WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Czasami życie pisze różne scenariusze.
Sprawdź jak zabezpieczyć płodność - swoją i partnera!
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majowe mamy 2018
Odpowiedz

Majowe mamy 2018

Oceń ten wątek:
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 9 października 2018, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hoope
    mama robi mm a tata juz na raczkach ksieciunia trzyma
    no i tata karmi

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kattalinna Autorytet

Wysłany: 9 października 2018, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bożenka rozpoczęła 3 godzinę drzemki. Na mamie, z przerwą na cyca i uśmiechy. Teraz je przez sen znowu. A mama miała plany... Trudno, jest serial ;-)

age.png
  • Cola87 Autorytet

Wysłany: 9 października 2018, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała Matylda kurcze muszę spróbować w takim razie mu nie zmieniać, chociaż do tej pory mi często przeszukiwał pieluchy jak nie zmieniałam :/ dużo sika chłopak ;) Feeva gratulacje dla Mani :D

qdkk2n0ahanlnmk1.png klz9ej28mp9ifznz.png
  • Cola87 Autorytet

Wysłany: 9 października 2018, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Haha no może nie przeszukiwał pieluchy ale przesikiwał ;p

Katy, Mała Matylda, Fatalita lubią tę wiadomość

qdkk2n0ahanlnmk1.png klz9ej28mp9ifznz.png
  • Feeva Autorytet

Wysłany: 9 października 2018, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My po lekarzu. Reakcja alergiczna na tą morele najprawdopodobniej... mam jej natłuszczac na noc, takie reakcje się utrzymują do 2tygodni więc jeszcze trochę. No i nie podawać moreli przez 2mce.

Kocham Cię <3
    12.05, godz. 5:30, 3510g, 53cm, 10/10pkt <3
    k3pcdgm.png
  • Katy Autorytet

Wysłany: 9 października 2018, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hoope, tez sobie wyobrazilam jakby Kamil mial czekac na zrobienie mleka bo tez sie zlosci za nim cycka wyciągnę:p

Cola, przeszukiwanie pieluchy mnie rozbawilo :p

Feeva, oby zeszło faktycznie do tych 2 tygodni :*

Kamil wlasnie skonczyl 2.5 godzinna drzemke :p Pytalam co mu sie snilo i powiedzial "ty te te" wiec chyba ja xd

Cola87, Fatalita, kattalinna lubią tę wiadomość

qdkkj48axof4swbx.png

qb3c2n0af5u2yzmp.png
  • Tanda Autorytet

Wysłany: 9 października 2018, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katy wrote:
    A wgl mam pytanie co do rozszerzania diety..czy moge robic tak, ze tego 3 dnia warzywa, dawac rano inne warzywo, a po poludniu to juz znane? Czy 3 dni podawac to samo, a kolejnego dopiero inne? Kurcze troche mnie to stresuje, że czyms mu zaszkodze albo mi sie za wczesnie od piersi odstawi...

Tak naprawdę to w kwestii rozszerzania diety jest tyle różnych opinii, że matka może czuć się zagubiona. Jedna Ci powie, że możesz, inna że nie bardzo :P

Ja przy starszej bazowałam na tym poradniku, bo czytając różne strony, słuchając różnych mam szło zwariować.
    Polecam. Co prawda z przepisów nie korzystałam, ale ogólne zasady są wg mnie fajnie zebrane i przystępnie przekazane:

https://pediatria.mp.pl/zywienie/110020,jak-zywic-niemowleta-i-nie-zwariowac-pobierz-bezplatny-pdf-z-poradnikiem
    Nie trzymałam się go sztywno, ale była to dla mnie jakaś wyjściowa baza.

