X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majowe mamy 2018
Odpowiedz

Majowe mamy 2018

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 października 2018, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała Matylda nam lekarka mówiła że jak zaczynamy dawać kleik to nie wprowadzać od razu warzyw tylko za kilka dni, nie wszystko na raz. Więcej nic nie wiem, polecacie jakiegiś bloga czy coś na temat rozszerzania diety? Co,jak i kiedy podawać?

Dacie wiarę,że muszę stać jak usypiam bo jak usiądę to się drze. Nawet jak ma zamknięte oczy, skąd wie że siedzę, a nie stoję XD usiąść mogę dopiero po chwili jak się uspokoi. Jak tu nie mówić że to mały terrorysta.
    Wszystko podporządkowane dziecku,ostatnio jak wracaliśmy od lekarza Młoda usnęła w aucie,mąż miał zaraz do pracy jechać to mówię mu pojedź moim a ja z nią będę siedzieć w aucie co bym usypiac nie musiała. Po chwili sama z siebie się śmiałam że takie akcje odwalamy :D

Mała Matylda lubi tę wiadomość

• pawojoszka Autorytet

Wysłany: 28 października 2018, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry .
    Sto lat dla polroczniakow .

U nas jelitowka, dawno nie było ,biedny Szymuś z miska od rana mam nadzieję że reszta nie zalapie choć to pewnie tylko płonne nadzieje.

My ciągle tylko cyc i mała śpi całą noc bez karmienia i na ostatnim szczepieniu ponad kilo do przodu

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 października 2018, 12:56

Wowka, Mała Matylda, MonikaJ lubią tę wiadomość

cf409fc7e7.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 28 października 2018, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pawojoszka
    nie wiem gdzie mieszkasz, ale ponoć Poznan i okolice panuje taki rota, ze całe rodziny chorują z bardzo bardzo wysoką gorączką
    uroki takiej ponurej jesieni-wszystko szybko się rozprzestrzenia

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 28 października 2018, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sto lat dla dzisiejszych jubilatów na połurodzinki

no i oczywiście czekam na zaległe zdjęcia ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 października 2018, 13:25

Wowka lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Katy Autorytet

Wysłany: 28 października 2018, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wszystkiego najlepszego dla Rekinu-Skrzacika i Igorka :* kiedy to pol roku zleciało? :o

U nas tez sam cyc i nocki w większości przespane z max.2 pobudkami wiec nie ma reguly :p

Ja chcialam robic podobnie jak Hoope, ale poki co to nie ma sensu :p Jutro chce mu dac pierwszy raz kleik ryżowy bo później chcialam wprowadzić zupke z nim, moze to mu zasmakuje...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 października 2018, 14:29

Wowka lubi tę wiadomość

qdkkj48axof4swbx.png

qb3c2n0af5u2yzmp.png
  • Wowka Autorytet

Wysłany: 28 października 2018, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Majowa, podaję kleik 1-2x dziennie. Butlą. Dwie miarki od mm+ 180ml mm.

Kaszę mannę dawałam. Zamiennie za kleik. Mam kaszkę bobovity, ale nie chodliwa. Ugotowałam sama, rozmleczyłam mm i podawałam butlą, smakowało. Ale po kilku próbach wyszły Rekinowi jakieś plamki na zgięciach łokci i pod kolankami, więc chwilowo odstawiłam i obserwuję. Kaszka manna najlepsza z bananem :)

Mała Matylda, generalnie ja podeszłam do tematu rozszerzania bez specjalnego planu i kalendarza. Tak jak pisze Hoope, zaczęłam od tego co pod ręką. Robię też 3 dni próby, a później bez ograniczeń. Tak na pierwszy rzut poszła marchewka, ziemniak, jabłko, kleik ryżowy, kukurydziany, gruszka, później banan i tak dalej. Nie wnikałam czy jest z góry ustalone ile podawać warzywa, żeby przejść dalej. Kiedyś istniał schemat rozszerzania diety, tak jak czytam, teraz już daje się według swojego uznania, wyczucia i apetytu dziecka :) teraz daję raz dziennie zupkę (sama gotuję), kaszkę i ewentualnie jakiś owoc. Ale to nie jest zastąpienie posiłku, bo wszystko Skrzat popija mlekiem, i z tego co wklejała Fatalita, to jest to sytuacja jak najbardziej normalna :) raz Rekinu zje więcej, raz mniej, jego decyzja.

