X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majowe mamy 2018
Odpowiedz

Majowe mamy 2018

Oceń ten wątek:
  • jangwa_maua Autorytet

Wysłany: 7 maja 2019, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wczoraj zrobiłam zdjęcie i uwielbiam jak mała patrzy na starszą 😍

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 maja 2019, 18:07

kamciaelcia, Nynka, Tanda, olciabos, Patk, Hoope, pawojoszka, kattalinna, Eva85, Katy, wariancja, MajowaMamusia lubią tę wiadomość

Aniołek - 27.11.2014 7/8 tc <3
    km5sgu1r1ftv47br.png
    ex2bupjyemen7jnh.png
  • olciabos Autorytet

Wysłany: 7 maja 2019, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tez polecam akademie madrego dziecka. Pucia tez lubi. I ksiazexzki z cyklu obrazki dla maluchów. Ksiazka o robalach jest cala opluta bo robale sa bleeee 😂😂Ogólnie czestp jesr tak ze zabawki leza w pudle a ksiazki wszystkie powyciaga i oglada.

3i49roeqvtlfpy4s.png
    Mala gwiazka 02/2019 *
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 7 maja 2019, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jangwa
    I jakie podobne :)
    Nawet tak samo siedzą <3

jangwa_maua lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • White Innocent Autorytet

Wysłany: 7 maja 2019, 14:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nynka wrote:
    Ja się boje MMR i meningo bo to żywe, na dodatek sklada nam sie ze zlobkiem wiec w ogóle szał...
    Muszę isc to jakos zaplanowac, bo mmr i meningo może byc razem albo w odstepie 4 tygodni, ale jak oddzielnie to meningo musi byc przed kolejna dawka 6w1😳

Szczepionka na meningokoki nie jest żywa :) możesz ją podać razem (chociaż jak to Bexsero to ja bym się chyba nie zdecydowała - nawet producent zaleca podanie na osobnej wizycie) albo w dowolnym odstępie od MMR. Odstęp 4 tyg. jest konieczny jedynie przy dwóch szczepionkach żywych. Chociaż z drugiej strony, po MMR też bym nie podawała za szybko nic innego, bo po niej gorączka itp. jeśli ma wystąpić to występuje z opóźnieniem.

MMR szczepi się najwcześniej w 13 miesiącu, więc wystarczy dzień po pierwszych urodzinach i to już jest 13sty miesiąc życia dziecka :) my byliśmy 1.5 tygodnia po urodzinach i szczerze muszę powiedzieć, że na żadną szczepionkę tak nie czekałam jak na tą. Mega ulgę poczułam po szczepieniu :)

Nynka, jeśli Cie to jakoś pocieszy to my jesteśmy po dwóch dawkach na MenB i po MMR i po żadnej z nich nic się nie stało :) nawet nie było stanu podgorączkowego. W przyszły piątek idziemy na MenAWCY i mam nadzieję, że też przejdzie bez echa. Nie wiem co z ospą, bo wolałabym podać też już teraz, a nie wiem kiedy będą wyniki ze żłobka. Chociaż podejrzewam, że i tak się nie dostanie i będę musiała wykupić. I sie trochę miotam czy już wykupować czy się wstrzymać. Z drugiej strony im mniej wizyt w przychodni tym mniejsze ryzyko, że przytargamy coś ze sobą.
    Ostatnio zaczęłam się też zastanawiać czy nie zaszczepić się całą trójką na kleszczowe zapalenie mózgu :/ mieszkamy przy samym lesie i mega się dygam. Podobno u nas nie ma ognisk, ale cholera wie czy nie trafi się ten jeden z tym dziadostwem...

Nynka lubi tę wiadomość

dqprk6nlms3rllhb.png
    3i49k6nljfqm9pc5.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 maja 2019, 15:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    White, widzisz to ja źle zrozumialam. Zrozumialam , że meningo żywa....a ospa jest żywa? To może o tym mówiła, ze razem z mmr albo 4 tygodnie później? Kuzwa musze znaleźć kartke, pomieszalam😕

Rozumiem, że szczepisz na wszystkie szczepy meningo?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 maja 2019, 15:16

Wysłany: 7 maja 2019, 15:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, ospa jest żywa :) i właśnie ospę można podać albo równocześnie albo konieczny jest odstęp 4 tygodni :)

Tak, szczepię na wszystkie serotypy. Na B mamy już dwie dawki i została jedna przypominająca (chociaż nie wiem kiedy. Mi się ciągle kołotało, że po drugim roku życia, a to jest W drugim roku, więc właściwie już. Muszę zapytać za tydzień) i 17 maja idziemy na pierwszą dawkę na AWCY. Przegapiłam to szczepienie wcześniej - do tej pory można było szczepić schematem 2+1 ale pod warunkiem, że zaczęło się między 6 a 12 tygodniem życia. Jeśli się nie załapało w tę lukę to dopiero można było szczepić po 12 miesiącu i wtedy tylko jedna dawka. I my właśnie idziemy na tę jedną dawkę.

