X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majowe mamy 2018
Odpowiedz

Majowe mamy 2018

Oceń ten wątek:
  • Katy Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2019, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chodzi przy meblach juz z 1.5 miesiaca, ale jak sie go zachęca zeby puscil i spróbował sam to siada xd

qdkkj48axof4swbx.png

qb3c2n0af5u2yzmp.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2019, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wszystko w porządku
    Uffff

kattalinna, Berbecia, Mała Matylda, Katy, pawojoszka, wariancja, D_basiula, Sela lubią tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kattalinna Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2019, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia, czy to oznacza że już będziesz spokojna czy tylko na razie, póki nie zaczniesz myśleć? 😉 Ale bardzo się cieszę, że wyszło dobrze 😊

kamciaelcia lubi tę wiadomość

age.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2019, 13:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Najpierw 100km do domu

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Mała Matylda Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2019, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie!

Majowa, tylko kokietujesz jakimś tłuszczykiem, a tak naprawdę jesteś zgrabną kobietą z kształtną piłeczką :)

Pawojszka, wspaniałe zbiory! Uwielbiam grzyby, w rodzinnych stronach często zbierałam, a tutaj nie wiem gdzie i nie mam z kim. Czasu też brak więc może i dobrze ;)

Tymuś jest rozkoszny <3

Kattalinna, miło Cię widzieć!

Katy, cieszę się że mieliście udany wyjazd, Kamilek korzystał z atrakcji, a Tobie klimat służył i ciążowe dolegliwości odpuściły. Kamcio zdecydowanie wygląda na małego chłopca, a nie bobasa.

Kamcia, jak dobrze przeczytać że wszystko w porządku. Myślałam o Was i ściskałam kciuki.

Dzisiaj i jutro mam urlop. Zaprowadziłam Zosię na adaptację do żłobka, na 2,5h. Płakała gdy pani brała ją ode mnie, ale szybko się uspokoiła. Później podobno ładnie się bawiła i była spokojna, chętnie zjadła obiad. Mocno wystający brzuszek potwierdzał informację na temat obiadu :P
    A ja w domu nie mogłam sobie znaleźć miejsca…
    Jutro będzie pierwsza próba drzemki.
    Mam poczucie, że jak dotąd adaptacja przebiega dobrze, ale Zosia odreagowuje rozstanie w nocy. Jeszcze niedawno mieliśmy na zmianę noce w pełni przespane i takie z 1-2 pobudkami na przytulenie i napicie się wody. Obecnie Zosia zasypia z trudem grubo po dwudziestej i w ciągu trzech godzin budzi się około 7 razy. Później następuje 1,5-2h przerwy w śnie, a gdy już zaśnie śpi do piątej. W ciągu dnia ma jedną, dwugodzinną drzemkę, z jedną pobudką. Martwi mnie, że tak mało śpi, nie wiem jak jej pomóc. W naszym łóżku nie potrafi zasnąć, w swoim ciągle wstaje. Kołysana na kolanach wyrywa się i krzyczy, tylko podczas noszenia na rękach zapada w płytką drzemkę, ale budzi się z płaczem od razu gdy się zatrzymam. Dzisiaj rano byłam nawet u lekarza aby się upewnić że nic jej nie dolega. Zdrowa.

U nas samodzielne chodzenie na większą skalę zaczęło się dopiero pod koniec lipca, ale za to od razu bardzo stabilnie i długodystansowo. Na spacery po najbliższej okolicy wychodzimy bez wózka. Trasy w teorii krótkie, ale małe stópki doświadczają każdego centymetra chodnika. Po kilka razy XD.

kattalinna, kamciaelcia lubią tę wiadomość

uch59vvjdzcznt8y.png
    tb73e6ydy4fz1gcd.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 sierpnia 2019, 15:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny, wiecie jak to jest, na żywo bez koszulki brzuch wygląda inaczej, ale nie narzekam ☺ stwierdzam fakty bęben jest.

Kamcia byliście na wizycie serduszkowej Małgosi?

Mała Matylda nie mam pojęcia jak pomóc dziecku z wybudzaniem się, sama to przerabiałam i tylko czas pomógł, chyba wyrosła z tego. Wczoraj pod wieczór mieliśmy armagedon ząbkowy. Płakała,tarła buzią o łóżko,nie dała sobie posmarować żelem bo zaraz mi palec gryzka, poszedł przeciwbólowy, ale i tak się obudziła koło 21, potem spała już całą noc.
    Spacerujecie za rączkę? Ja mam opory wyjść sama z Zuzią bez wózka,że mi gdzieś siadzie i nie będzie chciała iść, a nosić jej nie moge.

Mała Matylda lubi tę wiadomość

• pawojoszka Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2019, 15:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia super że wszystko ok, ale przecież ci mówiłam że to na wszelki wypadek ,tak w ogóle to ty powinnaś przestać chodzić do tej baby bo ewidentnie ma tendencję do wymyślania a ty się potem denerwujesz.

