X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majowe mamy 2018
Odpowiedz

Majowe mamy 2018

Oceń ten wątek:
  • JustaFin Ekspertka

Wysłany: 8 listopada 2017, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja akurat mam 2 dni wolniejsze, kiedy swobodnie mogę popisać na forum.
    Na codzień nie mam czasu wszystkiego nadrobić i na wszystko odpisać. Nie wynika to z ignorancji.

Mysia ja mam zawsze echo serca wykonywane przy usg w okolicy 20 tygodnia.

Timo Jan ur. 2011
    Emma i Ella ur. 2014
    oar8w1d3bj59zkzi.png
  • Ulli88 Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2017, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja też wstępnie na usg genetycznym zostałam poinformowana ze powinnam przemyśleć kwestie echa serca. na miejscu nie ma możliwości najbliżej ponad 100km. od mojej miejscowości. Ale zrobimy, bo jak lekarz zauważył przy mutacjach genetycznych jakie mam ryzyko wad wrodzonych u dziecka jest wyższe w tym wad serca, a nie wszystko na tym etapie na usg wyjdzie.
    dzisiaj zgrzeszylam kupiłam ser pleśniowy (sushi i ser chodzą za mną od poczatku ciazy) rzuciłam się na niego jakbym nie wiem ile nie jadła nic

Nadia 2008
    * 7tc 2016
    *10tc 2017
    *15tc 2017
    WOJTUŚ 2018
    STAŚ 2019
  • Fermina Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2017, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anula, współczuję bardzo.. Nie wyobrażam sobie, co musisz teraz przeżywać.. Ja jestem dość późnym dzieckiem, moi rodzice są w wieku dziadków moich rówieśników i codziennie się o nich boję..

J.S. gratuluję! Pamiętałam o Tobie, miałam iść na prenatalne z Tobą - tzn. też dzisiaj. :) Wspaniały wynik!! Chopinistka dla Ciebie też gratulacje!

Shibuya, za późno będzie w okolicach czerwca. :D A i wtedy pewnie temat o dzieciakach się znajdzie...

Efwka83, nie czuj się ignorowana. ;) Na forum czasem dużo się dzieje, każdego się czasem pominie, nie przywiązuj do tego wagi i pisz dalej.

Ja dziś prowadziłam auto po raz pierwszy od chyba dwóch miesięcy.. Boże jak ja za tym tęskniłam.. Szkoda parkingowa to pikuś, JustaFin, znajoma ostatnio małym autkiem szlaban kolejowy zrzuciła. :D To jest dopiero wyczyn!!

Też mam wskazania do echa po wywiadzie rodzinnym, ale mi zrobi moja Ginekolog - o co chodzi, że musicie tak szukać lekarzy do przeprowadzenia tego badania?

Matko z córką! Uff.. Człowiek po porannym wyjeździe sobie pośpi do czternastej i musi potem całą epopeję produkować!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 listopada 2017, 14:25

2018 - 👱🏻‍♂️
    2019 - 👱🏻‍♀️
    2025 -👶

age.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2017, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    na echo musi być taki naprawde ważny certyfikat
    nie pamiętam jak się nazywa, długa nazwa
    bo na każdym usg serduszko powinno być oglądane, przepływy w sercu czy wielkość, proporcje w jego budowie
    ale takie echo to szczególne badanie
    u mnie było w 20 tyg jako połówkowe (bo ogólna ocena płodu jest ważna) a na echo w 30tc się nie załapałam, nie jechałam juz tych 100km (pierwsze wyszło prawidłowe, a i tak wiem, że nie wszystko widać)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Koralowa Ekspertka

Wysłany: 8 listopada 2017, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MysiaMarysia.
    Idąc do lekarza zgodziłam sie płacić konkretna kwotę. Jesli wybrałabym lekarza który za wizytę bierze 500zl byłby to moj wybór i płaciłaby, ale nie godzę sie na to ze płace poza wizyta dodatkowe pieniądze. Test pappa u mnie kosztuje ok 150zl. Pani doktor wzięła 300zl.
    Oprócz tego za wizytę wzięła 200. O ile rozumiem wizytę bo to badanie prenatalne o tyle nie rozumiem dlaczego wzięła podwójna kwotę za badanie pappa.
    Szkolenia, sprzęty kosztują wiec spokojnie.
    Rozumiem co idzie - czesto ale nie zawsze - za wysoka kwota wizyt.

