X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majowe mamy 2018
Odpowiedz

Majowe mamy 2018

Oceń ten wątek:
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2017, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hoope
    Ja nawet nie wiem czy mam dobrą czy złą biochemie...widzę jedynie że jest całkiem inna jak w ciąży z synem...

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Hoope Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2017, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia, bo każda ciąża jest inna. I nie wiem od czego to zależy. I lekarz też nie wie. I nie można ich porównywać, choć taka ludzka natura. Tak jak każde nasze dziecko jest inne.

❤ Bartuś już z nami :D 15.04.18 ❤
    Wrzaskun I Wielki Książę Moczu i Mleka

dqpr9vvjvyn8nf6w.png
  • ChicChic Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2017, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam wolną betę i pappę prawie zerową 0,02 i 0,08 czy jakoś tak.
    Mimo to ryzyka nie wyszły wysokie. Sama już nie wiem. POczekamy, zobaczymy.

km5stv739k9pulwh.png
    3i498u69muucg3hi.png

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2017, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z synem betę miałam poniżej 0,5 i nie wpłynęło to na wynik(chociażby negatywnie nie wpłynęło) a teraz beta 1,67 a pappa 1,37...

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2017, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hoope
    Najwięcej to wkurza mnie ta sytuacja z biochemia że lekarz wręczając mi wynik i widząc wysokie ryzyko zaczął gadke ktora miałam przecież napisana...spojrzał na krew i powiedział że nie jest źle. Jednak jak zaczęłam ja pytać go o tę krew to mnie zbyl...to wkurza

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • JustaFin Ekspertka

Wysłany: 26 listopada 2017, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, my już po chrzcinach u znajomych i zaraz jedziemy do nich na obiad :) mamy chwilę przerwy.
    Jutro niestety wracamy :( ale i tak było super, spotkaliśmy się z rodziną, przyjaciółmi, tego mi było trzeba.

Kamciaelcia, ChicChic trzymam mocno za Was kciuki. Podczytuję, co u Was, ale nie miałam czasu pisać.
    Kamcia nie zna się na wynikach pappa i wolnego bhcg, ale lekarz jak mówi, że nie są złe to trzeba mu wierzyć.
    Widziałam, że wklejałas opis wyników, tylko pobierznie patrzyłam. Ale wydaje mi sie, ze wpisanie cukrzycy typu 2 mogło tez pospuś wynik. I przepływ żylny DV Pi miałaś blisko 1,2, a to chyba górna granica do 14tc. Choć tu nie sama wartość jest istotna, a obraz na usg, który zapewne był prawidłowy, skoro nie ma adnotacji.
    Mocno trzymam kciuki za nifty i za to, żebyś nie plamiła.
    Rozważasz amino? A może warto, żebyś wzięła skierowanie na amino i porozmawiała z genetykiem, zawsze z samego pobrania możecie się wycofać. Macie obciążenie kardiologiczne i chyba tylko amino jest w stanie pokazać, czy wszystko jest prawidłowo.
    A co do plamień kamcia miałaś robiony wymaz? Ja plamilam z dziewczynkami i u mnie wyszła jakaś bakteria (nie pamiętam jaka) i po kuracji antybiotykiem plamienie minęło.

Chichic trzymam kciuki za Was i maluszka. Bądźcie silni i wierzę, że wszystko dobrze się skończy.

Nadrobię szczegółowo po powrocie. Pozdrawiam wszystkie maluszki i mamy :-*

Timo Jan ur. 2011
    Emma i Ella ur. 2014
    oar8w1d3bj59zkzi.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2017, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justa fin
    Nie miałam robionego wymazu
    A co do dv - na wyniku sa też normy, wiec 1,18 to tak jakby 75 centyl więc zdecydowanie w normie. I na dwóch pozostalych usg mam podane ze przeplywy dv i tv prawidłowe. Tym się nie martwię bo nawet nie jest to markerem zd
    Cukrzyca była też wpisywana w wynik w ciąży z synem-teoretycznie nie ma cukrzycy ciążowej na początku ciąży stąd typ 2, ale ja bez ciąży nie mam też cukrzycy. Niektórzy lekarze tego nie rozumieją Poprzednio nie bylo widać wplywu cukrzycy na ryzyko. Teraz jest...
    A córka miala wadę nie związana z genetyka. Takiej wady serca nie wykaże amnio. Nawet echo serca płodu ma swoje wady w tym zakresie. Lekarz nigdy nie gwarantuje że dobre echo to brak wady bo taka jest specyfika ciąży- w czasie jej trwania pewne rzeczy w sercu sa normalne. Jeśli coś w serduszko nie ma duzego znaczenia dla jego ogólnej pracy to wynik uchodzi za prawidlowy. Już to przerabialiśmy z synem ;)
    Tu rozchodzi się o kość nosowa. Gdybym nie zjawiła się w tej poradni a opierała się na dwóch pozostałych usg, nic by nie wskazywalo że jest coś nie tak
    Ale-już dawno zauważyłam, już dawno się przyzwyczailam, że lekarze do mojego"przypadku" (ze wzgledu na wywiad) bardzo ostrożnie podchodza i są ubodzy w wypowiedziach

