Majowe mamy 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Moja jest grzeczna a i tak rozdziawa na nią mówię bo czasem pół dnia potrafi marudzić i trzeba wózkiem wozić albo na rękach nosić . Jak byliśmy na wizycie u psychologa to pani zauważyła że Asia nie wie jak siostra ma na imię ,no jak ma wiedzieć jak zadko się go używa.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 lipca 2018, 11:16
-
Nynka zapomniałam o Tobie a ile tygodni teraz macie? Co oprócz trzymania główki na bok, układa się w literę C?
Katy no wiesz, bobek, Bobek to ma na imię nasz królik bo wszędzie zostawia kupy - bobki właśnieTo się nie postaraliście, przyganiał kocioł garnkowi
Katy lubi tę wiadomość
❤ Bartuś już z nami15.04.18 ❤
Wrzaskun I Wielki Książę Moczu i Mleka
-
Odnośnie mojego wczorajszego usypiania małej w łóżeczku... Spała już tak do północy, obudziła się na cyca o 24.15, wzięłam ja do łóżka nakarmilam i kurna przysnęłam, także została już w łóżku z nami do rana. Ale i tak jestem dumna że zasnęła w łóżeczku,dawno tam nie spała. Później było karmienie o 2.45, 5 i o 7. Dzisiaj też będę chciała ja tak uśpić. Boże daj mi cierpliwość....
Jezeli chodzi o karmienie po cesarce, Ja po powrocie że szpitala, ściągałam 20ml z dwóch piersi,a tak pierwszy tydzień, dwa to serio tylko leżałam i mała z lewej na prawa str przerzucalam. Mama z mężem wszystko robili w domu, Ja nawet na leżąco jadłam.
A teraz doradzcie proszę... Kolejny poranek gdzie mała budzi się i wszystko na w kupie... Body, polspiochy, plecki... Już nakładam pampersy typowe na noc, już próbowałam na noc zakładać pampersy rozmiar większy, nic nie działa. Ona jak nad ranem robi kupę, tak jak np dzisiaj pampersa zmieniłam już o 7, już się preżyła więc dałam Kropelki, o 7.30 była kupa i wszystko w kupie też. Nie wiem o co kaman. Czy ona to robi z takim rozrzutem czy co, wszystko uwalone. Już pampersa bardziej na plecy nie da się naciągnąć. Wciągu dnia rzadko już robi kupki, a jak już zrobi to takiego problemu nie ma. Chociaż wczoraj uwalila bujaczek i spodenki i body, wylądowała pod zlewem, mąż ja ogarniał, mówi że takiej kupy to on jeszcze nie widział u niej. Najgorzej bo to brudne od kupy ciuszki nie chcą się doprac!!! -
nick nieaktualnyHoope nie wiem o co chodzi z tym c? Że do tyłu się odgina? Jak leży na boku yo często głowę do tyłu odgina i pupe wypina w tył też, ale częściej na jednym boku tak robi
A jutro kończy 3 miesiąceWiadomość wyedytowana przez autora: 23 lipca 2018, 11:42
-
Nynka nasza też na początku jak spała czy leżała lubiła glowka trzymać tylko na prawo, lekarz mowil żeby próbować przekręcac na lewo, żeby naprzemiennie trzymała. Ciężko było z tym przekrecaniem. Położna z kolei mówiła że jej sie to zmieni z czasem i rzeczywiście zauważyłam że jak np spacerujemy to czasami już sama zmienia str na lewą.
Hoope a co jeśli się wygina w litere C?
Moja z rana czasami się tak wygina, jak się przeciąga czy pręży... Bo sama nie wiem co ona wtedy robi -
Mama, my tak też mamy z tą kupa, już nie powiem ile ciuchów wyrzucilam, bo barwnik ma to nie do zdarcia.. Obsrywa się po kark, dlatego u nas pieszczotliwie określenie to: "Srajtek". ;P Z tym że u nas to problem pieluch Pampers, Mąż dostał z pracy wyprawkę i pakę 144 sztuki, przeklinalam każdy dzień, na szczęście się skończyły.
Julek się wygina w C, ale nie ma innych objawów, bo podejrzewam, że o wzmożone napięcie chodzi. Powinnam to mimo wszystko skontrolować?Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 lipca 2018, 12:07
-
Dziewczyny, kupę od razu spłukać zimną wodą, najlepiej prysznicem. Koniecznie zimną bo ciepła utrwala. Zanim kolejne ubranka trafią do kosza - suszyć na słońcu i dać im szansę
słońce radzi sobie z takimi plamami idealnie. Najwyżej kolor zblaknie. W razie czego kolejne pranie pomoże. A, i mydło galasowe do plam, fajna sprawa, dostępne w rossmanie chociażby.
Sposób na kupę - słyszałyście o nhn - naturalna higiena niemowląt? My stosujemy od 3 tygodni, większość kup trafia do nocniczka, młoda mniej się męczy w nocy (bo też głównie wczesnoporanne kupy u nas). Jakby co to google powie o co kaman
No i niezmiennie polecam pieluchy wielorazowe, nigdy nie było takiego ataku kupywszytko zostaje, żadnych wypływów
-
My dziś byłyśmy u okulisty. To badanie to istna tragedia...
wszystkie biedne dzieciaczki ryczą w niebogłosy. Sama o mało się nie poryczalam widziac to.
A oto my przed badaniem. Po badaniu oczka całe czerwone i spuchniete.
