X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majowe mamy 2018
Odpowiedz

Majowe mamy 2018

Oceń ten wątek:
  • Tanda Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2018, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na święta nie szykujemy dużo, w zasadzie gotujemy normalne ilości tylko potrawy świąteczne. Ciast nie piekę, pierniczki ze starszą chcę upiec bo to straszna frajda dla niej :)
    Na wigilię robię filety opiekane w zalewie octowej i kuleczki rybne, barszcz z uszkami a na słodko moczkę.
    Jemy z moimi rodzicami, mama przygotowuje karpia i kapustę z fasolą, zupę rybną bo rodzice wolą od barszczu i na słodko makówki.
    I w zasadzie to wszytko, większość do przygotowania w wigilię lub dzień przed.
    W tygodniu tylko pierniczki upieczemy :)

Matylda <3
    klz9jw4zid0t29hn.png
  • Berbecia Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2018, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam w planach zrobic tez rybki na kwasno juz w piatek zeby occet rozmiekczyl ossci i salatke jarzynową. Ze słodkości to chcialabym taka ala krówkę i sernik na ciescie czekoladowym a i jeszcze ptasie mleczko z owocami na zimno dla każdeko coś po trochu.

11.05.18r. ,2280g ,50 cm
    7672190291.png
  • kattalinna Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2018, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Choinka w wigilię, piekę sernika z jabłkami. No i robię te nieszczęsne uszka. Albo i nie ;-)

Specjalnie dla cioci Wowki, dziś była przymiarka :-)

Foto

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 grudnia 2018, 12:34

Katy, Feeva, Sela, J.S, D_basiula, Hoope, pawojoszka, Berbecia, MajowaMamusia, Fatalita, Mycha666, Mała Matylda, Wowka, Nynka, Cola87, Patk lubią tę wiadomość

age.png
  • Sela Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2018, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry ;-)

u nas sporo śniegu napadalo, nawet ulica biała ;-) jak Leo wstanie idziemy na spacer ;-)

Feeva polubiłam za kosi łapki, nie za oczko (biedna, ale dobrze, że tylko troszkę czerwone) Ale filmiku nie mogę się doczekać :-D

Basiula najlepszego. Cudnie wygląda :-*

My choinke mamy już ubraną, bo mąż kupił wcześniej (oczywiście żywą). Coś mi się wydaje, że w przyszłym roku już nie będzie, także muszę się nacieszyć hehe
    Co do ciast to pieke sernik taki z musem czekoladowym, pierniczki już są i może jeszcze zrobię takie ciasto z bitą śmietaną na ciasteczkach korzennych z lidla (znalazłam jakiś przepis, podobno dobry, mąż lubi ciasta z bitą śmietaną i muszę mu zrobić). Reszte ciast piecze mama. A pieke chyba też w sobote.
    Majowa moja mama też jest maniaczką wypieków, ale zawsze się dzielimy ciastami po połowie. Mojej mamie chyba nigdy nie dorównam w wypiekach ;-)

Skrzaciku, Kubusiu no pięknie :-*

A wiecie co, jak robicie barszcz na święta? Bo ja serio nigdy nie robiłam, zawsze z torebki, czasami tylko babcia robiła, ale nigdy nie pytałam jak. A korci mnie w tym roku zrobić ;-)

Mycha666, Patk lubią tę wiadomość

W końcu się udało...

qb3cwn152gntqsgf.png
  • Sela Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2018, 13:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kattalinna fotelik super, ale WYPEŁNIENIE cudne :-*

kattalinna lubi tę wiadomość

W końcu się udało...

qb3cwn152gntqsgf.png
  • kattalinna Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2018, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Sela, udał się nam wkładzik, udał ;-)

Co to za sernik z musem czekoladowym? Brzmi jak ideał. I to z bitą proszę też, ja uwielbiam masy, kremy i takie tam :-)

