X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majowe mamy 2018
Odpowiedz

Majowe mamy 2018

Oceń ten wątek:
  • Katy Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2017, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Efwka83 mi tez sie od kilku dni wydaje, ze czuje jakis ruch w brzuchu, ale co podciagne bluzke jest cisza...Moze sie maluszek bawi w chowanego ze mna :p

qdkkj48axof4swbx.png

qb3c2n0af5u2yzmp.png
  • Hoope Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2017, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia jeśli to krwiak, możesz długo brudzić, ważne, że ta krew jest stara, a taka ciemnobrudna jest właśnie stara. Leż, leż i jeszcze raz leż. Niczego nie podnoś. Podobno nawet rąk do góry ;)

Efwka pewnie, że możliwe, niedługo będziesz miała absolutną pewność :)

kamciaelcia, Lukrecja lubią tę wiadomość

❤ Bartuś już z nami :D 15.04.18 ❤
    Wrzaskun I Wielki Książę Moczu i Mleka

dqpr9vvjvyn8nf6w.png
  • Feeva Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2017, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    efwka83 wrote:
    dziewczyny czy to mozliwe ze czuje dzidziolka?wczoraj myslalam ze mi się przewidziało ale dzisiaj taka sama sytuacja..jem sniadanie i czuje takie wibracje w brzuchu, podnosze koszulke i widze jak mi się brzuch rusza:)to moje pierwsze dziecko i myslalam ze nie rozpoznam czy to on daje znać o sobie ale tego nie da sie pomylic z niczym innym :)

Myślę, że jak najbardziej możliwe :D Ja swoją Okruszynę czuję od dwóch tygodni :)

Ehh, dziewczyny ciężko Was nadrobić, tym bardziej, jeśli nie wchodzi się na forum cały czas. 2 dni nie wchodziłam i +15 stron haha :D

Kamcia, Chic jestem w Wami duchem i serduchem, trzymam kciuki, żeby wszystko było dobrze <3

Co do wózka to ja znalazłam Shell Prestige BabyActive 3w1 w granicach 1900zł, wygląda na solidny, opinie też w większości dobre. Tylko koła ma pompowane, a wolałabym piankowe :/ koleżanka ma i zachwala ten Quinny Mood 3w1, ale patrzę, że kosztuje 2800 :o

Powoli będę zaczynać już kompletować wyprawkę :)

Współczuję tym z Was, które męczą jeszcze objawy typu wymioty i mdłości. Mi na szczęście już przeszły! Jupi! :)
    Wizytę mam 4.12 u mojego gina, nie mogę się doczekać. Od razu poproszę go, żeby mi pomógł wyznaczyć połówkowe. Chciałabym mniej więcej w 21tc, więc wychodzi mi początek stycznia :)

A tak z innej beczki... Może Wy będziecie miały większe pojęcie i doświadczenie.

Moja siostra zaczęła nową pracę od razu z umową o prace na 33miesiące. Po podpisaniu umowy dowiedziała się, że jest w ciąży. Wystaranej, wyczekanej, starali się ponad rok, zaliczyli klinikę leczenia niepłodności, stracili już nadzieję i proszę, niespodzianka.
    Ona bardzo chce pracować, ale boi się że jeśli powie teraz o ciąży to mogą ją wyrzucić. Ja pracowałam w kadrach-księgowości 2 lata, więc co nieco liznęłam tego tematu.
    Wyczytałam, że jeśli zawarła umowę o pracę, która nie kończy się przed upływem 3 miesiąca ciąży, to nie mogą jej wyrzucić bo już jest chroniona. Mogliby ją zwolnić, gdyby umowa skończyła się jej przed upływem 12 tygodnia. Dobrze wyczytałam?
    Ma zamiar w przyszłym tygodniu porozmawiać z przełożoną. Pracuje w Rossmannie i niestety dźwigania jest sporo, plus nocki na przyjmowanie i rozładowywanie towaru i teraz bardzo boi się o tą fasolinkę, bo długo na nią czekali :( Ale chce pracować jak najdłużej tylko na lżejszych warunkach że tak powiem.

PS. witamy się z Marysią w 18 tygodniu :) Chyba to już 5 miesiąc? :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 listopada 2017, 10:46

Kocham Cię <3
    12.05, godz. 5:30, 3510g, 53cm, 10/10pkt <3
    k3pcdgm.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2017, 10:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hoope
    Staram się leżeć, naprawdę dużo leżę. Mąż robi wszystko. W dodatku ma "angine" i kolejny tydzień będzie w domu
    Ale plamienie wykańcza psychicznie. Już jest niemal czysto i po 3nocach wszystko od nowa...

