Zaczynasz starania o dziecko?

Sprawdź witaminy nr 1 w Europie dla kobiet
- od planowania ciąży do karmienia piersią.*
*Na podstawie wewnętrznej analizy firmy Procter & Gamble z wykorzystaniem danych z następującego źródła: IQVIA Global OTC Insights: OTC3 04A4 M/Vit+Miner Perinatal + 04B4 M/Vit W/O Miner Perinatal; Europa (23 kraje). Wielkość sprzedaży ilościowej według marki dla MAT z czerwca 2025 r., odzwierciedlająca szacunki rzeczywistej aktywności. Prawa autorskie IQVIA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum › W ciąży - ogólne › Majowe mamy 2018
Odpowiedz

Majowe mamy 2018

Oceń ten wątek:
  • J.S Autorytet

Wysłany: 31 maja 2018, 03:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas noc masakra dzisiaj. Ryczec mi sie chce normalnie, to jest chore, budzic sie co 1,5h max 2 na jedzenie, a zasypia za kazdym razem przez godzine wiec zostaje mi jakies 40 minut snu.

<3
    mhsvqps6hiiqioin.png
  • Feeva Autorytet

Wysłany: 31 maja 2018, 03:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hoope ja jej nie kazałam tyle zrec, sama chciała :P

Moja spała od 22 do 3. Teraz cycamy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 maja 2018, 03:38

Kocham Cię <3
    12.05, godz. 5:30, 3510g, 53cm, 10/10pkt <3
    k3pcdgm.png
  • Sela Autorytet

Wysłany: 31 maja 2018, 05:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry

Co do drżenia rączek czy nóżek przy karminiu to się zdarza. Zezować też zezuje. Neonatolog uznała, że na początku tak jest. Dzieciątko wszystkiego się uczy i te jego ruchy są jeszcze w cały świat. Moj np. W czasie snu ma tak, ze nagle się wystraszy, budzi się ręce nogi naprężone i dalej idzie spać. I potrafi podczas jednego spania mieć 3-4 takie akcje.

Pierwsza nasza noc w domu ;-)
    Ale mi dobrze. 3 noce w szpitalu to przegięcie heh.
    Zaraz się cycamy. Wiecie co robie w tym zapaleniu. Karmie tak co 7 min z każdej piersi. Zmieniam tak co chwile. Po karmieniu zimny okład z kapusty lub pieluchy. Teraz wstałam i po 3 takich karmieniach jest troszkę lepiej... doradca laktacyjny kazał ściągać laktatorem do ulgi. Ale wole żeby synek to zrobił, bo te piersi wtedy się szybciej wyregulują. Dziękuję Wam za wszystkie odp ;-)
    Miłego dnia Wam życzę

kattalinna lubi tę wiadomość

W końcu się udało...

qb3cwn152gntqsgf.png
  • Mała Matylda Autorytet

Wysłany: 31 maja 2018, 05:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry!
    Ostatnia bezesenna noc i aktywny dzień wymęczyły mnie na tyle, że dzisiaj dobrze spałam :)

Olciabos, Twoja córeczka jest całkiem spora :)
    Widzę, że mamy podobnie ze zbieraniem się organizmu do porodu... Dostrzegam plusy tego, że masz już skierowanie - wiesz na czym stoisz, ja po prostu czekam.

Mama32, co u Ciebie?

