X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majowe mamy 2018
Odpowiedz

Majowe mamy 2018

Oceń ten wątek:
  • Feeva Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2018, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eh faceci :D

Mamy KP, pijecie kawę?
    Boję się spróbować, żeby dziecko nie miało cały dzień i noc oczu jak 5zl, więc pije bezkofeinowa. Chociaż dla smaku...

Kocham Cię <3
    12.05, godz. 5:30, 3510g, 53cm, 10/10pkt <3
    k3pcdgm.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2018, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Piotruś chyba śpi
    Patryk-druga próba odlozenia do kołyski :)
    Chce mi się placków ziemniaczanych...takie marzenie po ciąży cukrzycowej...wszystko kupione, "maszyna" zetrze...chyba się pofatyguję

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • pawojoszka Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2018, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja piję z mlekiem i nic małej nie jest ale przy starszej rzeczywiście miało to wpływ, nie chciała spać z czasem się przyzwyczaiła. Z Ula nie mam problemu ale z nią nie mam żadnych problemów.

cf409fc7e7.png
  • Hoope Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2018, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    D_basiula wrote:
    Hoope Skarbnico wiedzy, mam mało pokarmu od samego początku, dokarmiamy mm, Mała wypije 2 piersi i jeszcze 50 ml z butli. Piję femaltiker, duzo wody a jedna pierś jest prawie cały czas pusta. Jest miękka jak flaczek i mała zaś ta druga napełnia się i twardnieje i jest 2 razy większa. Już nie wiem co robić, Olcia possie chwile i tak się denerwuje że musze ją przełożyc na tą dużą pierś. Wczoraj zamówiłam laktaror elektryczny bo przy recznym wymiękam a odciągne max 30ml z obu. Na dodatek przez to że je mieszane mleko to nie może zrobić kupki i też się pręzy i wygina. Kupiłam delikol i zastanawiam się czy podac? i jak dawkowac? Chciałam espumisan, ale on jest od 1 miesiąca dopiero... nie mogę patrzeć jak się męczy, poradzicie cos??

Wydaje mi się, że są niewielkie błędy. Być może do skorygowania.

Po pierwsze nie wystarczy pić wbrew obiegowej opinii, trzeba też dobrze jeść. Czy dobrze jesz?

Po drugie dopóki dokarmiasz mm, dopóty mleka będzie za mało.

Pierś działa tak, że ma pewien zapas mleka a po wypiciu owego zapasu nadal ssana produkuje mleko na bieżąco. Jeśli nie damy dziecku szansy na dossanie braków, mleka w zapasie więcej nie będzie, bo nie ma takiego sygnału.

Miękka pierś wcale nie znaczy, że pusta, czy zepsuta właśnie dlatego, że produkuje pokarm na bieżąco ale lekko leci tylko tyle, na ile złożono wcześniej zamówienie (taka jakby pamięć). Jeśli dasz tą miękką, dziecko się denerwuje, bo z powodu małego zamówienia bieżącego mleka jest mało, przekładasz do pełnej, i wtedy ta miękka dostaje sygnał - więcej nie produkuj a większa dostaje sygnał - więcej produkuj.
    Nie jest to jakiś dramat bo można dziecko świetnie wykarmić jedną piersią, ale po co jak ma się dwie ;)nie

Btw wcale nierzadko jedna pierś daje mleko łatwiej niż druga.

U Was chodzi o to, żeby te dysproporcje wyrównać a jest nawet szansa na odstawienie mm bo wyraźnie nie służy. Ja bym dała tą miękką pierś zawsze najpierw i próbowała zachęcić dziecko, żeby possało ją dłużej. Za każdym razem coraz dłużej. Wścieka się, ponosić chwilę, znowu przystawić, potem na chwilę dać pełną, potem znowu przystawić do chudej. Ponadto, jeśli się nie najada, karmiłabym częściej. Jeśli je co trzy godziny, dawałabym co dwie, jeśli je co dwie, dałabym co godzinę. A jeśli je nieregularnie, to dałabym pierś po spaniu i przed spaniem, zawsze od tej miękkiej.

Wściekaniem bym się nie przejmowała, to mały człowiek ale bystry, wie, że jak pokrzyczy, jedzenie poleci szybciej i bez wysiłku. Rodzimy się leniwi :P

Ilością mleka można łatwo i zadziwiająco manewrować, wystarczy dosłownie.doba, dwie, żeby mleka było "za malo" lub "za dużo". Ale ono tam jest zawsze, tylko przychodzi trudniej.

Mleko tylko na początku leci intensywnie (strumieniem). Po zaspokojeniu pragnienia i pierwszego głodu zaczyna się praca. Dziecko kilka razy possie na suchara, przyśnie, znowu possie i wtedy leci kolejna porcja. Tłusta i treściwa. I znowu przerwa, musi possać zanim poleci kolejna.