Z tymi obrotami sobie przypomniałam, że mamafizjoterapeuta o tym się wypowiadała. Swoją drogą, co za moda na blogi "mama_specjalista". Już widziałam położną, prawniczkę, pediatrę i pewnie kilka jeszcze.

age.png
  • Hoope Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2018, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cały dzień próbuje Was nadrobić, przez to nie pamiętam co komu. W końcu uciekłam do wanny, chcecie zobaczyć fotę? XD

Nie chcecie :P

Wowka u Ciebie czuć już Święta, jak fajnie. Skrzat zauroczony :* Kiedyś tak będzie podziwiał kobiety ;)

Basia modelka, szyk, klasa i kasa, Patk, zapowiadasz się na okropną teściową XD Basia zgrabna i długa po tacie. Jeszcze ;)
    Chyba się w końcu na randkę z Prezesem umówi. Wy sobie możecie Basię zaklepywać ale to Prezes jest sasiadem :P

Kattalinna widzę niemałego bobaska w ogromnym foteliku, macie busa? XD Wygląda bezpiecznie.

Wy na Święta robicie tylko ciasta? U mnie to nie przejdzie. Mimo, że Wigilia u mamy w domu musi być zapas jedzenia.

Ach, Prezes dziękuje za życzenia, wzajemności oczywiście :* Niestety nadal jest nieznośny i kolejny miesiąc na liczniku niewiele zmienia.

Wowka, Feeva, Patk lubią tę wiadomość

❤ Bartuś już z nami :D 15.04.18 ❤
    Wrzaskun I Wielki Książę Moczu i Mleka

dqpr9vvjvyn8nf6w.png
  • Katy Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2018, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja robie barszcz w tym roku, ale to moj debiut wiec nie wiem co z tego wyjdzie xd Oprocz tego robie bigos, rybe i tzw.kluski z makiem :p Pierogi i uszka mama z siostra przywioza xd

qdkkj48axof4swbx.png

qb3c2n0af5u2yzmp.png
  • pawojoszka Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2018, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zebrałam zamówienia na ciasto u moich dzieci i wyszło że każdy lubi co innego ,tak że ten . Będzie piernik ,makowiec ,jabłecznik ,ciasto marchewkowe i wzetka. Zrobię małe blaszki,albo normalne i po połowie zamrożenie to będzie na sylwestra gotowe.

Sela barszcz robię tak że obieram i kroje w talerki mnustwo buraków , pietruszkę ,seler, marchew i układam to w garnku zalewam woda trochę ponad warzywa dodaje sól, listek ,ziele i jabłko przekrojone na ćwiartki, wykrajam tylko gniazda nasienne wrzucam ze skórką gotuje jakiś czas na wolnym ogniu. Zostawiam na noc na drugi dzień gotuje i przecedzam warzywa i doprawiamy. Ja dodaję majeranek i sok z cytryny. Niektórzy dają czerwone wino ,niektórzy zamiast cytryny ocet ale ja nienawidzę tego odoru . Powinno się zaprawiać zakwasem z buraków ale ja nie robiłam nigdy zakwasu i nie wiem jak . To tak po krotce ,widziałam też opcje że gotowano barszcz z dodatkiem zrodzonej kiełbasy żeby pachniał wędzonką ale ja wolę bez

Sela lubi tę wiadomość

cf409fc7e7.png
  • pawojoszka Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2018, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiecie co trochę się boje ale co tam powiem wam ,chłop mi się naprawił . Pyta co jutro w planach? Więc mówię że jadę na zakupy już trochę świąteczne bo chce już farsz zrobić do uszek i pierogów masę do makowca kupić no i takie tam a on na to że jak ja będę w mieście to on weźmie się za sprzątanie świąteczne pomyje żyrandole i wogole . Chyba liczy na duży prezent w tym roku

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 grudnia 2018, 13:49

kattalinna, Fatalita, Wowka, Sela lubią tę wiadomość

cf409fc7e7.png
  • Hoope Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2018, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja barszcz robię na zakwasie.

