WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majowe mamy 2018
Odpowiedz

Majowe mamy 2018

Oceń ten wątek:
  • ChicChic Autorytet

Wysłany: 28 października 2017, 08:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MNie bardzo brakuje cwiczeń :( przed ciążą codziennie ćwiczyłam, MelB, kijki, rower... ale lekarz pozwolił tylko spacerować w 1 trymestrze. TEraz juz szukam jakichs zajęć, ale czesto niestety godzina mi nie pasuje. Moze sama bede cwiczyc z youtuba :)

A jest ktoś ze Śląska? Katowice?

km5stv739k9pulwh.png
    3i498u69muucg3hi.png

• Cola87 Autorytet

Wysłany: 28 października 2017, 09:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jestem ze Śląska, ale z Bielska :). Ja dostałam pozwolenie na basen, także sobie czasem chodzę i czuję sie po nim bardzo dobrze. Naprawdę polecam. Pytałam dwóch ginekologów i jeśli wszystko jest ok to polecają jak najbardziej nawet do końca ciąży.

qdkk2n0ahanlnmk1.png klz9ej28mp9ifznz.png
  • Madzia_ Przyjaciółka

Wysłany: 28 października 2017, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej, ja o ćwiczeniach nawet nie myślę. W poprzedniej ciąży miałam całkowity zakaz robienia czegokolwiek i teraz w sumie też. Ogólnie przez ciągłe wymioty i tak jak coś więcej porobię robi mi się słabo dlatego nie wyobrażam sobie jeszcze dodatkowych ćwiczeń :/
    co do wyniku tsh ja bym tak nie panikowała.. w poprzedniej ciąży miałam mocne problemy z tsh wynik do 30-40 a z dzieckiem wszystko było dobrze także nie ma co dramatyzować jeśli minimalnie coś jest ponad.

Dziewczyny mam do Was pytania w poniedziałek/wtorek mam odbiór wyniku pappy i powiedzcie czy jeśli wszystko super w usg było to istnieje ryzyko, że test może wyjść źle?

uwo93e3kvculwunu.png

Hashimoto, niedoczynność, PCOS, problemy z immunologią
    Cykl starań.... wolę nie liczyć :/
    7 cykli CLO + pregnyl
    2 cykle CLO + Gonal + pregnyl
    -> Gonal + pregnyl
    styczeń-luty hiperstymulacja
  • Fatalita Autorytet

Wysłany: 28 października 2017, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madziu - tak,w tych 15% przypadków usg wygląda prawidłowo,a pappa wskazuje na coś niepokojącego. Jednak najczęściej te trzy choroby genetyczne widać na usg, a nieprawidłowe białko pappa może wskazywać na problemy z np. łożyskiem. Mój mi tłumaczył, że wtedy można wprowadzić prewencyjne leki.
    Myślę jednak, że skoro usg jest w porządku to odetchnij:)

Madzia_ lubi tę wiadomość

l22npx9iaxtim23h.png

Nasze aniołki...
    21.09.14 (*) N.
    10.05.17 (*) O.
  • Madzia_ Przyjaciółka

Wysłany: 28 października 2017, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fatalita wrote:
    Madziu - tak,w tych 15% przypadków usg wygląda prawidłowo,a pappa wskazuje na coś niepokojącego. Jednak najczęściej te trzy choroby genetyczne widać na usg, a nieprawidłowe białko pappa może wskazywać na problemy z np. łożyskiem. Mój mi tłumaczył, że wtedy można wprowadzić prewencyjne leki.
    Myślę jednak, że skoro usg jest w porządku to odetchnij:)

Dziękuje za rozwianie wątpliwości :* super :)

uwo93e3kvculwunu.png

Hashimoto, niedoczynność, PCOS, problemy z immunologią
    Cykl starań.... wolę nie liczyć :/
    7 cykli CLO + pregnyl
    2 cykle CLO + Gonal + pregnyl
    -> Gonal + pregnyl
    styczeń-luty hiperstymulacja
  • Tanda Autorytet

Wysłany: 28 października 2017, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katy wrote:
    Mam wyniki, TSH spadło z 3,17 :D Myślicie, że z takim niewielkim odchyłem od normy z FT4 mam się zgłosić do endokrynologa? Nie wiem czy to jest niebezpieczne...

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/b51a149959f2.png

Ale przecież w normie masz FT4?

Matylda <3
    klz9jw4zid0t29hn.png
  • ChicChic Autorytet

Wysłany: 28 października 2017, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też chciałam na basen, ale lekarz mnie wystraszył, że bardzo łatwo o infekcję. I tak mam lekką, bez basenu. Ale teraz się rozejrzę za czymś w Katowicach, bo już nie mogę usiedzieć.

km5stv739k9pulwh.png
    3i498u69muucg3hi.png

• J.S Autorytet

Wysłany: 28 października 2017, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale sie dzisiaj czuje, masakra. Mdlosci witajcie.. :/

<3
    mhsvqps6hiiqioin.png
  • Katy Autorytet

Wysłany: 28 października 2017, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tanda wrote:
    Ale przecież w normie masz FT4?

Prawidlowe jest do 1.4 a ja mam 1.59. No chyba, ze cos zle patrze. A FT3 mam tez tak minimalnie za wysoko.

qdkkj48axof4swbx.png

qb3c2n0af5u2yzmp.png
  • Tanda Autorytet

Wysłany: 28 października 2017, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katy wrote:
    Prawidlowe jest do 1.4 a ja mam 1.59. No chyba, ze cos zle patrze. A FT3 mam tez tak minimalnie za wysoko.

