X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majowe mamy 2018
Odpowiedz

Majowe mamy 2018

Oceń ten wątek:
  • Mama32 Autorytet

Wysłany: 29 maja 2018, 23:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Idę spać, pełnia księżyca na mnie nie działa :/ dobranoc

ex2bio4pttsuyqga.png
  • bobas2015 Autorytet

Wysłany: 29 maja 2018, 23:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sela szczepiłam darmowymi i je rozdzielalam. Na raz max 2 wklucia. Dzieci nie miały nic po tym. Nawet gorączki.
    Też mam wśród najbliższych lekarzy. Młodych. Też mówią ze nie szczepić skojarzonymi. Chodzi o późne reakcje takie po wielu latach. Ale wiadomo ostateczna decyzja należy to rodzina i to każdy musi ją podjąć osobiście. Szczepionka na polio jest aktualnie juz uspiona. Nie ma zagrożeń zachorowania.

Sela lubi tę wiadomość

k0kdpiqv0y1cvkk1.png
    zem3upjytbg3o3al.png
    Krzys 14.11.2015 38 tc 3540g 54 cm. Piotr 25.04.2017 38 tc 4380 g 59cm
  • Uli Ekspertka

Wysłany: 30 maja 2018, 01:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama 32 w końcu się zacznie przecież nie będziesz w ciazy wiecznie :) trzymam kciuki żeby się wreszcie ruszyło :)

oar8skjohmhvnzyg.png
  • boduszka Ekspertka

Wysłany: 30 maja 2018, 02:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny karmiące mm. Co ile wasze dzieci budzą się w nocy na jedzonko? :-)

Cukrzyca t1, niedoczynność tarczycy,
    l22ndf9hr2tr2g4j.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 maja 2018, 02:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My po cycaniu, do tej pory młody spał z bami więc zapomniałam, że mam noworodka w domu, teraz wylądował w łóżeczku i czekam aż zaśnie porządnie.

Też byłam nastawiona na te na nfz, też bałam się powikłań. Pediatra powiedziała, że nke ma badań żeby coś się działo, że jedyne które wykonał jeden lekarz nkc nie wniosły, że powikłania są ryzykiem u dzieci obciążonych. Nie wiem na ile to prawda na ile marketing. Nie znalazłam artykułu żadnego, ani rzetelnego źródła, który by mnie przekonał. Ale zdecydowałam się na skojarzone i mam nadzieje, że będzie dobrze, mimo, że mam nie pewność gdzies z tyłu głowy. Ale musi być dobrze :)

Ps zaczynam mieć dosyć szumisia :P

• kattalinna Autorytet

Wysłany: 30 maja 2018, 02:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nynka, działa u Was szumis w ogóle? My chyba dostaniemy, ale na szumy w telefonie zero reakcji

age.png
  • Wowka Autorytet

Wysłany: 30 maja 2018, 03:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witamy się znad laktatora.

Dzieciaczki śliczne <3

U nas Szumiś działa. Nie byłam przekonana, ale Skrzat dostał w prezencie, więc zaczęliśmy używać. Super sprawa, u nas działa tak samo jak okap i odkurzacz. Szumiś nawet na spacery z nami chodzi. Funkcjonalnie jest ok, tylko trochę strasznie dla mnie wygląda :D maky opcje z aplikacją na telefon i dodatkowo jest szpiegiem i aprzedaje mi informacje ze Skrzat sie budzi. Mnie też usypia :D

Co do szczepień to u nas ostateczna decyzja jeszcze nie zapadła. Ale jest u nas możliwość szczepień na NFZ nie wszystkich na raz, tylko rozłożenia ich w czasie. Nasza pediatra poleca skojarzone ze względu na liczbę ukuć, a pojedyncze ze względu na ich sprawdzone działanie. Musimy się naradzic na ten temat i podjąć decyzję. Idziemy 12.06.

