Majowe mamy 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Patk, w takim łóżeczku, w takiej pościeli i też bym pospała. No cudna, i anielska Baśka i pościel
Hoope, fajne to krzesło, ale w sumie sama to już napisałaśPrezes przejęty swoim wysokim stołkiem
Katy, Kamil jaką ma minę władczą. Król maty
No zima, Patk, zima na całegotakie to widoki za oknem
Takie były śnieżne.
Rany, ja to panikuję jak Skrzat się giba ze stania na podłogę, albo jak ostatnio wszedł w stolik, a jakby spadł mi z wysokości to chyba zawału bym dostała i karetka by przyjechała najpierw po mnieWiadomość wyedytowana przez autora: 20 grudnia 2018, 12:19
Katy, Patk, kattalinna, Mała Matylda, Cola87 lubią tę wiadomość
-
Wowka no zima faktycznie,tutaj termometr pokazuje 4 stopnie na plusie.
W ogóle wiecie co... moja mama sobie awokado wyhodowala... taka taka fajna roślina jej wyrosła. W sumie to dwie. Jedna duża, druga trochę mniejsza. Ale jakie one są fajnie. Chyba też sobie wyhoduje. Chociaż u mnie wszystkie rośliny umierająTylko te na dworze są twarde
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/64e660b3278f.jpg
Mama32 no smok się czasami u nas przydaje chociaż już rzadziej. Ale nie jest tak że wtyknę smoka i śpi...A szkoda.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 grudnia 2018, 11:20
kattalinna, Mała Matylda, Cola87 lubią tę wiadomość
-
Hoope
Mam kuzyna dwadziesciapare lat(uznajmy rowiesnik twojej)i on właśnie byl ofiara tamtej mody na adhd
Leciał jednak na lekach
Teraz moda na autyzm ale sama wiesz że ten ma ileś odmian-od tej gapienia sie w ścianę po inteligentne rezolutne dziecko
Przez brak mowy zostalismy skierowani do poradni pp
Nikt nic o autyzmie nie mówił
W poradni wstępne pytania na autyzm kierowaly i nie ukrywalam na diagnozie że wiem do czego dążą tzn pod jakim kątem badają
Piotrek jest niejednoznaczny
Dla nich i dla mnie jako rodzica(który patrzy jako pedagog)
Najgorszy byl moment że pedagog stwierdziła że raczej autyzmu nie ma, neuroogopeda ja przystopowala, a fizjo milczał...
Mialam za zadanie nakręcić filmiki z roznych sytuacji dnia codziennego
I powiedziano mi (kiedy poszlam z pytaniem kiedy coś bedzie wiadomo) ze ich nie interesuje czy Piotrek mówi, jak czym się bawi, jak porusza, co je-interesują ich relacje z ddrugim czlowiekiem
A ja zawsze mówiłam-moj Piotruś jest aspoleczny bo spędza czas ze starymi, rodzina rzadko bywa, dzieci w rodzinie nie ma, skrzywdzili go nie przyjmując do żłobka
Jednak byl ten moment że to zamienilam na podejście że może jednak to autyzm???
Stąd jestem sceptyczna
Widmo autyzmu zostanie z nami na zawsze
Niestety, ale autyzm nie jest jedyną chorobą, zaburzeniem świata współczesnego
Ma charakterek ten moj Piotruś
A co do raczki-lekarka zwróciła uwagę na machanie w sensie meurologicznym w ogóle ale akurat na tapecie był autyzm -
Dzień dobry
Wowka przez tą wyjątkowość dziewiątkową aż na samą myśl o chirurgu mam dreszcze, bo kiedyś trzeba zrobić z tym porządek...
Berbecia to daj znać co tam lekarz powie. To ja muszę zbadać tą wit D, bo główka się poci jak śpo (nie zawsze ale b.często) i zawsze podczas cycania i płaczu. Rączki się nie pocą, stópki są takie delikatnie wilgotne.