Masz rację, nie przeczytałam opisu obok tylko spojrzałam na ogólne normy. Mi nic endo o ft3/ft4 nie mówił, miałam raz zbadane a teraz kazał kontrolować samo tsh.

Matylda <3
    klz9jw4zid0t29hn.png
  • Fermina Autorytet

Wysłany: 28 października 2017, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ft3 i Ft4 ocenia się również w stosunku do tego jak blisko górnej/dolnej granicy są, nie muszą przekraczać norm, żeby wyniki były nieprawidłowe. Podobnie jak TSH, norma jest ponad 4 a wiadomo, że przeważnie walczy się o jego zabicie. Moje Ft3 i 4 zawsze są w normach laboratoryjnych ale na początku leczenia były odpowiednio za niskie i za wysokie, i trzeba było to regulować lekami. Jeżeli już przekraczają normy to ja bym tym bardziej zareagowała... Nawet na wszelki wypadek.

2018 - 👱🏻‍♂️
    2019 - 👱🏻‍♀️
    2025 -👶

age.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 28 października 2017, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moja endo na nfz chce tylko tsh
    ta prywatna tylko tsh i ft4 (bez ft3)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Katy Autorytet

Wysłany: 28 października 2017, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W przyszlym tygodniu sie wybiore do endokrynologa faktycznie bo nie ma sensu sie stresowac. Mi tez w sumie kazal tsh kontrolowac, a ono spadlo dosc znacznie i jest ok, ale i tak zlecil FT4 wiec to tez musze miec raczej na uwadze.

qdkkj48axof4swbx.png

qb3c2n0af5u2yzmp.png
  • Fermina Autorytet

Wysłany: 28 października 2017, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja, po uregulowaniu i kontroli, też teraz sprawdza tylko już tsh i ft4.. niestety taka jest praktyka.. mimo że ft3 jako wskaźnik też dużo mówi i powinno się kontrolować. Ja w styczniu spróbuję się dostać do innej lekarki, ale ona przyjmuje tylko kilkoro nowych pacjentów na początku roku. Sprawdza się tylko ft4 bo najpopularniejsze leki (Eutyrox i Letrox) zawieraja tylko tyroksyne (ft4) i sprawdzanie 3 jest wtedy rzeczywiście bez sensu. Są metody leczenia również syntetycznym ft3 ale to temat na inną dyskusję.. ;)

2018 - 👱🏻‍♂️
    2019 - 👱🏻‍♀️
    2025 -👶

age.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 28 października 2017, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    poza tym ta na nfz nie stwierdziła u mnie (jeszcze?) niedoczynnosci
    poki co tsh za wysokie na stan ciazy i to pierwszy raz (bo wczesniejsze ciaze bez problemów z tarczyca)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Katy Autorytet

Wysłany: 28 października 2017, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja to jestem kompletnie zielona w tym temacie bo wczesniej z tarczyca nie mialam problemu. W 8 tygodniu dopiero sie dowiedzialam, ze cos nie tak jest i sie zaczelam bardziej interesowac.

qdkkj48axof4swbx.png

qb3c2n0af5u2yzmp.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 28 października 2017, 14:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mnie tchnęło zrobić tsh przy dugiej becie
    wiec w sumie badałam 4+0 tc

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Fermina Autorytet

Wysłany: 28 października 2017, 15:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja, przygotowując się do ciąży zrobiłam sobie badania tsh- wcześniej też nie miałam problemów. Miesiąc przed poczeciem dowiedzialam się o niedoczynności. Uważam, że to powinno być obowiązkowe badanie przed ciążą bo rzeszę ciężarnych dowiadują się dopiero w ciąży że coś jest nie tak..

2018 - 👱🏻‍♂️
    2019 - 👱🏻‍♀️
    2025 -👶

age.png
  • Katy Autorytet

Wysłany: 28 października 2017, 15:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No faktycznie mogloby byc obowiazkowe. Moja kolezanka sie za pozno dowiedziala i teraz ma jakies powazne problemu zdrowotne. Na szczęście dziecko urodzila zdrowe ;)

qdkkj48axof4swbx.png

qb3c2n0af5u2yzmp.png
  • Wilanka Debiutantka

Wysłany: 28 października 2017, 19:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, ja tez mam niedoczynnosc tarczycy. Badanie zrobilam sobie podczas staran o dziecko. I mimo ze wynik wyszedl mi "w normie" (2.5) to dla staran o dziecko moja endokrynolog powiedziala, ze powinno byc ponizej 2. Inny endokrynolog, ktory robil mi usg tarczycy powiedzial, ze zwiazek tarczycy z ciaza jest przeceniony i on nie zaleca zadnego leczenia. Na szczescie moja endokrynolog byla innego zdania :)

teraz kontroluje TSH i FT4 co okolo 4 tygodnie.

7v8rdqk3sfp7qr1p.png
‹‹ 233 234 235 236 237 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Krew miesiączkowa - kolor krwi podczas okresu

Czy to normalne, że krew miesiączkowa zmienia swój kolor i konsystencję? Czy brązowy kolor krwi podczas okres powinien Cię niepokoić, czy jest to zjawisko naturalne? Kiedy krwawienie miesiączkowe wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza - najnowsze odkrycia nauki i perspektywy leczenia

W miesiącu świadomości endometriozy, dzielimy się z Wami nowymi odkryciami, które stają się źródłem nadziei. Badania nad genami i mikrobiomem oferują potencjalne klucze do lepszych terapii. Zobacz, jak nauka prowadzi nas ku lepszemu zrozumieniu i leczeniu tej trudnej choroby.  

CZYTAJ WIĘCEJ