X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majowe mamy 2018
Odpowiedz

Majowe mamy 2018

Oceń ten wątek:
  • Wowka Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2019, 09:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobry,

Berbecia, współczuję choroby zataczajacej coraz szersze kręgi. Jak Milenka?

Kamcia, fajny dzień mieliście :) nic dziwnego, że Piotruś odsypia :)

Majowa, no widać, że Zuzi się podobają zabawki :)

Byliśmy wczoraj w gwiazdkach. W sumie pogadać, dopytać i zorientować się co dla nas i za ile. Wrócimy za jakieś 4-5 miesięcy po axkida minikida. Albo któregoś britaxa. Jednak dobrze jest pojechać z dzieckiem, wiemy, że teraz Skrzat jest jeszcze za mały na kolejny fotelik, w tych od 9 kg ginął i miał za wysoko pasy. Gwiazdki na Bemowie bardzo na plus.

Skrzat też odespał wczorajszy dzień i ostatnie dwie noce. Spał do 8:30, sama przecieralam oczy że zdziwienia :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 lutego 2019, 09:25

kattalinna lubi tę wiadomość

Julia ❤
    3ffafe9500.png
    Jano ❤
    c2513a0522.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2019, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Piotrek własnie wstał :) chyba sie wyspał
    jeden wstał, drugi pewnie zaraz pójdzie na drzemke, choc wczoraj Patryk zaliczył tylko jedno spanie w dzień (ta godzina w wózku w galerii)

8* i ja rozwazam-mamy ponad 100km
    ale głównie przez Piotra, za wczesnie na szczegóły (bo nie ma tu ponad pietnastokilowców), ale on jest problematyczny
    choc sytuacja "bez wypłaty" troszke mnie zniecheca
    wstepnie sroda (po logopedzie)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Mama32 Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2019, 09:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wowka my właśnie mamy Britaxa.
    Wczoraj przyszedł, maz zamontowal i pojechalismy po miescie na jazdę próbna.
    Mala byla w szoku, wszystko widziała, rozgladala się. Czekam aż go wyprobujemy na dłuższa trasę poza miasto i zobaczymy czy wtedy obędzie sie bez histerii małej.

Katalina takie ciche dni, jasna sprawa, nie sa ani normalne ani niczemu dobremu nie sluza, ale akurat dziecko tego nie odczuwa, Bo my stosunku do dziecka nie zmieniliśmy i zachowywalismy się normalanie. A mi akurat takie ciche dni pomagają bo sie wyciszam i odstresowuje wtedy i maz myślę też. Wczoraj i tak już było lepiej, bo trochę rozmawialiśmy co nie znaczy że już jest dobrze.

Noc standardowo przerąbana. Milion pobudek. Po 5 już nie chciała spać, jakoś do ok 6 ja przeciągnęłam bujaniem i cycem. Ale tracę nadzieję że te nocki się u nas poprawia :-(

Kurcze jakoś inne dzieci i oglądają tv non stop i sypiaja całe noce, a u nas tv jest włączone tylko jak już wieczorem mała spi, bajki włączamy tylko jak przyjdą znajomi z dziećmi a zabawki im nie wystarczaja bo sa juz chyba przyzwyczajone do tv. Nie wiem czemu ona nie potrafi spać ciągiem, tak jakby cały czas jej brakowało jakiś bodzcow. Może powinnam z nią nocami jeździć autem???? Wtedy nawet nie potrzebuje jeść ani ciumkac cycka.

ex2bio4pttsuyqga.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2019, 09:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u nas odwrotnie-auto nie działa na zadne dziecko, chyba ze jest w planach standardowa 30-minutowa drzemka
    wczoraj Piotrek nie chciał nawet z auta wysiasc-tak mu sie jazda podobała na zywca

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Mama32 Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2019, 09:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia może nasza tak nie lubi jeździć bo nie potrafi usiedzieć w jednym miejscu i po dluzszym czasie 10-15 min się już niecierpliwi? Nie wiem, będziemy testować nowe siedzenie i wtedy napisze czy jest poprawa, teraz mogę tylko gdybac

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 lutego 2019, 09:57

ex2bio4pttsuyqga.png
  • kattalinna Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2019, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama, nie oczekuj od 8 miesięcznego dziecka, że będzie się zachowywać jak dorosły. 10-15 minut to nie jest mało, to normalne. Jak dziecko idzie do szkoły to już można oczekiwać od niego, że będzie umiało te 45 minut usiedzieć w miejscu i się skoncentrować na lekcji. Chociaż teraz w klasach 1-3 chyba i tak nie ma takich normalnych godzin lekcyjnych. To nie niedobór bodźców działa a ich wielość. Dla naszych dzieci wszystko jest bodźcem, to na co my nie zwracamy uwagi już także. Teraz są na etapie dynamicznego rozwoju psychoruchowego, to mnóstwo wysiłku i emocji.