Dawka wit D 400j od samego początku
Do mnie na Mikołaja przyjeżdża serwis do indukcji o zmywarki hehe jak szaleć to szaleć
Mama ale mieliście przeżycia, oby teraz było lepiej...
U nas tak samo jak u Patk, pobudki co 1 czasami (ale b.rzadko) co 2h
U nas też jest smoczek, ale w nocy pomaga że pośpi 1.5h
W końcu się udało...
-
nick nieaktualnyHoope toż to roczniak na prawde:O
Przypomnij co to za krzesełko?
Mama współczuję przeżyć, wyobrażam sobie wasze przerażenie w obu sytuacjach.
Kamil fryzura coraz lepsza:)
Barbara jak królewna w pościeli..
Ps wasze dzieci spia na poduszkach juz?Katy lubi tę wiadomość
-
Cześć Dziewczyny, pozdrawiam wszystkieja niestety jedynie czasami tu wpadam Was poczytać, bo Olaf jest delikatnie mówiąc absorbujący a dorabiam jeszcze
Katy, jaką mate kupiłaś i gdzie bo właśnie tez planuje zakup i nie wiem, czy te droższe niby termiczne są na prawdę termiczne i którą wybraćkilka cykli na dupku
HSG drożne
od marzec 2017 stymulacja z Clo i Pregnylem
kwiecieć 2017 bez wspomagaczy
[/url]
-
Od końca:
* nie śpi na poduszce. Moją wielką zmorą za to jest to, że śpi coraz na naszym materacu, który jest termoplastyczny czyli absolutnie niewskazany dla takich maluchów
* na temat spania nocnego to ja się nie wypowiadam już. Majowej już też nie lubię
* Baśka jak z reklamy promującej macierzyństwo: patrzysz na takiego aniołka i chcesz mieć własne bobo bo to czysta sielanka
* Kamil władca maty, ale to początek. Potem będzie dzielnia
* Prezesowi brakuje berła. Albo wielkiej pieczątki, sekretarka już jestchyża pozazdrościłam krzesełka... Daj no Hoope linka jeszcze raz, muszę się przekonać że nie potrzebuję drugiego.
* Patryczek hipnotyzer
* Mama, nie rób sobie wyrzutów. Każda z nas jeszcze takiego posta napisze... Najważniejsze, że oboje cali i zdrowi.
* Wowka, zygzak.net. Uwielbiam i żałuję, że tak mało nadaje się do kp...
To się jeszcze pochwalę. Bożenka dziś zjadła pierwszy raz owsiankę - akurat z borówkami. Nie chciało mi się blendować, postanowiłam sprawdzić jak sobie poradzi. Jadła pięknie, zero odruchów wymiotnych czy plucia. Borówki po krótkim gotowaniu rozciapane widelcem, też jadła. Następnym razem dodam jej coś na sen do tego
Anusias, my mamy taką matę: http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=7536819654 i faktycznie izoluje od podłogi ale sama w sobie jest chłodna. Jeśli masz zwierzaka to szykuj się na dziurki. Od zabawek też.Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 grudnia 2018, 12:22
kamciaelcia, Katy, Wowka, Anusias lubią tę wiadomość
-
kamciaelcia wrote:Haha
Hoope
A ja jeszcze znajomej(bo była u niej znajoma z dzieckiem mniejszym niż rok na pewno) mówiłam głośno że nigdy ale to nigdy nie prowadzilam swojego niechodzacego dziecka
Że pewnie jestem dziwna ale czekam jak dziecko samo się pusci
Nawet pod paszki nie chwytalam
Najgorzej dac dziecku poznać smak takiej wolności
Ja tak samo, starszej nie pokazałam, że tak można i mam nadzieję, że przy młodszej też się to uda. Mój kręgosłup mi nie pozwala na takie "zabawy".
