X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majowe mamy 2018
Odpowiedz

Majowe mamy 2018

Oceń ten wątek:
  • Wowka Autorytet

Wysłany: 18 września 2018, 20:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie zamiast odkurzacza jest okap w kuchni. W 2/10 przypadków Skrzat daje się oszukać telefonem lub Szumisiem ;) wszędzie węszy spisek, po kim on to ma? ;)

Majowa, śliczna arbuzowa panienka :)

Kattalinna, no i pięknie :) U nas też spokój. Ja sama kąpię pod kranem w pralni, bardziej to prysznic ni z kąpiel, ale też może być :P

A myślę że jak Fermina ujawni adres to będzie gościć około majowe dzieci z rodzicami :D historia domu, a raczej dom z historią też działa na moją wyobraźnię :)

Edit. Miałam od razu napisać i zapomniałam. Mam nad-potrzebę przytulania Skrzata, to mówiłam. Od usniecia o 19:30, czyli godzinę, leżę koło niego i się gapie jak głupia.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 września 2018, 20:32

MajowaMamusia, kattalinna, Fermina, Mała Matylda lubią tę wiadomość

Julia ❤
    3ffafe9500.png
    Jano ❤
    c2513a0522.png
  • Feeva Autorytet

Wysłany: 18 września 2018, 20:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadrobilam, ale nie odniose się, bo nic nie pamiętam, oprócz zdjęcia córeczki Majowej - cudo <3

Cos mnie bierze. Łeb mnie boli, gardło drapie, woda z nosa :(

MajowaMamusia lubi tę wiadomość

Kocham Cię <3
    12.05, godz. 5:30, 3510g, 53cm, 10/10pkt <3
    k3pcdgm.png
  • Tanda Autorytet

Wysłany: 18 września 2018, 21:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MajowaMamusia wrote:
    Dentysta dzisiaj stwierdził że dzieci piwinni otrzymywać rodzice takie 2 letnie:D bo w 1.roku się nie śpi,ale drugi to dopiero zajazd bo wszędzie trzeba chodzić za dzieckiem. Pocieszył chłop,nie ma co.

Ja mam 3 latkę i wcale nie jest lżej :P

Hoope wrote:
    Ja żrę słodkie jak gupia a jak nie żrę słodkiego to o nim myślę.

Okazało się, że stary ściemnia jak ta lala. Musiałam robić coś pilnego od 16:00-20:00. Tylko karmiłam. Prezes nie jęknął nawet, tak się nim tata zajmował.

No to ojciec masz przechlapane.

Ja stwierdziłam, że mój celowo młodą podszczypuje jak ją nosi, bo u niego 5 minut nie wytrzymuje :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 września 2018, 21:09

Matylda <3
    klz9jw4zid0t29hn.png
  • laurka83 Autorytet

Wysłany: 18 września 2018, 21:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj jaka śliczna Zuzia :-)

Feva oby nie jakieś chorobsko, zdrówka życzę

Hoope tron mnie rozwalił :-)

Fermina zdradz gdzie mieszkasz a za rok będzie najazd majowek :-p

Emilka po szczepieniu dzielna, nawet nie marudzila ale trochę się teraz wierci więc idę nynu

Fermina lubi tę wiadomość

• Tanda Autorytet

Wysłany: 18 września 2018, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dziś padam. 2h usypiałam dzieci. Najpierw jedną, potem drugą. Czytałam o regresie snu u 4 miesięczniaka. Ale żeby trzylatkę też dopadł? o.O

Matylda <3
    klz9jw4zid0t29hn.png
  • Hoope Autorytet

Wysłany: 18 września 2018, 21:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wowka Fermina nie ujawni właśnie po to, żeby nie gościć krzykaczy XD

Nienawidzę być chora. Szczerze. Ani gdy chorują dzieci.

Majowa elektronicznymi zamydlić sobie oczu nie da. Musi być nasz stary odkurzacz i koniec. Ewentualnie inhalator. Np dziś dla odmiany zasnął na balkonie...

Dziś ugotowałam dla nas zupę dyniową, wcześniej odlałam bulion warzywny, trochę ziemniaków, dynię, szczyptę soli i zmiksowałam. Jak synuś tą zupę rąbał to aż się gotować chce ❤ a mruczał, robił mam, nie nadążałam ładować do buzi.