Zanim zostaliście poczęci - PRAGNĘŁAM WAS,
    Zanim się urodziliście- KOCHAŁAM WAS,
    Zanim minęła 1 godzina Waszego życia - BYŁAM GOTOWA ZA WAS UMRZEĆ.
    2016&2018 <3
  • Fermina Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2017, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i znowu czegoś nie wiem.. Dziękuję, Kamciaelcia. :) W takim razie zapytam tę moją, o co chodzi.. Mam w najbliższej rodzinie poważną wadę serca, sama mam wadę ale malutką, stany przedzawałowe w młodym wieku, nagłe zgony sercowe dzieci.. Wolałabym, żeby mi przebadali Malucha. Jutro idę do lekarza na NFZ, zapytam go co sądzi, może da mi skierowanie? Czy ze skierowaniami jest problem?

2018 - 👱🏻‍♂️
    2019 - 👱🏻‍♀️
    2025 -👶

age.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2017, 14:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fermina
    Masz wskazania
    Nikt nie powinien zrobić problemu!

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • ChicChic Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2017, 14:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jakie są wskazania do echa serca ?

Strasznie mnie przeraża myśl, że serce może przestać bić. W 12 tygodniu biło jak dzwon - 174, a ja i tak boję się każdego dnia.. To minie ?!

km5stv739k9pulwh.png
    3i498u69muucg3hi.png

• JustaFin Ekspertka

Wysłany: 8 listopada 2017, 14:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Femina znowu mnie rozbawiłaś :-D mam nadzieję, że nic się koleżance nie stało, ale skosić szlaban to faktycznie wyczyn ;)

Timo Jan ur. 2011
    Emma i Ella ur. 2014
    oar8w1d3bj59zkzi.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2017, 14:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ChicChic wrote:
    Jakie są wskazania do echa serca ?

Strasznie mnie przeraża myśl, że serce może przestać bić. W 12 tygodniu biło jak dzwon - 174, a ja i tak boję się każdego dnia.. To minie ?!

Sa różne przeróżne wskazania. A wystarczy że lekarz napisze że coś go zaniepokoilo

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • ChicChic Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2017, 15:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie na prenatalnych było w miarę w porządku, nie mam robić żadnych dodatkowych.
    Ciąża wyszła młodsza o tydzień, czyli w dniu badania 11 + 2.
    Dziecko się tak zwinęło, że nie w skosie miał 4 cm. Nie wiemy ile naprawdę, ale mam nadzieję, że min. te 5 cm...bo spędza mi sen z powiek, że jest za malutkie.

Fermina, Hoope lubią tę wiadomość

km5stv739k9pulwh.png
    3i498u69muucg3hi.png

• Fermina Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2017, 15:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JustaFin, nic się jej nie stało. ;) Jeszcze musiała policję gonić, żeby się przyznać, bo jej nie zauważyli. :D

To tym bardziej zapytam o to echo.. widziałam, że są dwa rodzaje certyfikatów - podstawowy i zaawansowany, należy wybrać ten drugi? Bo tych lekarzy jest rzeczywiście garstka i jakoś tak daleko od Trójmiasta. ;)

JustaFin lubi tę wiadomość

2018 - 👱🏻‍♂️
    2019 - 👱🏻‍♀️
    2025 -👶

age.png
  • MysiaMarysia Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2017, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koralowa, z tymi.wizytami to nie piłam bezpośrednio do Ciebie - tak.ogolnie to.kwestii cen ;-) U ciebie sytuacja co najmniej dziwna - nie do końca rozumeim zw płacisz cześć w gabinecie, część w recepcji... Mam nadzieję, że to jakieś nieporozumienie i jednak.nie skasuja cie podwójnie... U mnie za wszystko place w recepcji - i za.wizyte i za badania.

Chicchic.u mnie na usg prenatalnym nie.ppdobala się dr "niska" praca serca, tzn bicie 144. Z córką miałam.z kolei duża przeziernosc i dlatego robiłam. To z córką robiłam mieszając w innym mieście, chętnie bym.pojechala do tego samego lekarza, ale to droga przez pół.Polski więc chhba odpuszczę i poszukam kogoś na miejscu.

