Majowe mamy 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
To ja naprawdę nie wiem co z tą jajówą jej nie pasowało. Wszystko pożera.
Tymczasem w sobotę wieczór
https://youtu.be/9op7voDymOc//
15 minut wcześniej zasnęła po kąpieli przy cycu. Na chwilę.Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 grudnia 2018, 20:08
Nynka, Sela, Katy, MajowaMamusia, kamciaelcia, Wowka, Magda33, D_basiula, Mała Matylda, pawojoszka, Patk lubią tę wiadomość
-
czekam aż dzieciaki zasną i trochę z mężem porandkuje
mycha moja Emilka robi podobnie i też ten stan trwa bardzo długo, najlepszy jest ten tyłek do góry z prostymi nogami
100 lat i dużo uśmiechu dla Patryczka
kattalinna sama nie wiem co bym zrobła, obserwuj a jak cie nie pokoi to jedź
Mania ma wypasione krzesełko, z resztą widać bo minie
Kamilkowi jak widać kompot smakujenie widać że kwaśny
Katy, kamciaelcia, kattalinna lubią tę wiadomość
-
Feeva, Leo od paru dni je tak, że pomemla cyca 1min, za godzine ryk, że głody to przystawiam znowu pomemla pare sekund, za jakieś 30min ryk i dopiero porządnie zje... przez to cyce mi szaleją, raz jak skały, raz flaczki i weź tu ogarnij hehe. Miesiąc temu też tak było, w końcu po paru dniach się ustabilizowało jak Leo się uspokoił.
Kattalinna ja zrobiłam normalną jajecznice na masełku, taką jak dla nas, tylko nie soliłam.
Kurcze nigdzie nie było awokadow jednym sklepie takie ciapy, że się rozpadały w dłoni...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 grudnia 2018, 20:41
W końcu się udało...
-
Sela, ja też zrobiłam Wiki wczoraj na masełku. Ale z samego żółtka. Ostatnio jadła też żółtko z ugotowanego na twardo jajka. Bardzo jej smakowało
Wszystkiego najlepszego dla dzisiejszych świętujących :*
Widziałam piękne półraczkujące dzieciaczkiSela, kamciaelcia, Mycha666, kattalinna lubią tę wiadomość
Nasze aniołki...
21.09.14 (*) N.
10.05.17 (*) O. -
Laurka83 ja się śmieję, że ćwiczy psa z głową w dół tzn. jogę.
Jeśli chodzi o dziecko, to ja nie oszczędzam, ale póki co Wy macie fajne wypasione krzesełka a ja karmię Kubusia na leżaczku przenośnym Tiny Love. Jakoś nigdy nie czułam potrzeby zakupu takiego mega krzesełka. A na później mam taki 2 w 1, rozkładany do krzesełka i stolika. Także tego 50zl na Olx. Dziwna jestem? -
Tak patrze jak te Wasze dzieciaki pieknie cwicza na brzuszku i sie zaczynam troche martwić, ze Kamil tak nie robi, a jest od wiekszosci starszy..Wiem, ze nie mozna dzieci porownywac, ale on nawet nie za bardzo te rece prostuje lezac na brzuchu
Mielismy miec kontrole u neurologa juz jakis czas temu znowu, ale nie poszlismy i teraz sie bije z myslami czy jednak nie isc na wszelki wypadek...Czy moze jednak czekac na bilans 9 miesieczniaka i dopytać pediatry co o tym sadzi...Nie chce znowu sie doszukiwać jakis problemow niepotrzebnie tez :p
To moze tez po prostu zrobie jajecznice z woda, nie bede kombinowac xd
-
Katy ja bym skonsultowała z pediatra. Mogę cie uspokoić że Emilka robi mega akrobacje, starszy syn leżał jak kłoda, nie raczkował wcale a teraz ruchliwy że nie usiedzi na miejscu. Dla spokoju skonsultuj z pediatrą.
My jeszcze jajecznicy nie jedlismy ale zrobie na wodzie a potem na maśle jak coś.
Mycha ja narazie karmie w foteliku samochodowymmam krzesełko od kolezanki pożyczone ale żadne cudo, nie chce mi sie znosić i myć wiec dalej w tym foteliku wiec nie jestes dziwna
Mycha666, Katy lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyFeeva fajne to krzesełko, tez na nie patrzyłam, widzę że Mani tez się podoba
U nas dzisiaj z nowości: na drugie śniadanie jogurt naturalny z musem własnej roboty jabłko + maliny (nie nadążałam nabierać), a na podwieczorek owsianka z truskawkami (mam mrożone i maliny). W ogóle u nas domowe musy są pochłaniane, zwłaszcza jabłkowy.
Nasprzątałam się dzisiaj.Sela lubi tę wiadomość
-
Katy: "W 6.-9. m.ż. Twój maluch powinien nauczyć się obrotów – z brzucha na plecy a później także z pleców na brzuch. Wraz z coraz wyższą pozycją w leżeniu na brzuchu, dzieci zaczynają obracać się wokół własnej osi, pełzać i sprężynować po to by odepchnąć się do tyłu i raczkować a wreszcie zacząć czworakować. Raczkowanie (ruch do tyłu) jest wstępem do czworakowania, charakteryzującego się naprzemiennym ruchem rączek i nóżek wskutek którego dziecko przemieszcza się do przodu. Co ważne, następujące 3 umiejętności: samodzielne siadanie, czworakowanie oraz stawanie na nóżki najczęściej pojawiają się w krótkim odstępie czasu (3 tygodni). Jeśli zatem Twój Malec sam usiadł, spodziewaj się, że za 3 tygodnie może zacząć uciekać Ci na czworakach! Ma to miejsce zazwyczaj pomiędzy 8. a 11. m.ż. Pamiętaj, że im sprawniej dziecko czworakuje, tym później może zacząć chodzić."