Ja nie zamierzam dawać słoiczków. Może i nie mam warzyw z pewnego, ekologicznego źródła, ale kto dziś ma? Za to wiem, co jest w posiłku. Słoiczki są badane ale... no właśnie ale. Normy wcale nie są tak rygorystyczne jak się może wydawać i jak próbują nam wmówić. Zmiksowany banan kosztuje złotówkę, ten sam banan w słoiczku 5 zł. W Lidlu są produkty ekologiczne, tak samo można im ufać jak tym ze słoika. Tylko, że kiedyś zostawiłam otwarty słoiczek w kieszeni kurtki, znalazłam go pół roku później i zawartość nie była zepsuta. Poza tym pamietam aferę z firmą gerber gdy okazało się, że całe lata dodawali MOM zamiast pełnowartościowego mięsa. Coś, czego nigdy nie podałabym świadomie dziecku w produktach polecanych przez ekspertów i instytucje chroniące dzieci (IMiD). Podobnie kaszki czy deserki, co to za filizofia zmiksować twaróg czy kaszę mannę/płatki ryżowe z owocem. A przy tym ma się kontrolę nad ilością cukru. Zresztą ilość owoców w gotowych kaszkach jest żałosna. Podobnie produkty mleczne, jogurty robione są z mleka w proszku a Danonki polecane przez samego producenta od 3 roku życia. Tak lubiane parówki, jak dokładnie trzeba im się przyglądać! 9 parówek miesięcznie zwiększa ryzyko nowotworów o 30%.

Gotuję. Dzieci jedzą to co my. Nie kupuję półproduktów. I wielu innych gufien. Zupa na domowym rosole smakuje zupełnie inaczej niż słoik. O niebo lepiej. Albo i o dwa nieba ;)

kattalinna, Wowka, Fermina lubią tę wiadomość

❤ Bartuś już z nami :D 15.04.18 ❤
    Wrzaskun I Wielki Książę Moczu i Mleka

dqpr9vvjvyn8nf6w.png
  • Cola87 Autorytet

Wysłany: 18 września 2018, 21:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Majowa arbuzowa Zuzia cudna! Do schrupania, wszystkiego naj naj :) a mówicie o męskich ubraniach dla dziewczynek...mój Adaś dostał ogrodniczki z różowymi lamówkami i kwiatkami :D oraz kaftanik z koronką ;p

Fermina, kattalinna, Mała Matylda lubią tę wiadomość

qdkk2n0ahanlnmk1.png klz9ej28mp9ifznz.png
  • Cola87 Autorytet

Wysłany: 18 września 2018, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja właśnie zrobiłam zupę krem z dyni! Pyszna, ale Adasiowi jeszcze nie daje. W czwartek mamy szczepienie to podpytać naszej pediatry i rezszerzanie diety. Hoope ile Ci Bartuś zjada takiej zupki dyniowej?

• Wowka Autorytet

Wysłany: 18 września 2018, 21:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hoope, dokładnie, na miejscu Ferminy zrobiłbym to samo. Ale... pamiętam, że nas zapraszała na plażę, a potomstwo miałyśmy zostawić panu Ferminu :D

Ja też mam zamiar gotować. Tzn. gotuję dla nas, bo lubię, Skrzata też obleci.

Skład owocowych kaszek, tych bobovity czy nestle mnie przeraża. Kupiłam zwykłą kaszkę ryzową i taką bezsmakową Skrzat wciągnął. Aż miło było popatrzeć, że coś wreszcie zjadł z apetytem :)

Jeszcze nie dojrzalam do podania Skrzatowi zupki. Na razie mono produkty, to jeszcze nie posiłek tylko degustacja.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 września 2018, 22:00

Fermina lubi tę wiadomość

Julia ❤
    3ffafe9500.png
    Jano ❤
    c2513a0522.png
  • Tanda Autorytet

Wysłany: 18 września 2018, 21:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja do roczku dziecku nie daję w ogóle soli, cukru, wywaru na mięsie a tym bardziej na mięsie z kością, mleka krowiego do picia, przetworzonych wędlin (w tym parówek).
    Mam parowar więc gotowanie osobno dla dziecka nie sprawia mi kłopotu, wrzucam warzywa i kawałek mięsa, jakąś kaszę czy ryż, nastawiam i robi się samo. Przed podaniem skrapiam dobrą oliwą i tyle.
    Od słoiczków się nie wzbraniam, w sytuacjach awaryjnych pewnie kilka razy podam, ale czytam skład (bez soli, cukru, zagęstników itp). Z gotowych kaszek tylko czysty kleik ryżowy czy kaszka pełnoziarnista (bez żadnych dodatków, sama dodaję świeży owoc). Choć wolę jaglankę, mannę. Takie zasady utarłam sobie przy starszej, z młodszą tak samo będziemy postępować.

