Majowe mamy 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Fatalita wrote:Robię reklamę - wkładki Lansinoh są przegenialne. Belle,nuka czy rossmanna muszę zmieniać co chwilę, bo przeciekają. A te nie dość że super się trzymają bielizny to wchłaniają hektolitry mleka. Mimo, że droższe to ekonomiczniej wychodzi
Od siebie mogę polecić wkładki AKUKU z żelowym wkładem, 84szt w opakowaniu. Przez allegro kupiłam w dobrej cenie, porównywalnej do rossmannowych. Genialnie chłoną, są większe i dobrze trzymają. Rossmannowe, nuk czy inne z włókniną mi przeciekły kilka razy. Po każdym karmieniu wkładkę z drugiej piersi miałam przemoczoną. Te akuku były tylko lekko napełnione i nie czuć na nich wilgoci póki nie przebiorą.
Matylda
-
D_basiula wrote:Z tym jedzeniem to u mnie chyba jest problem. Boje sie ze jak zjem cos nie tak to odbije sie to na brzuszku malej.
Musze wiecej jesc to prawda!!!
W nocy na cycu wisimy ponad godzine na poczatku maly a pozniej duzy.
W dzien tez staram sie tylko na piersi, ale po kapieli i nad ranem niestety dajemy dodatkowo mm.
Dziekuje za wszystkie rady bede je wdrazac, jestes Wielka!!!
Mialam 2 dni takie ze plakalam nad tymi moimi cycami ze nie dam rady, albo nie umiem wykarmic wlasnego dziecka.D_basiula lubi tę wiadomość
Matylda
-
tula jest spoko
łatwo i wygodnie
noworodkanie nosiłam jednak
ktoś dla niego wymyslił wkladke...rozwazam...cena wysoka, nawet tych uzywanych, ale ja tez patrzylam na dop[uszczalną wagę noszonego, bo Piotruś zawsze był dużyWiadomość wyedytowana przez autora: 10 czerwca 2018, 12:56
-
Ela84 wrote:Mamy karmiace mm dopajacie woda dzieci? Jak tak to kiedy i ile jakiej wody?
Moja starsza na mm, nie dopajałam wcale bo nie chciała wody pić. Położna i lekarz powiedzieli, że nie jest to konieczne jeśli nie jest gorąco. Trzeba dopajać w upalne dni, kiedy dziecko ma wzmożone pragnienie i domaga się częściej picia.Matylda
-
Serio wiązanie chusty jest proste
Niedługo bez doradcy nie będzie można się podetrzeć w ubikacji
W ogóle im więcej doradców tym gorzej to wszystko stoi. Teraz jest doradca laktacyjny a większość kobiet nie dotrwa z kp nawet do końca 3 miesiąca.❤ Bartuś już z nami15.04.18 ❤
Wrzaskun I Wielki Książę Moczu i Mleka
-
j.s.
Piotrek był starszy jak tulę kupiłam, ale widziałam te wkładki dodatkowo dla noworodka
i jedna mama z wrześniówek ją uzywała, wiadomo, że nie nosiła takiego maleństwa godzinami , ale nosiła (mieszka poza PL)
mnie interesowała górna granica wagitak samo miałam z wózkami
Piotrek pedził z waga i wzrostem
ostatecznie waga w centylach sie mieści, wzrost chyba nie
tulę lubił tez mąż , ostatnio uzywaliśmy idąc wspólnie na usg ...do przychodni nie wjechalibyśmy z wózkiem, a od auta do orzychodni był kawałeczek, ale przez szeroka ulice...tula pomagała z tak dużym Piotrusiem...on jednak póxno z nia miał styczność, a dokładnie pod Kołobrzegiem sa takie ogrody i labirynty...tam z wózkiem sie nie da rady zaliczyc wszystkiego, dał rade synuś, tata też
Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 czerwca 2018, 13:30
-
Oczywiście jak ktoś potrzebuje to spoko, tak sobie tylko głośno myślę
U mnie doradca był nawet kilka razy i nie powiedziała mi nic czego już nie wiem. Pozycja spod pachy którą pokazała byla super, szkoda tylko, ze wymagała kogoś do pomocy. Sumując - nie pomogła.❤ Bartuś już z nami15.04.18 ❤
Wrzaskun I Wielki Książę Moczu i Mleka
-
Mycha666 wrote:Kurczę nie mogę nic ostatnio odciągnąć laktatorem na zaś.
