X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majowe mamy 2018
Odpowiedz

Majowe mamy 2018

Oceń ten wątek:
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2018, 20:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Skrzat to nawet nie ma czasu założyć śliniaka :D
    Musi zjeść by mieć paliwo na dalsze harce :D

Wowka lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Berbecia Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2018, 21:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam wa wszystkich jestem dzisiaj padnieta leb mi na bąbia bo skonczyly mi sie tab na cisnienie a w aptekach i hurtowni nie ma musze jutro isc do lekarza.

Ja moim dzieciom nie kupilam prezentow na mikolaja. Od dziadkow i ciotek dostana to starczy. My nie dajemy ale w sobote sie wszyscy zjezdzaja z okazji imienin i mikolaja to na ten dzien zamowilam Sw Mikolaja ktory przyjedzie i wreczy dzieciom te wszystkie prezent.

11.05.18r. ,2280g ,50 cm
    7672190291.png
  • pawojoszka Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2018, 21:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kattalina może ona na Mikołaja czeka żeby go przyłapać jak przyjdzie.

Kamcia a z kad takie podejrzenia ? Ktoś wam zasugerował czy was coś zaniepokoiło? My mamy polecenie zdiagnozować pod kontem autyzmu Wojtka ale on mi na autystyka nie wygląda. Owszem jest trochę nieśmiały ale autyzm?
    Kiedyś pracowałam jako wolontariusz w ośrodku dla dzieci upośledzonych i miałam kontakt z dziećmi autystycznymi ale to była ostra postać choroby więc to co innego ,może coś powinno mnie zaniepokoić a nie widzę tego

cf409fc7e7.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2018, 21:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jak szczerosc to szczerosc-dzis ze łzami w oczach stwierdziłam, ze zaczynam nienawidziec własny zawód

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • pawojoszka Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2018, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia co ty pleciesz ? Autyzm to normalna choroba to nie znaczy że uznalas własne dziecko za upośledzonego półgłówka. To tak jakbyś poszła zbadać dziecko w kierunku cukrzycy i miała wyrzuty że zwatpilas w możliwości jego trzustki. A wogole to dzieci autystyczne są bardzo inteligentne tylko inaczej odbierają i przetwarzają świat i mają swoje ograniczenia . Kiedy coś niepokoi trzeba to poprostu sprawdzić ,znaleźć przyczynę żeby pomóc. Praca z tymi dziećmi pokazała mi że te dzieci nie są ani lepsze ani gorsze są poprostu inne często dlatego nie radzą sobie w naszym świecie. To nie jest kwestia wiary i zwątpienia tylko cechy jaka dziecko posiada bądź nie. A twój zawód jest fantastyczny i daje ci wiele narzędzi do ręki ,których wiele matek nie ma .

cf409fc7e7.png
  • Katy Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2018, 21:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja tesciowa latala z bratem narzeczonego po lekarzach bo bardzo dlugo nie mowil, ale w koncu zaczal i to prawie od razu zdaniami całymi ;)

qdkkj48axof4swbx.png

qb3c2n0af5u2yzmp.png
  • Cola87 Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2018, 21:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj ile czytania było ;) u nas ostatnio kiepskie nocki, nie wiem czy to zęby czy jakieś koszmary senne...
    Pakt Basia super nurek :)
    Pawajoszka masz zdolności, fajna przeróbka tych mebli. a
    Kamcia super że sprawa zakończyła się pomyślnie. Synek mojej koleżanki też zaczął późno mówić, jak miał 2.5 roku dopiero go ruszyło. A teraz mały gaduła ;) My dziś w końcu zakończyliśmy sprawę mac hania rączkami. Byliśmy u neurolog i powiedziała że to normalne i minie. Zbadała Adasia i powiedziała że i fizycznie i psychicznie świetnie się rozwija. Jedynie mówiła żeby badania z krwi za parę tygodni powtórzyć bo ma w dolnej granicy normy morfologię. Ewentualnie żelazo dorobić. A tak to wszystko super. Tak myślałam że będzie ale mimo wszystko w końcu tak naprawdę odetchnę.

Nynka, kattalinna, D_basiula, Mała Matylda lubią tę wiadomość

qdkk2n0ahanlnmk1.png klz9ej28mp9ifznz.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2018, 21:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katy wrote:
    Moja tesciowa latala z bratem narzeczonego po lekarzach bo bardzo dlugo nie mowil, ale w koncu zaczal i to prawie od razu zdaniami całymi ;)

katy
    mój maz puerwsze swiadome "ej" (czyli zawołanie na pana na koniu) powiedział grubo po 3. roku zycia
    to wiem, tak tłumaczyłam, tak zyłam
    ale autyzm w naszym wypadku to nie tylko mowa
    nienawidze okreslenia bo dziecko cos robi/czegos nie robi wiec autyzm
    takie dzis modne słowo...
    dlatego nie mam sił o tym pisac
    bo dzis jest moda na autyzm
    ale to nie zawsze takie proste
    tej granicy (zdroworozsadkowego macierzyństwa ) trzeba sie nauczyc
    i ja po prostu nawaliłam
    duzo miałam racji-ale przede wszystkim dziecko!!!!!