(Rozwój dziecka z mamyginekolog)
Wikula też leniwa, a pamiętaj, że Kamcio ma te trzy/ cztery tygodnie forów
Ale oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie byś to skonksultowała z pediatria, jednak do tego czasu - nie denerwuj się:*
Kamcia, chyba wczoraj nie zapisał ni się edit wiadomości. Pisałam, że Patryczek ma cudowne pulajki na tym zdjęciu w trójkękamciaelcia, Katy lubią tę wiadomość
Nasze aniołki...
21.09.14 (*) N.
10.05.17 (*) O. -
Kattalinna, się mnie nie łotwiera
to ja mam coś nie tak?
Mania zadowolona, a szamka była, czy tylko siedzenie na sucho?
Fatalita, co to pulajki?
Kamcia, kocham się w Patrykowych oczyskach. Może i fit, ale drugi podbródek ma
Edit, biorę się za ubieranie choinkimacie już?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 grudnia 2018, 21:47
kamciaelcia lubi tę wiadomość
-
pulacie-to ta czesc naj naj najbardziej smakowita do calowania
policzki
pulajki, pulasie, pulacie
Sąpo mamie
Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 grudnia 2018, 11:55
Feeva, Fatalita, Mycha666, MajowaMamusia, Mała Matylda, pawojoszka, Berbecia, J.S, Katy, D_basiula, kattalinna lubią tę wiadomość
-
Wowka, na sucho
Ale nawet bez żarcia jej się podoba, potem dostała chrupka kukurydziane go takiego długiego. Wtranżoliła w 3 minutytakie kawały gryzla, że myślałam, że się zakrztusi, ale nie
Nauczyła się dzisiaj robić "koci łapki"czyli jak tylko usłyszy to składa rączki, macha Góra dół a potem klaszcze
jak nagram jutro filmik to wrzucę
Będę też próbować uczyć ja robić papa i przesyłać buziaczki
My choinkę ubieramy w piątek. Muszę jeszcze do pepco się wybrać po bombki plastikowe bo u mnie same szklane
Plastiki na dół, szkło na górę.
A wczoraj tak się Mania przygrzmocila grzechotką w oczko, że aż jej się wylew taki krwisty zrobił na białkuNa szczęście mały, ale biedna
Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 grudnia 2018, 22:21
Sela lubi tę wiadomość
-
Fatalita aż z ciekawości musiałam przekopać internety. To niby pierwszy obrót z brzucha na plecy, a potem odwrotnie? Kubuś chyba już z 3 miesiące przekręca się z pleców na brzuszek, ale odwrotnie na razie średnio mu idzie. To ja już nic nie rozumiem.
-
Wowka, dokładnie
pulaje, pucki to pełne, mieęsiste policzki
Mycha, czytałam różne wersje. Wydaje mi się jednak, że to indywidualna sprawa. Np. Wiki więcej czasu spędza na brzuchu i wzmacnia rączki, u niej więc obroty z brzucha na plecy zaczęły się bardzo szybko. Pewnie na początku przez przypadek, teraz już świadomie. W druga stronę udało jej się tylko kilka razy. Na boczki z plecków też nie próbuje, szybko traci równowagę.
Ale są dzieci, które wolą pozycje na plecach i próbują się przewracać na boczki, przez co ćwiczą ten drugi obrót. Tak mi się wydajewięc myślę, że nie tyle kolejność jest ważna, a to, że nasze dzieci mają jeszcze czas, choć wiem, że momentami trudniej czeka się na postępy, kiedy na forum tyle dzieci opanowało już te umiejętności.
Mycha666, Wowka lubią tę wiadomość
Nasze aniołki...
21.09.14 (*) N.
10.05.17 (*) O. -
Zdażyłam jeszcze przed godz 00.00
Wszystkiego najlepszego dla wszystkich dzisiejszych solenizantów i solenizantki
!!!
My choinke ubieramy zawsze dzień przed wigilią. Właśnie sie zastanawiam czy w tym roku sztuczną czy żywą?
Mycha moja identycznie jak twój Kubuś z pleców na brzuch tak ale odwrotnie to tylko jak ma chęci.
A mam pytanie z jakiej pozycji dziecie powinno siadać? Moja nagminnie cwiczy siad z pozycji leżącej .Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 grudnia 2018, 23:44
-
Ja już po czasie, ale wszystkiego naj dla solenizantów! Dzieciaczki wszystkie super, piekni solenizanci i nie tylko
widzę że dużo dzieci już bicki ćwiczy
my też od dłuższego czasu ćwiczymy, a raczkowania dalej brak. Za to dziś pierwszy raz usłyszałam mama, do tej pory było tylko baba. Ciekawe kiedy będzie świadome.
Berbecia niby słyszałam że z czworaków ma siadać, ale u neurologa pokazywała nam jak z pozycji leżącej do siadu ćwiczyć.