Matylda
-
Wowka, przypomniało mi się, że pytałaś. My podróżujemy bardzo rzadko, ale jak już to młoda w bluzie misiowej i czapce, na to kocyk po brodę i do nagrzanego auta. Na mrozie spędza w ten sposób może minutę. W samochodzie musi być lekko ubrana
Wowka lubi tę wiadomość
-
Bylam w lidlu. U nas duzo mlek bylo. My 4 kupilismy na zapas i pieluchy Lupilu na testowanie. I jeszcze 3pak bluzeczek kupilam bo jakas wyprzedaz byla za 14zl.
Aniolek [*] czerwiec 2017
Zaczynamy od nowa! Udało się w 2cpp.
Aniolek [*] sierpień 2024 -
Kamcia my tez caly czas na dadzie, ale chcialam zobaczyc jakie sa inne i wczoraj kupilismy z tesco a dzis z lidla. Te z tesco juz wdze ze maja slabszy rzep, a te z lidla wydaja sie byc ok. Zobaczymy za jakis czas.Aniolek [*] czerwiec 2017
Zaczynamy od nowa! Udało się w 2cpp.
Aniolek [*] sierpień 2024 -
Dziewczyny, co za produkcja!
Ledwie jeden dzień nie zaglądałam, a myślałam że nie podołam
Niestety dopiero dzisiaj przeczytałam o wczorajszej darmowej wysyłce z gemini. Trudno, zamówię co trzeba w doz z odbiorem osobistym.
Przesyłam spóźnione życzenia dla małych i dużych Barbarek
Odnośnie witaminy D nam pediatra zaleciła aby po 6 miesiącu podawać 600 jednostek na dobę. Mam zapas kapsułek 400 więc co drugi dzień podaję drugą kapsułkę wieczorem.
Według ogólnych zaleceń w drugim półroczu życia podaje się 400-600 jednostek.W mleku modyfikowanym jest witamina D, więc lekarz powinien określić co z podawaniem kapsułek, przy karmieniu piersią pozostaje suplementacja.
Poduszki nie używamy.
Rozszerzanie diety idzie nam całkiem dobrze, Zosia ostrożnie próbuje nowości, ale następnego dnia je już ochoczo. Lubi dynię i kaszkę ryżową, dzisiaj dostała po raz pierwszy ziemniaka – furory nie zrobił
Nynka, Majowa – jakie proporcje kaszki i mleka stosujecie gdy podajecie kaszkę z butelki?
Piękna Basia w pięknej pościeli! Na wychwalany filmik niestety się nie załapałam
Kamilka ledwie widać spod tych włosów
Kiedy mój łysolek takie wyhoduje
Cieszę się razem z Wami z uspokajających wieści z ppp i od neurologa, z cudownych nocy bez pobudek i z kurczenia się do rozmiaru 38
Tyle zapamiętałam
P.S. Ja od Mikołaja dostałam długą drzemkę córki, trwa już prawie 3h – chyba byłam bardzo grzeczna w tym rokuWiadomość wyedytowana przez autora: 6 grudnia 2018, 14:28
Katy, Wowka, Sela, D_basiula, Fatalita, Patk, Cola87 lubią tę wiadomość
-
MajowaMamusia wrote:ojej Basia to prawdziwa nimfa wodna
super zajęcia, u nas też nie ma nigdzie takich dla dzieci.
Poczytała o menu niemowlaka, nie było określonego konkretnie wieku, tylko, że powinno się dawać 2x tyg białe mięso, 1x czerwone, 1-2x żółtko, 1-2 ryba. Mam już tego pilnować, czy jak? Nie daję codziennie mięsa. Dzisiaj kupiłam dorsza, podzieliłam na 3 kawałki i z jednego zrobiłam potrawkę z warzywami. Przeczytałam, że mięsa/ryby dziecko może zjeść 10g dziennie, więc podzieliłam potrawkę na 5 słoiczków i zamroziłam.
Wczoraj na obiad zjadła buraka z jabłkiem i żółtkiem, dzisiaj rybę, jutro mięso, a pojutrze zupę jarzynową. Trzymacie się konkretnie jakiś wytycznych co do karmienia?