Katy nasze dzieci to się chyba zmówiły bo w tym samym czasie ,te same rzeczy opanowują ,Ulka tez nie chodzi stoi ładnie ,przy meblach chodzi ale sama kroku nie postawi ,ma czas , Patryk chodził jak Ula się urodziła więc miał 1,5 roku ,Ulice to wypada mniej więcej w listopadzie,a tak naprawdę to położna mówiła że ma czas do drugich urodzin dopiero potem można się martwić .

Pogoda znowu u nas tropikalna ,więc korzystając z reszty wakacji wybieramy się jutro do Bielawy pomoczyć się na basenie,może jakaś krótką wycieczkę w góry zaliczymy

cf409fc7e7.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2019, 16:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Usg/echo robil sam Mrozinski więc cenię jego opinie
    Choć z Piotrem też robil swietny specjalista-wegrzynowski
    Samo badanie kilka minut. Na koniec się poplakalam. Chlopcy x3 byli też w środku. Bardzo grzeczni mimo upalu i podróży
    W drodze powrotnej pospali. Nawet trzej

Teraz mogę się martwić gdzie urodzic by przeżyć 😉

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 sierpnia 2019, 08:46

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Katy Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2019, 16:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia ciesze sie, ze wszystko ok ;)

U nas tez taki upał, ze masakra, chciałam isc w koncu z Kamilem na plac zabaw to durny pies za mna polecial i sie musialam wrocic...

Pawojoszka, nam neurolog kazala przyjsc jak do 18 miesiaca nie zacznie chodzic...Domyslam sie, ze on zacznie chodzic kilka dni po wizycie u niej 😂

qdkkj48axof4swbx.png

qb3c2n0af5u2yzmp.png
  • Cola87 Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2019, 19:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia super ze wszystko w porządku :) teraz tak jak mówisz tylko zdecydować gdzie rodzić i już 😁 Majowa brzuszek śliczny, taki kształtny! Mała Matylda Adaś jak chodzi do żłobka może nie odreagowuje jakoś w nocy ale bardzo mu się zmienia pora spania. Raz już 19 śpi a raz np o 22. Ale liczę na to że się to ureguluje. Bliżej tej 19 mam nadzieję ;) taka 20 jest optymalna żebym miała coś z wieczora ☺️ no i Tymusia widziałam, słodziak malutki 😍 gdzie ta Wowka zaginęła...?

kamciaelcia, Mała Matylda lubią tę wiadomość

qdkk2n0ahanlnmk1.png klz9ej28mp9ifznz.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2019, 20:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam pierwsze nudnosci w tej ciazy 🤣
    Nagrodowo opilam sie i objadlam, tak grzeszkowo-pizza, zelki i Warka
    I to się po prostu z Malgonia we mnie nie mieści
    Ten dzień był jak sen...
    Za tydzień przedszkole/klubik...
    Ja chyba już za stara na takie emocje

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • jangwa_maua Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2019, 22:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Super że na USG wszystko dobrze.

A no już biegają dziewczyny. U nas remont. Dziewczyny będą miały swój pokój. Ciekawe jak to będzie że spaniem tam. Iga na razie jeszcze w łóżeczku bo łóżko dopiero na listopad zamówione. Ale będą ładne naklejki ściana i w końcu zabawki będą waląc się w ich pokoju 😁 (bynajmniej w teorii)

Aniołek - 27.11.2014 7/8 tc <3
    km5sgu1r1ftv47br.png
    ex2bupjyemen7jnh.png
  • kattalinna Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2019, 07:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała Matylda, chyba nie pozostaje nic innego jak przeczekać. Zosia przechodzi teraz dużą rewolucję w życiu.

Majowa, jak nie spróbujesz to się nie dowiesz. Patrząc na moją Bożenkę i nasze znajome dzieci to raczej ucieczka bardziej prawdopodobna niż siadanie. Na Twoim miejscu zaopatrzyłabym się w jakąś smycz dla Zuzi i wyszła z domu. Nie musicie iść daleko przecież, pod blokiem wystarczy. A może jakiś ogrodzony plac zabaw macie blisko? I jeszcze jedno, bo chyba boisz się kontaktu Zuzi z brudnym otoczeniem. Tego nie przeskoczysz, albo zwariujesz. Najciekawsze są kapsle, pety i inne śmieci... Syn koleżanki kiedyś dopadł do śmietników w parku i je oblizał... Pilnować ze świadomością, że się do końca nie da.

Kamcia, oby to jednorazowa akcja była taka. Fajnie chłopaki pospali 😊

Jangwa, ciekawa jestem reakcji Matyldy 🙂 mnie się marzy pokój ale kurczę, w łóżeczku nie potrafię nauczyć, a co mówić oddzielny pokój... Chociaż może to być łatwiejsze paradoksalnie.