Edit: Wowka, trochę mnie nastraszyłaś tymi fotelikami... Ale Bożenka większa od Skrzata, to może będzie ok... Kurde, no :-(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 lutego 2019, 11:07

age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 lutego 2019, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witamy :) pierwsza drzemka u nas trwa już od godziny, wydłużają jej się ostatnio drzemki. Noc piekna sen 19-7.50 z 1 pobudą na jedzenie o 4.

Katalina, absolutnie nie wymagam, żeby zachowywała się jak dorosły i nic takiego nie napisałam. Mówię, że musi się przyzwyczaić/oswoić z nową zabawką, bo jest bardzo wrażliwa i często boi się nowych rzeczy. Jestem świadoma tego, że nawet kilka min zabawy daną rzeczą to jest dużo dla takiego dziecka. 3 latek potrafi skupić uwagę przez około 5-10 min,więc nie oczekuję, że kilkumiesięczniak zainteresuje się czymś przez 45 min.

• kattalinna Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2019, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Majowa, przepraszam, oczywiście że nie pisałaś, przemianowałam Mamę na Ciebie...

age.png
  • Wowka Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2019, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kattalinna, nie mialam na celu straszenia Cię. I zanim sie zestresujesz, to napisz jaki rozmiar bodów nosi Ania? Bo jesli 80/86, to powinno być już ok w minikidzie, oczywiście z tą wkładką :)

Tylko rozebraliśmy Skrzatowego z kurteczki (rozmiar 68) i pani powiedziala, ze on mały. Body 68/74. I waga u nas też mniejsza niż 9kg, co jest warunkiem na razie dyskwalifikującym z góry.

Sądzę, ze u Was już będzie w porządku :)

Julia ❤
    3ffafe9500.png
    Jano ❤
    c2513a0522.png
  • Mama32 Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2019, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katalina może i masz racje, to moje pierwsze dziecko więc nie mam doświadczenia a i psychologiem też nie jestem.
    Poprostu staram się wyszukać jakiegoś wytłumaczenia na to jej nocne spanie/niespanie.
    A może poprostu zbyt duzo otaczam się ludźmi, którzy opowiadają mi o swoich dzieciach, że a to budziło się tylko 1-2 razy w nocy, podczas gdy moje się budzi 6-7 razy. A ze sie bawiło 1h samo itp, itd. podczas gdy ja z moim muszę siedzieć cały dzień i sie bawić bo sama sobą i zabawkami zabawi się może z 2 min.
    Wiem narzekam, Ale mam prawo po tylu miesiącach nieprzespanych nocy (sypiam może po 4-5h łącznie) być przemęczona. A w ciagu dnia mimo wszystko staram się dać corce z siebie 100%.

ex2bio4pttsuyqga.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2019, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mama32
    masz nas-narzekaj
    ale spojrz na nas :D bmało która wstaje w nocy1-2 x

Mama32 lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 lutego 2019, 14:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katalina, spoko, już myślałam, że mnie źle zrozumiałaś.

Mama32, dzieci są różne i dni/noce są różne,a ludzie zwłaszcza po latach lubią przekoloryzować rzeczywistość. U nas nocki różne, raz super jak dzisiaj,raz obudzi się 1h po położeniu spać, potem za jakieś 2-3 h na jedzenie,później różnie raz o g.3,4,5- nie ma reguły, ale my na butelce to też inaczej.

Pytałam moją mamę jak mnie usypiała- nie pamięta, ale pamięta, że karmiła mnie jak siedziałam w łóżeczku i że miałam pierwszego zęba w wieku 9 miesięcy. Za kilka lat i my połowy tego co się dzieje nie będziemy pamiętać.

Mama32 lubi tę wiadomość

• pawojoszka Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2019, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama32 narzekaj do woli . Znasz powiedzenie że nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu? Być może starasz się za bardzo ,wiem to strasznie brzmi ale może przyzwyczaiłas ja do tego ,
    ( teraz gadam jak te wszystkie mocherowe ciocie) ale naprawdę uczymy dziecko samodzielności od urodzenia i ja wiem że my byśmy tym dzieciom nieba przychylily i wycieramy noski do pełnoletności ale musimy im pozwolić na to żeby im było niewygodnie to ich prowokuje do wysiłku i postępu . Może twoje dziecko ma za dużo bodźców w ciągu dnia ,co 5 minut nowa zabawa ,nowa zabawka,tu światełka,tam dźwięki tu kolory ,ruch i mama na każde kwekniecie . Zajęcie się sama sobą to też jest nauka samodzielności, samodzielne poznawanie a nie mama pokarze jak to działa.
    Nigdy nie biegnę kiedy dziecko marudzi a wiem że nie ma powodu nie jest głodne ma sucho ,chyba że już jest płacz i rozpacz . Wiadomo czasem dziecko ma prawo marudzić bo np zęby albo chore ale to widać po dziecku.

