X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majowe mamy 2018
Odpowiedz

Majowe mamy 2018

Oceń ten wątek:
  • J.S Autorytet

Wysłany: 19 października 2018, 07:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Feeva, u nas bylo to uczulenie i sie okazalo ze to AZS, mial na klatce piersiowej i na buzi, byl to taki jakby suchy placek po tym, jak juz minelo to zaognienie.
    Raz znika, raz sie pojawia teraz, roznie to jest.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 października 2018, 07:10

<3
    mhsvqps6hiiqioin.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 19 października 2018, 07:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    basiula
    miód bywa bardzo silnym alergenem, więc ja znam zalecenia, że około roku
    podobnie z kakao
    Piotrek miodu spróbował przed roczkiem, kakao jeszcze wczesniej, ale bardzo byłam ostrożna (nie miał też innych w ogóle alergii)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 października 2018, 07:42

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Wowka Autorytet

Wysłany: 19 października 2018, 07:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobry.

Chociaż jaki tam dobry.

Kattalinna, co to za nieznane mi słodycze? Czym różni się ukraińskie mleko od polskiego? ;)

Mała Matylda, u nas Skrzato się zachowuje na poziomie jak są goście. Daje się zagadywać, bawi się z nimi, po czym zmęczony pada w kilka minut, bez marudzenia. Towarzyski, po ojcu, cholera ;) znowu u nas przejście na spacerowkę pomogło polowicznie. No ale chociaż dla połowy spacerów, może warto? Zosia piękna, to na pewno nie ona marudzi, wkręcasz nas. Ma taki niewinny wyraz twarzy :)

Hoope, jak wyniki? Dzięki, że pokazałaś prawdziwe oblicze :)

Majowa, śliczna ta Twoja Zuzia :) ma taki ciekawski wzrok :)

Kamcia, mina Patryka (wczoraj widzialam) The jest :D gratki szczepienia i zakupów.

Oho, kuppa.

Już przewinięta kuppa, można kontynuować.

Też się zastanawiam pomiędzy matą a puzzlami. Na razie wygrywa mata, szkoda tylko że są one takie wściekłe kolorystycznie... albo czarno-białe, albo feeria barw.

Co do skoków, to ja zauważyłam trzy pierwsze. Tzn. zauważyłam samo marudzenie, a nie nagły przypływ wielu umiejętności. Czwartego już nie. Teraz Skrzat niby w terminie skoku, no marudzi, ale czy to spowodowane skokiem? Może marudzi bo jest zakatarzonym niemowlakiem? A może marudzi bo jest po prostu niemowlakiem? ;)

Noc beznadziejna. Od 4 lulanie, krótki sen na kanapie, znowu lulanie i krótki sen. Kanapa jest niewygodna, albo mi wystają nogi, albo mam kręgosłup w chińskie s. Nadal jestem przeziębiona, teraz już mnie boli na prawdę wszystko. Wyżaliłam się. Idę do roboty. Pożal się Boże mąż zaprosił gości.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 października 2018, 07:57

Mała Matylda lubi tę wiadomość

Julia ❤
    3ffafe9500.png
    Jano ❤
    c2513a0522.png
  • Cola87 Autorytet

Wysłany: 19 października 2018, 08:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kattalina wszystkiego najlepszego dla naszej rówieśniczki Ani :) Adaś z okazji 5 miesięcy wstał w nocy na karmienie. Od poniedziałku wystraszyło go przytulić i spał i myślałam że tak mu zostanie. Chyba jednak nie. Może tylko przez katar nie chciał jeść w nocy. Poza tym o godzinie 4 był całkiem wyspany i chętny do zabawy. Mam nadzieję że to tak tylko z okazji miesięcznicy ;)

kattalinna lubi tę wiadomość

qdkk2n0ahanlnmk1.png klz9ej28mp9ifznz.png
  • Cola87 Autorytet

Wysłany: 19 października 2018, 08:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A tak przy okazji miodu i kakao. Wiecie od którego miesiąca można podać jogurt naturalny?

qdkk2n0ahanlnmk1.png klz9ej28mp9ifznz.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 19 października 2018, 08:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    coś mi się wciska w myszce i znikają posty brrrrr
    jogurt jakos szybko, sparwdzę kiedy dałam Piotrowi (bo niektórym szybko się wydawało) ale on i Emilka naturalnego nie chcieli w ogóle...Piotruś jadł piatusia (z cukrem!!!)