Mój plan prokreacyjny przewiduje starania o drugie dziecko gdy córeczka skończy półtora roku ;), ale macica wciąż zajęta, lokatroka zwleka z dobrowolnym opuszczeniem lokalu, grozi jej eksmisja. Mam nadzieję, że przebieg porodu nie zniechęci mnie do kolejnej ciąży :)

LadyInna, lepiej przeprowadzić zbędne, dodatkowe badanie niż coś zaniedbać, nawet jeśli problem jest bardzo mało prawdopodobny. Dobrze odbieram to, że lekarz wystawił Wam skierowanie, a jednocześnie myślę że to dmuchanie na zimne :)

Do problemów i wątpliwości w zakresie obsługi noworodka się nie odniosę, bo niestety wciąż jestem poza tematem :/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 maja 2018, 05:32

uch59vvjdzcznt8y.png
    tb73e6ydy4fz1gcd.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 maja 2018, 05:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JS u nas to samo jest. Chyba że śpi z nami. Wtedy 3 godzny śpi.
    Dzisiaj prawie się wyspałam. A teraz sie wydarl tak, że się rozbudziłam, głowa mi eksploduje, chce spać a nie mogę...

• Sela Autorytet

Wysłany: 31 maja 2018, 06:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała już niedługo i Ty będziesz w temacie dzieciowym. Życzę Ci oby to nastapiło jak najszybciej ;-)

Mała Matylda lubi tę wiadomość

W końcu się udało...

qb3cwn152gntqsgf.png
  • kattalinna Autorytet

Wysłany: 31 maja 2018, 06:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    J.S wrote:
    U nas noc masakra dzisiaj. Ryczec mi sie chce normalnie, to jest chore, budzic sie co 1,5h max 2 na jedzenie, a zasypia za kazdym razem przez godzine wiec zostaje mi jakies 40 minut snu.
    To nie jest chore, to jest normalne. Dzwoń do swojej mamy i dziękuj za nocne warty przy Tobie. To dopiero początek, będą zęby, skoki rozwojowe, oby nie było kolek. 40 minut snu to czasem i tak wypas.

age.png
  • J.S Autorytet

Wysłany: 31 maja 2018, 06:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kattalina, ja wiem, ale ten brak sil i snu moze wykonczyc.

Znowu monitor sie wlaczyl, przez to tez mi placze, bo chce byc u nas w lozku i o ile bym go wziela, to mam blokade zeby z nim spac, bo boje sie ze cos sie staniw.
    Z jakim lekarzem to skonsultowac? Neurolog?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 maja 2018, 06:20

<3
    mhsvqps6hiiqioin.png
  • Hoope Autorytet

Wysłany: 31 maja 2018, 07:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    J.S to teraz pomyśl że masz w domu drugie dziecko...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 maja 2018, 07:05

❤ Bartuś już z nami :D 15.04.18 ❤
    Wrzaskun I Wielki Książę Moczu i Mleka

dqpr9vvjvyn8nf6w.png
  • Wowka Autorytet

Wysłany: 31 maja 2018, 07:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JS, zacznij od pediatry. Ewentualnie dostaniesz skierowanie :)

Matylda, naczytasz się tu o noworodkach i już na porodowce będziesz specem ;) chociaż wolałabym żebyś nabierała wiedzy w praktyce :)

Kattalinna, moja mama mi powtarza że darłam się całymi dniami i nocami. Podziwiam ją że nie uciekła ode mnie z jeszcze glosniejszym krzykiem :)

U nas po karmieniu ok 3 znów ta sama historia. Odkładam do łóżeczka, lub na kanapę i ściągam mleko-idealny spokój, Skrzat śpi. Kładę się do łóżka a on zaczyna zgrzytać i stękać. Nogi trzyma sobie w górze. Odbekujemy po kilka razy, tulimy, odkładamy a on dalej zgrzyta, trochę ulewa. Może to jakieś brzuszkowe problemy?

Julia ❤
    3ffafe9500.png
    Jano ❤
    c2513a0522.png
  • jangwa_maua Autorytet

Wysłany: 31 maja 2018, 07:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A u nas tylko dwie pobudki :) . Zasnęła po 22. Wstała po 1 i po 4. I teraz znów. Więc raczej nie opłaca mi się już spać.