Wprowadzałam wszystko powoli, na spokojnie.
    Na początek raz dziennie coś warzywnego.
    Każde nowe warzywo czy potem inny produkt (nabiał, mięso, jaja, gluten) przez min. 3-5 dni, solo lub w połączeniu z czymś już znanym. Nie dawałam dwóch nowości razem ani w mniejszym odstępie niż te 3 dni, bo jakby uczuliło to nie wiadomo co. Alergia może wyjść do kilku dni tak naprawdę.
    A po tym co czytałam na grupie rówieśniczej starszej córki to niczego już nie byłam pewna, bo były dzieci uczulone na "pewniaki", które miały być najbezpieczniejsze i praktycznie nie uczulać.
    Oczywiście takie restrykcyjne podejście stosowałam na początku, potem po powiedzmy ok. 3 mcach jak widziałam, że żadnych alergii nie ma to trochę luźniej podchodziłam

Mogę Ci opisać jak to u nas wyglądało przy starszej i nam się to sprawdziło, teraz też tak będę rozszerzać - np. na start marchewka ok. 4-5 dni solo, potem marchewka z dynią 3-4 dni, potem np. brokuł - z dynią i/lub marchewką. Następnie dołącza ziemniak - z czymś z powyższych już poznanych. Itd itd...

Każde nowe warzywo zaczynałam od łyżeczki - dwóch i stopniowo zwiększałam ilość, nie dawałam od razu całej porcji.
    Z każdym kolejnym warzywem dziecko zjadało też trochę większe ilości, wtedy nowości dawałam spróbować łyżeczkę - dwie a potem resztę dojadała czegoś znanego, następnego dnia np. 3-4 łyżeczki nowości i resztę znanego a w kolejnych dniach ta nowość dołączała już do posiłku w różnej ilości jaka tam pasowała.

Chciałam blw, ale Anastazja nie chciała. Miała długo odruch wymiotny na kawałki i bardzo gęste konsystencje, musiałam na gładko blendować a jak zdarzyło się podać słoik to do większości musiałam dodać wody. Stopniowo przyzwyczajałam ją do coraz większych grudek i kawałków a teraz ma 3 lata i nienawidzi gładkich musów, budyniu, kisielu, kremów XD

Moje ogólne zasady to:
    Minimum do roczku 0 cukru, 0 soli, 0 wysoko przetworzonych produktów.
    Jedzenie z naszego talerza owszem - ale tylko jeśli przygotowane zgodnie z tymi zasadami. Jak jemy warzywa na parze z ryżem i piersią z kurczaka to ok, ale jak jemy schabowego z zasmażaną kapustą - nie podzielę się wtedy z niemowlęciem.

Część mam jak mnie przeczyta to pewnie popuka się w czoło, bo znam i takie co jeszcze przed 4 mcem zaczynają od razu od rosołu. Kto ma rację? Każdy ma swoją :D Do mnie przemawia spokój i brak pośpiechu :) Dziecko zdąży wszystkiego się najeść :)

Wowka wrote:
    Ewcia, a jak długość cyklu? Bo jeśli cykl jest krótki to może być owulka zaraz po okresie. Owulacja występuje około 14 dni przed kolejnym okresem, więc jeśli cykl trwa np. 21 dni to owulacja wypada na 7 dc, czyli zaraz po :)

Jest możliwe, ja tak długo miałam po pierwszym porodzie, potem na chwilę się unormowało i znowu coś się pokręciło, miałam tak chociażby w cyklu, w którym w drugą ciążę zaszłam :D Owulacja bodajże w 7 czy 8 dc.

Katy, Mała Matylda, Fatalita, Nynka, Ewciaa83 lubią tę wiadomość

Matylda <3
    klz9jw4zid0t29hn.png
  • Sela Autorytet

Wysłany: 9 października 2018, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry:-)

Katy, Hoope to samo sobie pomyślałam o moim Leosiu, przecież jak on się budzi to cyc już powinien być przy nosie... jakie tam robienie mm. On by chyba z głodu umarł. No chyba, że dzieciaczki na mm są bardziej cierpliwe, bo jak widać nasze zdecydowane nie...