tak sobie rozmyślałam-zapomniałam jak ta moja Emilka była chuda ...(poklony ku Basieńki -calineczki)
    bo wazyła w 10.miesiącu tyle co Patryk dzisiaj a była baaardzo wysoka (prawie 80cm)

noc gorzej niż standard
    i temp podskoczyła nad ranem
    tzn gorączki nie było bo Patryk jakoś tak sie krecił że miałam go na rękach i mierzyłam te temp-miała już tendencję wzrostową, nie czekałam, przy 37,7 (pod pachą) dałam apap i po 30 min dziecko ożywiło mi sie przez sen, więc poranek jeszcze ciekawszy a matka nie umie policzyc ani ilości pobudek, ani przespanych godzin
    dziś sami

sparwdziłam
    Piotrek słoiczkowy deserek z jogurtem dostał mając jakieś 5,5 miesiąca, piątuś bliżej 6

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 października 2018, 08:22

Cola87 lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Katy Autorytet

Wysłany: 19 października 2018, 08:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wszystkiego najlepszego dla naszych 5miesieczniakow :*

U nas noc srednia, zasnal pozno, w lozeczku spal moze 30min, od 6 plakal-jeczal? No i po 7 pobudka..

Cola, co do jogurtu to z tego co czytalam nie ma okreslonego dokladnie wieku jesli chodzi o jogurt :p Ja zamierzam dac po kaszkach czyli pewnie za jakis miesiac dopiero ponad xd

Cola87, kattalinna lubią tę wiadomość

qdkkj48axof4swbx.png

qb3c2n0af5u2yzmp.png
  • Wowka Autorytet

Wysłany: 19 października 2018, 08:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Najlepszego dla dzisiejszych jubilatów :)

Aniu vel Bożenko i Adasiu, samych słonecznych dni, szybko wychodzących zębów i wielu uśmiechów :*

Julia ❤
    3ffafe9500.png
    Jano ❤
    c2513a0522.png
  • Feeva Autorytet

Wysłany: 19 października 2018, 08:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jubilatom wszystkiego dobrego :*

Kurcze, a ja nie mam gdzie kupić bio warzyw :/ chyba. I co teraz? A chciałabym sama gotować :/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 października 2018, 08:44

Kocham Cię <3
    12.05, godz. 5:30, 3510g, 53cm, 10/10pkt <3
    k3pcdgm.png
  • J.S Autorytet

Wysłany: 19 października 2018, 08:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wszystkiego najlepszego dla jubilatow!!

Feeva, a masz lidla? W lidlu sa :P

Cola87 lubi tę wiadomość

<3
    mhsvqps6hiiqioin.png
  • kattalinna Autorytet

Wysłany: 19 października 2018, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję za życzenia, buziaki dla Adasia :-) z okazji 5 miesięcznicy mam ochotę... ale nie napiszę bo może to się obrócić przeciwko mnie. Internet nie zapomina ;-) kocham mogę dziecko bardzo, ale dziś chyba równie bardzo jej nie lubię :-( teraz śpi, ja piję drugą kawę. Może nam obu się polepszy.

Wowka, nie wiem czym się różni ukraińskie mleko od polskiego, musiałabym mieć oba w celach porównawczych ;-) dla mnie na pewno różnica historyczna jest: to ukraińskie wcinaliśmy gdy u nas było tylko zagęszczone zwykłe, nie karmelowe ;-)

Zaraz dostanę kurwicy - pod blokiem łatają dziurę w asfalcie. Odgłosy takie jakby ktoś napierdzielał metalową rurką o balustradę balkonu i jednocześnie szurał o asfalt. No nie na moje nerwy dzisiejsze :-|

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 października 2018, 09:52

Cola87 lubi tę wiadomość

age.png
  • Sela Autorytet

Wysłany: 19 października 2018, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Och to wszystkiego najlepszego dla jubilatów :******

Dajcie znać jak kupicie jakieś grube maty ;-) bo też coś muszę kupić

kattalinna, Cola87 lubią tę wiadomość

W końcu się udało...

qb3cwn152gntqsgf.png
  • kattalinna Autorytet

Wysłany: 19 października 2018, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała Matylda, próbowałaś Zosię na brzuszku kłaść w gondoli z otwartą budką? U nas to teraz pozycja obowiązkowa przez pół spaceru. Podpatrzone u jakiejś mamy na spacerze. Ostatnio widziałam tak jeżdżącą dziewczynkę w spacerówce nawet ;-)

Mała Matylda lubi tę wiadomość

age.png
  • Hoope Autorytet

Wysłany: 19 października 2018, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Matylda gdzie w tych oczkach widzisz łobuziaka, najwyżej śmieszkę ❤❤

Majowa nie dziwię Ci się, oczka ma cudne i wielkie, jakoś mi tak amerykańskie UFO z tak wielkimi oczyskami przypomina XD Tylko nieporównywalnie ładniejsza odmiana XD

A łobuza to mam ja, niestety. Ani wózek, ani łóżko, ani podłoga ani na rękach, ani na leżaczku. Nigdzie nie usiedzi

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/9d6a97dcf4a6.jpg

Wyniki moczu idealne. Uff... Do następnego badania spokój. Uf uf uf!