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • J.S Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2017, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Feeva, wydaje mi sie, ze jest tak jak mowisz, ze nie moga jej zwolnic. Tylko nie wiem jak to jest z dopiero zaczeta praca i od razu ciaza, czy tego prawo jakos nie reguluje. Rossmann to duza firma, sa na pewno przygotowani na taki scenariusz, takze lepiej powiedziec, byc moze jest jakas lzszejsza praca, ale np w markecie nie mozna pracowac, bo tam nie znajda stanowiska dla kobiety w ciazy, bo trzeba dzwigac, w rossmanie tez, takze nie wiem czy bedzie miala mozliwosc pracowac.

Ja jeszcze ruchow nie czuje, ale za to mam troche brzuch :D

<3
    mhsvqps6hiiqioin.png
  • Feeva Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2017, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja się trochę w to zagłębiłam i naczytałam, że skoro umowa jest już podpisana i zawarta na okres, który nie kończy się przed upływem 3 miesiąca ciąży to jest chroniona. Kodeks Pracy też czytałam, art.177 i dalej :)
    Mogliby ją zwolnić w wypadku ogłoszenia przez zakład pracy upadłości lub gdyby zrobiła coś, przez co mogliby ją zwolnić dyscyplinarnie :)
    No, zobaczymy co jej powiedzą w przyszłym tygodniu. W poniedziałek ma wizytę u lekarza potwierdzającą ciążę, więc powie we wtorek pewnie :) Nikt nie spodziewał się takiego obrotu spraw, sama jest do tej pory w szoku.
    Ale zawsze tak jest, że jak człowiek odpuści, to się udaje :)

Ja mam i brzuch i czuje jak się wierci i kopie :D Choć od wczoraj jest jakaś taka zbyt spokojna i już się zaczynam martwić :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 listopada 2017, 12:46

Kocham Cię <3
    k3pcdgm.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2017, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Feeva
    A koleżanka ma chociaż wypracowany okres na zasiłek chorobowy?
    Przepraszam, siostra

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 listopada 2017, 12:51

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Fatalita Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2017, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chwalę się:)
    Ja też poczułam wczoraj pierwsze nieśmiałe kopniaczki <3 od razu miłość do dziecka x10 ;)

Spokojnego weekendu :)

l22npx9iaxtim23h.png

Nasze aniołki...
    21.09.14 (*) N.
    10.05.17 (*) O.
  • Feeva Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2017, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia, no właśnie podpisała umowę z dniem 22.11, czyli dopiero parę dni. Musi w takim razie wytrzymać ten miesiąc i dopiero powiedzieć? Tak, żeby minęło te 30 dni? Próbuję jej pomóc bo dziewczyna nie wie co w tej sytuacji zrobić... Tylko, że ona nie chce iść na zwolnienie, chce pracować. Ale jeśli nie m wypracowanego tego okresu na zasiłek chorobowy, to mogą ją jeszcze zwolnić mimo podpisania umowy na prawie 3 lata?
    Czy ja źle rozumuję i chodzi o zupełnie co innego :D

Fatalita, piękne uczucie, potwierdzam :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 listopada 2017, 13:47

Kocham Cię <3
    k3pcdgm.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2017, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zwolnić raczej nie zwolnią
    A chodziło mi o to żeby miała platne l4
    Wiadomo że takie chorobowe i macierzynski naliczone od pensji wyższe niz 1000zl kosiniakowego
    Poza tym nasz durnowaty kodeks pracy nie każe iść ciezarnej na chorobowe ale każe pracodawcy stworzyc dla niej nalezyte warunki pracy a jesli to niemożliwe to odsyla ja do domu bez obowiązku swiadczenia pracy za normalną pensję. Haha ale w praktyce ktory pracodawca trzyma pracownika w domu i mu placi?stąd nacisk na chorobowe. No ale o to chodzi by bylo w pelni płatne. Rozumiem że siostra wczesniej nie pracowala? No i jaka podstawa zasilku chorobowego taka podstawa zasilkowa macierzynskiego!i żeby nie podpisywala aneksow o zmianę np wymiaru czasu pracy!!(zmniejszenie etatu!)
    O jeśli chodzi o nas-o ciężarne-to nie tylko kodeks pracy ale przede wszystkim ustawa o zasilkach (zapomnialam nazwę)
    W tym dokumencie znajdowalam co mi bylo potrzebne
    Aw skrócie- w poprzedniej ciąży bylam madrzejsza niż dziewczyny w biurze i oststecznie z wielkim ciazowym brzuchem stawalam przed sądem walcząc o racje z zusem :) oczywiście wygrałam!!ale to może kiedy indziej...dzieki własnej wnikliwosci znalazłam 3 kwestie ktore pracodawca poprowadzil na moją niekorzysc a potem po moim sprostowaniu wszystko miałam wyrownywane