Aniołek - 27.11.2014 7/8 tc <3
    km5sgu1r1ftv47br.png
    ex2bupjyemen7jnh.png
  • Mama32 Autorytet

Wysłany: 31 maja 2018, 07:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała Matylda wrote:
    Dzień dobry!

Mama32, co u Ciebie? :/

A właśnie się obudziłam, zastanawiam się ile km się dzisiaj przespacerowac zeby mała zdecydowala się wyjść 5, 10, 15?
    Niby powinnam sie cieszyć ostatnimi dniami wolności a jakoś nie potrafię

ex2bio4pttsuyqga.png
  • Feeva Autorytet

Wysłany: 31 maja 2018, 07:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama 32 ciesz się ciesz :D

Mama32 lubi tę wiadomość

Kocham Cię <3
    12.05, godz. 5:30, 3510g, 53cm, 10/10pkt <3
    k3pcdgm.png
  • J.S Autorytet

Wysłany: 31 maja 2018, 07:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hoope, to bym zwariowala, dlatego ja sie raczej nie nadaje na drugie dziecko w krotkim odstepie czasu, u nas pewnie ten proces potrwa o ile w ogole bedziemy mieli drugie.
    Podziwiam te matki, ktore maja rok po roku, jak one daly rade? :O

Wowka, tak zrobie, jutro z pediatra sie skonsultuje.
    Slyszalam ze o regularnych godzinach moga byc problemy brzuszkowe, u nas o 3 tez jest akcja codziennie, ale moj syn od 4 dni postanowil wyprozniac sie regularnie wlasnie o tej godzinie, wiec po przewinieciu dlatego nie spi... :/

Z innej beczki. Mam cellulit, po porodzie chyba przybral na sile, pocieszcie ze tez macie a szczesciary ktore nie maja niech nic nie mowia... ;)
    Ile po cieciu mozna zaczac cwiczyc?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 maja 2018, 07:51

<3
    mhsvqps6hiiqioin.png
  • Fatalita Autorytet

Wysłany: 31 maja 2018, 08:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry wszystkim.

Hoope, Twój opis kłótni kto karmi to strzał w dziesiątkę. Nie mogłam ze śmiechu :)

Ja od wczoraj popołudnia mam spadek formy, jakiś dół mi się włączył. Trochę mam ochotę uciec. Nie wiem czy to spóźniony baby blues, wszak w szpitalu nie miałam na niego czasu to odwiedził teraz.
    Jeszcze teściowie dziś przyjeżdżają, więc trzeba na twarz przyodziać maskę szczęśliwej i zadowolonej. Jak mi się nie chce...

Tym bardziej nie rozumiem o czym Wy mówicie pierworódki szczególnie. Drugie dziecko? Jakieś hormony Was dopadły? :P
    Za mało do roboty macie? Masakra ;)

Nie opisywałam Wam jeszcze mojego porodu, bo nie chciałam zniechęcać tych co nie urodziły. Teraz to już nawet nie ma sensu chyba by do tego wracać. Ale wracając wspomnieniami z mężem do tych dni jednogłośnie stwierdzamy, że więcej dzieci nie będzie ;)

l22npx9iaxtim23h.png

Nasze aniołki...
    21.09.14 (*) N.
    10.05.17 (*) O.
  • Hoope Autorytet

Wysłany: 31 maja 2018, 09:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    J.S pocieszę Cię, mój szkodnik nie spał od 5 do 9. Jak to możliwe, że taki berbeć nie śpi tyle czasu i dlaczego akurat rano, kiedy ja śpię najlepiej :/ Jak on walczy ze snem to można film nakręcić. Poszłam z tego wszystkiego na spacer z rańca licząc, że świeże powietrze go zmęczy. A g...o tam, ziewał i za nic nie chciał spać. Chociaż tyle, że poranek cudowny.