Feeva to kup zwykłe. Jak ja. Tak Was czytam, jakie to urocze, tak się staracie z tym jedzeniem a z okna widzę jak dzieci idą do szkoły z colą, chipsami i batonikami w ręku, co drugie to tłuste, gdzie się podziały te dbające matki?

Ze swojego doświadczenia wiem, że nie warto mieć sztywne zasady w żywieniu, typu słodycze tylko w weekend, żarcie tylko eko itd. Kulinarne dziwactwa w zderzeniu z realnym życiem bardzo się później mszczą. Warto natomiast od małego mieć w domu zdrowe zasady odżywiania jako styl życia, jednakowy dla wszystkich. Przy starszej stosowałam te wszystkie - dla dobra dziecka i teraz jest żywieniową tragedią. Przy średniej dałam na luz i sama dokonuje mądrych wyborów. Kulinarnie jestem z niej dumna. Woli suszone morele od batoników. Ale jak chce loda to kupię. Czekoladkę małą do plecaka wrzucę. A między kanapki suszone jabłka. Ogórki małosolne. Zje z apetytem.

Wszystkiego Najlepszego lolenizanty!

Cola87, kattalinna, Katy, Fatalita, Sela, Feeva, Mała Matylda, Wowka lubią tę wiadomość

❤ Bartuś już z nami :D 15.04.18 ❤
    Wrzaskun I Wielki Książę Moczu i Mleka

dqpr9vvjvyn8nf6w.png
  • Katy Autorytet

Wysłany: 19 października 2018, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hoope, moze to jest tak, ze mama daje pieniazki na jedzenie do szkoły, a dziecko samo kupuje :p Ja zawsze mialam jedzenie z domu i nie kupowałam sobie pierdol :p

qdkkj48axof4swbx.png

qb3c2n0af5u2yzmp.png
  • Fatalita Autorytet

Wysłany: 19 października 2018, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Feeva, u nas tak samo jak u J.S. - AZS mimo, że też była obstawiana alergia pokarmowa. Choć to może iść w parze. U Was pojawienie uczulenia rzeczywiście zbiegło się w czasie z rozszerzaniem diety.
    A sklepów eko polecam poszukać. Lidl, biedronka też coś ma czasem, poza tym takich małych eko sklepików ostatnio się namnożyło. Może spróbuj wygooglować ;)

Z tym miodem to uważajcie, bo może powodować botulizm dziecięcy - dlatego zaleca się nie spożywania miodu do 12 miesiąca życia!
    Dla Ani i Adasia serdeczne życzenia miesięcznicowe od marudzącej Wiktorii :)

Hoope, z tym jedzeniem to masz całkowitą rację. Ja jednak spróbuje wybierać mniej pryskane warzywka i owoce i wprowadzać zdrowe nawyki żywieniowe, abyśmy wszyscy na tym skorzystali :) Robiąc research na ryneczku kilku sprzedawców powiedziało mi, że "tych ziemniaczków niemowlakowi by nie podali". Co więc my jemy? Chemię, plastikowe owoce i warzywa, które mogą stać miesiąc i się nie psują :/ I tak w końcu Wiki będzie to jadła, ale póki co wolę, by zrobiła to później. Na początek do małego brzuszka będą wpadać "zdrowsze" produkty - a przynajmniej będę żyła w takiej świadomości ;) A pózniej? Grunt to znaleźć złoty środek. Będę go poszukiwać ;)

