X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majowe mamy 2018
Odpowiedz

Majowe mamy 2018

Oceń ten wątek:
  • Wowka Autorytet

Wysłany: 30 maja 2018, 07:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kattalinna wrote:
    Ej, nie dali mi instrukcji obsługi do dziecka - jak zakropić sól fizjologiczną do noska, żeby nie utopić jej? :O

Po kropelce i szybko na brzuch :)

Sela, kattalinna lubią tę wiadomość

Julia ❤
    3ffafe9500.png
    Jano ❤
    c2513a0522.png
  • Sela Autorytet

Wysłany: 30 maja 2018, 07:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odnośnie instrukcji obsługi to ja własnie wczoraj pytałam męża czy aby czasem tam nie wypadła jakaś instrukcja, bo ja mogłam nie zauważyć, a on tam trzymał rękę na pulsie... :-)

Macie jakieś porady odnośnie tego nawału?? Bo ja dzisiaj mam kamienid zamiast piersi. Ból okropny. I już nie wiem co robić. Ile to może potrwać?

teqz lubi tę wiadomość

W końcu się udało...

qb3cwn152gntqsgf.png
  • Fatalita Autorytet

Wysłany: 30 maja 2018, 07:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sela wrote:

Macie jakieś porady odnośnie tego nawału?? Bo ja dzisiaj mam kamienid zamiast piersi. Ból okropny. I już nie wiem co robić. Ile to może potrwać?

Rozmasowuj zgrubienia polewając ciepłą wodą. Koleżance z pokoju pomagały zimne okłady (ja bałam się na zimno, przy ciepłym mleko samo mi kapało) no i przystawiaj, ja wtedy co dwie godziny. Resztę laktatorem, a jak nie to ręcznie ściągnij do ulgi.

Sela lubi tę wiadomość

l22npx9iaxtim23h.png

Nasze aniołki...
    21.09.14 (*) N.
    10.05.17 (*) O.
  • Kira91 Autorytet

Wysłany: 30 maja 2018, 07:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziekuje za wszystkie gratulacje I zyczenia :)
    Maly jest lekiem na cale zlo :D jest taki grzeczny, tylko je, spi, troche sie pokrzywi przy ulewaniu I kupie a tak to Aniolek :) ciekawe jak bedzie w domu ;D
    Ja ledwo chodze,niestety peklam do samego odbytu wewnatrz. Mam problem ze zrobieniem siku, dwojki az sie boje...
    Odziwo najlepiej mi sie siedzi,a mam zakaz hehe.
    Nikt wczoraj nie urodzil? Jesli ktos jeszcze czeka to nie martwcie sie. Nie znacie dnia ani godziny :)

Fermina lubi tę wiadomość

suvmjw7.png
    5d4026t.png

03.2017- Aniołek,poronienie septyczne
    Potworniaki, torbiele
  • kattalinna Autorytet

Wysłany: 30 maja 2018, 07:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fatalita, mnie ten temat szczepień też przeraża, właśnie ze względu na mnogość sprzecznych informacji. Ile z nich bazuje tylko na strachu i wykorzystuje go do robienia biznesu, a ile jest faktycznie troski o dziecko - tego nikt nie dojdzie...

Sela, nie miałam nawału więc wiedza teoretyczna od naszej położnej: nie ściągać do końca pokarmu tylko do ulgi, przed ściąganiem i karmieniem ciepły okład, masowanie zgrubień. Po karmieniu zimy okład, kapustą najlepiej. Dziewczyny pewnie uzupełnią te informacje. Aha, podczas karmienia czy odciągania nie uciskaj, nie przytrzymuj piersi, żeby nie tamować przepływu. Nie bój się, że dziecko nie ma czym oddychać przytulone twarzą do piersi- sprawdziłam na mojej, ciągle się nie udusiła chociaż nosek wbity w gigacyca. Tyle mi do głowy przychodzi teraz. I nie chłodzić za bardzo piersi żeby nie przeziębić

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 maja 2018, 07:53

Sela lubi tę wiadomość

age.png
  • kattalinna Autorytet

Wysłany: 30 maja 2018, 07:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kira91 wrote:
    Dziekuje za wszystkie gratulacje I zyczenia :)
    Maly jest lekiem na cale zlo :D jest taki grzeczny, tylko je, spi, troche sie pokrzywi przy ulewaniu I kupie a tak to Aniolek :) ciekawe jak bedzie w domu ;D
    Ja ledwo chodze,niestety peklam do samego odbytu wewnatrz. Mam problem ze zrobieniem siku, dwojki az sie boje...
    Odziwo najlepiej mi sie siedzi,a mam zakaz hehe.
    Nikt wczoraj nie urodzil? Jesli ktos jeszcze czeka to nie martwcie sie. Nie znacie dnia ani godziny :)
    W szpitalu one wszystkie takie, a szczególnie jak jest Tata albo inni goście ;-)