Feeva jejku jak Mania szaleje z tymi postępami. U nas 3 tyg temu było przez tydzień podnoszenie dupki, ale po tygodniu zapomniał o tym heh.
    Ale w tle słychać niezłe bity hehe może dlatego Mani tak dupka skacze :-)

Edit. Byliśmy wczoraj na osatatnim 3 usg bioderek i wszystko idealnie. Hmmm korci mnie to rozszerzanie diety. Ale sama nie wiem czy już zaczynać czy nie. Banana kiedyś dałam i b.lubi :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 października 2018, 12:41

Ewciaa83 lubi tę wiadomość

W końcu się udało...

qb3cwn152gntqsgf.png
  • Tanda Autorytet

Wysłany: 9 października 2018, 12:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My się niedawno przenieśliśmy w 100% na podłogę a na drzemki w dzień do łóżeczka.
    Nasze łóżko przestało być bezpieczne, bo w dzień jak się budzi nie zawsze jestem obok a w moment potrafi pokonać już całą szerokość.

Matylda <3
    klz9jw4zid0t29hn.png
  • Katy Autorytet

Wysłany: 9 października 2018, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tanda, dzieki wielkie za pomoc ;) Co do tej zasady to zdecydowanie sie zgadzam :)

qdkkj48axof4swbx.png

qb3c2n0af5u2yzmp.png
  • Mała Matylda Autorytet

Wysłany: 9 października 2018, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tanda, zgadzam się z tym co napisałaś o rozszerzaniu diety. Zamierzam zrobić podobnie, ale dopiero po 6 miesiącu czyli w grudniu. Zosia na mikołajki dostanie łyżeczkę dyni :P

Cola, wyobraziłam sobie jak Adaś przeszukuje pieluchę :D
    Jeśli chodzi o profilaktykę przesikiwania ;) to na noc szybciej zakładałam większy rozmiar, wkrótce po tym gdy Zosia zaczynała się wpasowywać w podany przedział wagowy.

Cola87 lubi tę wiadomość

uch59vvjdzcznt8y.png
    tb73e6ydy4fz1gcd.png
  • Tanda Autorytet

Wysłany: 9 października 2018, 14:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała Matylda, my też na 6 miesięcy czekamy czyli powoli ruszamy po 30.10 :)

A z tą cierpliwością dzieci na mm - nie wiem czy coś w tym jest, czy taki zbieg okoliczności ale zawsze zdążyłam zrobić mleko przed syreną alarmową, budziłam się jak starsza zaczynała się kręcić i "szukać" jedzenia.
    Teraz też budzę się jak młoda się kręci i "szuka" ale zdecydowanie szybciej się niecierpliwi i czasem nim podciągnę koszulę i rozepnę stanik to już kwęka.

W nocy też już nie zmieniam pieluchy od hmmm drugiego miesiąca jakoś? Przy karmieniu zawsze sprawdzam i sporadycznie się zdarza, że grozi przepełnieniem wtedy w drodze wyjątku zmieniam. W 99% przypadków nie ruszam i wytrzymuje do rana.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 października 2018, 14:14

Mała Matylda lubi tę wiadomość

Matylda <3
    klz9jw4zid0t29hn.png
  • pawojoszka Autorytet

Wysłany: 9 października 2018, 14:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My używamy dade nr3 na dzień i na noc i nic nie przecieka zostali jeszcze kilka sztuk i przerzucamy się na 4 bo 3 już ciężko dopiąć w nocy nie przebieram

cf409fc7e7.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 października 2018, 15:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tanda, w punkt napisane! W 100% się zgadzam. Ja troche inaczej chyba jeszcze ostrozniej rozszerzam tą dietę, ale z Twoich rad na pewno skorzystam i z poradnika też :*

Tanda lubi tę wiadomość

• Feeva Autorytet

Wysłany: 9 października 2018, 15:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sela, laktator haha :D

Tanda, zgadzam się. My już rozszerzamy od 4mca :)

Też już używamy pieluch 4.

