X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majowe mamy 2018
Odpowiedz

Majowe mamy 2018

Oceń ten wątek:
  • ChicChic Autorytet

Wysłany: 28 października 2017, 08:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MNie bardzo brakuje cwiczeń :( przed ciążą codziennie ćwiczyłam, MelB, kijki, rower... ale lekarz pozwolił tylko spacerować w 1 trymestrze. TEraz juz szukam jakichs zajęć, ale czesto niestety godzina mi nie pasuje. Moze sama bede cwiczyc z youtuba :)

A jest ktoś ze Śląska? Katowice?

km5stv739k9pulwh.png
    3i498u69muucg3hi.png

• Cola87 Autorytet

Wysłany: 28 października 2017, 09:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jestem ze Śląska, ale z Bielska :). Ja dostałam pozwolenie na basen, także sobie czasem chodzę i czuję sie po nim bardzo dobrze. Naprawdę polecam. Pytałam dwóch ginekologów i jeśli wszystko jest ok to polecają jak najbardziej nawet do końca ciąży.

qdkk2n0ahanlnmk1.png klz9ej28mp9ifznz.png
  • Madzia_ Przyjaciółka

Wysłany: 28 października 2017, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej, ja o ćwiczeniach nawet nie myślę. W poprzedniej ciąży miałam całkowity zakaz robienia czegokolwiek i teraz w sumie też. Ogólnie przez ciągłe wymioty i tak jak coś więcej porobię robi mi się słabo dlatego nie wyobrażam sobie jeszcze dodatkowych ćwiczeń :/
    co do wyniku tsh ja bym tak nie panikowała.. w poprzedniej ciąży miałam mocne problemy z tsh wynik do 30-40 a z dzieckiem wszystko było dobrze także nie ma co dramatyzować jeśli minimalnie coś jest ponad.

Dziewczyny mam do Was pytania w poniedziałek/wtorek mam odbiór wyniku pappy i powiedzcie czy jeśli wszystko super w usg było to istnieje ryzyko, że test może wyjść źle?

uwo93e3kvculwunu.png

Hashimoto, niedoczynność, PCOS, problemy z immunologią
    Cykl starań.... wolę nie liczyć :/
    7 cykli CLO + pregnyl
    2 cykle CLO + Gonal + pregnyl
    -> Gonal + pregnyl
    styczeń-luty hiperstymulacja
  • Fatalita Autorytet

Wysłany: 28 października 2017, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madziu - tak,w tych 15% przypadków usg wygląda prawidłowo,a pappa wskazuje na coś niepokojącego. Jednak najczęściej te trzy choroby genetyczne widać na usg, a nieprawidłowe białko pappa może wskazywać na problemy z np. łożyskiem. Mój mi tłumaczył, że wtedy można wprowadzić prewencyjne leki.
    Myślę jednak, że skoro usg jest w porządku to odetchnij:)

Madzia_ lubi tę wiadomość

l22npx9iaxtim23h.png

Nasze aniołki...
    21.09.14 (*) N.
    10.05.17 (*) O.
  • Madzia_ Przyjaciółka

Wysłany: 28 października 2017, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fatalita wrote:
    Madziu - tak,w tych 15% przypadków usg wygląda prawidłowo,a pappa wskazuje na coś niepokojącego. Jednak najczęściej te trzy choroby genetyczne widać na usg, a nieprawidłowe białko pappa może wskazywać na problemy z np. łożyskiem. Mój mi tłumaczył, że wtedy można wprowadzić prewencyjne leki.
    Myślę jednak, że skoro usg jest w porządku to odetchnij:)

Dziękuje za rozwianie wątpliwości :* super :)

uwo93e3kvculwunu.png

Hashimoto, niedoczynność, PCOS, problemy z immunologią
    Cykl starań.... wolę nie liczyć :/
    7 cykli CLO + pregnyl
    2 cykle CLO + Gonal + pregnyl
    -> Gonal + pregnyl
    styczeń-luty hiperstymulacja
  • Tanda Autorytet

Wysłany: 28 października 2017, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katy wrote:
    Mam wyniki, TSH spadło z 3,17 :D Myślicie, że z takim niewielkim odchyłem od normy z FT4 mam się zgłosić do endokrynologa? Nie wiem czy to jest niebezpieczne...

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/b51a149959f2.png

Ale przecież w normie masz FT4?

Matylda <3
    klz9jw4zid0t29hn.png
  • ChicChic Autorytet

Wysłany: 28 października 2017, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też chciałam na basen, ale lekarz mnie wystraszył, że bardzo łatwo o infekcję. I tak mam lekką, bez basenu. Ale teraz się rozejrzę za czymś w Katowicach, bo już nie mogę usiedzieć.

km5stv739k9pulwh.png
    3i498u69muucg3hi.png

• J.S Autorytet

Wysłany: 28 października 2017, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale sie dzisiaj czuje, masakra. Mdlosci witajcie.. :/

<3
    mhsvqps6hiiqioin.png
  • Katy Autorytet

Wysłany: 28 października 2017, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tanda wrote:
    Ale przecież w normie masz FT4?

Prawidlowe jest do 1.4 a ja mam 1.59. No chyba, ze cos zle patrze. A FT3 mam tez tak minimalnie za wysoko.

qdkkj48axof4swbx.png

qb3c2n0af5u2yzmp.png
  • Tanda Autorytet

Wysłany: 28 października 2017, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katy wrote:
    Prawidlowe jest do 1.4 a ja mam 1.59. No chyba, ze cos zle patrze. A FT3 mam tez tak minimalnie za wysoko.

