X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majowe mamy 2018
Odpowiedz

Majowe mamy 2018

Oceń ten wątek:
  • A_L_A Znajoma

Wysłany: 22 listopada 2017, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ChicChic! Mój syn również całą ciążę miał dużo większą głowę. Urodził się z obwodem 39 cm! USG prenatalne miał na granicy (kark i kość nosowa), papa ok. Później okazało się że ma wodniaki w główce i do zarośnięcia ciemienia regularne kontrole USG główki. To mały mądralą ...jak miał 1,5 roku mówił już zdaniami, a jak dwa lata to śpiewał piosenki i liczył do 10. Głowę ma cały czas ogromną...i dziwnie wygląda na zdjęciach ;)

Hej :) Też jestem majówka - do tej pory tylko "czytelnikiem" forum. Ale musiałam się zarejestrować żeby napisać... ChicChic będzie dobrze!!!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 listopada 2017, 11:09

kattalinna lubi tę wiadomość

Ala
  • ChicChic Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2017, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A_L_A wrote:
    ChicChic! Mój syn również całą ciążę miał dużo większą głowę. Urodził się z obwodem 39 cm! USG prenatalne miał na granicy (kark i kość nosowa), papa ok. Później okazało się że ma wodniaki w główce i do zarośnięcia ciemienia regularne kontrole USG główki. To mały mądralą ...jak miał 1,5 roku mówił już zdaniami, a jak dwa lata to śpiewał piosenki i liczył do 10. Głowę ma cały czas ogromną...i dziwnie wygląda na zdjęciach ;)

Hej :) Też jestem majówka - do tej pory tylko "czytelnikiem" forum. Ale musiałam się zarejestrować żeby napisać... ChicChic będzie dobrze!!!

Dzięki za poświęcenie :)
    Jak czytam Wasze komentarze to już mi lepiej, ale chyba powinnam zrobić amniopunkcję. Sama już nie wiem, ale czekam co dziś powie profesor.
    Niestety jest dosyć nieprzyjemny i szorstki.

km5stv739k9pulwh.png
    3i498u69muucg3hi.png

• efwka83 Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2017, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamciaelcia wrote:
    A można spytac o koszt wizyty?
    ja płacę 100 zł, nie wiem czy jak robi usg to bierze więcej..

1usa3e5el69vdydq.png
  • kelegena Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2017, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ChicChic w sytuacji gdy są jakieś wątpliwości olej czy jest miły czy niemiły :D ważne, żeby ogarniał temat :) Na pewno powie, że jest wszystko ok. Daj znac od razu jak bedziesz po :)

Zuzanka już z nami <3
    qdkkdf9hhm361lr2.png
  • A_L_A Znajoma

Wysłany: 22 listopada 2017, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Może warto pomyśleć o NIFTY - te testy są bezpieczne dla dziecka. Niestety kosztują ok 2-2,5 tys w zależności od miejsca w którym są wykonywane... Moje drugie dziecko miało wysokie ryzyko w papa. Zdecydowaliśmy się na NIFTY. Wyniki wyszły ok, dzięki tej wiedzy ciąża dużo spokojniejsza...

Ala
  • Hoope Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2017, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kelegena, jak znajdziesz psychiatrę, zapisz mnie od razu :D

Chicchic dobrze, że konsultujesz się u profesora, takie diagnozy zawsze trzeba konsultować. Mimo wszystko, na Twoim miejscu, pomyślałabym nad dalszą diagnostyką, ale dopiero po wizycie u profesora i rozmowie z genetykiem. Faktycznie nie masz wskazań do amnio z testu podwójnego. Nasuwają mi się dwa pytania, czy lekarz próbował zachęcić płód do zmiany pozycji (np. możesz kaszlnąć albo przez ucisk macicy) i czy dysproporcja między wiekiem ciąży a wielkością główki powiększyła się od usg genetycznego. Jeśli nie, to nie ma się czym martwić :) Koniecznie daj znać po wizycie, bo się tu zamartwimy.

Ja mam dziś endokrynologa, w końcu zajmie się moją niedoczynnością, ale dużo czasu zajęło mi zdystansowanie się do ewentualnych strasznych konsekwencji niedoczynności.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 listopada 2017, 11:56

❤ Bartuś już z nami :D 15.04.18 ❤
    Wrzaskun I Wielki Książę Moczu i Mleka

dqpr9vvjvyn8nf6w.png
  • kattalinna Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2017, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chic, będzie dobrze, wizyta u profesora na pewno Cię uspokoi.

Ja dziś odebrałam wyniki pappy. Nic nie rozumiem, lekarz powiedział, że są dobre, ja czytam i dla mnie raczej też ok to postanowiłam nie drążyć tego tematu i nie stresować się niepotrzebnie :-)

Tylko mnie jedno martwi... Za każdym razem tętno jest niższe. To normalne?

age.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2017, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moje wyniki są do odbioru jutro
    Stres mnie nieźle zżera
    W szpitalu waga mi też spadła(już mam minus 9,4 kg od wagi wyjściowej w tej ciąży)
    Sa trzy opcje
    1.pojedzie mąż z moim upowaznieniem
    2. Sama pojadę
    3. Pojedziemy we troje...
    Każda z opcji ma swoje wady i zalety więc oprócz stresu zwiazanego z wynikami przezywam wybór opcji :(
    1. Jeśli mąż pojedzie sam-z nawigacją bo tam nawet nie był nigdy-to zostanę sama 1,5 - 2 h z synkiem a w porze porannej oznacza to obsługę po pobudce, przygotowanie sniadania i nakarmienie
    Conajmnjej 4xna rękach..poza tym moj mąż malo zrozumie jeśli będą wskazówki co do dalszej diagnostyki...
    2. Jeśli pojadę sama to mój wysilek to siedzenie w aucie, siedzenie w szpitalu choć chwilę, siedzenie w aucie w drodze powrotnej...dodatkowo samotny stres...
    3.jadąc wspolnie ja i tak auto prowadzę, ale mam wsparcie w mezu w calej tej stresowej sytuacji, przecież nastawiam się na kiepskie wyniki...
    Niby mam leżeć- i staram się uczciwie leżeć
    Ale chyba lepiej żebym ja jechała
    Pomożecie ciężarnej podjąć decyzję?