Wowka, Katy, Mała Matylda lubią tę wiadomość

Matylda <3
    klz9jw4zid0t29hn.png
  • Tanda Autorytet

Wysłany: 18 września 2018, 21:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MajowaMamusia wrote:
    Ktoś o mnie pytał? Hee :D
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/92772ba194bb.jpg

Urocza <3

MajowaMamusia lubi tę wiadomość

Matylda <3
    klz9jw4zid0t29hn.png
  • Hoope Autorytet

Wysłany: 18 września 2018, 22:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cola pojęcie ile w ogóle w naszym menu nie istnieje. Nie wiem i nie sprawdzam ile je, tyle, ile chce. Tak często jak chce. Dopóki jest skupiony i zainteresowany. Wszystko co teraz dostaje jest degustacją pomiędzy cycaniem, więc bez spiny ;) Dziś np. wyrwał mi z ręki pieczywo chrupkie z tych prasowanych i wpakował do buzi. Jak zabrałam to był krzyk XD Już go nie zatrzymam, nie da mi spokojnie zjeść niczego. Chce próbować to samo co ja. Nawet do picia mi zagląda i sam próbuje. Daję mu też do wąchania, jak mu wtedy śmiesznie chrapy chodzą XD

Wszystko jest dla niego takie nowe i nieznane, zarażam się bezwstydnie jego radością odkrywania.

Fermina, Cola87 lubią tę wiadomość

❤ Bartuś już z nami :D 15.04.18 ❤
    Wrzaskun I Wielki Książę Moczu i Mleka

dqpr9vvjvyn8nf6w.png
  • Fermina Autorytet

Wysłany: 18 września 2018, 22:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Majowa, sami ogarniamy. Mąż jest na szczęście zdolny i hydraulika/ elektryka i inne prace nie są dla niego problemem. Tylko tego dachu sam nie wymieni. ;) No a ja tu tylko sprzątam. Od zeszłego sezonu raz, czasem dwa w tygodniu przyjeżdża dziewczyna do pomocy. Bez niej byśmy zgineli, zwłaszcza w tym roku. ;)
    Zuzia wygląda przeslodko! <3

Auto widziałam jeszcze kilka razy przelotem, od dłuższego czasu już nie, ale zmieniłam trasę spacerów. Nawet jeżeli idę w dawnym kierunku to już się nie zapuszczam tak daleko od zabudowań. Świrów nie brakuje..

Kattalinna, gratuluję udanego wieczoru sam na sam. :)

Feeva, zdrówka!

Wcale się od Was nie będę odżegnywać. :D Teraz czeka nas co najmniej remont komina, bo chyba ten dach odlozymy, trudno znaleźć ekipę, wszyscy porządni chyba pouciekali na zachód, jeszcze w niedzielę jeden gość przyjedzie obejrzeć. Ale na przyszły maj/czerwiec, jak dla mnie możemy zorganizować zjazd. :D O ile będzie w miarę ciepło, bo w domu mi się pewnie nie pomiescicie a domki nieogrzewane. No i uprzedzam, że dopiero zaczynamy remonty i w tym momencie pewnie nawet jednej gwiazdki byśmy nie dostali. :D Ba! O pół mogłoby być miejscami trudno. :D
    Ale miejsce piękne. I dom też, choć lekko zgrzybiały. Nazwy miejscowości nie chce podawać na forum, żeby nie wyskoczyła nigdzie w wyszukiwarce. Tutaj jest tylko dwoje małych dzieci we wsi. :D

Edit: Julkowi tak chrapy chodziły jak mu dawalam w szpitalu, po porodzie, rękę do powąchania. Rozkładała mnie ta zwierzęcość sytuacji na łopatki - oto nowonarodzone młode poznaje swoją mamę. :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 września 2018, 22:52

kattalinna, Wowka, Mała Matylda lubią tę wiadomość

2018 - 👱🏻‍♂️
    2019 - 👱🏻‍♀️
    2025 -👶

age.png
  • Sela Autorytet

Wysłany: 18 września 2018, 23:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeny Hoope a ja za chiny nie potrafie odzwyczaic od noszenia do usypiania... nauczyłam dziadostwa to teraz mam. Muszę poczekać jak wyzdrowieje i zacząć usypianie na leżąco. Chociaż wiem, że będzie ciężko.