Pocieszenie cię że kiedyś to minie już bliżej jak dalej po roku dzieci naprawdę dużo lepiej śpią

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 lutego 2019, 14:31

Mama32 lubi tę wiadomość

cf409fc7e7.png
  • kattalinna Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2019, 14:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama, dokładnie jak Kamcia pisze :-) narzekaj, my będziemy pocieszać że też tak mamy i wyjaśniać, że to normalne :-)

Wowka, no to mnie teraz uspokoiłaś ;-) ubranka 80 body już robią się za krótkie, chociaż na szerokość przy szyi luzy. Ale to powinno być ok :-)

Mama32 lubi tę wiadomość

age.png
  • Berbecia Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2019, 15:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wowka podobno Mikenka ma ostre wirusowe zapalenie gardła. Lekarka stwierdziła że tak małe dziecko nie zaraża sie anginą.
    A wczoraj jak byłam na prywatnej wizycie to powiedział mi że może sie zarazić i komu tu wierzyć.

11.05.18r. ,2280g ,50 cm
    7672190291.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2019, 15:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patryk miał angine
    Nie wiem skąd
    Ale mnie zarazil. Antybiotyk pomógł a to dowód że wirusowe nie było

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • pawojoszka Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2019, 16:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Berbecia a na jakiej podstawie twierdzi że to wirus ? Jak Ula była w szpitalu to dopiero po badaniu krwi lekarz stwierdził że to wirusowe bo bakterii nie znaleziono,nawet to że antybiotyk nie działał nie był argumentem. Nie rozumiem czemu dziecko nie mogło się czymś zarazić że względu na wiek. Zdrówka dla was .

cf409fc7e7.png
  • J.S Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2019, 17:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a ten stolik interaktywny skip hop jest ok, czy to kolejny obciazajacy badziew?
    Odciazyloby moze mnie troche jakbym go tam wlozyla ale nie wiem, czy jest w porzadku

Zdrowka dla chorowitkow

Pawojoszka moj nie potrafi lezec sam..nawet jak go nie wezme to zacznie tak marudzic ze za chwile musze, tym sposobem nie robie nic tylko sie z nim ciagle bawie, nosze, dlatego podziwiam jak ty dajesz rade ze swoja gromada

<3
    mhsvqps6hiiqioin.png
  • kattalinna Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2019, 17:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JS, ja specjalistą nie jestem, mogę się wypowiedzieć za siebie. Jak dla mnie zatem to za dużo tam się dzieje. Fajnie wygląda ten stolik, na pewno dzieci się tym bawią ale wydaje mi się, że za dużo, za szybko. Ale ja z tych co to dziecku drewniany kijek i deseczkę dać i wystarczy ;-)

Wowka lubi tę wiadomość

age.png
  • Katy Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2019, 17:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobry wieczor :p

Zdrowka dla Was Berbecia :*

Kamil właśnie ma drzemke, az sie boje, o ktorej pojdzie spac na noc, ale nie nie dalo sie go juz przetrzymać dluzej bo pospal w samochodzie wczesniej az 5min...

Pozniej wstawie filmik jak Kamil ladnie "jadl" makaron z sosem pomidorowym xd Tzn. zaczelam nagrywac po jedzeniu bo tak to by nic pewnie nie zjadl :p Poki co pokazuje mi, ze filmik sie wgra za jakies 2h...

Musze chyba w koncu poświęcić ze 2-3 noce na nauke spania w lozeczku bo kurcze on juz zajmuje nam pol lozka jak sie rozlozy na wznak, po za tym musze sie wyrobic przed odstawianiem od cycka bo nie chce mu jakiejs traumy zafundować, ze nagle ani spania z nami ani cyca xd

A po za tym chyba zaczne odliczac dni do zamurowania tesciow bo dzisiaj znowu mnie tak wku...

qdkkj48axof4swbx.png

qb3c2n0af5u2yzmp.png
‹‹ 2062 2063 2064 2065 2066 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Płodność mężczyzn - przyczyny obniżonej płodności i sposoby na poprawę

Płodność mężczyzn na przestrzeni lat uległa znacznemu pogorszeniu. Dlaczego jakość nasienia współczesnych mężczyzn jest obniżona? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością? Co zrobić, aby wesprzeć i poprawić męską płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