Sela lubi tę wiadomość

Kocham Cię <3
    12.05, godz. 5:30, 3510g, 53cm, 10/10pkt <3
    k3pcdgm.png
  • Hoope Autorytet

Wysłany: 9 października 2018, 16:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My pieluch 4 używany już od dwóch miesięcy. Niestety jak to Pawojoszka napisała, mamy białe noce, więc pielucha nie wytrzymuje. A przewijać też nie bardzo mogę bo się niestety wybudza. Jak żyć...mamy

Dwie poprzednie córki restrykcyjnie karmiłam jak zalecają. Obie problemy logopedyczne. Teraz idę za dzieckiem, wykazał zainteresowanie, dostał. Może chociaż on się uchroni. Czytałam, że późna nauka rzucia przyczynia się do problemów z mową. A kawałki powinien dostawać już dzidź między 6-10 m.ż.

❤ Bartuś już z nami :D 15.04.18 ❤
    Wrzaskun I Wielki Książę Moczu i Mleka

dqpr9vvjvyn8nf6w.png
  • Berbecia Autorytet

Wysłany: 9 października 2018, 16:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez nie zmieniam pieluchy w nocy.dzisiaj miala zmieniona pieluche dopiero jak wrocilam z badan czyli o 9.40 z babcia byla.
    Wyniki beda dopiero jutro albo w czwartek popoludniu bo jeszcze doplacilam i zrobilam sobie prolaktyne.

11.05.18r. ,2280g ,50 cm
    7672190291.png
  • Wowka Autorytet

Wysłany: 9 października 2018, 16:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pieluchy 4? O.o

My w sierpniu zaczęliśmy 3. Jeszcze rzepa na rzepa zapinam w dadzie fioletowej. Pieluchomajtki pampersa wiszą i ciekną otworami.

Idę dac dziecku jeść :D

Hoope lubi tę wiadomość

Julia ❤
    3ffafe9500.png
    Jano ❤
    c2513a0522.png
  • Berbecia Autorytet

Wysłany: 9 października 2018, 16:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czekam na 20 i jade z mala na calodoboqke bo zaczela brzydko kaszlec.tylko musze tam zadzwonic jaki lekarz jest oby nie ukrainiec jak ostatnio z nia bylam z uszami to chcial nas do szpitala polozyc

11.05.18r. ,2280g ,50 cm
    7672190291.png
  • Katy Autorytet

Wysłany: 9 października 2018, 18:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Berbecia, zdrowka, oby to nic powaznego :)

My tez juz 4 uzywamy od jakiegos czasu, ale na chwile obecna 3 pieluchomajtki Pampersa bo nie bylo "naszych" pieluch:p

qdkkj48axof4swbx.png

qb3c2n0af5u2yzmp.png
‹‹ 1675 1676 1677 1678 1679 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Znaczenie jakości męskiego nasienia

Jest wiele czynników, które wpływają na szanse na zajście w ciążę u pary, która marzy o rodzicielstwie. Jednak niewątpliwie wśród najważniejszych jest odpowiednia jakość komórki jajowej i plemników. Wyjaśniamy, dlaczego jakościowe komórki jajowe czasami nie gwarantują sukcesu. Jakie znaczenie odgrywa jakość męskiego nasienia? Jak wygląda diagnostyka i leczenie?

CZYTAJ WIĘCEJ

5 rzeczy, które wesprą Twoje starania o dziecko!

Rozpoczynacie starania o dziecko. Wykonujesz kolejne testy ciążowe i… nic. Zastanawiasz się, dlaczego to tyle trwa, skoro „wszyscy” wokół informują o tym, że spodziewają się dziecka. Tak naprawdę wiele starań kończy się sukcesem dopiero po pewnym czasie, a niepłodność dotyczy już blisko 15-20% par. Sprawdź, co możesz zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na szczęśliwe poczęcie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Bolesne miesiączki - skąd się biorą bóle miesiączkowe? Przyczyny, objawy, leczenie.

Bolesne miesiączki mogą występować nawet u 75% kobiet w wieku rozrodczym! Jakie są najczęstsze przyczyny bólu miesiączkowego? Czym jest bolesne miesiączkowanie pierwotne, a czym wtórne? Kiedy bolesne miesiączkowanie wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