Dzieci uwielbiają ssać. To sens ich życia :D

Oczywiście zdarza się, że mleka nie ma. Bardzo rzadko. Ale Twoja jedna pierś duża i twarda świadczy o tym, że możesz mieć tyle ile trzeba w obu piersiach i to bez dokarmiania mm. Być może wystarczy kilka dni "powisieć" na cycu ;)

Niestety za mało znam konkretów, żeby powiedzieć na 100% ale tak to z perspektywy wiadomości na forum wygląda ;)

Delicol przy kp podaje się 9-11 kropli przed po lub w trakcie karmienia, w ulotce jest informacja. 50 ml to serio niewiele i do osiągnięcia z sflaczałej piersi.

Kamcia usypianie w rytm lambady działa na wyobraźnię XD

Fatalita, D_basiula, Katy, Mycha666 lubią tę wiadomość

❤ Bartuś już z nami :D 15.04.18 ❤
    Wrzaskun I Wielki Książę Moczu i Mleka

dqpr9vvjvyn8nf6w.png
  • Hoope Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2018, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mycha XD XD masz teraz skórę jak pośladki niemowlęcia XD

Mycha666 lubi tę wiadomość

dqpr9vvjvyn8nf6w.png
  • Hoope Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2018, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tak z innej beczki, dziewczyny z niedoczynnością, badacie poziom tsh dzieciom?

Mycha666 lubi tę wiadomość

dqpr9vvjvyn8nf6w.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2018, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hoope
    W rytm lambady poszedł Patryk :) slabo skoro była druga próba :) teraz śpią twardo obaj. Ogarnelam pyry i sałatę(ta to zachcianka męża)
    A co fo tsh. U mnie poki co "ciazowo". W szpitalu mowili mi że nie ma potrzeby badać dziecka jeśli bylo ogarniete
    A wrodzoną niedoczynność badają z piętki...
    Z cukrem sprawa ma się podobnie. Po porodzie i tak badają. Jak był w normie to nie powtarzalam nigdy...
    Pamiętam mamę z forum, dzieci"grube" więc zbadala im tarczyce...ale było OK

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 czerwca 2018, 13:08

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Hoope Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2018, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co to znaczy ogarnięte?

dqpr9vvjvyn8nf6w.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2018, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tsh w normie :)
    Glodomorra wstała i tel wysłał sam zanim myśl dokonczylam :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 czerwca 2018, 13:25

Hoope lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Fatalita Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2018, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hoope, dobrze Cię mieć w majowych :) Twoja wiedza jest nieoceniona.

Kamcia, współczuję imprezy pod oknem :/

Robię reklamę - wkładki Lansinoh są przegenialne. Belle,nuka czy rossmanna muszę zmieniać co chwilę, bo przeciekają. A te nie dość że super się trzymają bielizny to wchłaniają hektolitry mleka. Mimo, że droższe to ekonomiczniej wychodzi ;)

Jutro robimy morfologie małej, już mnie serce boli na myśl o jej płaczu. Byle trafić na pielęgniarkę, która potrafi krew pobierać :/

Hoope lubi tę wiadomość

l22npx9iaxtim23h.png

Nasze aniołki...
    21.09.14 (*) N.
    10.05.17 (*) O.
  • D_basiula Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2018, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tym jedzeniem to u mnie chyba jest problem. Boje sie ze jak zjem cos nie tak to odbije sie to na brzuszku malej.
    Musze wiecej jesc to prawda!!!

W nocy na cycu wisimy ponad godzine na poczatku maly a pozniej duzy.
    W dzien tez staram sie tylko na piersi, ale po kapieli i nad ranem niestety dajemy dodatkowo mm.

Dziekuje za wszystkie rady bede je wdrazac, jestes Wielka!!!

Mialam 2 dni takie ze plakalam nad tymi moimi cycami ze nie dam rady, albo nie umiem wykarmic wlasnego dziecka.

Aniolek [*] czerwiec 2017

Zaczynamy od nowa! Udało się w 2cpp.

Aniolek [*] sierpień 2024
  • kattalinna Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2018, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Basiula, ja z moimi cyckami potwierdzamy to co napisała Hoope. Obie mam wielkie (taka moja uroda) ale miękkie jak flaki. Nie potrafię wycisnąć z nich więcej niż 3 krople. Młoda ssie pod korek. Obie mam w takim samym stanie, chociaż przez chwilę lewa stała się twarda - jest mi z niej wygodniej karmić, zwłaszcza w nocy. Szybko zaczęłam przystawiać na zmianę i znowu dwa flaki.