Masz rację, nie przeczytałam opisu obok tylko spojrzałam na ogólne normy. Mi nic endo o ft3/ft4 nie mówił, miałam raz zbadane a teraz kazał kontrolować samo tsh.

Matylda <3
    klz9jw4zid0t29hn.png
  • Fermina Autorytet

Wysłany: 28 października 2017, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ft3 i Ft4 ocenia się również w stosunku do tego jak blisko górnej/dolnej granicy są, nie muszą przekraczać norm, żeby wyniki były nieprawidłowe. Podobnie jak TSH, norma jest ponad 4 a wiadomo, że przeważnie walczy się o jego zabicie. Moje Ft3 i 4 zawsze są w normach laboratoryjnych ale na początku leczenia były odpowiednio za niskie i za wysokie, i trzeba było to regulować lekami. Jeżeli już przekraczają normy to ja bym tym bardziej zareagowała... Nawet na wszelki wypadek.

2018 - 👱🏻‍♂️
    2019 - 👱🏻‍♀️
    2025 -👶

age.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 28 października 2017, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moja endo na nfz chce tylko tsh
    ta prywatna tylko tsh i ft4 (bez ft3)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Katy Autorytet

Wysłany: 28 października 2017, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W przyszlym tygodniu sie wybiore do endokrynologa faktycznie bo nie ma sensu sie stresowac. Mi tez w sumie kazal tsh kontrolowac, a ono spadlo dosc znacznie i jest ok, ale i tak zlecil FT4 wiec to tez musze miec raczej na uwadze.

qdkkj48axof4swbx.png

qb3c2n0af5u2yzmp.png
  • Fermina Autorytet

Wysłany: 28 października 2017, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja, po uregulowaniu i kontroli, też teraz sprawdza tylko już tsh i ft4.. niestety taka jest praktyka.. mimo że ft3 jako wskaźnik też dużo mówi i powinno się kontrolować. Ja w styczniu spróbuję się dostać do innej lekarki, ale ona przyjmuje tylko kilkoro nowych pacjentów na początku roku. Sprawdza się tylko ft4 bo najpopularniejsze leki (Eutyrox i Letrox) zawieraja tylko tyroksyne (ft4) i sprawdzanie 3 jest wtedy rzeczywiście bez sensu. Są metody leczenia również syntetycznym ft3 ale to temat na inną dyskusję.. ;)

2018 - 👱🏻‍♂️
    2019 - 👱🏻‍♀️
    2025 -👶

age.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 28 października 2017, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    poza tym ta na nfz nie stwierdziła u mnie (jeszcze?) niedoczynnosci
    poki co tsh za wysokie na stan ciazy i to pierwszy raz (bo wczesniejsze ciaze bez problemów z tarczyca)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Katy Autorytet

Wysłany: 28 października 2017, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja to jestem kompletnie zielona w tym temacie bo wczesniej z tarczyca nie mialam problemu. W 8 tygodniu dopiero sie dowiedzialam, ze cos nie tak jest i sie zaczelam bardziej interesowac.

qdkkj48axof4swbx.png

qb3c2n0af5u2yzmp.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 28 października 2017, 14:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mnie tchnęło zrobić tsh przy dugiej becie
    wiec w sumie badałam 4+0 tc

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Fermina Autorytet

Wysłany: 28 października 2017, 15:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja, przygotowując się do ciąży zrobiłam sobie badania tsh- wcześniej też nie miałam problemów. Miesiąc przed poczeciem dowiedzialam się o niedoczynności. Uważam, że to powinno być obowiązkowe badanie przed ciążą bo rzeszę ciężarnych dowiadują się dopiero w ciąży że coś jest nie tak..

2018 - 👱🏻‍♂️
    2019 - 👱🏻‍♀️
    2025 -👶

age.png
  • Katy Autorytet

Wysłany: 28 października 2017, 15:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No faktycznie mogloby byc obowiazkowe. Moja kolezanka sie za pozno dowiedziala i teraz ma jakies powazne problemu zdrowotne. Na szczęście dziecko urodzila zdrowe ;)

qdkkj48axof4swbx.png

qb3c2n0af5u2yzmp.png
  • Wilanka Debiutantka

Wysłany: 28 października 2017, 19:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, ja tez mam niedoczynnosc tarczycy. Badanie zrobilam sobie podczas staran o dziecko. I mimo ze wynik wyszedl mi "w normie" (2.5) to dla staran o dziecko moja endokrynolog powiedziala, ze powinno byc ponizej 2. Inny endokrynolog, ktory robil mi usg tarczycy powiedzial, ze zwiazek tarczycy z ciaza jest przeceniony i on nie zaleca zadnego leczenia. Na szczescie moja endokrynolog byla innego zdania :)

teraz kontroluje TSH i FT4 co okolo 4 tygodnie.

7v8rdqk3sfp7qr1p.png
‹‹ 233 234 235 236 237 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Choroby endometrium - jakie są najczęstsze?

Czym jest endometrium, a czym endometrioza? Jakie mogą być inne choroby endometrium i jak się objawiają? Jaka grubość endometrium jest optymalna podczas starań o dziecko? 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a starania o dziecko i ciąża

Czy kobiety w ciąży mają większe ryzyko zarażenia się koronawirusem? Czy są w grupie ryzyka? Z jakim zagrożeniem wiąże się dla matki i dla rozwijającego się dziecka, zakażenie koronawirusem? Czy matka może przekazać swojemu nienarodzonemu dziecku wirusa? Czy dziecko może być zagrożone wadami rozwojowymi?

CZYTAJ WIĘCEJ