Jagna <3 15.04.2018
  • Shibuya Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2017, 15:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ChicChic - nie minie :) potem dojdą inne 'strachy i bolączki'. A jak się urodzi to strach jest wtedy nie do opisania. Córka ma dwa latka i coraz gorzej się o nią martwię ;) Także to takie martwienie się już do końća życia na własne życzenie :)

dla pocieszenia - moja druga ciąża a też się tego boję..

Ja ostatnie USG miałąm 9 października, byłą mała fasolka 8 mm i serduszko biło. Teraz mam 13 lisopada USG genetyczne. Nie robię pppa, chociż się zastanawiałam,a le jak wyjdzie coś nie tak w USG to zrobię.

Mnie martwi to że brłam antybiotyk ostatnio amoksiklaw bo wyszły mi w wymazie bakterie e-coli i grzyb candida. Czy ktoś miał do czynienia w ciąży z antybiotykami?
    Martwi mnie to czy z bobasem będzie wszystko ok...

km5s8ribzosjb8kh.png
  • Hoope Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2017, 15:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Efwka wybacz, jeśli tak to odebrałaś, ja wychodzę z założenia, że jeśli czegoś nie wiem, to się po prostu w temacie nie udzielam. Czasem w nawale post po prostu ucieka.

Ja nie mam wskazań do echa płodu, ale nie wykluczam, że zrobię prywatnie.

Marysiamarysia oczywiście, że jest jak piszesz, tylko, że u nas większość ginów się nie szkoli, nie dokształca, gabinety mają przy własnym domu ewentualnie wynajmują mieszkanie (za grosze) a cenić się cenią. Uwzględniam koszty dodatkowe, dlatego napisałam 30 000 to obrót, nie zysk. Nadal to potężne pieniądze. Taki dochód mają ludzie rocznie, albo i nie.

Co do jazdy samochodem akurat parkuję po mistrzowsku, mam za to problem ze zmianą pasa :P Jakoś ciągle mam inne auta w martwym punkcie :P

Chicchic skoro lekarz mówi, że nie trzeba nic więcej, to znaczy, że jest ok ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 listopada 2017, 16:12

❤ Bartuś już z nami :D 15.04.18 ❤
    Wrzaskun I Wielki Książę Moczu i Mleka

dqpr9vvjvyn8nf6w.png
  • Koralowa Ekspertka

Wysłany: 8 listopada 2017, 15:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Shibuya.
    Jeszcze nie miałam do czynienia ale obawiam sie ze moja drobna infekcja przeradza sie w cos poważnego.
    Jak byłam u lekarza rodzinnego to bardzo mnie uspokoiła. Powiedziała ze w ciazy poraz pierwszy w życiu przechodziła anginę i z antybiotykiem leżała w lozku. I jej słowa "a przeciez całe studia mnie uczyli ze ten antybiotyk jest bezpieczny w ciazy to i tak płakałam, bo tak działamy".
    Z tego co kojarze amoksiklaw tez jest bardzo popularnym antybiotykiem wiec mysle ze lekarz wie co przepisuje :)

MysiaMarysia jest ok :)
    Nie potraktowałam tego w ten sposób po prostu wydawało mi sie ze byłam zle zrozumiana :)
    Podwójnie płacić nie bede. Za wszystko płace w gabinecie :)

Zanim zostaliście poczęci - PRAGNĘŁAM WAS,
    Zanim się urodziliście- KOCHAŁAM WAS,
    Zanim minęła 1 godzina Waszego życia - BYŁAM GOTOWA ZA WAS UMRZEĆ.
    2016&2018 <3
  • jangwa_maua Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2017, 15:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w ciąży z córcia leżałam w szpitalu i miałam antybiotyk dozylnie. Córka zdrowa jak ryba.

Aniołek - 27.11.2014 7/8 tc <3
    km5sgu1r1ftv47br.png
    ex2bupjyemen7jnh.png
  • MamaDi Ekspertka

Wysłany: 8 listopada 2017, 15:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Shibuya wrote:
    ChicChic - nie minie :) potem dojdą inne 'strachy i bolączki'. A jak się urodzi to strach jest wtedy nie do opisania. Córka ma dwa latka i coraz gorzej się o nią martwię ;) Także to takie martwienie się już do końća życia na własne życzenie :)

dla pocieszenia - moja druga ciąża a też się tego boję..

Ja ostatnie USG miałąm 9 października, byłą mała fasolka 8 mm i serduszko biło. Teraz mam 13 lisopada USG genetyczne. Nie robię pppa, chociż się zastanawiałam,a le jak wyjdzie coś nie tak w USG to zrobię.