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2018, 21:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    OK
    wiec to napisze rycząc
    cola
    jest tyle rzeczy normalnych i nienormalnych ze pedagog sie pogubi
    na naszej ostatniej wizycie z kaszlem pediatra też zwróciła uwage na machanie reką patryka
    dla mnie to bylo taaakie nooormalne...
    az nagle pediatra-po rozmowie o Piotrusiu-ona go "kierowała", ona mówiła o tym osmiolatku-zwróciła uwage na to machanie raczka
    stanęłao na emocjonalnym machaniu
    coś co było mi normalne zostało zachwiane

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 grudnia 2018, 22:01

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 grudnia 2018, 22:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patryk dziś intensywnie trenowal przewroty z brzucha na plecy (nowa umiejetnosc). Chwile po tym jak facet powiedzial, zebym uwazala, zeby nie spadl, wyladowal na podlodze z kanapy. A twierdzilam, ze jest daleko. Plakal, ale nic mu nie jest. Zachowuje sie normalnie. Napedzil mi stracha :(

• Cola87 Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2018, 22:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia no ja właśnie tak miałam. W życiu bym sama na to machanie nie zwróciła uwagi ...jak czytałam o tym machaniu rękami, autyzmie, doszukiwał się czy Adaś to robi, a może czegoś nie robi albo źle robi...nie pamiętam kiedy ostatnio taki stres przeżyłam. Tyle że mnie szybciej moja pediatra uspokoiła, ale jakieś ziarnko niepewności zasiali. Także tylko sobie wyobrażam jak przez tak długi czas Ty musiałaś się stresować...

• Cola87 Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2018, 22:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj Kwiatkowa dobrze że na płaczu się skończyło...ja raz też w ostatniej chwili synka złapałam.

• Katy Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2018, 22:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Strach isc do lekarza bo zaraz cos niby jest nie tak...Kamcia, skoro Twoj maz tak pozno zaczal mowic to tez myslalabym, ze to dziedziczne ;)

qdkkj48axof4swbx.png

qb3c2n0af5u2yzmp.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2018, 22:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cola
    wiec postaram sie cie w miare uspokoic-kiedy jest zle, kiedy jest problem to, serio, widac "gołym okiem', widac okiem laika
    trzymajmy sie tego-ten problem widac
    netów nie czytamy
    obcych (co naszego dziecka nie znaja) nie słuchamy
    a jesli jest niepewnosc-udajemy sie do specjalistów

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 grudnia 2018, 07:14

Cola87 lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2018, 22:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kwiatkowa
    wiem, ze cała wasza trójka sie nauczyła

katy
    swiadomość z mężem mogła mydlić oczy, najważniejsze to wierzyć we wlasny instynkt
    późna mowa bywa dziedziczna
    mąż zaczał mówić pierwsze słoweczka w okOlicach 4.r.ż.
    braliśmy to pod uwagę (mój kuzyn podobnie-taki incydent ze strony mojej rodziny)
    ale mowa to nie wszystko
    na inne szczegóły nie mam tych sił...

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 grudnia 2018, 22:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wowka, zapraszam :) powiedziałam Zuzi, że dzisiaj zamawiam taka samą noc, tylko bez pobudki na brzuchu- zobaczymy, czy groźba że Mikołaj nie przyjdzie podziała ;)
    Obudziłam się o 7,15- przed Zuzią- patrze, a ona pierwszy raz na brzuchu śpi, aż się wystraszyłam, ale zaraz usłyszałam jak oddycha i się uspokoiłam.

Katy pisałaś co kupić 3-mies dziewczynce, Zuzia ma dwie takie zabawki, piszczałki https://www.empik.com/babybigjigs-piszczalka-bella-z-gryzakiem-babybigjigs,p1168438555,zabawki-p jedną laleczke z grzechotką z pepco, nie wiem ile kosztuje, ale na pewno taniej niż ta. Druga tygrysek z tesco, uwielbia te piszczałki, zawsze się do nich śmieje i ogląda sobie. Mamy też pozytywkę baranka z rossmana, tez lubi leżeć z nią i kaczkę w kuli, na razie robi za piłeczkę :D https://www.empik.com/fisher-price-kapielowa-kaczuszka-mattel,p1044879324,zabawki-p Jeszcze myślę, że książeczki do kąpieli to fajny pomysł, też widziałam w pepco
    https://www.ceneo.pl/1602053

