X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majowe mamy 2018
Odpowiedz

Majowe mamy 2018

Oceń ten wątek:
  • A_L_A Znajoma

Wysłany: 22 listopada 2017, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ChicChic! Mój syn również całą ciążę miał dużo większą głowę. Urodził się z obwodem 39 cm! USG prenatalne miał na granicy (kark i kość nosowa), papa ok. Później okazało się że ma wodniaki w główce i do zarośnięcia ciemienia regularne kontrole USG główki. To mały mądralą ...jak miał 1,5 roku mówił już zdaniami, a jak dwa lata to śpiewał piosenki i liczył do 10. Głowę ma cały czas ogromną...i dziwnie wygląda na zdjęciach ;)

Hej :) Też jestem majówka - do tej pory tylko "czytelnikiem" forum. Ale musiałam się zarejestrować żeby napisać... ChicChic będzie dobrze!!!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 listopada 2017, 11:09

kattalinna lubi tę wiadomość

Ala
  • ChicChic Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2017, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A_L_A wrote:
    ChicChic! Mój syn również całą ciążę miał dużo większą głowę. Urodził się z obwodem 39 cm! USG prenatalne miał na granicy (kark i kość nosowa), papa ok. Później okazało się że ma wodniaki w główce i do zarośnięcia ciemienia regularne kontrole USG główki. To mały mądralą ...jak miał 1,5 roku mówił już zdaniami, a jak dwa lata to śpiewał piosenki i liczył do 10. Głowę ma cały czas ogromną...i dziwnie wygląda na zdjęciach ;)

Hej :) Też jestem majówka - do tej pory tylko "czytelnikiem" forum. Ale musiałam się zarejestrować żeby napisać... ChicChic będzie dobrze!!!

Dzięki za poświęcenie :)
    Jak czytam Wasze komentarze to już mi lepiej, ale chyba powinnam zrobić amniopunkcję. Sama już nie wiem, ale czekam co dziś powie profesor.
    Niestety jest dosyć nieprzyjemny i szorstki.

km5stv739k9pulwh.png
    3i498u69muucg3hi.png

• efwka83 Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2017, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamciaelcia wrote:
    A można spytac o koszt wizyty?
    ja płacę 100 zł, nie wiem czy jak robi usg to bierze więcej..

1usa3e5el69vdydq.png
  • kelegena Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2017, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ChicChic w sytuacji gdy są jakieś wątpliwości olej czy jest miły czy niemiły :D ważne, żeby ogarniał temat :) Na pewno powie, że jest wszystko ok. Daj znac od razu jak bedziesz po :)

Zuzanka już z nami <3
    qdkkdf9hhm361lr2.png
  • A_L_A Znajoma

Wysłany: 22 listopada 2017, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Może warto pomyśleć o NIFTY - te testy są bezpieczne dla dziecka. Niestety kosztują ok 2-2,5 tys w zależności od miejsca w którym są wykonywane... Moje drugie dziecko miało wysokie ryzyko w papa. Zdecydowaliśmy się na NIFTY. Wyniki wyszły ok, dzięki tej wiedzy ciąża dużo spokojniejsza...

Ala
  • Hoope Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2017, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kelegena, jak znajdziesz psychiatrę, zapisz mnie od razu :D

Chicchic dobrze, że konsultujesz się u profesora, takie diagnozy zawsze trzeba konsultować. Mimo wszystko, na Twoim miejscu, pomyślałabym nad dalszą diagnostyką, ale dopiero po wizycie u profesora i rozmowie z genetykiem. Faktycznie nie masz wskazań do amnio z testu podwójnego. Nasuwają mi się dwa pytania, czy lekarz próbował zachęcić płód do zmiany pozycji (np. możesz kaszlnąć albo przez ucisk macicy) i czy dysproporcja między wiekiem ciąży a wielkością główki powiększyła się od usg genetycznego. Jeśli nie, to nie ma się czym martwić :) Koniecznie daj znać po wizycie, bo się tu zamartwimy.