No i ja nie siedzę w finansach, księgowości,moja wiedza wynika z osobistego doswiadczenia w innych sprawach jestem cienka

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 listopada 2017, 14:01

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Feeva Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2017, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia dziękuję za odpowiedź :*

No pracowała moja siostra 2 lata ciągiem na umowie o pracę, ale zakończyła współpracę z tymi lamusami jakoś koło października i dopiero teraz znalazła nową pracę.
    Właśnie o to mi chodziło, czy mogą ją zwolnić czy nie :) Powiem jej, żeby nie zgadzała się na podpisywanie żadnych zmian :)

Kocham Cię <3
    k3pcdgm.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2017, 14:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli pracowała to raczej od razu ma płatne l4
    Ale doczytaj jak to jest ze zmiana pracodawcy i przerwa...wcześniej nowa podstawa zasilkowa naliczona byla po 3 miesiacach... niech bierze od gin zaświadczenie o ciąży. Ja zawsze miałam ze sobą zanim mówiłam pracodawcy o ciąży

Ja zadawalam pytania na forum prawnym (choć w tej sadowej mojej sprawie nie bylo odp bo yo była dopiero druga taka sprawa w pl gdzie pierwsza-zakonczona w sądzie najwyzszym-utorowala mi drogę do wygranej)
    Pełna nazwa tej ustawy
    Ustawa z dnia 25.06.1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa
    Dzięki niej udowodnilam pracodawcy że musi mi wypłacić część trzynastki nawet jesli nie pracowałam
    Dzięki niej wygralam z zusem(inne interpretacje artykułu)
    Dzieki niej miałam dodatkowy tydzień wolnego po śmierci corki(o czym nawet nie wiedziala pip- ode mnie się dowiedzieli)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 listopada 2017, 14:14

malwka08 lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Feeva Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2017, 16:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie z tym zwolnieniem i np wizytą u lekarza na nfz jest chyba tak, że nawet jeśli pracowała, a w ciągu 30 dni nie znajdzie pracy, to po tym 30dniach ubezpieczenie wygasa. A niestety siedziała w domu chwilę dłużej niż miesiąc. Jakoś z 1,5 :)
    No, ale na zwolnienie się na razie nie wybiera, więc jak przepracuje teraz 30 dni to potem nie będzie w razie co problemu :) Zależy jej tylko na lżejszych obowiązkach w pracy :)
    Dzięki za informacje, odetchnęłam z ulgą :)

PS. Czy wy też macie problem ze śluzówką w nosie? Ciągle mi krwawi :/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 listopada 2017, 16:11

Kocham Cię <3
    k3pcdgm.png
  • Hoope Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2017, 17:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia niestety wiem coś o tym, na każdym kroku trzeba pilnować własnego interesu i grzebać w przepisach.

Feeva ja mam przekrwiona śluzowkę ale objawia się to katarem i zapchanym nosem, nie krwawię.

dqpr9vvjvyn8nf6w.png
  • Feeva Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2017, 17:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zapchany nos i katar swoją droga, a krwawienie swoją :( Co wydmucham to cala chusteczka czerwona :/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 listopada 2017, 17:58

Kocham Cię <3
    k3pcdgm.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2017, 18:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W poprzedniej ciąży przed pójściem spać dostałam krwotoku z nosa. Ma-sa-kra
    Przez 30 min dosłownie nie mogłam zatamowac. Nawet głowa ruszyć. Bo albo gardlo albo twarz zalewalo...taki urok ciąży :) więcej się nie powtorzylo. Więc przebarwienia w gilach już mnie nie ruszaly. Każda nasza sluzowka nabrzmiala i przekrwiona :)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Hoope Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2017, 18:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jestem całą jedną wielką śluzówką