Edit, bo zapomniałam o glutenie. Zaczynamy podawać od troszeczki, później więcej itd, jak ze wszystkim. I obserwacja, czy nic się nie dzieje :)

A, opisałam jak to ja zrobiłam, to nie jest źródło naukowe ;)

Sela, czytałam że przy kp przy rozszerzaniu diety woda dobrze działa na kupę. Podaj, może pomoże :)

Zdjęcie zrobię jutro, dzisiaj goście, dla odmiany. Dobrze, że pożyteczni, składają meble tarasowe :P

A, i kupiłam krzesełko do karmienia. Kinderkraft fini, tak bardzo przeze mnie pożądane, odpadło, jak zobaczyłam na żywo. Wygrała wygoda dziecka, łatwość użytkowania i solidność wykonania, zdecydowałam się na chicco polly.

Cały czas o czymś zapominam. Banana, jabłko i gruszkę Rekinu sam memle. I chrupka kukurydzianego też. Ja podtrzymuję mu jedzonko. Ale on nie jest z tych co muszą mieć wszystko na gładko, absolutnie mu nie przeszkadzają kawałki.

JS, o fotelikach dla niesiedzących, ale już nie łupinkach pisała ostatnio Kattalinna. Z jednego sklepu Klippan Kiss, a z drugiego GP Vaya.

Cały czas mi się coś przypomina. Majowa, Skrzacik też miał taki etap, że zaczynał się krzywic jak tylko siadałam. Zawsze przed drzemkami. Przeszło mu :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 października 2018, 14:55

Sela, Mała Matylda lubią tę wiadomość

Julia ❤
    3ffafe9500.png
    Jano ❤
    c2513a0522.png
  • Hoope Autorytet

Wysłany: 28 października 2018, 15:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Prezes też by chciał sam do ręki i do buzi jedzenie wkładać, ale on na razie pcha po uszy, całego banana próbuje zmieścić, a kawałki za małe, rączki niewprawne, więc trenuje na chrupkach kukurydzianych.

Ja to jedzonko co robię próbuję. Ma być dobre. Kaszka słodka (daję dużo banana), zupa smaczna (serio są smaczne te zupy, zjadam resztki :P ). Bułki z szynką i masełem nie muszę reklamować.

❤ Bartuś już z nami :D 15.04.18 ❤
    Wrzaskun I Wielki Książę Moczu i Mleka

dqpr9vvjvyn8nf6w.png
  • Wowka Autorytet

Wysłany: 28 października 2018, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hoope wrote:
    Prezes też by chciał sam do ręki i do buzi jedzenie wkładać, ale on na razie pcha po uszy, całego banana próbuje zmieścić, a kawałki za małe, rączki niewprawne, więc trenuje na chrupkach kukurydzianych.

Ja to jedzonko co robię próbuję. Ma być dobre. Kaszka słodka (daję dużo banana), zupa smaczna (serio są smaczne te zupy, zjadam resztki :P ). Bułki z szynką i masełem nie muszę reklamować.

Rekinu je banana w poprzek :D

Ja też próbuję. Kaszka manna z bananem pyyyycha. Z chęcią dojadłam ;)

Dziś serwuję zupkę na cielęcinie z koperkiem, też mi smakuje :D

A np. krem z dyni na króliku, w akompaniamencie marchewki, zagęszczony ziemniakiem-brzmi jak z wytwornej restauracji ;)

Sela, Mała Matylda, Katy, kattalinna lubią tę wiadomość

Julia ❤
    3ffafe9500.png
    Jano ❤
    c2513a0522.png
  • Mała Matylda Autorytet

Wysłany: 28 października 2018, 17:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję dziewczyny :)

Hoope, z tym mieszaniem kaszy chodziło mi o wprowadzanie glutenu, zaczynając od niewielkich ilości kaszki, która go zawiera.