Mnie martwi to że brłam antybiotyk ostatnio amoksiklaw bo wyszły mi w wymazie bakterie e-coli i grzyb candida. Czy ktoś miał do czynienia w ciąży z antybiotykami?
    Martwi mnie to czy z bobasem będzie wszystko ok...

Hej, ja e poprzedniej ciąży okaz zdrowia, a w tej już dwa razy brałam antybiotyk raz na zapalenie oskrzeli i pluca Zinnat, a tydzień temu na angine Duomox.. teoretycznie z listy dozwolonych i nieszkodliwych. Myślę, że po prostu utarło się Stare przekonanie ze kobieta w ciąży ma się leczyć naturalnie i antybiotyk to zło, a jest to bzdura, bo niektórych schorzeń bez powikłań nie da się przejść bez antybiotyków... albo dziewczyny w knocy lądują w szpitalu, bo się leczymy naturalnie i nigdy się nie doleczyly, a tam.finalnie i tak antybiotyk podadza. Ja przy anginie leżała jak kłoda, półtora dnia antybiotyk mnie podniósł na nogi. Wyrzutu sumienia sa,, to normalne... całe życie się już martwić będziemy. Moja ginekolog mówi że wirus nieleczony albo niedokończony działa na dziecko dużo gorzej.. zobaczymy, u mnie wczoraj na prenatalnych wszystko ok było... osobiście nie znam ani jednego przypadku ze znajomych, które brały antybiotyk w ciąży żeby cokolwiek z dzieckiem było nie tak z tego powodu.

Głowa do góry!

Lipiec 2015 - córeczka
    Maj 2018 - córeczka

7u223e3kvf1mfkid.png
  • kattalinna Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2017, 15:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie Majówki :) już od dawna się zbieram, żeby tu do Was dołączyć, tylko ciągle miałam zamiar najpierw przeczytać wątek cały. Niestety, widzę, że to jest nierealne bo jesteście bardzo gadatliwe ;)

Jestem w pierwszej ciąży - troche takiej z zaskoczenia, bo po prawie dwóch latach starań stwierdziłam, że raczej nie nam pisane i zaczęłam się przyzwyczajać do życia 2+ kot ;) równo po 12 miesiącach zobaczyłam II :D

Wg OM termin mam na 23 maja (niektóre kalkulatory pokazują 22-05-2018). W niedzielę wybieramy się na usg, choć maluszka podglądałam już często, wczoraj już był całkiem spory (badanie było bardzo expresowe więc nawet nie wiem ile aktualnie ma "wzrostu", wystarczył mi widok pulsującego serduszka <3 :) )

Pozdrawiam wszystkie majóweczki :)

nati85, Fermina, Kira91, Katka. lubią tę wiadomość

age.png
  • JustaFin Ekspertka

Wysłany: 8 listopada 2017, 16:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Shibuya więcej szkody moze wyrządzić nieleczona infekcja niż antybiotyk. Nie martw się, lekarze na pewno dal Ci antybiotyk bezpieczny w ciąży.
    Koralowa ciąża nawet lekarce jest w stanie odebrać rozum i racjonalne myślenie ;)

Timo Jan ur. 2011
    Emma i Ella ur. 2014
    oar8w1d3bj59zkzi.png
‹‹ 258 259 260 261 262 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 pytań o poród, których wiele kobiet wstydzi się zadać!

Poród zbliża się wielkimi krokami, a w Twojej głowie w dalszym ciągu kłębią się pytania, których wstydzisz się zadać? Niektóre tematy są na tyle krępujące, że ciężko je poruszyć z partnerem,  na rutynowej wizycie u lekarza, czy przy kawie z koleżankami…Nadszedł jednak czas, żeby rozwiać Twoje wątpliwości! Przeczytaj odpowiedzi na 7 najbardziej wstydliwych pytań związanych z porodem.

CZYTAJ WIĘCEJ

14 faktów na temat płodności kobiety - owulacja, miesiączka, dni płodne

Owulacja, dni płodne, miesiączka - słyszymy o nich często. Ale czy na pewno mamy wystarczającą wiedzą na temat płodności kobiety? Niektóre sprawy dotyczące cyklu kobiety nie są tak jasne i oczywiste jakby mogło się zdawać. Tutaj znajdziesz 14 najważniejszych faktów, które warto wiedzieć na temat płodności kobiety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