Ja mam dziś endokrynologa, w końcu zajmie się moją niedoczynnością, ale dużo czasu zajęło mi zdystansowanie się do ewentualnych strasznych konsekwencji niedoczynności.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 listopada 2017, 11:56

❤ Bartuś już z nami :D 15.04.18 ❤
    Wrzaskun I Wielki Książę Moczu i Mleka

dqpr9vvjvyn8nf6w.png
  • kattalinna Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2017, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chic, będzie dobrze, wizyta u profesora na pewno Cię uspokoi.

Ja dziś odebrałam wyniki pappy. Nic nie rozumiem, lekarz powiedział, że są dobre, ja czytam i dla mnie raczej też ok to postanowiłam nie drążyć tego tematu i nie stresować się niepotrzebnie :-)

Tylko mnie jedno martwi... Za każdym razem tętno jest niższe. To normalne?

age.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2017, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moje wyniki są do odbioru jutro
    Stres mnie nieźle zżera
    W szpitalu waga mi też spadła(już mam minus 9,4 kg od wagi wyjściowej w tej ciąży)
    Sa trzy opcje
    1.pojedzie mąż z moim upowaznieniem
    2. Sama pojadę
    3. Pojedziemy we troje...
    Każda z opcji ma swoje wady i zalety więc oprócz stresu zwiazanego z wynikami przezywam wybór opcji :(
    1. Jeśli mąż pojedzie sam-z nawigacją bo tam nawet nie był nigdy-to zostanę sama 1,5 - 2 h z synkiem a w porze porannej oznacza to obsługę po pobudce, przygotowanie sniadania i nakarmienie
    Conajmnjej 4xna rękach..poza tym moj mąż malo zrozumie jeśli będą wskazówki co do dalszej diagnostyki...
    2. Jeśli pojadę sama to mój wysilek to siedzenie w aucie, siedzenie w szpitalu choć chwilę, siedzenie w aucie w drodze powrotnej...dodatkowo samotny stres...
    3.jadąc wspolnie ja i tak auto prowadzę, ale mam wsparcie w mezu w calej tej stresowej sytuacji, przecież nastawiam się na kiepskie wyniki...
    Niby mam leżeć- i staram się uczciwie leżeć
    Ale chyba lepiej żebym ja jechała
    Pomożecie ciężarnej podjąć decyzję?

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 listopada 2017, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mnie rozłożyło na amen. Gorączka,ból gardła i katar taki że nie mogę oddychać. A najgorsze jest to że nie za bardzo mogę pomóc sobie lekami...

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2017, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kattalinna
    Że maleje to normalne
    Potem norma np na ktg to 140-160 choć pojedyncze odstępstwa też nie sa nieprawidłowe
    AAle ile wynosi?

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • malwka08 Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2017, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ChicChic proszę Cię nie martw się na zapas, moja znjoma miała podobna sytuację, a nawet i gorzej przedstawioną, całą ciążę gdzieś jeździła od lekarza do lekarza i co? I urodziła zdrową córeczkę! :*

Kochane wariuję już z braku ruchu! Obawiam się, bo biorę luteinę i miałam czasami plamienia... Co myślicie czy jak już jest lepiej, czuje się dobrze, dzięki Bogu nie mam plamień czy mogę sie zapisać na zajęcia dla kobiet w ciąży czy basen? :)

Byłabym w siódmym niebie. Ja i dzidzi byśmy się odprężly lekko pocąc toksyny :)

atdc4z17e9js2z0r.png
    29 tc - 1450
    3i49df9h803scrtm.png
    25 tc - 828 g, 31 tc - 1400 g, 35 tc - 2600 g, 39 tc - 3300 g
  • kattalinna Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2017, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziś było 136, na prenatalnych 2 tygodnie temu 142, a kilka dni wcześniej na wizycie 152

age.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2017, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kattalinna wrote:
    Dziś było 136, na prenatalnych 2 tygodnie temu 142, a kilka dni wcześniej na wizycie 152