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 listopada 2017, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mnie rozłożyło na amen. Gorączka,ból gardła i katar taki że nie mogę oddychać. A najgorsze jest to że nie za bardzo mogę pomóc sobie lekami...

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2017, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kattalinna
    Że maleje to normalne
    Potem norma np na ktg to 140-160 choć pojedyncze odstępstwa też nie sa nieprawidłowe
    AAle ile wynosi?

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • malwka08 Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2017, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ChicChic proszę Cię nie martw się na zapas, moja znjoma miała podobna sytuację, a nawet i gorzej przedstawioną, całą ciążę gdzieś jeździła od lekarza do lekarza i co? I urodziła zdrową córeczkę! :*

Kochane wariuję już z braku ruchu! Obawiam się, bo biorę luteinę i miałam czasami plamienia... Co myślicie czy jak już jest lepiej, czuje się dobrze, dzięki Bogu nie mam plamień czy mogę sie zapisać na zajęcia dla kobiet w ciąży czy basen? :)

Byłabym w siódmym niebie. Ja i dzidzi byśmy się odprężly lekko pocąc toksyny :)

atdc4z17e9js2z0r.png
    29 tc - 1450
    3i49df9h803scrtm.png
    25 tc - 828 g, 31 tc - 1400 g, 35 tc - 2600 g, 39 tc - 3300 g
  • kattalinna Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2017, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziś było 136, na prenatalnych 2 tygodnie temu 142, a kilka dni wcześniej na wizycie 152

age.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2017, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kattalinna wrote:
    Dziś było 136, na prenatalnych 2 tygodnie temu 142, a kilka dni wcześniej na wizycie 152

To nie jest stala wartość tętna
    To pomiar w danym momencie
    Dzidzia śpi-fhr niższe
    Dzidzia szaleje-fhr wyższe
    Jak u nas, mamusiek :)
    Wartość spada do 140-160 ale nie powiem, kiedy dokladnie (netow nie czytam)
    U ciebie wyglada to dobrze

kattalinna lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2017, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malwka
    Lekarz powinien zdecydowac z tymi zajeciami

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • malwka08 Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2017, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamciaelcia no w poniedziałek mam wizytę i się oczywiście zapytam, ale chciałbym poznać też waszą opinię czy jednak byście zrezygnowały żeby nie ryzykować...
    Bo może powie, że można, a jednak praktyka kobieca mówi co innego :) nie wiem.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 listopada 2017, 12:33

atdc4z17e9js2z0r.png
    29 tc - 1450
    3i49df9h803scrtm.png
    25 tc - 828 g, 31 tc - 1400 g, 35 tc - 2600 g, 39 tc - 3300 g
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2017, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiem jedynie że z basenem są dwa podejścia lekarzy. Jeden powie że nie bo infekcje drugi że tak

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Cola87 Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2017, 13:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja chodzę na basen i bardzo dobrze się po nim czuje. Zgodę na basen mam od dwóch lekarzy. I jeśli wszystko jest ok polecają nawet do końca ciąży.

malwka08 lubi tę wiadomość

qdkk2n0ahanlnmk1.png klz9ej28mp9ifznz.png
  • Cola87 Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2017, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ChicChic trzymam kciuki żeby wszystko było ok. Daj znać jak po wizycie u profesora.

qdkk2n0ahanlnmk1.png klz9ej28mp9ifznz.png
  • Mała Matylda Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2017, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie dziewczyny! Ciężko nadążyć za tym co się tutaj dzieje ;)

Byłam wczoraj na usg genetycznym. Kość nosowa obecna, przezierność w normie, ryzyko wad niskie. Dzidzia nie chciała współpracować – najpierw była odwrócona, a potem strasznie szalała. Lekarka próbowała uchwycić dziecko na różne sposoby, miałam na zmianę usg przez brzuch i trzy razy przez pochwę. Do domu wróciłam wyczerpana, przespałam kilkanaście godzin, dopiero dzisiaj zaczynam się cieszyć, że wszystko ok :)

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/ff8131b682a5.jpg

kamciaelcia, kattalinna, Fatalita, D_basiula, XKamaCX, Kropka88, Katka., malwka08, Cola87, Hoope, Sela lubią tę wiadomość

uch59vvjdzcznt8y.png
    tb73e6ydy4fz1gcd.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2017, 13:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Śliczna dzidzia :)

Mała Matylda lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
‹‹ 322 323 324 325 326 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ

Przyczyny niepowodzenia in vitro - jakie?

Procedura in vitro to niekiedy jedyna szansa dla par bezskutecznie starających się o dziecko i walczących z niepłodnością. Choć skuteczność metody jest wysoka, niestety nie zawsze kończy się sukcesem... Jakie są najczęstsze przyczyny niepowodzeń przy IVF?

CZYTAJ WIĘCEJ

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