Wowka, gratuluję zakupu krzesełka.
    Ja wśród faworytów mam Kinderkraft Yummy i Caretero Bistro, to które wybrałaś też mnie zaintrygowało. Muszę je pooglądać na żywo, ale mam jeszcze czas.

Pawojszka, współczuję jelitówki, zdrowia dla Was.

Wowka, pawojoszka lubią tę wiadomość

uch59vvjdzcznt8y.png
    tb73e6ydy4fz1gcd.png
  • Sela Autorytet

Wysłany: 28 października 2018, 17:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wowka Hoope dziękuję za pomoc dot.wody. Od dzisiaj zaczynam podawać. Myślałam, że sam cyc wystarczy. Dzisiaj do dyni, którą mu robiłam dolałam dużo więcej wody i rano zjadł śliwke i o dziwo mikro kupa właśnie się pojawiła!

W końcu się udało...

qb3cwn152gntqsgf.png
  • Wowka Autorytet

Wysłany: 28 października 2018, 18:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A przy okazji, znalazłam tu do pobrania taki wielki, długi poradnik o rozszerzaniu diety. Na długie wieczory po zmianie czasu ;)

https://pediatria.mp.pl/zywienie/110020,jak-zywic-niemowleta-i-nie-zwariowac-pobierz-bezplatny-pdf-z-poradnikiem

Sela, Mała Matylda lubią tę wiadomość

Julia ❤
    3ffafe9500.png
    Jano ❤
    c2513a0522.png
  • J.S Autorytet

Wysłany: 28 października 2018, 19:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wam powiem, ze jestem tak zmeczona. Moje dziecko ma jakas faze. Usypianie trwa 1,5h, ciagle rece, sam sie nie pobawi, masakra :/

O to rojberos
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/22540bb38c08.jpg

Wowka, kamciaelcia, Katy, Hoope, kattalinna, Berbecia, Sela, D_basiula, Mała Matylda, Cola87 lubią tę wiadomość

<3
    mhsvqps6hiiqioin.png
  • Katy Autorytet

Wysłany: 28 października 2018, 19:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jakie ma ladne spodenki:) No i fryza oczywiscie:p

J.S lubi tę wiadomość

qdkkj48axof4swbx.png

qb3c2n0af5u2yzmp.png
  • Hoope Autorytet

Wysłany: 28 października 2018, 19:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pawojoszka oby jelitówka nie pokazała swojej mordy ma reszcie rodziny. Paskudna choroba, strasznie mnie kiedyś sponiewierała.

J.S widzę, żeś zmęczona, piękna pielucha na drugim planie XD Synuś za to przystojniak ❤

Matylda teraz rozumiem. Gluten to nie tylko kaszki. Ja zaczęłam od bułki z masłem ;) Mniej roboty

J.S, Mała Matylda lubią tę wiadomość

❤ Bartuś już z nami :D 15.04.18 ❤
    Wrzaskun I Wielki Książę Moczu i Mleka

dqpr9vvjvyn8nf6w.png
  • kattalinna Autorytet

Wysłany: 28 października 2018, 20:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Igorku, Rekinowy Skrzacie, wszystkiego najlepszego! :-)

Mała Matylda, nie mam planu. Raczej tak jak Wowka i Hoope. Zaczniemy od dyni bo mamy, potem nie mam pojęcia.

Tym wyjadaniem po dziecku trochę się zmartwiłam. Uświadomiłam sobie, że będzie dostawać zupki na mięsie, a my oboje nie jemy. Nie wiem jak to rozwiążemy bo przecież nie dam dziecku jak nie będzie dobre. Kto mi sprawdzi?

Dziś dzień intensywny. Bożenka w szoku ale zachwycona: tyle ludzi, tyle dzieci! Ja byłam zachwycona jak jej starsze kuzynostwo (siostra 9, bracia 3,5 i 4,5) zabawia ją, pilnuje, zagaduje. Marzy mi się, żeby po tylu wrażeniach spała całą noc bez pobudki ;-) bo brakiem jedzenia się nie łudzę, ale gdyby było mniej to może nie będzie przewijania i kupy o 4...

Nie wiem czy coś jeszcze. Padam.