Witaj w klubie zepsutych podwozi :-(

Lukrecja lubi tę wiadomość

age.png
  • olciabos Autorytet

Wysłany: 30 maja 2018, 07:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pelnia nie zadzialala. Dzisiaj wizyta i pewnie skierowanie do szpitala dostane. Uparte te dzieci.

3i49roeqvtlfpy4s.png
    Mala gwiazka 02/2019 *
  • Mała Matylda Autorytet

Wysłany: 30 maja 2018, 08:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    J.S, Wowka, Fatalita, dziękuję za wsparcie :)
    Szczególnie uśmiechnęłam się czytając, że na koniec na pewno zostały lekkie porody – mam nadzieję, że tak właśnie będzie, jakaś nagroda za przewlekłe czekanie i nocne warty musi być :P

Dziewczyny chodzące na ktg - podczas zapisu byłyście same czy mąż był obecny?

Olciabos, powodzenia na wizycie, mam nadzieję, że widać symptomy porodu.

Ja o dwunastej mam ktg, więc też proszę o kciuki. Od wczoraj z przerwami mnie mdli, może to coś znaczy? ;)
    Przed chwilą dostałam od córeczki serię rytmicznych kopniaków, jakby próbowała się odbić od dna macicy - mąż stwierdził że Zosia odpala rakietę, oby :P

kattalinna lubi tę wiadomość

uch59vvjdzcznt8y.png
    tb73e6ydy4fz1gcd.png
  • J.S Autorytet

Wysłany: 30 maja 2018, 08:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wowka, my bioderka mamy 20 czerwca dopiero, bo na nfz nigdzie nas nie przyjeli u nas, bo nie bylo terminow i jedziemy prywatnie robic i dopiero na wtedy byl termin.
    Dzis zadzwonie jeszcze do jednej przychodni, moze sie uda.

Mala Matylda, oby odpalala rakiete XD

Ja tak samo nie wiem juz nic, ten temat szczepien mnie przeraza i doslownie robi wode z mozgu.

<3
    mhsvqps6hiiqioin.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 maja 2018, 08:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katalina u nas telefon jako szumis też tak różnie działał ale ten normalny działa. Każde spanie z szumisiem bo on jakoś tak nke spokojnie śpi jak bez nas.
    I wiecie co działa? Muzyka Mozarta;) serio lubuje się w tym trol.
    A co do soli do nosa to na boku po kropelce...

kattalinna lubi tę wiadomość

• Katy Autorytet

Wysłany: 30 maja 2018, 08:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej ;) Teściowa na szczescie zostanie z malym dzisiaj jak pojedziemy do tego ginekologa :p Sciagnelam z tej okazji 120ml mleka (z jednej piersi), ciekawe czy dalej bedzie twierdzic, ze jest glodny...

Kamil w nocy spal srednio, ale za to rano dospal do 8 nie budzac sie co chwile jak to ma w zwyczaju xd Za to ja przez to, ze sie chlopak do mnie nie odzywal nie moglam zasnac w ogole...

U nas szumy ogolnie nie bardzo dzialaja, szumisia nie mamy, suszarka zadzialala raz, ale nie na dlugo :p

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 maja 2018, 08:47

qdkkj48axof4swbx.png

qb3c2n0af5u2yzmp.png
  • Uli Ekspertka

Wysłany: 30 maja 2018, 09:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My nosek czyścimy wacikiem odrywam wąski pasek wacika namaczam go solą fizjologiczna zawijam w stozek i to do noska obkrecam wewnątrz i nosek czysty

oar8skjohmhvnzyg.png
  • Mycha666 Autorytet

Wysłany: 30 maja 2018, 09:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nasz terrorysta nie spał dziś w nocy 2,5 godziny. Był na cycu, potem mm i 3x zmieniałam pieluchę. W końcu z braku sił wzięłam go do łóżka gdzie w końcu razem zasneliśmy. Nie chcę go przyzwyczajać do łóżka, bo tak twardo zasypiam ze zmęczenia, że nie kontroluję tego co się dzieje z dzieckiem.