Upały straszne. Jutro 32, mam nadzieję że nie nie ugotujemy w tej energy. Dobrze, że klima jest w aucie działająca 😉

kamciaelcia, Mała Matylda lubią tę wiadomość

age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 sierpnia 2019, 08:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia cieszę się, że wszytko w porządku :) mama zawsze się czymś martwi.
    Masz namiastkę co to znaczą mdłości w ciąży, pomnóż to razy 3, pomyśl, że trwają kilkanaście tygodni i zrozumiesz jak się czujemy z Katy :D
    Chłopcy kochani jak zawsze, ciekawe jak się zaadoptują w przedszkolu/klubiku.

Kattalina, polecasz jakąś smycz? Nie mam oporów, że Zuzia się pobrudzi, czy podniesie coś z ziemi, pisałam kiedyś, że posiedzieć przed blok na trawę z nią nie pójdę, bo jak widzę ile tu burków się załatwia, a zwłaszcza starsi ludzie po nich nie sprzątają, to mnie mega obrzydza.
    Na placu zabaw Zuzia biega, chodzi za rączkę i przede wszystkim najlepsza atrakcja rzucanie pisaku na siebie, bo cały plac to wielka piaskownica :D ale ten plac jest dalej i na nóżkach tam nie pójdziemy. Pod blokiem mamy plac, ale taki stary z atrakcjami dla starszych dzieci.

Mam nadzieje, że w weekend nie będzie padać, bo w sobotę chcemy jechać na festiwal baniek, a w niedziele gdzieś się wybrać w ramach urodzin.

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2019, 08:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    majowa
    ja "wolę" wózkowe dzieci, bo lubimy chodzić ;)
    Patryczek jest niesforny, nie pójdzie za reke, a skoro ma najlepszego nauczyciela-we wszystkim-to on jak brat nie ma nawet trybu chodzonego, ale ostatnio przeszedł na nózkach nasza trase spacerkowa a więc 2km na bank, trasa sie skończyła placem zabaw, jestem pewna , że poszedł by dalej, był przeszczęsliwy
    jedno dziecko upilnować to pikuś hihi
    sprobuj

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2019, 08:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jangwa
    pochwal sie pokoikiem ;) ten chłopaków juz tez w sumie gotowy, Patyk ma łózeczko, bo się oswaja z tym Piotrowym
    ale budzenie wzajemne jest u nas stałym punktem hehe
    ale to tylko nad ranem
    np dziś
    godzina szósta-Patryk stoi i woła ee, e , eeeee
    oczywiście do spiącego Piotrusia
    Piotrus sie-niestety-budzi
    Patryk idzie spać XD
    i tak codziennie
    bo w nocy wzajemnie sobie nie przeszkadzają
    nawet przy zasypianiu
    ale piotrek rano jak mama-jak już oczy otworzy to musi wstać, nie dosp[i nawet minuty
    ale nie narzekam-od poniedziałku rusza przecież regularne wstawanie rano XD XD XD
    a przy osobnym pokoju zabawki raczej sie mnożą-jest ich jakby więcej i sa wszędzie

kattalinna lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2019, 09:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chyba nawet majowkom nie pokazalam pokoju w calosci?
    Łóżko Patryka w kartonie pod kocem w kropki;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 sierpnia 2019, 09:03

kattalinna, Wowka, wariancja, pawojoszka, Sela lubią tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2019, 09:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i matka pierwszy raz zaryzykowala-wlasnie farbuje włosy (sama w domu z chlopakami) I jak nalozenie farby to nic to siedzenie w niej na głowie i splukanie pod prysznicem...okaze się 🤣🤣🤣

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Katy Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2019, 09:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dzisiaj wymiotowalam trzymając Kamila za rękę bo mi ja probowal do kibla wsadzic...Niestety lecac nie domknelam drzwi od łazienki i sobie wszedl :/

qdkkj48axof4swbx.png

qb3c2n0af5u2yzmp.png
  • kattalinna Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2019, 09:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia, świetny pokój. Podtrzymuję propozycję urządzenia u mnie 😂

Katy, współczuję 😔

Majowa, Wowka polecała taki kabelek na ręce dla dziecka i dorosłego, myślę że u Was takie coś byłoby lepsze niż plecak ze smyczą. Na allegro tego masa, jak wpiszesz smycz dla dziecka 😊

age.png
‹‹ 2566 2567 2568 2569 2570 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z tarczycą - przyczyny, objawy, wpływ na płodność

Problemy z tarczycą są bardzo częstą przyczyną zaburzeń hormonalnych zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Jakie są najczęstsze zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy? Jakie są typowe objawy problemów z tarczycą? Jak wygląda diagnostyka? Jak zaburzenia tarczycy mogą wpływać na płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

6 porad jak wybrać najlepszego specjalistę od leczenia niepłodności

Wybór najlepszego lekarza specjalisty jest najwyższym priorytetem każdej kobiety, której starania przedłużają się lub dotychczasowe leczenie okazało się nieskuteczne. Szukając kompetentnych godnych zaufania lekarzy, którzy mogą pochwalić się wysoką skutecznością, należy brać pod uwagę również jakość placówki, w której przyjmują.   

CZYTAJ WIĘCEJ