X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majowe mamy 2018
Odpowiedz

Majowe mamy 2018

Oceń ten wątek:
  • ChicChic Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2017, 15:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    J.S. też b. nisko. A jak ogólne ryzyka ?
    U mnie nie widać wady serca, lekarz powiedział że przy ZE już na tym etapie byłoby widać. To i fakt, że oprócz główki nic nie widać więcej złego, trzyma mnie przy życiu :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 listopada 2017, 15:45

km5stv739k9pulwh.png
    3i498u69muucg3hi.png

• ChicChic Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2017, 15:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamciaelcia wrote:
    krwawienia (aż łózko zalałam) dostałam w nocy po tym nieszczesnym usg

a czemu nie powinno się?

Właśnie - dlaczego? Ja miałam akurat plamienia. Zresztą jeszcze dziś się zdarzyły. Chyba lekarka by powiedziała, że mam plamienia więc wyniki mogą być zmienione..

km5stv739k9pulwh.png
    3i498u69muucg3hi.png

• Anula1981 Przyjaciółka

Wysłany: 26 listopada 2017, 15:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamciaelcia ponieważ ryzyko poniżej 300 kwalifikuje do amnio. U mnie beta 1,12 Pappa 0,54 mom, nt 2,8 chociaż najniższe przy badaniu było 2,2 pozostałe pomiary w porządku ryzyko dla ZD 1:83. Nie chcę żyć w niepewności do końca ciąży czy z maluchem wszystko jest ok. Z drugiej strony nie wiem jak postępie jeżeli okaże się chore. To jest trudna decyzja co dalej robić. Myślę, że to prywatna sprawa każdej z nas.

xnw4vfxm5eizkx16.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 listopada 2017, 15:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Feeva,na której ścianie masz łożysko? Bardzo czekam na takie wyraźne ruchy małego, ale ciągle tylko bąbelki,smyrania i rybki, już bardziej wyraźne,ale to ciągle nie są kopniaki ;) mam na przedniej ścianie, pewnie to przez to...

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2017, 15:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anula
    No właśnie ty zdecydowałas się na amnio a ja nie...i nie wiem czy w ogóle dobrze robię
    Sama się doszukuje na tak i na nie i coraz mniej wiem

A z tym krwawieniem jak jest?
    Tak sobie myślałam ze może przez to była slaba widoczność. Bo skoro tak chlusnelo to musiało najpierw się zebrać...

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Anula1981 Przyjaciółka

Wysłany: 26 listopada 2017, 15:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podobno jeżeli występują to dają fałszywe wyniki Pappa. Z resztą co lekarz to inna opinia jeden powie, że infekcje, choroby mają wpływ, drugi powie, że absolutnie, tak samo z chorobami towarzyszącymi typu cukrzyca, tarczyca. Tak samo z przyjmowanym progresteronem, myślę że oni sami nie wiedzą co tak naprawdę ma wpływ na wyniki. Szczerze mówiąc, żaluzje że zrobiłam Pappe, ponieważ za te same pieniądze mogłam zrobić nifty gdy byłam w Polsce. I wynik byłby bardziej wiarygodny

xnw4vfxm5eizkx16.png
  • ChicChic Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2017, 15:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja brałam duphaston, miałam plamienia, do tego grzybicze zapalenie pochwy i bakterie e.coli. Wszystko na raz.

km5stv739k9pulwh.png
    3i498u69muucg3hi.png

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2017, 15:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anula
    To tyle pappa u was kosztuje??

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 listopada 2017, 15:58

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • J.S Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2017, 16:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ChicChic wrote:
    J.S. też b. nisko. A jak ogólne ryzyka ?
    U mnie nie widać wady serca, lekarz powiedział że przy ZE już na tym etapie byłoby widać. To i fakt, że oprócz główki nic nie widać więcej złego, trzyma mnie przy życiu :(

To sa wyniki juz po przeliczeniu, ale ja mam ryzyko bardzo niskie

Trisomia 21 < 1:20000
    Trisomia 18 1:7865
    Trisomia 13 < 1:20000

Dlatego ja juz nic nie rozumiem, podajecie te bialko i beta po przeliczeniu ?