Kamcia, współczuję... A tak a propos, ja rodziłam w rytmach jakiejś imprezy ;-) szpital mamy przy parku, w parku scena. Ale i tak zagłuszałam ;-)

Fatalita, a ja mam takie ładne wkładki bambusowe, kolorowe wielorazowe. I co? Nie potrzebuję... Chyba zacznę ich używać zamiast wacików

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 czerwca 2018, 13:53

age.png
  • Katy Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2018, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie za to sprawdzaja sie wkładki Johnsons, z Rossmanna tez przeciekaly ;/

Hoope, kazda Twoja wiadomosc na temat kp mnie pociesza i daje wiare w to, ze jednak nie glodze dziecka :p Bo gdybym słuchała mamy i babci chlopaka to bym juz dala pewnie mm nie raz...

kattalinna, Hoope lubią tę wiadomość

qdkkj48axof4swbx.png

qb3c2n0af5u2yzmp.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 czerwca 2018, 14:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Feva ja pije dwie kawy. Położna pozwoliła 4 i kazała obserwować małego. Ja nie widze różnicy w małym po kawie i bez kawy. Mam ochote pić więcej ale już tak dla smaku, kocham kawę. Więc zamówiłam bezkofeinową;)

• Mycha666 Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2018, 14:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hoope wrote:
    Ja tak z innej beczki, dziewczyny z niedoczynnością, badacie poziom tsh dzieciom?

Miałam zacytować. Mam na wypisie, żeby po miesiącu skontrolować u dziecka. Za 2 tygodnie mam endokrynologa, więc się dopytam jeszcze. Juz sie boję tego badania. Widziałam, że maluchom pobierają z główki krew. Choć w szpitalu bez problemu brali z dłoni.

Feeva ja też się boję pić kawę, zwłaszcza że mój kiepsko ma ze spaniem. Dziś po raz pierwszy wypiłam słabą rozpuszczalną, bo już nie dałam rady bez. U Hafiji przeczytałam, że 1% kofeiny przechodzi do mleka, ale może się kumulować w organizmie. Trzeba obserwować dziecko. I najlepiej pić zaraz po karmieniu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 czerwca 2018, 16:49

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2018, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli dobrze pamiętam to każde wbicie się w główkę dziecka wymaga obecności lekarza więc w lab raczej tego nie praktykują...mogło coś się zmienić od 3lat

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 czerwca 2018, 15:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamciaelcia wrote:
    Jeśli dobrze pamiętam to każde wbicie się w główkę dziecka wymaga obecności lekarza więc w lab raczej tego nie praktykują...mogło coś się zmienić od 3lat

U nas pielęgniarka tylko z główki bo krew za gęsta...

• Feeva Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2018, 15:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Brrrr, pobieranie z główki? Nie dałabym...
    o.O

Zadziwiajace,ze po ściągnięciu pokarmu laktatorem, kiedy to już myślę że w piersi nic nie ma, Mała zapłacze i znów mi kapie.

Kocham Cię <3
    12.05, godz. 5:30, 3510g, 53cm, 10/10pkt <3
    k3pcdgm.png
  • kattalinna Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2018, 15:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bo dziecko to najlepszy laktator ;-)

Ja kawę pijam. Słabą z mlekiem. Dziś nie bo się skończyła, różnicy w dziecku nie ma

age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 czerwca 2018, 17:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hoope dużo z tego co napisałaś powiedziała mi położna.
    Basiula ja na początku też dokarmialam w nocy, miałam wrażenie że dziecko się nie najada. Teraz już od kilku dni karmie tylko cycem, ciężko jest ale chyba trzeba sie przemeczyc żeby z tego coś było. Wyłam tak samo, że wisze z cycami a dziecko głodne, że nie umiem wykarmic itp. Teraz wydaje mi się że moze gdybym od razu sie zaparła to bym szybciej karmiła tylko cycem ale wtedy nie miałam na to siły, 2 tyg dochodziłam do siebie po cc.

Czasami pije 1 rozpuszczalna z mlekiem

kattalinna lubi tę wiadomość

‹‹ 1258 1259 1260 1261 1262 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Histeroskopia skuteczna metoda diagnostyki i leczenia niepłodności

Histeroskopia to metoda, która pozwala wykryć i wyleczyć niektóre przyczyny niepłodności: polipy macicy, zrosty, mięśniaki. Histeroskopia diagnostyczna czy histeroskopia zabiegowa - kiedy warto zdecydować się na zabieg?  Jak wygląda histeroskopia? W którym momencie cyklu wykonuje się zabieg? Jakie mogą być skutki uboczne? 

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS, czyli zespół napięcia przedmiesiączkowego - przyczyny, objawy, leczenie

Zespół napięcia przedmiesiączkowego to ogólne określenie na objawy i dolegliwości, które odczuwają kobiety przed miesiączką. A jakie są najczęstsze objawy PMS? Co jest ich przyczyną? Czy i kiedy napięcie przedmiesiączkowe wymaga leczenia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 faktów o karmieniu piersią, o których nie miałaś pojęcia

Czy wiesz, że karmienie piersią może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór jajnika oraz piersi? A czy słyszałaś, że mleko matki zmienia się nawet w trakcie jednej sesji karmienia? Poznaj 7 faktów ciekawych i nieoczywistych faktów na temat karmienia piersią! 

CZYTAJ WIĘCEJ