Dziś standardowo kąpiel, a potem cyc. Jako, że Kubuś więcej spał niż jadł stwierdziłam, że powinno się udać trochę odciągnąć, bo mamy imprezę w niedzielę, więc się przyda. A tu kicha. Odciągnęłam w sumie z dwóch piersi może 30 ml. Jeszcze dwa tygodnie temu spokojnie odciągałam po 40 z każdej. Mam wrażenie, że jak się zaczęły upały to przez to częstsze, a krótsze jedzenie zmniejszyła mi się produkcja. W nocy nie mam już twardych piersi mimo, że syn potrafi nawet 5 godzin spać bez pobudki. Grunt to to, że nie wygląda jakby był głodny. A w niedzielę niestety znowu będę musiała ratować się mm
Twardość/miękkość nie jest wyznacznikiem, piersi z czasem się przystosowują i coraz rzadziej stają się twarde, nawet jak mleka jest coraz więcej bo przecież maluchom wzrasta zapotrzebowanie. Ilością ściągniętą też się nie sugeruj, ja raz ściągam 40ml z obu, raz 60ml z jednej a mleko cały czas mam, młoda się najada, karmię wyłącznie piersią i już waży ponad 5kg.
Niestety z laktatorem to jest tak, że nie zawsze wyciągnie z piersi tyle ile byśmy chciały. A stres ("muszę ściągnąć, bo potrzebuję", presja czasu) też może hamować wypływ.Mycha666 lubi tę wiadomość
Matylda
-
Ja dziś karmilam Małą obiema piersiami, z jednej później sciagnelam jeszcze 80ml, z drugiej 40ml
a podejrzewam, że gdybym przystawila po sciaganiu Manię to znowu by leciało, tak jak ostatnio
Mi jeszcze piersi twardnieja, szczególnie w nocy. Już się nie mogę doczekać stabilizacji -
Feeva mnie też twardnieją i to niestety nie tylko w nocy... oby ta stabilizacja szybko przyszła.
A mam do Was pytanie, czy w takie upały dajecie dzieciom wode przy KP ??
Z czego pamiętam na szkole rodzenia to cały czas nam mówili, że na początku leci taka "woda" (rzadkie mleko) a później to treściwe. A teraz przychodzi do mnie nawiedzona położna na patronaż i cały czas mi mówi, żeby w te upały podawać wode...W końcu się udało...
-
To nosidlo o ktorym pisalam bardzo przypomina wiazanie w chuscie kolkowej :p
Cos takiego:
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/966e46693a6f.jpg
Wiadomo, ze pol dnia w tym dziecka sie nie nosi, ale na czas zrobienia obiadu czy cos raczej nie zaszkodzi :pJ.S, Nynka, kattalinna lubią tę wiadomość
-
Mi piersi twardnialy tylko przez niecałe dwa dni nawału. Teraz cały czas są miękkie, ale pokarm leci jak szalony. Dziwne jakieś.
Hoope, nie wiem czy by cały czas płakał, nie mam doświadczenia. Teraz płacze przez chwilę, przed bączkiem/kupą a potem marudzi. Z tym że nie każda kupa wywołuje taka reakcje i są karmienia przy których ssie grzecznie i cichutko. Może rzeczywiście on sam musi trochę bardziej swoje ciało poznać.. Oby to było tylko to.
J.S. trochę mnie martwi, że Ty jesteś miesiąc do przodu i nadal masz takie problemy. Nie wiem jak wytrzymam.. Delicol mam zamiar dopiero kupić, zobaczymy czy coś da.
Nie dopajam i nie mam zamiaru, Młody nie ma żadnych oznak odwodnienia.
Też polecam wkładki akuku, wytrzymują naprawdę dużo.
Ja się ciągle zbieram do pierwszego hustowania, tylko się boję. Też mam zamiar korzystać z doradcy tylko na youtubie. Wierzę, że się da.
-
Katy, a ciezko sie to nosidlo zaklada? Bo widzialam w necie i wydawalo sie jakies skonplikowane, a ja jestem total sierota w takich sprawach
teraz wlasnie znalazlam w promocji je za 289 zl, to chyba calkiem spoko cena?
Fermina, no to mamy to samo bo moj tez czasami je normalnie a czasami jest konpletny szal, prezy sie przed pierdnieciem, denerwuje tak jakby wlasnie go cos bolalo. -
J.S, za pierwszym razem mi sie wydawalo trudne, ale jak juz masz dobrze poukladane(wszystko rowno itp) to tylko zakladasz na ramiona, wkladasz dziecko i dociagasz zeby bylo ok :p Na yt znalazlam filmik gdzie babka pokazuje w miare "czytelnie":
https://youtu.be/1EoFc4uN9rU
No spoko cena, ja zapłaciłam 250zl bo trafilam na promocje na stronie empiku