dqpr9vvjvyn8nf6w.png
  • Berbecia Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2018, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pawojoszka albo coś przeskrobał

11.05.18r. ,2280g ,50 cm
    7672190291.png
  • kattalinna Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2018, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pawojaszka, a może coś przeskrobał i boi się co będzie gdy odkryjesz, więc woli być grzeczny to może Twój gniew będzie mniejszy? No wiesz, jak to dzieci robią ;-)

Ja to w ogóle nie wiem jak i kiedy Ty ogarniasz wszystko i jeszcze znajdujesz czas na internety. Mówiłam już, że jak dorosnę to chcę być taka jak Ty? :-)

Hoope, no duży ten fotel. Musimy do niego auto dokupić to kto wie, może i będzie bus ;-) bezpieczny być musi, za takie pieniądze nie ma wyjścia. Oby mi tylko za szybko Bożenka nie wyrosła z niego.

age.png
  • kattalinna Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2018, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hahaha, Berbecia, myślimy tak samo ;-)

age.png
  • Hoope Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2018, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kattalina a Ty nie jesteś jakoś tak z lekka starawa już?

Jeszcze nie słyszałam o przypadku kupienia auta pod fotelik, człowiek uczy się całe życie ;) Fajnie macie, dobrze, mnie niestety nie stać. A powinno każdego :( Ale też niespecjalnie gdzieś jeździmy dalej niż po wsi. Wyobrażam sobie Pawojoszkę jak je kupuje (cena) i autobus którym jeździ XD

Ach Mycha jak tam macie ładnie, u nas tak szaro, że aż sobie spacer daruję.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 grudnia 2018, 14:17

dqpr9vvjvyn8nf6w.png
  • J.S Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2018, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pawojoszka, jak robisz WZ? Nie mam idealnego przepisu, a ciasto uwielbiam. Zamkneli mi jedyna cukiernie w ktorej byla dla mnie idealna.

Kattalina, fajny ten fotelik, naprawde solidnie wyglada, a Bozenka jaka zadowolona z nowego zakupu :)

kattalinna, Sylviah lubią tę wiadomość

<3
    mhsvqps6hiiqioin.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 grudnia 2018, 14:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sela co to za ciasto na ciasteczkach korzennych? My robimy makowiec odwrócony z masą orzechową, budyniowiec z wiśniami i myślimy jakie trzecie ciasto i chyba zrobimy jeszcze orzeszki(uwielbiam, smak dzieciństwa), jak się nie wyrobimy to na sylwestra zrobimy.

Pawojoszka, czy u Ciebie doba ma 48h? Podziwiam Cię. U Was pewnie fajnie jest w święta, tak magicznie i rodzinnie, dzieci czekają na Mikołaja, czy już nie wierzą że istnieje?

• kattalinna Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2018, 15:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hoope, no starawa, starawa i nawet duża ale czy dorośnięta to inna sprawa ;-)

Też mnie nie stać na ten fotelik, to moje dziecko płaciło. Ja tylko znalazłam promocję ;-) ale zgadzam się w pełni, każdego powinno być stać na bezpieczny fotelik. I już nawet nie mówię, że musi być najdroższy bo można kupić taniej a też super bezpieczne. Tylko to taniej i tak często jest za dużo dla wielu rodziców :-( odrębną kwestią jest świadomość co bezpieczne, co nie.

Ejjj... Kiedyś marudziłam, że Bożenka ręce bierze bardzo do tyłu, bo za dużo na brzuchu przebywa. Miałam pokazać do oceny. Dziś udało się zrobić zdjęcie. Coś takiego to jest. Przy noszeniu na rękach, gdy się odwraca dookoła to prostuje i cofa jeszcze bardziej :-(
    Foto
    A może przesadzam, bo łapie po prostu równowagę, a na rękach jest ciekawa wszystkiego i to normalne?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 grudnia 2018, 14:24

age.png
  • pawojoszka Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2018, 15:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ej ,a może on coś przeskrobał,no to teraz będę siedzieć i myśleć .