JS, Wowka odpowiedziała za mnie (dzięki :-) ) ogólnie polecam wizytę w sklepie, w którym sprzedają foteliki, nie antymandaty i się na tym znają. Zaczęłabym od tego, żeby zweryfikowali czy faktycznie fotelik jest za mały. Rekomenduje się jak najdłużej w łupinie chyba że wyrasta wagowo lub wystaje głową.

Wowka, Mała Matylda lubią tę wiadomość

age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 października 2018, 20:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    100 lat Rekinu i Igorku:*
    Igor jaka fryzura, a Hoope jak wyczaila pieluche:P
    Czytam ale nie pamiętam chyba wszystkiego. O rozszerzeniu diety zapamietalam.
    Ja jakoś chyba bardzo powoli rozszerzam. A i mam pytanie od razu, owoce dajecie surowe? Bo gdzies czytalam że te pierwsze oprócz banana powinny byc gotowane?

Wowka lubi tę wiadomość

• Katy Autorytet

Wysłany: 28 października 2018, 20:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ogladacie masterchefa? Robia papki dla dzieci:D Temat na czasie u nas xd

kattalinna, Mała Matylda, Sela, Szczesliwa ledwo zywa lubią tę wiadomość

qdkkj48axof4swbx.png

qb3c2n0af5u2yzmp.png
  • D_basiula Autorytet

Wysłany: 28 października 2018, 20:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pol roczku, jak to zlecialo, wszystkiego najlepszego chlopaki!!!

Wowka lubi tę wiadomość

Aniolek [*] czerwiec 2017

Zaczynamy od nowa! Udało się w 2cpp.

Aniolek [*] sierpień 2024
  • J.S Autorytet

Wysłany: 28 października 2018, 21:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hoope, o faktycznie, teraz dostrzeglam pieluche XD

Dziekujemy.

Katy, ja ogladam :D

Kattalina, no wlasnie musze sie wybrac do takiego sklepu, szkoda ze u nas nie ma zadnego w poblizu :/

U nas maly lubi duzo, ale najbardziej wszystko sam, tak jak u Hoope - banana jak sobie sam odgryzie XD

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 października 2018, 21:07

Katy lubi tę wiadomość

<3
    mhsvqps6hiiqioin.png
  • Cola87 Autorytet

Wysłany: 28 października 2018, 21:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hehe ja też zaóważyłam ta pieluchę na drugim planie ;) J.S. Igorek super facet, przystojniak! My dalej walczymy z tym drugim ząbkiem i cholera się jeszcze nie przebiła, dziąsełko mocno opuchniete. Za to ząbek co już wyszedł bardzo dobrze czuje jak jestem całowana przez moje dziecko po twarzy ;p

qdkk2n0ahanlnmk1.png klz9ej28mp9ifznz.png
‹‹ 1735 1736 1737 1738 1739 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Endometrioza – zagadkowa choroba powodująca niepłodność

Jeżeli dokuczają Ci silne bóle brzucha przed oraz w trakcie miesiączki, odczuwasz ból przy współżyciu, nie możesz zajść w ciążę - objawy te mogą wskazywać na endometriozę, tajemniczą chorobę, która może powodować niepłodność. Ale nie mając powyższych objawów, mając regularne, niebolesne miesiączki może okazać się, że ta sama choroba powoduje u ciebie problemy z płodnością. Dlaczego?

CZYTAJ WIĘCEJ

Przyczyny niepowodzenia in vitro - jakie?

Procedura in vitro to niekiedy jedyna szansa dla par bezskutecznie starających się o dziecko i walczących z niepłodnością. Choć skuteczność metody jest wysoka, niestety nie zawsze kończy się sukcesem... Jakie są najczęstsze przyczyny niepowodzeń przy IVF?

CZYTAJ WIĘCEJ

Diagnostyka problemów z płodnością - krok po kroku

Niepłodności nikt się nie spodziewa, a jednak dotyka ona około 1,5 miliona polskich par rocznie. To bardzo dużo! Jakie są najczęstsze przyczyny niepłodności? Kiedy warto rozpocząć diagnostykę i jakie badania zrobić na początek?

CZYTAJ WIĘCEJ