X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majowe mamy 2018
Odpowiedz

Majowe mamy 2018

Oceń ten wątek:
  • Tanda Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2018, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fatalita wrote:
    Robię reklamę - wkładki Lansinoh są przegenialne. Belle,nuka czy rossmanna muszę zmieniać co chwilę, bo przeciekają. A te nie dość że super się trzymają bielizny to wchłaniają hektolitry mleka. Mimo, że droższe to ekonomiczniej wychodzi ;)

Od siebie mogę polecić wkładki AKUKU z żelowym wkładem, 84szt w opakowaniu. Przez allegro kupiłam w dobrej cenie, porównywalnej do rossmannowych. Genialnie chłoną, są większe i dobrze trzymają. Rossmannowe, nuk czy inne z włókniną mi przeciekły kilka razy. Po każdym karmieniu wkładkę z drugiej piersi miałam przemoczoną. Te akuku były tylko lekko napełnione i nie czuć na nich wilgoci póki nie przebiorą.

Matylda <3
    klz9jw4zid0t29hn.png
  • jangwa_maua Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2018, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja slyszlaam, że nosidło dopiero dla dzieci siedzących. Ja wczoraj wiązałam z instrukcji hoope, ale z doradcą chyba się i tak umowie.

Aniołek - 27.11.2014 7/8 tc <3
    km5sgu1r1ftv47br.png
    ex2bupjyemen7jnh.png
  • Tanda Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2018, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    D_basiula wrote:
    Z tym jedzeniem to u mnie chyba jest problem. Boje sie ze jak zjem cos nie tak to odbije sie to na brzuszku malej.
    Musze wiecej jesc to prawda!!!

W nocy na cycu wisimy ponad godzine na poczatku maly a pozniej duzy.
    W dzien tez staram sie tylko na piersi, ale po kapieli i nad ranem niestety dajemy dodatkowo mm.

Dziekuje za wszystkie rady bede je wdrazac, jestes Wielka!!!

Mialam 2 dni takie ze plakalam nad tymi moimi cycami ze nie dam rady, albo nie umiem wykarmic wlasnego dziecka.
    Jeśli mogę doradzić to warto zadbać o karmienie nocne, wtedy jest większy wyrzut oksytocyny i łatwiej utrzymać laktację na dobrym poziomie jak piersi są w nocy opróżniane.

D_basiula lubi tę wiadomość

Matylda <3
    klz9jw4zid0t29hn.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2018, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tula jest spoko
    łatwo i wygodnie
    noworodkanie nosiłam jednak
    ktoś dla niego wymyslił wkladke...rozwazam...cena wysoka, nawet tych uzywanych, ale ja tez patrzylam na dop[uszczalną wagę noszonego, bo Piotruś zawsze był duży

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 czerwca 2018, 12:56

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Tanda Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2018, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ela84 wrote:
    Mamy karmiace mm dopajacie woda dzieci? Jak tak to kiedy i ile jakiej wody?

Moja starsza na mm, nie dopajałam wcale bo nie chciała wody pić. Położna i lekarz powiedzieli, że nie jest to konieczne jeśli nie jest gorąco. Trzeba dopajać w upalne dni, kiedy dziecko ma wzmożone pragnienie i domaga się częściej picia.

Matylda <3
    klz9jw4zid0t29hn.png
  • J.S Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2018, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia, nosidelko tula kupuje sie od 7-20 i dodatkowo wkladke dla noworodka tak?

<3
    mhsvqps6hiiqioin.png
  • Hoope Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2018, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Serio wiązanie chusty jest proste XD

Niedługo bez doradcy nie będzie można się podetrzeć w ubikacji XD

W ogóle im więcej doradców tym gorzej to wszystko stoi. Teraz jest doradca laktacyjny a większość kobiet nie dotrwa z kp nawet do końca 3 miesiąca.

❤ Bartuś już z nami :D 15.04.18 ❤
    Wrzaskun I Wielki Książę Moczu i Mleka

dqpr9vvjvyn8nf6w.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2018, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    j.s.
    Piotrek był starszy jak tulę kupiłam, ale widziałam te wkładki dodatkowo dla noworodka
    i jedna mama z wrześniówek ją uzywała, wiadomo, że nie nosiła takiego maleństwa godzinami , ale nosiła (mieszka poza PL ;) )

mnie interesowała górna granica wagi :) tak samo miałam z wózkami :D Piotrek pedził z waga i wzrostem :) ostatecznie waga w centylach sie mieści, wzrost chyba nie :P tulę lubił tez mąż , ostatnio uzywaliśmy idąc wspólnie na usg ...do przychodni nie wjechalibyśmy z wózkiem, a od auta do orzychodni był kawałeczek, ale przez szeroka ulice...tula pomagała z tak dużym Piotrusiem...on jednak póxno z nia miał styczność, a dokładnie pod Kołobrzegiem sa takie ogrody i labirynty...tam z wózkiem sie nie da rady zaliczyc wszystkiego, dał rade synuś, tata też

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 czerwca 2018, 13:30

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Hoope Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2018, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oczywiście jak ktoś potrzebuje to spoko, tak sobie tylko głośno myślę :D

U mnie doradca był nawet kilka razy i nie powiedziała mi nic czego już nie wiem. Pozycja spod pachy którą pokazała byla super, szkoda tylko, ze wymagała kogoś do pomocy. Sumując - nie pomogła.

