam z dojarka moge isc spac

f2wl3e5evc7d67pj.png
    ex2bgu1rurd98nmh.png
  • Sela Autorytet

Wysłany: 24 maja 2018, 02:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama faktycznie możliwe, że od golenia, jakieś podrażnienie itp. Oby do jutra Ci zniknęło. Daj znać jaknpo ktg :-)

Ela może laktator da radę pobudzić. Mimo wszystko przystawiaj małego... trzymam kciuki;-)

W końcu się udało...

qb3cwn152gntqsgf.png
  • Mama32 Autorytet

Wysłany: 24 maja 2018, 04:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sela tylko to mi się utrzymuje już od jakiegoś tyg...
    Pozostaje pozytywnie myslec, chodź jest ciężko jak człowiek się naczyta w internecie co to może ewentualnie być, wiedziałam że nie będę mogła przez to spać, jestem przerażona. O 14 ktg, modlę się żeby i dr była też :-(

ex2bio4pttsuyqga.png
‹‹ 1187 1188 1189 1190 1191 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża po 40 - jak zwiększyć szanse na zajście w ciążę

Czy starania o ciążę po 40 roku życia różnią się? Na co zwrócić uwagę i jak zwiększyć swoje szanse? Przeczytaj 5 sprawdzonych sposobów na zwiększenie szans na zajście w ciążę po 40 roku życia. 

CZYTAJ WIĘCEJ