Super że wypad udany
    To teraz tylko życzyć szczesliwego powrotu

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Anula1981 Przyjaciółka

Wysłany: 26 listopada 2017, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamciaelcia masz całkiem dobrą betę i pappe, gorzej ChicChic, wyniki jak przy ZE. Powiedz mi czy idziesz na amniopunkcje?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 listopada 2017, 13:43

xnw4vfxm5eizkx16.png
  • Anula1981 Przyjaciółka

Wysłany: 26 listopada 2017, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale powiem tak, dopóki nie zrobi się badań to można sobie wróżyć. Jestem na grupie gdzie dziewczyny miały na prawdę fatalne wyniki a jak się okazało dzieciaczki były zdrowe ale też były takie które miały całkiem dobre wyniki i ryzyko pośrednie a maluszki chore. Wiele osób skarży się na test pappa, że często wprowadza tylko zamieszanie. Dziewczyny, wierzę w nasze dzieciaczki i wierzę, że wszystko będzie dobrze.

xnw4vfxm5eizkx16.png
  • J.S Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2017, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, te sutki to straszny bol, posmarowalam je to troche mi lepiej.

Sa jakies normy bialka i wolnego beta hcg?

JustaFin, przyjemnego pobytu i szczesliwego powrotu :*

<3
    mhsvqps6hiiqioin.png
  • Anula1981 Przyjaciółka

Wysłany: 26 listopada 2017, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W przypadku zespołu Downa: wartość fb-HCG przekracza 2,52 MoM; wartość PAPP-A jest poniżej 0,5 MoM.
    W przypadku zespołu Edwardsa i Patau: wartość fb-HCG i PAPP-a jest poniżej 0,33 MoM.
    W przypadku zespołu Turnera: wartość PAPP-A poniżej 0,5 MoM przy fb-HCG rzędu 1 MoM.

xnw4vfxm5eizkx16.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2017, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak mnie to bbf wkurza-post znikł wrrrr

Anula
    Chciałabym uniknąć amnio. W sumie dlatego zrobiłam nifty. Ale co dalej okaże się po wyniku nifty. Co pokaże i jak ja się poczuje...sama zawsze powtarzalam że test podwójny to jest zło i sama bym za niego nie zapłaciła. Częściej potrafi namieszać niż uspokoić. Liczyłam że korzystajac z tej poradni będę jakby pod dalszą opieką. A ja rozczarowalam się na całej długości i szerokości. Nic się od nich nie dowiedziałam. Wszystko sama mogę sobie poczytać. Ja nawet więcej wiem tzn widziałam jak wyglądało samo usg. Lekarka miała problem i wpisała kość hipoplastyczna. A same widzialyscie że na wyniku hipoplastyczna jest rownoznaczna z jej brakiem a nie z obecnością.a brak kości nosowej dobrze się nie kojarzy. A lekarka jest dobra! Szkoda że ten drugi lekarz nie przejął głowicy usg.
    Testy nifty wskazany jest przy ryzyku srednim...
    A ja jednak zrobiłam inaczej. Boję się że to był błąd...nawet nie ma kogo się poradzić. Na amnio muszę trochę się przejechać...ja naprawdę nie mam sił psychicznych na to wszystko.
    Mama ginekolog niby jeszcze uznaje nifty przy moim ryzyku...

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2017, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anula
    No właśnie konkretnie tych wartości pappa i bhc nie mozna znaleźć bo dla kazdej wady są inne...a przecież też nic to nie przesądza

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Anula1981 Przyjaciółka

Wysłany: 26 listopada 2017, 14:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamciaelcia dokładnie tak jak piszesz, że wynik o niczym nie świadczy. Na jednym forum, na prawdę przy złych wynikach były zdrowe dzieci. U mnie ten sam problem z kością nosowa. Pierwsze co lekarz przy badaniu to sprawdził czy jest, nawet koleżanka która była ze mną potwierdza, że jeszcze sam mówił że ładna kość nosowa. A w teście pappa mam wpisaną niewiadomo. Ja myślę, że nie będzie u Ciebie potrzeby robić amniopunkcji.

xnw4vfxm5eizkx16.png
  • Anula1981 Przyjaciółka

Wysłany: 26 listopada 2017, 14:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I gdzieś znalazłam wzmiankę, że jeżeli były krwawienia i plamienia nie powinno się robić testu pappa. Ja np w dniu pobierania krwi do pappa miałam plamienia

xnw4vfxm5eizkx16.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2017, 15:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    krwawienia (aż łózko zalałam) dostałam w nocy po tym nieszczesnym usg

a czemu nie powinno się?