dqpr9vvjvyn8nf6w.png
  • malwka08 Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2017, 18:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Feeva jestem kadrową, więc napisze 2 grosze od siebie, ale koleżanki bardzo dobrze radzą i wskazują właściwe podstawy prawne. Pamiętajmy niestety sporo jest pracodawców, którzy za wszelką cenę chcą pozbyć się "zbędnego" ich zdaniem pracownika. Wiec wszytkie kroki siostry muszą być przemyślane. Po pierwsze 30 dni należy przepracować aby znowu uzyskać prawo płatnego wynagrodzenia czy zasiłku chorobowego, koniecznie uzyskać zaświadczenie od lekarza potwierdzające ciążę. Jeżeli kobieta posiada takowe zaświadczenie wstępuje w całkowity okres chroniony przed zwolnieniem, wyjątkiem mogłoby być ciężkie naruszenie obowiązków pracowniczych kiedy pracodawca sam wytoczyć może sprawę przeciwko pracownikowi. Co do zasady umowa nie powinna zostać rozwiązana. Ewentualnie po zakończonym urlopie rodzicielskim i pierwszym dniu po powrocie do pracy można spodziewać się wypowiedzenia lub zmiany stanowiska z zachowaniem obecnych warunków zatrudnienia np. pensji.

Ale uwaga wyjątek! pracodawca może dać wypowiedzenie(pracownica jest niedouczona i myśli, że pracodawca ma takie prawo), które jest skuteczne! W takim wypadku w ciągu 7 dni należy zgłosić naruszenie prawa przez pracodawcę w inspekcji pracy lub sądzie pracy, chociaż ta sytuacja zdąża się niezwykle rzadko. Jeżeli pracownica nie podejmie tego kroku, wypowiedzenie choć prawnie wadliwe staje się skuteczne i nie możemy już nic zrobić. Dochodzi do rozwiązania stosunku pracy.

Swoją drogą zapraszam na moj facebook. https://www.facebook.com/KADRY-I-P%C5%81ACE-177213216164636/

Będąc w ciąży tak chcę spędzać wolny czas. Służąc ludziom poradami z prawa pracy. :)

Feeva, Lukrecja lubią tę wiadomość

atdc4z17e9js2z0r.png
    29 tc - 1450
    3i49df9h803scrtm.png
    25 tc - 828 g, 31 tc - 1400 g, 35 tc - 2600 g, 39 tc - 3300 g
  • patryka Przyjaciółka

Wysłany: 25 listopada 2017, 19:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak ja tez mam codziennie katar, kichanie, zatkany nos i krwawienia z nosa nawet po kilka razy w tygodniu. Doszedl mi pewien objaw ciąży. Wystarczy ze zjem na raz jakąś większą porcję to... Po 15 minutach mam wrażenie że mi pekna wnętrzności! Takie rozepchanie... Czasem robi mi sie nie dobrze albo dostaje biegunki:/ mialam taki apetyt i jadlam jak szalona (pisałam o tym na forum) a teraz? Boję się wręcz jeść bo mnie tak rozpycha. Co za niestrawność:((( czy ktoś tak ma? A w ogóle wiecie może ile waży wasze dziecko? ?mi lekarz powiedział że 11 g.... I jestem w szoku bo przy moim 14 tyg i 10 cm dziecka powinno ważyć od 25 do 60 gram !!! I siedzę trochę zdziwiona bo lekarz nic nie mówił żeby dziecko się rozwijało złe... A jednak prawie 6 razy mniejsza waga to chyba jednak cos nie tak ? Ehh.. Zawsze sobie znajdę problem.

• Feeva Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2017, 19:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malwka08 dziękuje za rade :*

Ja ani razu nie byłam wazona w ciąży... lekarz na początku ciąży pytał o wagę sprzed ciąży i kazał ważyć się zawsze w dniu wizyty rano i podaje mu wtedy wagę na wizycie. Dziwne bo ma wagę w gabinecie. Nie chce mu sie czy co ?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 listopada 2017, 19:53

malwka08 lubi tę wiadomość

Kocham Cię <3
    k3pcdgm.png
‹‹ 336 337 338 339 340 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Diagnostyka problemów z płodnością - krok po kroku

Niepłodności nikt się nie spodziewa, a jednak dotyka ona około 1,5 miliona polskich par rocznie. To bardzo dużo! Jakie są najczęstsze przyczyny niepłodności? Kiedy warto rozpocząć diagnostykę i jakie badania zrobić na początek?

CZYTAJ WIĘCEJ