Wszystkie te - mocno niepopularne dla matki polki odczucia - są normalne. Chęć ucieczki, wątpliwości, potworne zmęczenie, stres, płacz, niechęć do dziecka, obwinianie go, burza hormonalna. Nie ma w tym nic niepoprawnego. To społecznie narzucony jest idealizm ale on nie istnieje. Jest mitem. Jako matka musimy zmagać się z potężnym kryzysem, przewartościowuje się całe nasze, dotąd dobrze znane życie i zajmie trochę czasu oswojenie się z nim i ułożenie na nowo. A dziecko tego nie ułatwia, ono musi mieć swoje miejsce tu i teraz. Nie wińcie się i nie starajcie być idealne. Żeby to przetrwać, trzeba skupić się na sobie, mężu i dziecku. Reszta poczeka. Pierwszy potężny kryzys w związku to właśnie pojawienie się dziecka. Najczęściej rozpad rodziny i zdrady pojawiają się właśnie wtedy. Nie bez powodu. I nie dlatego, że podłoga była brudna albo nie było obiadu.

Fatalita pisz o porodzie, jeśli chcesz, większość już urodziła a te, co się jeszcze męczą są tak zdesperowane, że chyba nic je nie wystraszy ;)

dqpr9vvjvyn8nf6w.png
  • olciabos Autorytet

Wysłany: 31 maja 2018, 09:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MalaMatylda dokladnie wiem na czym stoje. Ale mogloby sie zaczac normalnie. A Ty jeszcze bedziesz moec wizyte u lekarza?

3i49roeqvtlfpy4s.png
    Mala gwiazka 02/2019 *
  • J.S Autorytet

Wysłany: 31 maja 2018, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hoope, czyli tez „wesolo”. My nawet na dworze nie bylismy rano, sil nie bylo, teraz w miare doszlam do siebie a moj ksiaze - oczywiscie nie spi, lezy rozebrany na poduszce, ja go lulam a on patrzy i nie spi wcale, tez sie zastanawiam ile takie dziecko jest w stanie niespac.

Dzisiaj przenosze lozeczko do salonu i tam bede z nim spala, moze mu jest za duszno w sypialni, bo fakt ze jest tam bardzo cieplo pomimo otwartych okien. Dzis probojemy, moze bedzie mu lepiej spac.

<3
    mhsvqps6hiiqioin.png
  • Hoope Autorytet

Wysłany: 31 maja 2018, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marzy mi się rodzinny wyjazd nad wodę ale tak bez potu na doopie

dqpr9vvjvyn8nf6w.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 maja 2018, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zamontowalam właśnie na łóżeczku mokre pieluchy i najmłodszy śpi. Ufff

Mi się w ogóle marzy wyjazd gdzieś. Ale wiem, że z takim maluchem musiałabym mieć super warunki, żeby się nie wkurzać.

Katy bo Ty chyba podajesz espumisan, dajesz tak jak na ulotce?

‹‹ ‹ 1224 1225 1226 1227 1228 › ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Badania w ciąży - sprawdź, które warto wykonać

Zastanawiasz się jakie badania czekają cię w ciąży? Czemu służą takie badania i kiedy się je wykonuje? Przeczytaj jakie rodzaje badań i testów czekają przyszłą mamę i dlaczego są one ważne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Prolaktyna a zajście w ciążę. Jak regulować poziom tego hormonu?

Prolaktyna to bardzo ważny hormon zarówno na etapie starań o dziecko, w ciąży, jak i po porodzie. Jakie są normy stężenia prolaktyny? Kiedy jej poziom może utrudniać zajście w ciążę i co robić w takiej sytuacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Super produkty na okres ciąży, czyli 9 produktów szczególnie polecanych dla kobiet w ciąży

Zapoznaj się z produktami, które są wyjątkowo cenne dla rozwijającego się maleństwa i Twojego nadwyrężonego ciążą organizmu. Postaraj się, aby takie produkty jak kasze, żurawina i migdały w okresie ciąży na stałe zagościły w Twoim menu.

CZYTAJ WIĘCEJ