Mała Matylda, u nas też był problem z gondolą przez pewien okres, teraz udało nam się do niej wrócić. Zrobiliśmy tak, że wzięliśmy Wiki kilka razy na spacer do lasu w foteliku samochodowym i pokazywaliśmy drzewka, listki itd. Teraz robimy gondolą trasy z podobnymi widokami, opuszczamy budkę i zdejmuję te przykrywkę na nóżki. Musi coś widzieć, żeby być spokojna. Z kolei gdy zaczyna przysypiać w wózku nie może widzieć absolutnie niczego :P

kattalinna, Katy, Cola87, Tanda lubią tę wiadomość

l22npx9iaxtim23h.png

Nasze aniołki...
    21.09.14 (*) N.
    10.05.17 (*) O.
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 19 października 2018, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zawsze spcerujemy bez osłonek i budek
    czasem mam wrazenie ze jestem taka jedyna na naszej "wsi" bo przeciez od noworodka tak daje dziecku powietrze w wózku
    budka tylko do spania
    i chodzimy pod drzewami, wieczorem pod swiatłami
    wczoraj przeciez 5,h poza domem
    ma swoje marudzenia i krzyki, zwłaszcza po drzemce
    ale grunt to pokazac troche swiata

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kattalinna Autorytet

Wysłany: 19 października 2018, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurczę, używacie tej przykrywki na nóżki w gondoli? U nas była ze 3 razy jak było mokro i zimno...

W poszukiwaniu warzyw polecam też sprawdzić na olx - jest ryneczek czy jakoś tak. Dużo produktów od lokalnych hodowców, pewnie jakieś eco czy bio też są. Albo lokalnyrolnik.pl

age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 października 2018, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Najlepszego dla solenizantów :)

Hoope, te Twoje porównania. Piszesz żeby nie dawać dzieciom goofna w postaci kaszek, tylo gotować zwykłe kasze, a dziwi Cię że chcemy dobre jakościowo warzywa?
    Podpisuje się pod tym co napisałaś Fatalita,też wczoraj pytałam czy to dla dziecka w opinii sprzedawcy na targu się nadaje, powiedział że sam ma małe wnuki i nie dałby im takich "zwykłych warzyw"- przykre.

Zuza raz jechała w gondoli na brzuchu, dałam ją głową do siebie, a nogi pod budą, była zadowolona,głowa latała jej na prawo i lewo, oglądała świat. Oslonki na nóżki jeszcze ani razu nie miałyśmy, dla mnie to na mrozy, albo wichury jest dobre.

Co z tą Ferminą, cały październik chyba nie pisała. Niby znany się tylko wirtualnie, ale też myślę o niej, mam nadzieję że nic się nie stało, siedzi mi w głowie ten gość z samochodu o którym pisała.

kattalinna, D_basiula, Cola87, Tanda lubią tę wiadomość

• Berbecia Autorytet

Wysłany: 19 października 2018, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam po drzemce.

100lat 100lat dla swietujacych swoe miesiecznice.

Ja nie wierze w te bio produkty.
    Mieszkam na wsi i widze gdzie sa posadzone.te wszystkie warzywa i owoce przy glownej drodze gdzie ruch jak na autostradzie. Na targu wszystko z jednego miejsca czyli z gieldy. Najlepiej kupowac na taru u takich staruszek co maja po pare sztuk i nie myte i szorowane do czystosci

kattalinna lubi tę wiadomość

11.05.18r. ,2280g ,50 cm
    7672190291.png
‹‹ 1710 1711 1712 1713 1714 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pokój dziecka - 7 inspiracji na kreatywną aranżację

Urządzanie pokoju dziecka to jedno z najprzyjemniejszych, ale i wymagających zadań dla rodziców. Chcemy, aby przestrzeń była nie tylko bezpieczna i funkcjonalna, ale też sprzyjała rozwojowi wyobraźni, kreatywności oraz dawała dziecku poczucie komfortu i radości. Jeśli szukasz pomysłów na aranżację, które łączą estetykę z praktycznością, świetnie trafiłeś! Warto sięgnąć po sprawdzone i inspirujące rozwiązania, które sprawdzą się dla maluchów, przedszkolaków i starszych dzieci. W tym artykule znajdziesz 7 konkretnych, sprawdzonych propozycji, które odmienią każdy pokój.

CZYTAJ WIĘCEJ

Bolesne miesiączki - skąd się biorą bóle miesiączkowe? Przyczyny, objawy, leczenie.

Bolesne miesiączki mogą występować nawet u 75% kobiet w wieku rozrodczym! Jakie są najczęstsze przyczyny bólu miesiączkowego? Czym jest bolesne miesiączkowanie pierwotne, a czym wtórne? Kiedy bolesne miesiączkowanie wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z płodnością, brak owulacji? 3 przepisy na koktajle wspierające owulację.

Sprawdź jak pyszne i łatwe do zrobienia koktajle, mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę. Działaj kompleksowo i wspieraj swoje starania w naturalny sposób. Poznaj 3 propozycje przepisów na pyszne koktajle propłodnościowe. 

CZYTAJ WIĘCEJ