<3
    mhsvqps6hiiqioin.png
  • J.S Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2017, 16:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wolne 15,0 IU/I odpowiada 0,311 MoM
    Pappa 1,360 odpowiada 0,619 MoM

<3
    mhsvqps6hiiqioin.png
  • Anula1981 Przyjaciółka

Wysłany: 26 listopada 2017, 16:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    J.S. patrząc na same Twoje wyniki to nie zbyt dobre są a ryzyko masz takie niskie. Ja też nie rozumiem dlaczego tak jest. Być może wiek tu ma znaczenie i waga. Wystarczy wpisać do obliczenia wyższą wagę i wiek i automatycznie ryzyko wystąpienia jakichkolwiek chorób będzie wyższe.
    Kamciaelcia no test + usg do tanich nie należy. Trochę mniej niż nifty w Polsce. Tu niestety tego badania nie robią. Z resztą będę jutro w klinice, jeszcze raz będę mieć konsultacje i badania oraz rozmowę z genetyki to podpytam.

Teraz tak mnie naszły przemyślenia. Popatrzcie jaka to jest kasa. Za namową wykupiłam badania prenatalne. Część kasy dla lekarza, cześć dla laboratorium. Podobno ubezpieczenie tego nie refunduje. Teraz przy dużym ryzyku muszę jechać do kliniki. Mam trzy skierowania. Genetyk, ginekolog i badania. Tu to dopiero jest kasa, na szczęście za dalszy etap badań płaci już kasa chorych.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 listopada 2017, 16:25

xnw4vfxm5eizkx16.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2017, 16:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    J.S.
    ja tez mam tak podane wyniki biochemii krwi
    jak dziewczyny wczesniej pisały-nieprawidlowa biochemia moze a nie musi oznaczać problemy w ciązy później np nadciśnienie czy kiepskie przepływy
    ta sama biochemia jest też czasami markerem trisomii 21,13,18 (Tak jak Anula napisała te wartości dla poszczególnych wad)i brana jest do wyliczenia ryzyka
    na pewno nie ma co od razu doszukiwać się nieprawidłowosci
    z synem moja wolna bhcg wynosiła0,404 mom a jest zdrowiutki
    ja to sobie mogę pisać i analizować bo moje mysli dotycza juz tylko tego nieszczesnego wyniku testu podwójnego. moje ryzyko jest wysokie z samego wieku (1:299) więc inne czynniki tylko to psuły...a jak jest naprawdę?

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2017, 16:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anula
    to drogi u was ten test...

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • J.S Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2017, 16:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Teraz zaluje ze w ogole sie podjelam tego tematu, bo bez sensu mysle. Trzymam sie tego ze wszystko jeat dobrze, idealne usg bez zadnych odchylen od normy, faktycznie moze wiek i waga mialy tu znaczenie. Nie mam pojecia, nie znam sie na tym ;) Ale generalnie te parametry mieszcza sie w normach, ktore podalas wczesniej dla 21,18,13.
    Ja juz sie lepiej nic nie wypowiadam w tym temacie, bo teraz ciagle o tym mysle ze ta beta jest jednak zla

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 listopada 2017, 16:30

<3
    mhsvqps6hiiqioin.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2017, 16:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    J.S.
    wiek na sto procent
    na pewno bie masz czym sie martwic

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 listopada 2017, 16:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny :)

Dawno nie pisalam ale czytam Was codziennie i wspolczuje Wam tego stresu :( trzymam kciuki i wierze ze wszystkie dzieciaczki sa zdrowe!!!!

Ja dlatego nie robilam Pappy tylko od razu Nifty i po USG wiedzialam ze jest zdrowa i wynik Nifty tylko to potwierdzil.

Anula ja 15 lat mieszkam w Köln i u nas Pappa wszedzie kosztuje 150€ z czego laboratorium bierze 35€ tylko a reszta trafia do kieszeni gina bo moj gin mi mowil, wiec bez przesady ze to duzy koszt.