To nie jest stala wartość tętna
    To pomiar w danym momencie
    Dzidzia śpi-fhr niższe
    Dzidzia szaleje-fhr wyższe
    Jak u nas, mamusiek :)
    Wartość spada do 140-160 ale nie powiem, kiedy dokladnie (netow nie czytam)
    U ciebie wyglada to dobrze

kattalinna lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2017, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malwka
    Lekarz powinien zdecydowac z tymi zajeciami

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • malwka08 Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2017, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamciaelcia no w poniedziałek mam wizytę i się oczywiście zapytam, ale chciałbym poznać też waszą opinię czy jednak byście zrezygnowały żeby nie ryzykować...
    Bo może powie, że można, a jednak praktyka kobieca mówi co innego :) nie wiem.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 listopada 2017, 12:33

atdc4z17e9js2z0r.png
    29 tc - 1450
    3i49df9h803scrtm.png
    25 tc - 828 g, 31 tc - 1400 g, 35 tc - 2600 g, 39 tc - 3300 g
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2017, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiem jedynie że z basenem są dwa podejścia lekarzy. Jeden powie że nie bo infekcje drugi że tak

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Cola87 Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2017, 13:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja chodzę na basen i bardzo dobrze się po nim czuje. Zgodę na basen mam od dwóch lekarzy. I jeśli wszystko jest ok polecają nawet do końca ciąży.

malwka08 lubi tę wiadomość

qdkk2n0ahanlnmk1.png klz9ej28mp9ifznz.png
  • Cola87 Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2017, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ChicChic trzymam kciuki żeby wszystko było ok. Daj znać jak po wizycie u profesora.

qdkk2n0ahanlnmk1.png klz9ej28mp9ifznz.png
  • Mała Matylda Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2017, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie dziewczyny! Ciężko nadążyć za tym co się tutaj dzieje ;)

Byłam wczoraj na usg genetycznym. Kość nosowa obecna, przezierność w normie, ryzyko wad niskie. Dzidzia nie chciała współpracować – najpierw była odwrócona, a potem strasznie szalała. Lekarka próbowała uchwycić dziecko na różne sposoby, miałam na zmianę usg przez brzuch i trzy razy przez pochwę. Do domu wróciłam wyczerpana, przespałam kilkanaście godzin, dopiero dzisiaj zaczynam się cieszyć, że wszystko ok :)

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/ff8131b682a5.jpg

kamciaelcia, kattalinna, Fatalita, D_basiula, XKamaCX, Kropka88, Katka., malwka08, Cola87, Hoope, Sela lubią tę wiadomość

uch59vvjdzcznt8y.png
    tb73e6ydy4fz1gcd.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2017, 13:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Śliczna dzidzia :)

Mała Matylda lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
‹‹ 322 323 324 325 326 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

14 zasad dobrego odżywiania podczas starania - co i jak jeść, aby szybciej zajść w ciążę

Odpowiednia dieta płodności może nie tylko polepszyć twoje zdrowie i dobre samopoczucie, ale również wspomóc twoją płodność oraz zapewnić zdrowy rozwój twojego dziecka jak już zajdziesz w ciążę. Co zatem oznacza „odpowiednia dieta”? Znajdziesz tutaj 14 wskazówek, które pomogą Ci lepiej zaplanować posiłki.

CZYTAJ WIĘCEJ

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a problemy z płodnością - o emocjach w obliczu pandemii

Pandemia koronawirusa szczególnie mocno uderza w pary starające się o dziecko lub zmagające się z niepłodnością. Jak radzić sobie z emocjami w tym trudnym czasie? Na czym skupić swoją energię i uwagę? Jak obecny czas może przysłużyć się płodności? Czy z obecnej sytuacji można wyciągnąć dobrą lekcję? O tym wszystkim opowiada doświadczona psycholog, każdego dnia wspierająca pary w drodze do rodzicielstwa - Justyna Kuczmierowska. 

CZYTAJ WIĘCEJ