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Hoope Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2017, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak już wcześniej wspomniałam, zawyżone lub zaniżone wartości bety i białka pappa mogą i często wskazują na problemy z ciążą . Nie chodzi mi o wady dziecka (bo te wykluczy lub potwierdzi amnio) tylko o samą matkę i jej organizm. Dotyczy to kobiet, które mają nieciekawe wyniki pappy. Wady w usg to inna kategoria, kaliber ciężki, ale nawet nieprawidłowości w budowie płodu z czasem potrafią się cofnąć.

Test podwójny, a dokładnie część z krwi, bada matkę, nie dziecko. Dlatego wymaga dalszej diagnostyki. Obliczanie ryzyka to statystyka, natomiast wartości pappy i bety to fakt.

Nie wiem czy wiecie, że płód i łożysko powstają z tej samej, jednej, zapłodnionej komórki, która dzieli się odpowiednio wcześnie na oba człony. Jeśli zawiera ona wadliwe geny, wadliwe są i płód i łożysko. Czasem jednak dziecko rozwija się prawidłowo a łożysko nie. Dlatego wyniki testu podwójnego i nipt zawierają pewien procent błędu.

Fatalita lubi tę wiadomość

❤ Bartuś już z nami :D 15.04.18 ❤
    Wrzaskun I Wielki Książę Moczu i Mleka

dqpr9vvjvyn8nf6w.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2017, 15:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anula
    miałam w sumie 3 usg, zrobili je lekarze którzy wręcz razem pracuję w pewnej przychodni :)
    przy czym ta w Poradni Badań Prenatalnych
    do drugiego chodzę prywatnie tylko na usg (już druga ciąza tak u niego wspomagana)
    a ten trzeci wykonuje prenatalne u mnie w miescie dla przychodni przyszpitalnej
    ten prywatny na moje pytanie jak to z kością nosową odpowiedział "aż się swieci" i tyle
    ten w szpitalu zrobił usg własnie z powodu tego w poradni i pierwsze co, ze "jest zla widoczność, ale kość nosową znalazłem od razu"
    ich nawet jej długość nie inetresowała, bo ważne że jest a jej brak/obecność nic nie przesadzają
    a ta się męczyła, bo niby jest, a sama nie wie czy to łzowa, czy dwie, czy jedna?
    wpisała hipoplastyczną a teraz widać że hipoplastyczna=brak kości na wyniku
    mam mieszane uczucia naprawde
    czasem mam wrażenie że sobie wmawiam, ze jest dobrze i usprawiedliwiam swój wybór nifty...
    a czasem mam spokojne mysli
    kiepsko sobie radze

a ty jednak zdecydowałaś sie na amnio przy mniejszym ryzyku...czlowiek odruchowo sie porownuje

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • ChicChic Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2017, 15:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anula1981 wrote:
    Kamciaelcia masz całkiem dobrą betę i pappe, gorzej ChicChic, wyniki jak przy ZE. Powiedz mi czy idziesz na amniopunkcje?

Tak, mam jeszcze konsultacje, ale raczej pójde.
    Mam ryzyka=o na ZE 1;582.
    Badanie usg mam w porządku, kość, Nt wszystko w normie :(

km5stv739k9pulwh.png
    3i498u69muucg3hi.png

• J.S Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2017, 15:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moje beta odpowiada 0,311 MoM
    Pappa 0,619

<3
    mhsvqps6hiiqioin.png
‹‹ 338 339 340 341 342 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak szybko zajść  w ciążę? Unikaj tych 7 rzeczy!

Na pierwszy rzut oka poczęcie dziecka wydaje się proste – wystarczy kochać się i potem tylko czekać na brak miesiączki. Dla potwierdzenia zrobić test ciążowy i załatwione! W rzeczywistości często wygląda to nieco inaczej. Dla wielu par podjęcie decyzji o powiększeniu rodziny i pojawienie się pozytywnego testu ciążowego nie następuje w tym samym miesiącu, kwartale bądź roku. Dlaczego? Przeczytaj, co może utrudniać zajście w ciążę i czego unikać, aby szybko zajść w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół PCOS – czym jest i jak z nim walczyć?

PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych. Jak się objawa? Jakie są metody leczenia? Czy Zespół Policystycznych Jajników może utrudniać zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