A gdzie Ty mieszkasz ze Nifty nie robia. Te bafania od dawna sa dostepne najczesciej pod nazwa Praenatest i ja robilam teraz to badanie za 650€ z czego 400€ idzie na Nifty a 250€ idzie na USG u genetyka bo bez niego samego badania z krwi zrobic nie mozesz no chyba ze bezposrednio w laboratorium.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 listopada 2017, 16:50

• J.S Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2017, 16:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokladnie, dlatego tak jak mowie wycofuje sie z dyskisji, bo i tak juz mam troche stresu, wiec wole sie nie porownywac i nie zaglebiac w tym temacie. Ryzyko jest niskie, lekarz potwierdzil ze wszystko jest ok, takze staram sie sluchac jego najbardziej, a durna jestem ze sie doszukuje :)
    Na pewno wszystko jest w porzadku z kazdym maluszkiem z tego watku.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 listopada 2017, 16:49

PodwojnaMamaWdwupaku lubi tę wiadomość

<3
    mhsvqps6hiiqioin.png
  • Anusias Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2017, 17:23

Cytuj  /     /  Zgłoś

Ten stres związany z amniopunkcją wywołał u mnie migreny :( czy macie może jakiś sposób na silne bóle głowy, wzięłam paracetamol ale ni pomógł. Wytrzymać już nie mogę :(

kilka cykli na dupku
    HSG drożne
    od marzec 2017 stymulacja z Clo i Pregnylem
    kwiecieć 2017 bez wspomagaczy
    dxom3e5e3askkvtc.png[/url]
  • Fermina Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2017, 17:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    J.S. dobrze robisz, nie ma co samemu się wgłębiać, nie jesteśmy lekarzami, cóż więcej niż oni możemy wymyślić? Ja też nie mam biochemii w normie i świadomie jej tu nie podawałam, właśnie żeby nie zacząć za dużo myśleć. Skoro wyniki ostateczne są dobre i ryzyko niskie, to ryzyko niskie i tego trzeba się trzymać. Nawet jeżeli nieprawidłowa biochemia wskazuje na możliwość przyszłych problemów, to jest to również tylko opcja. Prawidłowa biochemia też przecież nie daje żadnej pewności. Po co się martwić na zapas? Nikomu to nie pomaga, to pewne. Zarówno stan łożyska, jak ciśnienie w ciąży, długość szyjki itp.są przecież regularnie badane, jeżeli rzeczywiście ukażą się realne nieprawidłowości, należy zacząć działać. Niewiele więcej możemy zrobić.

J.S lubi tę wiadomość

2018 - 👱🏻‍♂️
    2019 - 👱🏻‍♀️
    2025 -👶

age.png
  • J.S Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2017, 17:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fermina, dokladnie, w samo sedno :)

Na migrene najlepiej dla mnie jest polozyc sie w cichym, ciemnym miejscu i z zimnym okladem na glowie.

Anusias lubi tę wiadomość

<3
    mhsvqps6hiiqioin.png
‹‹ 339 340 341 342 343 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Super produkty na okres ciąży, czyli 9 produktów szczególnie polecanych dla kobiet w ciąży

Zapoznaj się z produktami, które są wyjątkowo cenne dla rozwijającego się maleństwa i Twojego nadwyrężonego ciążą organizmu. Postaraj się, aby takie produkty jak kasze, żurawina i migdały w okresie ciąży na stałe zagościły w Twoim menu.

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - objawy, rodzaje i najczęstsze przyczyny poronienia

Poronienie to przedwczesne zakończenie ciąży, która trwała krócej niż 22 tygodnie. Poronieniem samoistnym kończy się około 10-15% ciąż, przy czym około połowa kończy się jeszcze przed implantacją zarodka w macicy, czyli przed 8 tygodniem. Dowiedz się jakie są przyczyny poronienia, objawy i diagnostyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroba Hashimoto a ciąża - co musisz wiedzieć?

Hashimoto co to za choroba i jak się objawia? Przede wszystkim charakteryzuje się przewlekłym stanem zapalnym tarczycy (tzw. limfocytowym zapaleniem tarczycy). Jak ją rozpoznać i jak leczyć? Hashimoto a ciąża - jaki wpływ może mieć choroba Hashimoto na płodność kobiet oraz przebieg ciąży?

CZYTAJ WIĘCEJ