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 grudnia 2018, 22:55

Katy lubi tę wiadomość

• pawojoszka Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2018, 22:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia zdecydowanie jesteś przemęczona a w tedy problemy jeszcze bardziej urastają. Piotruś jest tylko półtora miesiąca starszy od naszego Patryka a Patryk też nie mówi jedynie tylko mama na wszystko ,a to czy dziecko macha rączka w ten czy inny sposób no to bez przesady. Faktycznie moda teraz na autyzm tak jak i na różne dysleksje.
    Nasz Wojtuś jest wyjątkowy trochę wycofany no i specyficzny ale czy to ktoś nazwie dysleksja ,autyzmem czy jeszcze innym terminem to nie pojmuje tego w kategoriach piętna tylko diagnozy ,która pomoże mi znaleźć sposob jak pracować żeby mu pomóc jak najlepiej funkcjonować.
    Kamcia odpocznij może wyjedzie gdzieś choćby na weekend zostawcie za sobą te wszystkie problemy a najpewniej z chłodna głowa inaczej na to wszystko spojrzysz

cf409fc7e7.png
  • Mycha666 Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2018, 23:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratuluję ładnie przespanych nocy, współczuję częstych pobudek (ze sporym opóźnieniem, ale dopiero teraz nadrobiłam).

Kamcia ściskam. Nie jestem w stanie sobie wyobrazić przez co przechodziłaś przez ostatnie miesiące. Najważniejsze, że jest duża szansa na happy end.

Pawajoszka podziwiam. Kiedy Ty na to czas znalazłaś przy swojej gromadce?

Kattalinna teraz wiem co to są hiperłącza i jak ich używać :D

Sela dziewiątki masz? Jak to? Nigdy o czymś takim nie słyszałam

Któraś z Was pisała, że jej dziecko śpi na brzuszku twarzą do materaca. U nas to samo się zdarza. Gdzieś od 2-3 tygodni Kubuś zaczął usypiać na brzuchu i przeważnie tak śpi. Sam się przewraca z pleców. Kilka razy wtulił buzię w materac. Ze spaniem na brzuchu nie walczę, główkę mu jednak przekręciłam. Dla własnego spokoju, choć wiem, że jest sam w stanie to zrobić.

kattalinna lubi tę wiadomość

• Cola87 Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2018, 23:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia mam nadzieję że u Was też się to już całkiem uspokoi i będziesz spokojna. Ale sama się przekonałam jak łatwo jest zachwiać wiara matki że wszystko z jej dzieckiem ok. Dzięki za dobre słowo, mam nadzieję że już więcej nie będzie takich sytuacji. I każdemu życzę jak najmniej stresu o własne dziecko, bo ten stres jest okropny...

• Sela Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2018, 23:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mycha tak mam dziewiątki, stomatolog też się zdziwił (całe szczęście mam tylko dwie na dole heh). Najgorsze to właśnie to, że są połączone z ósemkami i szczęką i to, że są całe pod dziąsłem i bardzo łatwo o ich popsucie z uwagi na brak dostępu do ich wyczyszczenia, bo szczoteczką tylko dojeżdżam do ósemki i dalej dziąsło... nie ma co, trefny egzemplarz ze mnie...

Berbecia mam jeszcze takie pytanie odnośnie pocenia główkiz czy u Was pociła się cały czas, czy tylko podczas snu?

W końcu się udało...

qb3cwn152gntqsgf.png
‹‹ 1869 1870 1871 1872 1873 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Comiesięczne rozczarowanie... Jak radzić sobie z emocjami, gdy kolejny raz pojawia się jedna kreska?

Dla wielu par każdy kolejny miesiąc bez ciąży jest jak utracona szansa. Trudne emocje kłębią się w pierwszych dniach cyklu. Najczęściej jest to żal, smutek, bezsilność, rozczarowanie... Dlaczego kolejny miesiąc się nie udało? Jak sobie radzić z tymi trudnymi emocjami? Podpowiada Psycholog Niepłodności - Anna Wietrzykowska.

CZYTAJ WIĘCEJ

10 ważnych rzeczy dotyczących Twoich piersi, które warto wiedzieć

Piersi - symbol kobiecości, płodności i namiętności. Mężczyźni je uwielbiają, a kobiety często zbyt surowo je oceniają. Przeczytaj jak dbać o piersi, co wynaleźli ostatnio polscy naukowcy, jakie objawy powinny Cię zaniepokoić i w jaki sposób piersi mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza: niewidzialna choroba, która dotyka miliony Polek

Szacuje się, że w Polsce około 2 miliony kobiet cierpi na endometriozę. W artykule dowiesz się o najnowszych metodach diagnozowania i leczenia endometriozy, a także poznasz osobistą historię Małgorzaty, która walczyła z tą chorobą przez 5 lat, aby wreszcie zobaczyć światło w tunelu na swojej drodze do macierzyństwa.

CZYTAJ WIĘCEJ