Mniej - więcej się trzymam.
Ważę, bo to mi pomaga nagotować tyle ile trzeba na dwa dni. Nie za mało (oj, byłaby awantura!), nie za dużo. Po starszej córce mam takie nawyki i to mi się sprawdza.
Mięso mam poporcjowane po ok. 40g i zamrożone, 40g daje po ugotowaniu ok. 20g mięsa, co po podzieleniu obiadku na dwa dni daje po ok. 10g
U nas na razie wprowadzony indyk i wołowina. Ryby ani żółtka jeszcze nie dawałam.
Utwierdziłam się w przekonaniu, że wołowiny dziecku gotować nie będę. Jakiej bym nie kupiła i gdzie to twarda i sucha. Cielęcinę trudno spotkać. Z wołowiną mogę dać słoik. Gotuję na 2 dni i na razie raz z indykiem, dwa razy bez. Wychodzi 2x w tygodniu białe mięso. Do kurczaka jakoś nie mam przekonania.
kamciaelcia wrote:Dobra
Napiszę
Bo to nie tajemnica
To coś, co kosztuje mnie wiele sił
A dla szeroko podczytujacych to wiadoma wrecz sprawa
Nie wnikam skąd, dlaczego, jak?
Diagnozowalismy Piotrusia pod kątem autyzmu
Na tę chwilę nieoficjalnie autyzm wykluczony
Podchodzę do tego sceptycznie
Rozmawialiśmy jak pedagog z poradnia więc była to poważna sprawa, bardzo bardzo niejednoznaczna
Uff
Szczegóły omówimy za tydzień, oficjalnie
Coś czułam, że to sprawa zdrowotna, ale myślałam, że dotyczy Ciebie lub męża.
Bardzo się cieszę, że wstępnie diagnoza korzystna i nieoficjalnie autyzm wykluczony. Trzymam mocno kciuki, żeby się to potwierdziło.
U mojego chrześniaka podejrzewali, potem było już "tylko" zespół aspergera lub niektóre zaburzenia ze spektrum autyzmu, ale i to wykluczyli. Okazało się, że ma za to zaburzenia integracji sensorycznej a nad tym można pracować ze świetnym skutkiem.
A co do kostek, nie będę już cytować ale w każdej coś mi się podobaCiężko wybrać.
U mnie może nie kostka, ale podobne - to jest jeden z typów:
https://www.smyk.com/catalog/product/view/id/182113/s/fisher-price-aktywne-klocki-ze-zwierzatkami-zabawka-edukacyjna/
Starsza miała pożyczone po dzieciach siostry, musieliśmy oddac bo siostrze się synek urodził a super się tym bawiła
Znalazłam też "podróbki"
https://www.smyk.com/catalog/product/view/id/478431/s/smily-play-wieza-z-klockow-klocki-interaktywne/
Na któreś się raczej zdecyduję, mamy już pół prezentu i coś muszę dokupić.
Matylda uwielbia wszystko co ma guziczki, zamówiłam jej więc takie coś:
https://www.smyk.com/catalog/product/view/id/469024/s/fisher-price-wesoly-padzik-malucha-interaktywna-zabawka-edukacyjna/
Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 grudnia 2018, 14:48
Matylda
-
Pozdrawiamy ze spaceru. Prezes chciał zaszpanować nowym kocykiem z merynosa, handmade oczywiście
Nigdzie takiego nie kupicie
I tyle bo mi palce odpadną. Wracam do mufek.Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 grudnia 2018, 08:24
Katy, kamciaelcia, Wowka, Sela, Mała Matylda, Kwiatkowa24, kattalinna, D_basiula, Fatalita, pawojoszka, Cola87, Mycha666, Feeva lubią tę wiadomość
❤ Bartuś już z nami15.04.18 ❤
Wrzaskun I Wielki Książę Moczu i Mleka