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/ce93db34679c.jpgNynka, Katy, Cola87, Sela, Mała Matylda, Feeva, Wowka, kattalinna, pawojoszka, D_basiula, Fatalita lubią tę wiadomość
-
wygięcie ciałka w "c" czyli skrócenie któregoś z boków to tzw asymetria ułozeniowa, która teoretycznie do skończonego 3.m.ż. może być fizjologiczna
potem nie powinno jej byc...nie słyszałam o związku z napięciem, może mieć podłoże ze strony dziecka (preferencja strony) ale i z naszej strony
słyszałam o dyskusjach typu namawiać na druga stronę
nasz fizjo (Emilka miała asymetrie-ona w ogóle ułożona pośladkowo byla), w sumie dwóch fizjo kazali robić wszystko we wszystkie strony, małe ćwiczonka i szybko mineło
ale działaliśmy po 3.m.ż.
a wzmożone napiecie w nózkach szło swoja droga - efekt frejkiNynka lubi tę wiadomość
-
patk
a czemu tak wczesnie do okulisty???
u nas praktykowało sie przy Piotrusiu, teraz przy Patryku po 4.m.ż
i badanie nawet niezauważalne dla dziecka-zakropiła atropina, swoje odczekaliśmy, weszlismy z dzieckiem w fioteliku i lekarka sama obejrzała dno oka wykorzystując zabawkę w jednej ręce a lupkę w drugiej -
Udało mi się po znajomości załatwić wizytę u Pani profesor która jest specjalistą na zachodniopomorskie jeżeli chodzi o wzrok u niemowląt szczególnie polecana u wcześniaków, więc skorzystałam. To było badanie z użyciem komputera a następnie było takie jakby usg oka albo rtg. Bardzo porządny sprzęt i szkoda było nie pójść a i tak wiedziałam że po tym 4 mc musiałabym iść. A tak już nie muszę i mam zaliczoną wizytę u naprawdę dobrego specjalisty z użyciem dobrego sprzętu. Nie zmienia to faktu że było strasznie. Dwa razy kropelki, potem badanie komputerem. Potem znowu kropelki znieczulające i to nieszczęsne usg
-
Nie o prężenie chodzi tylko o układanie ciała w kształt banana ale na pleckach a ciało skręcone na bok. Do tego bardzo utrudnione ubieranie, bo nie można zginąć dziecku np. rączek. Itd.
Asymetrię wykrywa się już po porodzie, kolejna taka ocena jest przy szczepieniu i po 4 mż. U Was raczej tego nie ma ale w sumie neurochirurg dziecięcy może to ocenić choć pediatra przecież też❤ Bartuś już z nami15.04.18 ❤
Wrzaskun I Wielki Książę Moczu i Mleka
-
Ja też karmię na leżąco, w innych pozycjach bardzo rzadko, nie myślałam że to tak powszechne.
Mama32, od soboty usypiam córeczkę w ten sam sposób
Z tym że u mnie chodzi o drzemki w ciągu dnia, na noc od początku zasypiała w łóżeczku (i tak śpi do pierwszego karmienia, potem bywa różnie, ale po karmieniu najczęściej zostaje już z nami w łóżku, bo ja zasypiam w trakcie…). Mamy lepsze i gorsze rezultaty ale zamierzam się tego trzymać. Zauważyłam, że gdy zasypia w łóżeczku śpi spokojniej – gdy była odkładana często się wierciła, a gdy spała ze mną była czujna, jakby upewniała się czy ciągle jestem obok.
Dziewczyny, na najgorsze plamy z kupy stosuję mydełko odplamiające z Biedronki – oddelegowałam męża do zapierania plam. Kupa schodzi idealnie, po starannym wypłukaniu piorę z resztą ubranek w pralce. Kupiłam to mydełko już jakiś czas temu gdy oferta dotyczyła różnych kapsułek do prania itp. produktów, chyba nie jest w stałej ofercie, ale jeśli na nie traficie to polecam
Na forum Pampersy są bardzo niepopularne, a u nas tylko one się sprawdzają. No i stara Dada Premium, te obecne już niestety nie. Przez ile tygodni używałyście pieluch w rozmiarze 2? Korzystam z tych dużych paczek 144 szt. z Biedronki i zastanawiam się czy jeszcze dokupić.
-
Hoope, siostra karmi na bieżąco nie martw się
Ja swoje mleko uzyczylam tylko dziś, bo cały dzień w szpitalu, nie udało jej się odciągnąć wystarczającej ilości mleka, a po mm Mała boli brzuch. A że mam dużo pomrozonego mleka to dałam
Na plamy z kupy polecam mydełko odplamiajace BeckmannPo zasrutaniu zmyc woda, zaprac i wszystko ładnie schodzi. Psikam jeszcze dodatkowo odplamiaczem oxy z biedry.
My już używamy pieluch rozmiar 3. Zaczelysmy od kilku dni odkąd każda kupa zaczęła wylewac się na plecyno i 2 już się odgniataly bardzo.
Dzisiaj kupiłam 2 paczki Dady 3 extra soft tych zielonych w biedrze, bo na promo są teraz za 20zl.
Byłyśmy 3h na spacerze. Gdyby nie wiatr to nie dałoby się wytrzymać.Mała Matylda lubi tę wiadomość
-
Widocznie "poważne kupy" jeszcze przed nami
Ale w sobotę trafiła się już kupa-lotniczka
Przewijałam Małą na przewijaku, uniosłam nóżki córeczki, a ona właśnie wtedy postanowiła kontynuować wypróżnianie - kupa przeleciała dystans około metra docierając do prześcieradła na naszym łóżku, po drodze oberwała też podłoga, szafka nocna, organizer na łóżeczku i znajdujące się w jednej z jego kieszeni 3 pampersy(czyli w sumie kupa na 4 pieluchy i wielkie pranie
)
Kamcia, szybko przelecieliście przez te rozmiary
Patk, kamciaelcia, Katy, kattalinna, Wowka, Kwiatkowa24 lubią tę wiadomość