Majowe mamy 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
efwka83 wrote:nie, prywatnie chodzę..
3x usg w ciąży to zwyczaj(zazwyczaj) lekarzy na nfz
Ale ja jestem dowodem na to że i na nfz można mieć więcej niestandardowych usg
Z synem staralam się robić dodatkowe usg prywatne tak aby wszystkie wychodziły średnio co3-4 tyg co widać u mnie na suwaczku
Dla własnego spokoju
Trochę inaczej twój lekarz działa
A powiedz jeszcze-koszt wizyty z usg/bez usg jest inny? -
kamciaelcia wrote:3x usg w ciąży to zwyczaj(zazwyczaj) lekarzy na nfz
Ale ja jestem dowodem na to że i na nfz można mieć więcej niestandardowych usg
Z synem staralam się robić dodatkowe usg prywatne tak aby wszystkie wychodziły średnio co3-4 tyg co widać u mnie na suwaczku
Dla własnego spokoju
Trochę inaczej twój lekarz działa
A powiedz jeszcze-koszt wizyty z usg/bez usg jest inny? -
https://m.facebook.com/mamaginekolog/posts/652581308234466:0
Nie jest to artykuł naukowy, ale ja tam jej ufam
Poza tym Efwcia, jeżeli chodzisz prywatnie to masz prawo wymagać usg. Sama raz trafiłam na lekarza, który był przekonany o szkodliwości usg w ciąży jednak szybko gi zmieniłam.
Jeżeli wciąż nie będzie chciał Ci zrobić usg to poproś go o rzetelne dane
Nasze aniołki...
21.09.14 (*) N.
10.05.17 (*) O. -
Witam się po długiej przerwie, nie wiem czy zdołam nadrobić zaległości
Wczoraj miałam wizytę u gina, wszystko ok. Teraz czekamy na połówkowe 6.12.
Choróbsko mnie trochę rozłożyło, czuję się fatalnie
Katy wrote:Mam takie pytanie do dziewczyn, ktore juz rodzily bo mnie to nurtuje. Jak juz po porodzie wraca miesiaczkowanie to czy cykle i okres sa takie same jak przed ciaza? Mam na mysli dlugosc, regularnosc, bolesnosc itp?
Moje po porodzie były bezbolesne, przed brałam środki przeciwbólowe 2 dnia.
Nie licząc tych pierwszych to obfitość i długość podobna. Regularność zaczęła wracać po ok. 2 latach, wcześniej cykle były krótsze, owulacje zaraz po krwawieniu.Katy lubi tę wiadomość
Matylda
-
efwka83 wrote:dziewczynki ja po wizycie, lekarz badał mnie tylko palcami, szyjka pancerna, macica rośnie, mam pytanie czy Wy za każdym razem macie usg robione i widzicie dzidziolka?bo moj lekarz rzadko robi bo mówi ze to szkodliwe..i pytanie o połówkowe badanie czy jakies inne badania się robi, bo przy genetycznym był np. test pappa czy teraz tez coś trzeba zrobic?
Nie mam na każdej wizycie, mój lekarz też nie jest zwolennikiem częstego usg bez konieczności. Ostatnie miałam prenatalne 11.10, następne będzie 6.12. W pierwszej ciąży na końcówce robił mi częściej, żeby kontrolować stan łożyska itd.
Matylda
-
Cześć dziewczynki.
Ja mimo, że na nfz byłam na usg 3 razy i 18.12 szykuje mi się kolejne. Ale ja nie mam niedosytu, to były bardzo długie badania, zawsze jestem po nich psychicznie wykończona i boli mnie brzuch. Poza tym mam doppler i jak tylko coś mnie niepokoi, używam. Czuję też ruchy. To i tak nie daje całkowitego spokoju ale jakieś minimum kontroli mam. A reszta już nie ode mnie zależy.❤ Bartuś już z nami15.04.18 ❤
Wrzaskun I Wielki Książę Moczu i Mleka
-
Cześć, a mój lekarz na NFZ po poronieniu robił mi usg co tydzień, żeby sprawdzać czy wszystko jest ok. Teraz jak jestem w ciąży również powiedział mi, że na początku będę często go odwiedzać i faktycznie od października byłam co tydzień na kontroli i usg miałam zawsze. Teraz prenatalne też on mi robił w poniedziałek i kolejna wizyta za tydzień w środę, ale teraz już umówiłam się z nim na wizyty co 3 tygodnie i pewnie kolejna bedzie gdzieś przed świętami. Wydaje mi się, że częstotliwość usg zależy tylko od podejścia lekarza.
-
Ja od poprzednich poronień chodzę prywatnie bo na nfz to niedość, że długo czeka się u nas na wizytę to jeszcze oddzielnie daje ci skierowanie do siebie samego na usg, na które znowu się czeka od cholery (tak oto zanim miałam usg to już moje dzieciaczki odeszły). Teraz sama pilnuję wizyt i badań, wolę zapłacić i mieć wszystko na już i leczyć się od samego początku. Niestety wizyta u mojego gin 150 zł czy z usg czy bez.17 maj godz 3:00, Ula 3150g i 53 cm
-
Dziewczyny, muszę się wyżalić. Odebrałam wyniki Pappy i są niezłe. Tzn. po korekcie jest trochę zwiększone ryzyko Edwarda 1:582, ale to niby też nie jest źle.
Ale: obraz usg jest niejednoznaczny. Dziecko ma dużą główkę nadal (HC: na 13 i 6 a AC na 12 i 0). Ogólnie jestem w ciąży wg usg na 13 i 2.
Dziecko ma przymusową pozycję ciała. Jestem załamana. Mam jutro wizytę u genetyka. Zaleca też amniopunkcję w grudniu i echo serca.
Dziś mam jeszcze wizytę u innego lekarza ale ta już mnie nastraszyła jakąś triploidią i że dziecko wtedy może nie przeżyć.
Jak żyć?
-
Jak miałam usg na badaniu prenatalnym to czułam jak maleństwo się denerwuje i odpycha od siebie sprzęt od usg a pani dr mówi do mnie że to nie możliwe, żebym czuła ruchy bo dziecko jest jeszcze zbyt małe i długo jeszcze pewnie ich nie poczuje!! Uśmiechnęłam się tylko, żeby jueprzestał pieprzyć (przepraszam za przekleństwo) te głupoty bo chyba wiem, co czuję, to już moja 4 ciąża a poza tym na usg było widać jak małe szaleje i się denerwuje.17 maj godz 3:00, Ula 3150g i 53 cm