Majowe mamy 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
MNie bardzo brakuje cwiczeń przed ciążą codziennie ćwiczyłam, MelB, kijki, rower... ale lekarz pozwolił tylko spacerować w 1 trymestrze. TEraz juz szukam jakichs zajęć, ale czesto niestety godzina mi nie pasuje. Moze sama bede cwiczyc z youtuba
A jest ktoś ze Śląska? Katowice?
-
Ja jestem ze Śląska, ale z Bielska . Ja dostałam pozwolenie na basen, także sobie czasem chodzę i czuję sie po nim bardzo dobrze. Naprawdę polecam. Pytałam dwóch ginekologów i jeśli wszystko jest ok to polecają jak najbardziej nawet do końca ciąży.
-
hej, ja o ćwiczeniach nawet nie myślę. W poprzedniej ciąży miałam całkowity zakaz robienia czegokolwiek i teraz w sumie też. Ogólnie przez ciągłe wymioty i tak jak coś więcej porobię robi mi się słabo dlatego nie wyobrażam sobie jeszcze dodatkowych ćwiczeń
co do wyniku tsh ja bym tak nie panikowała.. w poprzedniej ciąży miałam mocne problemy z tsh wynik do 30-40 a z dzieckiem wszystko było dobrze także nie ma co dramatyzować jeśli minimalnie coś jest ponad.
Dziewczyny mam do Was pytania w poniedziałek/wtorek mam odbiór wyniku pappy i powiedzcie czy jeśli wszystko super w usg było to istnieje ryzyko, że test może wyjść źle?
Hashimoto, niedoczynność, PCOS, problemy z immunologią
Cykl starań.... wolę nie liczyć
7 cykli CLO + pregnyl
2 cykle CLO + Gonal + pregnyl
-> Gonal + pregnyl
styczeń-luty hiperstymulacja
-
Madziu - tak,w tych 15% przypadków usg wygląda prawidłowo,a pappa wskazuje na coś niepokojącego. Jednak najczęściej te trzy choroby genetyczne widać na usg, a nieprawidłowe białko pappa może wskazywać na problemy z np. łożyskiem. Mój mi tłumaczył, że wtedy można wprowadzić prewencyjne leki.
Myślę jednak, że skoro usg jest w porządku to odetchnij:)
Madzia_ lubi tę wiadomość
Nasze aniołki...
21.09.14 (*) N.
10.05.17 (*) O. -
Fatalita wrote:Madziu - tak,w tych 15% przypadków usg wygląda prawidłowo,a pappa wskazuje na coś niepokojącego. Jednak najczęściej te trzy choroby genetyczne widać na usg, a nieprawidłowe białko pappa może wskazywać na problemy z np. łożyskiem. Mój mi tłumaczył, że wtedy można wprowadzić prewencyjne leki.
Myślę jednak, że skoro usg jest w porządku to odetchnij:)
Dziękuje za rozwianie wątpliwości :* super
Hashimoto, niedoczynność, PCOS, problemy z immunologią
Cykl starań.... wolę nie liczyć
7 cykli CLO + pregnyl
2 cykle CLO + Gonal + pregnyl
-> Gonal + pregnyl
styczeń-luty hiperstymulacja
-
Katy wrote:Mam wyniki, TSH spadło z 3,17 Myślicie, że z takim niewielkim odchyłem od normy z FT4 mam się zgłosić do endokrynologa? Nie wiem czy to jest niebezpieczne...
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/b51a149959f2.png
Ale przecież w normie masz FT4?Matylda
-
Katy wrote:Prawidlowe jest do 1.4 a ja mam 1.59. No chyba, ze cos zle patrze. A FT3 mam tez tak minimalnie za wysoko.
Masz rację, nie przeczytałam opisu obok tylko spojrzałam na ogólne normy. Mi nic endo o ft3/ft4 nie mówił, miałam raz zbadane a teraz kazał kontrolować samo tsh.Matylda
-
Ft3 i Ft4 ocenia się również w stosunku do tego jak blisko górnej/dolnej granicy są, nie muszą przekraczać norm, żeby wyniki były nieprawidłowe. Podobnie jak TSH, norma jest ponad 4 a wiadomo, że przeważnie walczy się o jego zabicie. Moje Ft3 i 4 zawsze są w normach laboratoryjnych ale na początku leczenia były odpowiednio za niskie i za wysokie, i trzeba było to regulować lekami. Jeżeli już przekraczają normy to ja bym tym bardziej zareagowała... Nawet na wszelki wypadek.
-
Moja, po uregulowaniu i kontroli, też teraz sprawdza tylko już tsh i ft4.. niestety taka jest praktyka.. mimo że ft3 jako wskaźnik też dużo mówi i powinno się kontrolować. Ja w styczniu spróbuję się dostać do innej lekarki, ale ona przyjmuje tylko kilkoro nowych pacjentów na początku roku. Sprawdza się tylko ft4 bo najpopularniejsze leki (Eutyrox i Letrox) zawieraja tylko tyroksyne (ft4) i sprawdzanie 3 jest wtedy rzeczywiście bez sensu. Są metody leczenia również syntetycznym ft3 ale to temat na inną dyskusję..
-
Ja, przygotowując się do ciąży zrobiłam sobie badania tsh- wcześniej też nie miałam problemów. Miesiąc przed poczeciem dowiedzialam się o niedoczynności. Uważam, że to powinno być obowiązkowe badanie przed ciążą bo rzeszę ciężarnych dowiadują się dopiero w ciąży że coś jest nie tak..
-
Dziewczyny, ja tez mam niedoczynnosc tarczycy. Badanie zrobilam sobie podczas staran o dziecko. I mimo ze wynik wyszedl mi "w normie" (2.5) to dla staran o dziecko moja endokrynolog powiedziala, ze powinno byc ponizej 2. Inny endokrynolog, ktory robil mi usg tarczycy powiedzial, ze zwiazek tarczycy z ciaza jest przeceniony i on nie zaleca zadnego leczenia. Na szczescie moja endokrynolog byla innego zdania
teraz kontroluje TSH i FT4 co okolo 4 tygodnie.