Majowe mamy 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Mój niuniuszek też markotny od wczoraj, mało spi, chyba upały mu tez dokuczaja..
Ja też podpinam się do pytania kiedy po cc można cwiczyc?generalnie chodzi mi o bieganie bo ćwiczenia mnie nudzą
Może rzeczywiście imię do czegoś zobowiązuje, mój też Jasiek i też zaszczaniec -
Jak ubieracie dzieci na spacer na taką pogodę? Body na krótki wystarczy? I zakładacie cienka czapkę? Chodzi mi tu o uszy bardziej, bo wszyscy mówią, żeby chronić uszy, położna wczoraj też powiedziała żeby czapeczke zakładać. Ale nie wiem sama, nie za ciepło jej w czapce?
Mi zostało jeszcze 6kg do wagi sprzed ciąży. Mam nadzieję, że zejdęWiadomość wyedytowana przez autora: 31 maja 2018, 11:31
-
nick nieaktualnyO rany, a ja polecialam tak jak na ulotce, dałam 13 kropelek od razu....bony
Też jestem ciekawa jak z ćwiczeniami, chociaz ja już coś tam robie, ale jeśli chodzi o bieganie to chyba długo nie można.
Feva mój w bodziaku na krótki rekaw, bez czapki. Jest w wózku zasloniety buda, jak wieje w jego strone to zawieszam pieluszke na bude -
Nynka, nie boisz się że od pieluszki się tam sauna zrobi?
Tak trabia teraz o tym, żeby nie przykrywac. Widziałam nawet test, gdzie mierzyli temperaturę w wózku przykrytym pieluszka i bez. Przy takiej pogodzie jak jest teraz w wózku przykrytym pieluszka było prawie 40st, a w tym odslonietym ok 33st. Różnica jest.Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 maja 2018, 11:49
-
A mi zleciało 13 kg od razu i waga się zatrzymała..a chciałabym zrzucic jeszcze jakies 20 kg..wyzwanie
Ja zakładam mojemu opaskę na uszki bo połozna tez mowila zeby je zaslaniac, chociaz dzisiaj nie wiem czy mu ją załoąze jak juz się wybierzemy..
J.S. nie wiem czy ten Twoj monitor to wybawienie czy wręcz przeciwnie, daje Ci popalić.. -
My tak jak Nynka, body krótkie albo sukienka i przykryty wózek w słońcu - cały lub częściowo, zależy od słońca. Dziecko nie protestuje, śpi spokojnie więc raczej nie ma dyskomfortu. Położna nam powiedziała, żeby czapkę zakładać ewentualnie jak wyjmujemy z wózka, jak leży to nie ma potrzeby w gondoli
-
Feeva wrote:Sela ściągaj tylko do poczucia ulgi, nie do końca. Zalegajacy pokarm może doprowadzić do zapalenia tak jak u mnie. Ja po każdym karmieniu ściągam to czego Mała nie wyciągnie.
A zapalenia nikomu nie życzę
Feeva dobrze mówi!
Ściągaj do poczucia ulgi, poza tym teraz dziecku z dnia na dzień będzie rosło zapotrzebowanie, więc będzie odbiorca dla tego mleczka. Z czasem piersi nauczą się reagować na potrzeby dziecka, jak będziesz odciągać do odczucia ulgi tylko a nie do pusta to nie zwiększysz za bardzo produkcji.
Jeszcze ewentualnie możesz wziąć ciepły prysznic, wtedy nadmiar mleka powinien sam odpłynąć. Ale jeśli jest już duży nawał to najpierw laktatorem trochę pomóc, bo czasem z mocno nabrzmiałych piersi nie chce lecieć.
Koralowa wrote:Mejdej! Nadaje z wc gdzie moge zebrac mysli.
Maluszek ma silne odparzenie na dupsku.
Zmienilam juz pampki. Smaruje alantanem, sudocremem, mocze Kalium i robie krochmal. Nie jest lepiej. Jak pomoc? Jak zyc skoro go to boli!!!!
Tormentiol jest często polecany ale nie należy stosować u noworodków i niemowląt, chyba że z zalecenia lekarza.
Generalnie wg. ulotki nawet do 12 r.ż. nie powinno się go stosować na własną rękę.
Bez kwasu borowego a z tą samą substancją czynną jest Tormentalum.
boduszka wrote:Dziewczyny, wiecie może od kiedy można dziecku podawać np. herbatkę z koperku czy taką herbatkę na lepsze samopoczucie (obie firmy hipp). Moja mała wogole nie chce mi pić samej wody wiec pomyślałam, ze spróbuje z herbatką. Z góry dzięki za odpowiedzi.
Na opakowaniu musi być podane ograniczenie wiekowe. Niektóre są po 1 miesiącu, niektóre po 4 dopiero.Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 maja 2018, 13:20
Sela lubi tę wiadomość
Matylda
-
Mama32, ja też spaceruję na długich dystansach licząc na sprowokowanie porodu, a niestety to działa tylko na poprawę kondycji
Olciabos, mój lekarz właśnie zaczął urlop, więc już nie będę miała wizyty. W razie gdybym potrzebowała dalszego zwolnienia (mam do 5.06) polecił koleżankę, skierował mnie też do punktu konsultacyjnego w szpitalu, ale w długi weekend nie pracują, więc w sobotę czeka mnie wizyta na izbie przyjęć. Ostatnio wyniki badań były bez zarzutu, nie ma powodu do interwencji. Ja też wolę aby zaczęło się naturalnie, ale chciałabym wiedzieć co mnie czeka jeśli tak się nie stanie.