Fermina, jesteś bardzo dzielna. Czytałam Twój opis porodu i brzmi to jak jakiś położniczy horror. Jest to nieporównywalne do tego co ja przezylam. Mam nadzieję, że szybko zapomnisz o bólu i tak jak pisze Tanda będziesz w stanie kiedyś zdecydować się na kolejne podejscie :)

JS współczuję bolacego dziąsła, Fatalita wyrzynajacych się ósemek (podobno dzieci też mają taki ból przy zabkowaniu), Tanda współczuję zapalenia i śmierdzenia kapustą.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 maja 2018, 03:44

Fermina lubi tę wiadomość

Julia ❤
    3ffafe9500.png
    Jano ❤
    c2513a0522.png
  • Mała Matylda Autorytet

Wysłany: 30 maja 2018, 04:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fermina, tak mi przykro, że musiałaś to wszystko przejść, aby wreszcie utulić synka. Jesteś bardzo silna i dzielna wracając do tych wspomnień oraz myśląc o kolejnym dziecku. Podziwiam Cię.

Katy, J.S, Kattalinna - piękne te nasze forumowe dzieci :D

Hoope, to przykre, że wysłałaś już królika na emeryturę :(
    Moje ciążowe hormony źle to przyjęły ;)
    W ciągu dnia lepiej sobie radzę z koniecznością czekania (realizowanie rozległego pakietu "sposobów na przyspieszenie porodu" wypełnia mi czas, wymyślam też atrakcje na ostatnie dni we dwoje), w nocy dopada mnie bezsenność i huśtawka nastrojów. Nie śpię od dwóch godzin, łóżko mnie parzyło, siedząc na kanapie przeczytałam chyba pół internetu, sama nie wiem co ze sobą zrobić :/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 maja 2018, 04:26

Katy, Fermina lubią tę wiadomość

uch59vvjdzcznt8y.png
    tb73e6ydy4fz1gcd.png
  • Feeva Autorytet

Wysłany: 30 maja 2018, 04:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola_Ola wrote:
    Feeva duzo dajesz butli? Wygląda na to że butla będzie na porządku dziennym, lepiej leci...

Ze 3x dziennie...
    W nocy wystarcza Cyc, rano też.
    Ładnie pije bo słyszę jak przelyka co zassanie.
    Po południu nie wystarcza...
    Wieczorem po kąpieli Cyc też wystarcza,idzie ładnie spać.
    Nie chce tyle dawać butli, ale jak po cycu się drze i nie da rady jej uspokoić to wtedy nie mam wyjścia :/

Kocham Cię <3
    12.05, godz. 5:30, 3510g, 53cm, 10/10pkt <3
    k3pcdgm.png
  • Sela Autorytet

Wysłany: 30 maja 2018, 04:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hoope a skąd wiesz czy nie jeździ? Po co te złośliwości. Ile ludzi tyle opinii. Każdy ma prawo do swojego zdania...

Ola_Ola lubi tę wiadomość

W końcu się udało...

qb3cwn152gntqsgf.png
  • J.S Autorytet

Wysłany: 30 maja 2018, 04:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wowka, a my mamy szczepienie 13.06 :D
    My bedziemy szczepic tymi na nfz, prawdopodobnie rozlozymy sobie je w czasie jesli sie uda, te skojarzone do mnie nie przemawiaja, pediatra nam mowi tak samo jak Wowce.

Boduszka, moj w ciagu dniw nawet co 2h, zdarza mu sie tak, ale w nocy jakos w miare regularnie co 3-3,5.

Rozgrzebal mi to dziaslo i dzisiaj boli jak wtedy, dzisiaj ide na zdjecie czy przypadkiem nic mi tam nie pozostalo. Dramat jakis :/

Mala Matylda, biedna jestes juz... trzymam kciuki zeby ruszylo, ale nic sie nie zapowiada, ile was jeszcze zostalo nierozpakowanyxh?

Kamcia, co u ciebie?