Święta magiczne ,największą sztuczka magiczna - skąd wziąć na to wszystko kase? Jesteśmy tylko my więc bez spiny, ciasta są proste nie zajmą dużo czasu ,jabłecznik to tylko kruche ciasto,które mam w zapasie w zamrażarce i jabłka ,które już gotowe mam w słoiku bo pół lata nad tym spędziłam . Wrzucę do blaszki ,do pieca i gotowe,ciasto marchewkowe też wszystkie składniki do miski ,mam taką fajną maszynę co ciasto wyrabia ,do pieca i z głowy . Na piernik i pierniki ciasto czeka w lodówce bo musi ze dwa dni poleżeć z piernikami będzie trochę zabawy ale piernik tylko upiec przełożyć i polewę zrobić . Nie bawię się w skomplikowane rzeczy bo bym spać nie miała kiedy. Dzieci sprzątają pokoje ja tylko pilnuje no i mój M pracuje tylko 3 dni w tygodniu tak że dużo jest w domu.

Wzetka u mnie to ciemny biszkopt przełożony bitą śmietaną ,na wierzch polewą czekoladową nic wymyślnego

cf409fc7e7.png
  • Wowka Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2018, 15:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stówka dla Basieńki <3 stylówa pierwszorzedna :)

Kattalinna, Wkład zadowolony z fotelika :) doceniam Wasz wkład we Wkład :) śliczna uśmiechnięta Bożenka :*

Na zdjęciu w czapeczce też słodko :)

Mycha, jak ładnie tam u Was. Takie wszystko zadbane, widać, mimo, że pod śniegiem :) Kubusia nie widzę, bo na telefonie nie da się powiększyć :/

Cola, no właśnie mamy sąsiadów tuż obok :) tylko akurat nie od strony tarasu, a z boku i z przodu przez drogę :)

Pierniczki robiłam z tego przepisu https://www.kwestiasmaku.com/desery/ciasteczka/pierniczki/przepis.html . Na 101 sztuk zrobiłam dwukrotną porcję :)

Hoope, jak Patk wyrośnie na złą teściową to dlaczego chcesz ją dla syna? :D

Ja nie piszę co będę robić, bo cały czas próbuje ustawić sobie to w głowie :D byłam na zakupach i mam pewność- na święta u mnie nie zabraknie wina i papieru toaletowego :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 grudnia 2018, 16:19

kattalinna, Mycha666, Cola87 lubią tę wiadomość

Julia ❤
    3ffafe9500.png
    Jano ❤
    c2513a0522.png
‹‹ 1910 1911 1912 1913 1914 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

14 najczęstszych pytań o Zespół Policystycznych Jajników (PCOS)

Na PCOS, czyli Zespół Policystycznych Jajników może cierpieć nawet 10-15% kobiet w wieku rozrodczym. Czy PCOS jest groźną chorobą? Jakie są najczęstsze przyczny PCOS? Czy Zespół Policystycznych Jajników jest uleczalny? Poznaj odpowiedzi na 14 najczęstszych pytań o PCOS.  

CZYTAJ WIĘCEJ

5 sposobów jak zwiększyć inteligencję swojego dziecka jeszcze w brzuchu!

Czy wiesz, że na poziom inteligencji swojego dziecka możesz mieć już wpływ podczas ciąży? Połączenia nerwowe w mózgu dziecka tworzą się już na etapie życia płodowego. Stymulację neuronów w mózgu dziecka mogą zwiększać pewne aktywności. Sprawdź, co robić lub czego unikać, aby zadbać o optymalny rozwój mózgu Twojego dziecka! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół PCOS – czym jest i jak z nim walczyć?

PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych. Jak się objawa? Jakie są metody leczenia? Czy Zespół Policystycznych Jajników może utrudniać zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