❤ Bartuś już z nami :D 15.04.18 ❤
    Wrzaskun I Wielki Książę Moczu i Mleka

dqpr9vvjvyn8nf6w.png
  • Tanda Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2018, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mycha666 wrote:
    Kurczę nie mogę nic ostatnio odciągnąć laktatorem na zaś.
    Dziś standardowo kąpiel, a potem cyc. Jako, że Kubuś więcej spał niż jadł stwierdziłam, że powinno się udać trochę odciągnąć, bo mamy imprezę w niedzielę, więc się przyda. A tu kicha. Odciągnęłam w sumie z dwóch piersi może 30 ml. Jeszcze dwa tygodnie temu spokojnie odciągałam po 40 z każdej. Mam wrażenie, że jak się zaczęły upały to przez to częstsze, a krótsze jedzenie zmniejszyła mi się produkcja. W nocy nie mam już twardych piersi mimo, że syn potrafi nawet 5 godzin spać bez pobudki. Grunt to to, że nie wygląda jakby był głodny. A w niedzielę niestety znowu będę musiała ratować się mm :(

Twardość/miękkość nie jest wyznacznikiem, piersi z czasem się przystosowują i coraz rzadziej stają się twarde, nawet jak mleka jest coraz więcej bo przecież maluchom wzrasta zapotrzebowanie. Ilością ściągniętą też się nie sugeruj, ja raz ściągam 40ml z obu, raz 60ml z jednej a mleko cały czas mam, młoda się najada, karmię wyłącznie piersią i już waży ponad 5kg.
    Niestety z laktatorem to jest tak, że nie zawsze wyciągnie z piersi tyle ile byśmy chciały. A stres ("muszę ściągnąć, bo potrzebuję", presja czasu) też może hamować wypływ.

Mycha666 lubi tę wiadomość

Matylda <3
    klz9jw4zid0t29hn.png
  • Feeva Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2018, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dziś karmilam Małą obiema piersiami, z jednej później sciagnelam jeszcze 80ml, z drugiej 40ml :) a podejrzewam, że gdybym przystawila po sciaganiu Manię to znowu by leciało, tak jak ostatnio :)
    Mi jeszcze piersi twardnieja, szczególnie w nocy. Już się nie mogę doczekać stabilizacji :)

Kocham Cię <3
    12.05, godz. 5:30, 3510g, 53cm, 10/10pkt <3
    k3pcdgm.png
  • Sela Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2018, 15:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Feeva mnie też twardnieją i to niestety nie tylko w nocy... oby ta stabilizacja szybko przyszła.

A mam do Was pytanie, czy w takie upały dajecie dzieciom wode przy KP ??
    Z czego pamiętam na szkole rodzenia to cały czas nam mówili, że na początku leci taka "woda" (rzadkie mleko) a później to treściwe. A teraz przychodzi do mnie nawiedzona położna na patronaż i cały czas mi mówi, żeby w te upały podawać wode...

W końcu się udało...

qb3cwn152gntqsgf.png
  • kattalinna Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2018, 15:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sela, nie dopajam. Moja mama też mówi o wodzie. A ja widziałam jakie mleko płynie i żadnego dopajania.

age.png
  • jangwa_maua Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2018, 15:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie dopajam.

Aniołek - 27.11.2014 7/8 tc <3
    km5sgu1r1ftv47br.png
    ex2bupjyemen7jnh.png
  • Katy Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2018, 15:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To nosidlo o ktorym pisalam bardzo przypomina wiazanie w chuscie kolkowej :p
    Cos takiego:

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/966e46693a6f.jpg

Wiadomo, ze pol dnia w tym dziecka sie nie nosi, ale na czas zrobienia obiadu czy cos raczej nie zaszkodzi :p

J.S, Nynka, kattalinna lubią tę wiadomość

qdkkj48axof4swbx.png

qb3c2n0af5u2yzmp.png
  • Fermina Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2018, 15:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi piersi twardnialy tylko przez niecałe dwa dni nawału. Teraz cały czas są miękkie, ale pokarm leci jak szalony. Dziwne jakieś. ;)

Hoope, nie wiem czy by cały czas płakał, nie mam doświadczenia. Teraz płacze przez chwilę, przed bączkiem/kupą a potem marudzi. Z tym że nie każda kupa wywołuje taka reakcje i są karmienia przy których ssie grzecznie i cichutko. Może rzeczywiście on sam musi trochę bardziej swoje ciało poznać.. Oby to było tylko to.