W końcu się udało...

qb3cwn152gntqsgf.png
  • Cola87 Autorytet

Wysłany: 18 września 2018, 23:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a czy jak dzieci jedzą już jakieś zupki, kaszki itp. to zastępuje się tym jeden posiłek mleczny. Czy puki co traktujecie to jako dodatek? Ja się czuję puki co całkiem zielona z tego rozszerzania diety...

• Katy Autorytet

Wysłany: 19 września 2018, 03:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja daje Kamilowi ostatnio wachac wszystko co jem, ale mam wrazenie, ze nie wacha :/

Spodobalo mi sie jak fajnie "mielil" moje mleko jak mu dawalam lyzeczka, ale twardo czekam do zakończonego 6 miesiaca z rozszerzeniem:p

A wlasnie skad bedziecie braly np. mieso dla maluchów?

qdkkj48axof4swbx.png

qb3c2n0af5u2yzmp.png
  • Cola87 Autorytet

Wysłany: 19 września 2018, 04:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dziś pobudki nie mam do dziecka a do Wrocławia. Jadę z moim tatą i pieskiem na tomograf komputerowy. Prawdopodobnie dysplazja stawu łokciowego :( ale pewności nie ma dlatego tomograf i leczenie już będzie mieć też na akademii we wrocławiu. Dobrze że Adaś ma tatę ogarniętego bo wiem że dadzą radę parę godzin beze mnie.

• Cola87 Autorytet

Wysłany: 19 września 2018, 04:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny które dają mm HiPP Combiotik. Ile robicie ml waszym dzieciom, ile wypijają? Adaś jest karmiony mieszanie ale na noc daje mu tylko butle. Wypija 170ml, budzi się koło 4 na karmienie. Tzn budził bo ostatnio coś wcześniej się przebudza. I właśnie nie wiem czy zaczyna mu tyle mleka na mniej starczać czy to będzie inny powód. A nie chce go przekarmiać tez. Na opakowaniu niby pisze że po 4 miesiącu 200ml...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 września 2018, 04:11

• Wowka Autorytet

Wysłany: 19 września 2018, 04:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bry,

Czekam na ciszę w łóżeczku :)

Cola, u nas to typowa degustacja. Ja proponuję nowy smaczek, a Skrzat decyduje czy i ile zje. Nie namawiam, nie wtryniam łyżki na siłę. Mleko i tak zje :)

Biedny piesio... :( powodzenia dla taty :)

Haha, mój też wszystko wącha :D

Fermina, tekst o młodym wachającym swoją matkę przeczytałam sobie głosem Krystyny Czubowny. Parsknęłam w kołdrę, bo obudzilabym chłopaków :D

O ekipę budowlaną faktycznie trudno. U nas niby tych firm jest mnóstwo, ale... Ci co mają terminy są bardzo drodzy, albo beznadziejni, a ci polecani mają terminy w kosmos.

Feeva, zdrówka :) niech przejdzie precz ta choroba!

Chyba Skrzateł usnął, więc ja też idę spać. Tego i Wam życzę :D

PS, zjazd majówczątek to byłaby impreza :P

Cola87, Fermina, Mała Matylda lubią tę wiadomość

Julia ❤
    3ffafe9500.png
    Jano ❤
    c2513a0522.png
  • kattalinna Autorytet

Wysłany: 19 września 2018, 06:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też bym chciała ciszę... I żeby przestała kopać w żebra. Myślałam, że to przeszło 4 miesiące temu ale teraz to się dopiero nasila.

age.png
‹‹ 1615 1616 1617 1618 1619 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę?

W dzisiejszych czasach wiele par zmaga się z problemem niepłodności. Szacuje się, że w krajach rozwiniętych od 10 do 12% kobiet ma problem z zajściem w ciążę. Dane w Polsce także nie napawają optymizmem, gdyż nawet 20% par w wieku rozrodczym cierpi na niepłodność. Powodów takiego stanu rzeczy jest dużo. Przeczytaj jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę, za pomocą ziól i odpowiedniej diety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS a zdrowie psychiczne i jakość życia. Jak sobie radzić z objawami?

PMS często jest kojarzony głównie z objawami fizycznymi, takimi jak ból brzucha czy wzdęcia. Jednak coraz więcej badań wskazuje, że ma on istotny wpływ również na zdrowie psychiczne kobiet. Dlatego ważne są: zrozumienie związku między PMS a nastrojem i kondycją psychiczną w ogóle oraz nauka skutecznych strategii radzenia sobie z emocjonalnymi skutkami choroby.

CZYTAJ WIĘCEJ

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