Ale od niedawna zmieniła się rejestracja szczepionki i teraz można zacząć jej podawanie w dowolnym momencie, przy czym będzie się różniło dawkowanie. Jeśli zacznie się przed 6m to będzie schemat 2+1, jeśli pomiędzy 6 a 12 msc to będzie 1+1, jeśli po 12m to będzie tak samo jak teraz jedna dawka :)

Edit. Piszę o Nimenrixie oczywiście. Nie wiem jak inne szczepionki :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 maja 2019, 15:34

dqprk6nlms3rllhb.png
    3i49k6nljfqm9pc5.png
  • kattalinna Autorytet

Wysłany: 7 maja 2019, 15:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Matko, niech ten okres już przyjdzie! Mam takiego pmsa, że sama nie mogę ze sobą wytrzymać. Do tego młoda menda, chyba że to ja tak teraz teraz ją odbieram. Najchętniej bym się ubrała i uciekła w p...du 😖😤

preg.png

Wysłany: 7 maja 2019, 16:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kattalinna coś mówiłaś, że się czaisz na chinki kawowe? Czy sobie to wymyśliłam? Teraz jest chyba fajna promka, bo 4 szt. kosztują 72,30: o tutaj, a dodatkowo jak złapiesz tutaj kupon to cena się obniża o 7,78 :)

kattalinna lubi tę wiadomość

dqprk6nlms3rllhb.png
    3i49k6nljfqm9pc5.png
  • kattalinna Autorytet

Wysłany: 7 maja 2019, 16:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Faktycznie fajna okazja 😊 ale... Właśnie był u mnie pan kurier, trochę poszalałam wczoraj, chinki muszą poczekać na wypłatę 😉
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/1ae8275f2d87.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 maja 2019, 16:54

White Innocent, Leira, Wowka lubią tę wiadomość

preg.png

Wysłany: 7 maja 2019, 17:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale śliczności <3 <3 <3

dqprk6nlms3rllhb.png
    3i49k6nljfqm9pc5.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 maja 2019, 18:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję polecenie książek. Widziałam Pucia u koleżanki i jakoś mnie specjalnie też nie urzekł, ale skoro dzieci tak uwielbiają, to chciałam kupić na próbę. Poszłam do księgarni, ale nie mieli nic oprócz Kici kocia- Zuzia zachwyca, ona lubi jak się dźwięki naśladuje :)

Katalina, ale ładne :) wyglądają jak majtki od stroju.

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 maja 2019, 18:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A trzeba na wszystkie szczepy czy któreś sa ważniejsze?

Wysłany: 7 maja 2019, 18:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nynka wrote:
    A trzeba na wszystkie szczepy czy któreś sa ważniejsze?

W Polsce najczęstsze zarażenia są na B i C, ale ponieważ coraz więcej ludzi podróżuje w coraz to różniejsze części świata to myślę, że kwestia czasu jak coraz częściej będą pojawiać się np. W i Y. A skoro i tak jak się decyduje szczepić na C to trzeba szczepić inną szczepionką niż na B, to można wybrać wielowaletną i przy okazji dać ochronę na AWY też :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 maja 2019, 18:25

Nynka lubi tę wiadomość

dqprk6nlms3rllhb.png
    3i49k6nljfqm9pc5.png
  • kattalinna Autorytet

Wysłany: 7 maja 2019, 18:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Majowa, a jak pięknie będą z letnimi sukienkami wyglądać 😍

Jaką Kici Kocię kupiłaś? Ja chyba zacznę od tych z Nunusiem bo sztywne kartki u nas są obowiązkowe

MajowaMamusia lubi tę wiadomość

preg.png
  • Fermina Autorytet

Wysłany: 7 maja 2019, 19:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kattalinna, spojrzałam szybko i myślałam, że to ciastka.. :D
    Potrzebuję cukru. ;)

2018 - 👱🏻‍♂️
    2019 - 👱🏻‍♀️
    38 l.