J.S, ja też mam celulit, na pośladkach miałam już przed ciążą mimo że byłam bardzo szczupła i wysportowana. Teraz mam też na udach i to dość nisko, chyba mam dużą skłonność do celulitu, bo nie przytyłam jakoś przesadnie, szczególnie biorąc pod uwagę niską wagę wyjściową (+ 15 kg). Będę z tym walczyć po porodzie, planuję biegać jak Efwka
Fatalita, jeśli o mnie chodzi możesz śmiało pisać o porodzie, żadne historie mi nie straszne. Optymistycznie zakładam, że mój poród będzie dobry, byle tylko się zacząłkattalinna lubi tę wiadomość
-
Nynka wrote:Czy tylko ja planuje ciążę za 11miesięcy?
Ja po pierwszej planowałam tak drugą, zaczęliśmy nawet wcześniej, jakoś 8 mcy miała młodsza ale trochę nam zeszło.
kattalinna wrote:Teraz ja mam pytanie bo nie wiem czy się denerwować czy niekoniecznie. Dziś wieczorem pizzy higienie pepuszka pojawiło się trochę krwi od dołu kikuta. Skóra jest normalna dookoła, nic się nie sączy, nie śmierdzi, to było jakby plamienie tylko na patyczku. Jest ok czy nie jest ok?
Jakiś czas temu pisałam o tym, u nas też była krew. Zarówno lekarz jak i położna powiedzieli, że to jest ok jeśli się nie babrze, jest to oznaka, że kikut się oddziela.
Nynka wrote:Czy Wy jeszcze spicie w stanikach, bo mam już go dość
Tak, bo bez zaraz jestem cała mokra. Coś mi musi wkładki laktacyjne trzymać.
Feeva wrote:Jak ubieracie dzieci na spacer na taką pogodę? Body na krótki wystarczy? I zakładacie cienka czapkę? Chodzi mi tu o uszy bardziej, bo wszyscy mówią, żeby chronić uszy, położna wczoraj też powiedziała żeby czapeczke zakładać. Ale nie wiem sama, nie za ciepło jej w czapce?
Mi zostało jeszcze 6kg do wagi sprzed ciąży. Mam nadzieję, że zejdę
My już dawno chodzimy bez czapki, samo body + pieluszka do ewentualnego okrycia.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 maja 2018, 13:56
kattalinna lubi tę wiadomość
Matylda
-
Ja w samym bodziaku spaceruje. Jak jest wiatr a wyciągam malca to zakładam czapkę a jak tylko z auta do sklepu to przykrywam pieluszką.
Nie wiem jak Wy ale ja się pakujęFermina lubi tę wiadomość
❤ Bartuś już z nami15.04.18 ❤
Wrzaskun I Wielki Książę Moczu i Mleka
-
Matylda w poniedziałek z noworodka awansowała na niemowlaka a wczoraj skończyła miesiąc. Zapalenie piersi przysłoniło mi trochę tak ważny moment.
Waga w poniedziałek pokazała 4800g - położna była zdumiona, że taki przyrost na samej piersiWowka, Hoope, kattalinna lubią tę wiadomość
Matylda
-
Ja się nie pakuje, bo nie wychylam nosa na dwór w taką pogodę
znowu na spacer pójdziemy wieczorem, dobrze że w domu chłodno i zapas Lecha Free z limonką
Możecie wbijać do mnie, mam też reddsa
Trochę odespałam. Skrzat padł koło 11, a ja z nim. Wstałam tylko dlatego że cycki mi przeszkadzały w dalszym śnietym sposobem o 14 jestem jeszcze w piżamie, czuje się jakbym miała kaca
Dziewczyny podające kropelki, widzicie ich skuteczność? Doszłam ze to skwierczenie Skrzata to chyba gazy, które nie dają mu spać. Kupiłabym kropelki, pediatra pozwoliła, ale jej zdaniem efekt nie jest spektakularny. Jak jest u Was?
Hoope, kattalinna lubią tę wiadomość
-
Ja to się w ogóle zastanawiam czy wychodzić z Małą na spacer... Jest u mnie aktualnie 31st,miałam wyjść koło 17,ale jak patrzę na prognozę to ma być niewiele chłodniej,bo 30st... Masakra. A od 18 nadają deszcz.
-
Efwka, chyba wybawienie, bo jakby zlapal bezdech ze zrobilby sie siny a monitor by nie zawyl? Sama nie wiem, jutro zaczynam od pediatry. Boje sie isc spac, ze znowu uslysze to wycie, a za kazdym razem mam serce w gardle. Wydaje mi sie ze jakbym miala wadliwy egzemplarz to by wyl codziennie.
Wowka, ja podaje espumisan + dicoflor, ale ja tez zmienilam mleko wiec nie wiem czy robienie kupy i to, ze ma mormalnie gazy bez wzdec to zasluga kropelek, czy tego mleka, ale profilaktycznie podaje.
My tez rano chodzimy albo wieczorem, ale teraz siedzimy na podworku, wieje wiaterek i siedzimy pod drzewkiem w cieniu, jest bardzo przyjemnie i nie ma ukropuWiadomość wyedytowana przez autora: 31 maja 2018, 14:37