Wczoraj wieczorem zrobiła mi się pierś jak kamień. Od razu panika. Próbowałam ściągnąć laktatorem, ale nie nie leciało. Na szczęście znalazłam zapchane ujście kanaliku i je udrożniłam. A już miałam w głowie same czarne scenariusze.

Co do szczepionek my będziemy chyba brać standardowe. Koleżanka opowiadała mężowi o dziecku, które po skojarzonych zostało kaleką. Niestety przy każdej szczepionce jest takie ryzyko.

Czy będziecie szczepić przeciw MENINGOKOKOM i ROTAWIRUSOM?? Muszę poczytać o tych szczepionkach.

Przyszłe mamy trzymam kciuki za to, żeby dzieci na Dzień Dziecka były już z Wami.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 maja 2018, 09:35

Mała Matylda, Mama32 lubią tę wiadomość

• Wowka Autorytet

Wysłany: 30 maja 2018, 09:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przyszłe mamy- pogadajcie z dziećmi, żeby wychodziły przed dniem dziecka, bo jak nie to jeden prezent będzie na dwie okazje :P

Mała Matylda, Mama32, kattalinna, Katy, pumka1990 lubią tę wiadomość

Julia ❤
    3ffafe9500.png
    Jano ❤
    c2513a0522.png
  • J.S Autorytet

Wysłany: 30 maja 2018, 09:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wowka, mamy nowy termin - bioderka na 7.06, takze dwa dni po was XD

<3
    mhsvqps6hiiqioin.png
  • Mała Matylda Autorytet

Wysłany: 30 maja 2018, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wowka - myślę dokładnie tak jak Ty, że maluchy rodzące się pierwszego czerwca redukują sobie okazje do otrzymywania prezentów ;)

Godzinę temu zaobserwowałam trochę różowego śluzu, wprawdzie już zanikł, ale i tak jestem podekscytowana i jadę na ktg z pewną nadzieją ;)

uch59vvjdzcznt8y.png
    tb73e6ydy4fz1gcd.png
  • Mama32 Autorytet

Wysłany: 30 maja 2018, 10:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas dzisiaj nic się nie dzieje, mała w brzuchu od rana szaleje, daje tym samym znać że jej tam bardzo dobrze

ex2bio4pttsuyqga.png
  • kattalinna Autorytet

Wysłany: 30 maja 2018, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała Matylda, rozumiem podjaranie. Mnie tak cieszyły bóle okresowe ;-) ja na ktg chodziłam sama, u nas nie wiem czy jest opcja żeby tatuś w trakcie badania był z mamą bo pomieszczenie jest małe. Wszyscy zawsze czekali na swoje kobiety w poczekalni

Mała Matylda lubi tę wiadomość

age.png
  • efwka83 Autorytet

Wysłany: 30 maja 2018, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    boduszka u nas karmienie wypada co 3 godz, no chyba że młody dłużej podrzemie to 4 godz nawet wytrzyma.

My bioderka mamy 14 czerwca, a szczepienia jeszcze nie wiem. Ja się boję tyle wkłuć na NFZ..chyba zdecydujemy się na 5w1, chociaz nie jestem do konca przekonana, jakby mi ktoś mądry wyjaśnił czym się roznia oprocz ilością wkłuć i płatnościami to byłabym wdzieczna..

1usa3e5el69vdydq.png
  • olciabos Autorytet

Wysłany: 30 maja 2018, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mala Matylda powodzenia na ktg. Daj znac po.

Mała Matylda lubi tę wiadomość

3i49roeqvtlfpy4s.png
    Mala gwiazka 02/2019 *
‹‹ 1219 1220 1221 1222 1223 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Badania w ciąży - sprawdź, które warto wykonać

Zastanawiasz się jakie badania czekają cię w ciąży? Czemu służą takie badania i kiedy się je wykonuje? Przeczytaj jakie rodzaje badań i testów czekają przyszłą mamę i dlaczego są one ważne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - najczęstsze przyczyny, objawy i leczenie

Suchość pochwy to wstydliwa dolegliwość, która dotyka wielu kobiet. Kiedy się pojawia? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z odpowiednim nawilżeniem pochwy? Czy suchość pochwy można leczyć? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Bolesne miesiączki - skąd się biorą bóle miesiączkowe? Przyczyny, objawy, leczenie.

Bolesne miesiączki mogą występować nawet u 75% kobiet w wieku rozrodczym! Jakie są najczęstsze przyczyny bólu miesiączkowego? Czym jest bolesne miesiączkowanie pierwotne, a czym wtórne? Kiedy bolesne miesiączkowanie wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