29.04 - ⏸️ (11 dpo)
    29.04 - beta 54,60, prg.: 20,60 ng/ml
    30.04 - beta 106,65
    02.05 - beta 263,48, prg: 22,4 ng/ml
    06.05 - beta 2362,89
    13.05 - pęcherzyk i c. żółte w macicy

preg.png
  • olciabos Autorytet

Wysłany: 7 maja 2019, 19:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myslalam ze tylko u mnir pmsy po ciazy takie ze hoho.. Ostatnio naprawde myslalam ze komus sie oberwie. Slownie oberwalo sie babci.. No i wtedy moja cierpliwość do Zosi jest bardzo slaba.. Okres mam bez żadnych boli, ale psychicznie przed jest tragedia.. Przychodzi okres i jak reka odjal..

3i49roeqvtlfpy4s.png
    Mala gwiazka 02/2019 *
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 maja 2019, 19:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katalina wzięłam 2 jakie mieli w księgarni bo zamykają na czas remontu i mieli 20% obniżki. Na spacerze ( fajna) i na nocniku( pewnie się przyda przy nauce), właśnie mi na tych sztywnych zależało,bo mam książkę Poeci dzieciom taka miękką i póki co leży bo zaraz za darcie się bierze.
    Swoją drogą gdzie tkwi fenomen tych ilustracji? Paskuda ta kici kocia i nunus też 😆

• Eva85 Przyjaciółka

Wysłany: 7 maja 2019, 19:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    White My też szczepimy tym Nimenrixe i zastanawiam się nad szczepionką na kleszcze zapalenie mózgu bo strasznie boję się kleszczy a dodatkowo dwie dziewczynki niedawno dostały sepsy od nas od kleszczy.
    Kurcze mam za dużo znajomych na tym oiomie co zuzka leżała i jak coś się dzieje to mi dzwonią i mówią a ja później panikuje.
    Wogole u nas na święta 9 latka miała memingokoki i lekarze sami mówią że to cud że się obudziła bo bylo tak zaawansowane ze nie dawali jej szans i u nas teraz akcja wszyscy szczepią dzieci ale ja miałam planowane to szczepienie tylko przez katar nam się przesunęło

3i498ribh1nhdhf5.png
  • Katy Autorytet

Wysłany: 7 maja 2019, 19:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No wlasnie ja tez rozwazam szczepienie na to kleszczowe zapalenie mozgu..Dzisiaj wycignelam psu 3 kleszcze:/ Musiały sie wbic wczesniej bo obroze Foresto juz ma zalozona od soboty...No chyba, ze u niego nie dziala...

Narzeczony mi dzisiaj dal diete 1800kcal bo sie pomylili w dowozie (on rozwozi te diety po Krakowie w nocy)i calkiem dobre to jedzenie bylo, szkoda, ze mnie nie stac na taka 😂 Poprzedni catering mial gorsze bo tez mialam okazje probowac xd

Jangwa, śliczna coreczki 😍

Kamcia, e tam brudasy :p Przynajmniej zadowoleni ;)

kamciaelcia, jangwa_maua lubią tę wiadomość

qdkkj48axof4swbx.png

qb3c2n0af5u2yzmp.png
  • kattalinna Autorytet

Wysłany: 7 maja 2019, 20:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    olciabos wrote:
    Myslalam ze tylko u mnir pmsy po ciazy takie ze hoho.. Ostatnio naprawde myslalam ze komus sie oberwie. Slownie oberwalo sie babci.. No i wtedy moja cierpliwość do Zosi jest bardzo slaba.. Okres mam bez żadnych boli, ale psychicznie przed jest tragedia.. Przychodzi okres i jak reka odjal..
    Ja cierpliwości do Bożenki nie mam wcale 😔 to straszne ale nawet jak mnie dotykała to szlag mnie trafiał 😫 mam nadzieję, że skończą się te jazdy. Już wolę, żeby bolało, przynajmniej nikogo nie krzywdzę wtedy 😔

preg.png
‹‹ 2336 2337 2338 2339 2340 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ

Gdzie rodzić - wybór szpitala do porodu

Poród to wyjątkowa chwila. Wraz ze zbliżającym się terminem porodu, wiele kobiet zastanawia się gdzie rodzić. Warto poświęcić trochę czasu na wybór szpitala, w którym chciałabyś aby przyszło na świat Twoje dziecko. Przeczytaj jak się do tego dobrze przygotować, czym się kierować przy wyborze szpitala i jakie informacje zebrać na temat wybranej placówki.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsza wizyta w klinice leczenia niepłodności – jak się przygotować?

Nadszedł ten czas - przed Wami pierwsza wizyta w kierunku diagnostyki problemów z płodnością. Jak wygląda? Na co się przygotować? Czy przed wizytą warto wykonać wstępne badania? Jakie znaczenie mają obserwacje cyklu miesiączkowego podczas diagnostyki? Jak wygląda wywiad medyczny? 

CZYTAJ WIĘCEJ