J.S. trochę mnie martwi, że Ty jesteś miesiąc do przodu i nadal masz takie problemy. Nie wiem jak wytrzymam.. Delicol mam zamiar dopiero kupić, zobaczymy czy coś da.

Nie dopajam i nie mam zamiaru, Młody nie ma żadnych oznak odwodnienia.

Też polecam wkładki akuku, wytrzymują naprawdę dużo.

Ja się ciągle zbieram do pierwszego hustowania, tylko się boję. Też mam zamiar korzystać z doradcy tylko na youtubie. Wierzę, że się da. ;)

2018 - 👱🏻‍♂️
    2019 - 👱🏻‍♀️
    2025 -👶

age.png
  • J.S Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2018, 15:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katy, a ciezko sie to nosidlo zaklada? Bo widzialam w necie i wydawalo sie jakies skonplikowane, a ja jestem total sierota w takich sprawach :D teraz wlasnie znalazlam w promocji je za 289 zl, to chyba calkiem spoko cena?

Fermina, no to mamy to samo bo moj tez czasami je normalnie a czasami jest konpletny szal, prezy sie przed pierdnieciem, denerwuje tak jakby wlasnie go cos bolalo.

<3
    mhsvqps6hiiqioin.png
  • Katy Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2018, 16:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    J.S, za pierwszym razem mi sie wydawalo trudne, ale jak juz masz dobrze poukladane(wszystko rowno itp) to tylko zakladasz na ramiona, wkladasz dziecko i dociagasz zeby bylo ok :p Na yt znalazlam filmik gdzie babka pokazuje w miare "czytelnie":

https://youtu.be/1EoFc4uN9rU

No spoko cena, ja zapłaciłam 250zl bo trafilam na promocje na stronie empiku ;)

qdkkj48axof4swbx.png

qb3c2n0af5u2yzmp.png
  • J.S Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2018, 16:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katy i ile mniej wiecej nosisz Kamilka w nim? Tak maksymalnie

Edit:
    Maly spi od 13, nie do uwierzenia :O

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 czerwca 2018, 16:29

<3
    mhsvqps6hiiqioin.png
  • Katy Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2018, 16:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak na razie to udalo mi sie ponosic go raz dluzej tak ok.godziny :p A tak to kilka razy po jakies 15min :)

Edit: Kamil spi od 17 prawie, tez jestem w szoku i równocześnie boje sie nocy :p

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 czerwca 2018, 18:31

qdkkj48axof4swbx.png

qb3c2n0af5u2yzmp.png
‹‹ 1265 1266 1267 1268 1269 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 mitów na temat premenopauzy, które warto wiedzieć mając 40 lat lub więcej

Premenopauza (perimenopauza) to nie tylko wciąż temat tabu, ale również etap życia kobiety, który często owiany jest mitami i nieporozumieniami. W rzeczywistości jest to naturalny okres przejściowy, który poprzedza menopauzę, a jego zrozumienie może zaoszczędzić Ci wiele stresu, lęku i znacząco wpłynąć na jakość życia i zdrowie hormonalne. Wraz z ekspertami zebraliśmy dla Ciebie 10 najpowszechniejszych mitów dotyczących premenopauzy i menopauzy, opierając się na najbardziej wiarygodnych i aktualnych danych naukowych.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Nie pozwól, by decydował przypadek – świadomie zaplanuj swoje rodzicielstwo

Planowanie rodziny to proces, który wymaga nie tylko przygotowania emocjonalnego, ale również kompleksowego podejścia zdrowotnego. Współczesna medycyna oferuje narzędzia, które pozwalają przyszłym rodzicom świadomie zadbać o zdrowie swojego potomstwa. W tym kontekście niezwykle istotne jest zrozumienie roli genetyki i docenienie możliwości wczesnego wykrywania ryzyka chorób dziedzicznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 faktów na temat płodności kobiety - owulacja, miesiączka, dni płodne

Owulacja, dni płodne, miesiączka - słyszymy o nich często. Ale czy na pewno mamy wystarczającą wiedzą na temat płodności kobiety? Niektóre sprawy dotyczące cyklu kobiety nie są tak jasne i oczywiste jakby mogło się zdawać. Tutaj znajdziesz 14 najważniejszych faktów, które warto wiedzieć na temat płodności kobiety.   

CZYTAJ WIĘCEJ