<3
    mhsvqps6hiiqioin.png
  • Mała Matylda Autorytet

Wysłany: 30 maja 2018, 05:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    J.S, współczuję całej tej sprawy z zębem :(

Stan na wczoraj: trzy majówki w dwupaku.
    Olciabos, Mama32 - co u Was?

uch59vvjdzcznt8y.png
    tb73e6ydy4fz1gcd.png
  • Fatalita Autorytet

Wysłany: 30 maja 2018, 05:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała Matylda, ja też Ci kochana życzę szybkiego rozwiązania. Myślę, że na koniec to los zostawił tylko najlżejsze porody :)

Kurczę, widzę, że co lekarz/przychodnia to inne zalecenia. Ja już pisałam - też chciałam nfz (argument: lepiej przebadane, mniejsze ryzyko odczynu po szczepieniu). W przychodni dowiedziałam się, że u nas na nfz to już żadna mama nie szczepi (aje oczywiście oni mogą) (argument główny: tylko Polska jeszcze szczepi starymi, UE ma już dawno refundowane skojarzone + jeden szczep jest w nowych uśpiony, a w starych żywy, co zwiększa ryzyko -nie pamiętam która szczepionka).

Kattalinna, Hoope, dziękuję. Ogólnie chciałam się wczoraj upewnić, że wszystko z małą ok. Bo od powrotu że szpitala przez kilka godzin nie chciała się odczepić od piersi. Wiem, że była i pewnie zestresowana sytuacją i ta pogoda dołożyła swoje. Noc już była w porządku. Dostaliśmy świetny nawilżacz z oczyszczaniem powietrza + spadek temperatury w nocy i wystarczyła już mama obok w łóżku, karmienie o 23, 1:30, 3:30 i teraz 5:30 :)

Mała Matylda lubi tę wiadomość

l22npx9iaxtim23h.png

Nasze aniołki...
    21.09.14 (*) N.
    10.05.17 (*) O.
  • Hoope Autorytet

Wysłany: 30 maja 2018, 06:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sela wybacz, jeśli to zabrzmiało jak złośliwość, akurat to nie miało być ;) Chodzi tylko o konsekwencję w działaniu a nie wybiórczość.

My się cycamy. Drugi raz od wczoraj, więc chyba dobrze.

Prawdą jest Fatalita, w bodaj dwóch krajach stare szczepionki są wycofane całkowicie (zakazane?) a pozostałe kraje refundują te skojarzone.

Żywe polio podawali jeszcze w tym roku. Wiem, bo mam 7 latkę i nie zgodziłam się na podanie tego córce (doszczepianie 6 latków).

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 maja 2018, 06:28

Sela, Fatalita lubią tę wiadomość

❤ Bartuś już z nami :D 15.04.18 ❤
    Wrzaskun I Wielki Książę Moczu i Mleka

dqpr9vvjvyn8nf6w.png
  • kattalinna Autorytet

Wysłany: 30 maja 2018, 06:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fatalita, może chodzi o to, że te na nfz sa za kasę nfz, a skojarzone płaci się? No Ameryki nie odkryję ani nie stworzę teorii spiskowej - szczepionki to duuuuuży biznes. A co do szczepionek w UE - trzeba byłoby sprawdzić gdzie w szczepią w ogóle, z tego co się orientuję to Polska przoduje w tym temacie, na zachodzie nie ma obowiązku i takiej ilości. Ale nie jestem w temacie specjalnie zorientowana. Dla mnie argument o UE jest żaden po prostu ;-)

Ubranie dziecka w na krótko było chyba dobrym pomysłem. Średnio co dwie karmienie, udało się trochę na śpiocha. A nawet chyba nie jadła zbyt wiele.

Fatalita lubi tę wiadomość

age.png
  • Ela84 Koleżanka

Wysłany: 30 maja 2018, 06:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    boduszka wrote:
    Dziewczyny karmiące mm. Co ile wasze dzieci budzą się w nocy na jedzonko? :-)
    W dzień udaje mi sie podawać z butli moje osiągnięte mleczko ale w większości jest na mm. Na noc daje mm teraz ma 10 dni i wypija po 50ml, jak pije moje to po 1-1,5h glodny a po mm trzyma tak 2-3h. W nocy dzisiaj karmiłam o 9, 1:30, 4:30 i 6

dxomanliinbxhu6i.png
  • kattalinna Autorytet

Wysłany: 30 maja 2018, 06:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ej, nie dali mi instrukcji obsługi do dziecka - jak zakropić sól fizjologiczną do noska, żeby nie utopić jej? :O

age.png
  • Sela Autorytet

Wysłany: 30 maja 2018, 07:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kattalinna my zakrapiamy po jednej kropelce. Wtedy mały zaczyna wciągać do noska i po paru chwilach kicha ;-)

kattalinna lubi tę wiadomość

W końcu się udało...

qb3cwn152gntqsgf.png
  • Wowka Autorytet

Wysłany: 30 maja 2018, 07:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mi ktoś podmienil grzecznego w nocy Skrzata na jakąś jęczybułkę. Po karmieniu o 3 ładnie zasnął-na kanapie, bo tam karmimy, i na śpiocha czekał aż skończę przygodę z laktatorem. Na śpiocha przeniosłem go do łóżeczka i z 15 minut później zaczęło się jęczenie, stękanie i skwierczenie. W końcu poszliśmy spać razem na kanapie-cichutko do teraz. Podobny scenariusz już wczoraj. Jestem połamana, bo kawałek kanapy szeroki jak łóżko jest za krótki i nie mogę nóg wyprostować :D ale czego się nie robi dla kilku godzin spokoju :P wolę spać połamana niż nie spać wogole :P

JS chłopaki idą łeb w łeb :D kiedy bioderka macie? My 5.06 :)

Mała Matylda, za nocne warty łatwy poród masz już załatwiony, to teraz uruchamiam wszystkie swoje moce żeby stało się to jak najszybciej :)

Mała Matylda lubi tę wiadomość

Julia ❤
    3ffafe9500.png
    Jano ❤
    c2513a0522.png
  • Fatalita Autorytet

Wysłany: 30 maja 2018, 07:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kattalinna, jakby co ja tylko dyskutuje, bo temat szczepionek jest dla przerażającą nowością ;) argument z UE w rozwinięciu: tylko Polska posiada przestarzała szczepionkę krztuśćca z żywymiv szczepami, które powodują więcej niepożądanych odczynów, tylko Polska nie weryfikuje już od kilku lat kalendarza szczepień dopasowując do nowych warunków/chorób/możlieości itd., akurat Polska jest bardzo restrykcyjna jeżeli chodzi o szczepienia na tle innych krajów.
    Dla mnie to tylko fakty, staram się po prostu wybrać. I akurat w mojej przychodni specjalnie nie wierzę w kwestię "spisku-zapłać za szczepienie", jestem w stanie poświadczyć za dobre intencje lekarki :)
    Jednak dużo tu sprzecznych stanowisk - właśnie nawet tych lekarskich o.O.

Co do soli...nie pomogę. Też mnie przeraża.

Ze szpitala mamy przypisaną TABLETKĘ raz dziennie. Wczoraj spanikowana zastanawiałam się jak podam tabletkę noworodkowi. I jak taki dekiel bezmyślnie pytam lekarza jakim cudem podać jej tabletkę. No jak to jakim? Pokruszyć i wymieszać z kapką wody :P
    Mądra mama ;)

Sela, kattalinna lubią tę wiadomość

l22npx9iaxtim23h.png

Nasze aniołki...
    21.09.14 (*) N.
    10.05.17 (*) O.
‹‹ 1218 1219 1220 1221 1222 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - objawy, rodzaje i najczęstsze przyczyny poronienia

Poronienie to przedwczesne zakończenie ciąży, która trwała krócej niż 22 tygodnie. Poronieniem samoistnym kończy się około 10-15% ciąż, przy czym około połowa kończy się jeszcze przed implantacją zarodka w macicy, czyli przed 8 tygodniem. Dowiedz się jakie są przyczyny poronienia, objawy i diagnostyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Naprotechnologia - naturalna metoda podczas starania o dziecko i nie tylko.

Naprotechnologia (Natural Procreatice Technology, w skrócie: NPT lub NaPro) to metoda naturalnego wsparcia prokreacji. Ma wiele zwolenników, jak i całkiem sporo przeciwników, zanim wypowiesz swoją opinię, przeczytaj informacje jakie dla Ciebie zebraliśmy. Przeczytaj, na czym dokładnie polega naprotechnologia, czy jest przeznaczona tylko dla kobiet, czy również wspiera mężczyzn, w jakich przypadkach okazuje się najskuteczniejsza, a w jakich raczej się nie sprawdzi. 

CZYTAJ WIĘCEJ