X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majowe mamy 2018
Odpowiedz

Majowe mamy 2018

Oceń ten wątek:
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2017, 21:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anula kilka stron wcześniej pisała jak wynik biochemii ma się niby do trisomii
    Bo wartości niskie i wysokie mogą(a nie muszą) mieć znaczenie

Ale nic nie wiem jak dokładnie to ma się do ewentualnych powikłań ciazowych jak np nadciśnienie

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 listopada 2017, 21:41

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Doti87 Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2017, 07:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny no i wieczorem wylądowałam w szpitalu.. wymioty byly juz co 15 minut i Nnie do zniesienia i ledwo na nogach stałam... tragedia jakaś....
    Od 20 do pomocy dostałam pelno kroplowek Żeby sie nie odwodnic i wymioty ustapily ale nudnosci okropne.. TerAz dostalan coś na wymioty i jest ciut lepiej ale biegunka doszła... oby to żaden rotawirus nie,byl maaasakra

f2w3s65g6ss24352.png

f2wli09k74bg1ma0.png
  • Anula1981 Przyjaciółka

Wysłany: 27 listopada 2017, 07:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny trzymajcie kciuki za mnie i maleństwo jadę na amniopunkcje. Odezwę się po wszystkim.
    Doti wygląda na jakiegoś wirusa ale jesteś pod dobrą opieką więc wszystko będzie dobrze

xnw4vfxm5eizkx16.png
  • ChicChic Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2017, 07:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anula1981 wrote:
    Dziewczyny trzymajcie kciuki za mnie i maleństwo jadę na amniopunkcje. Odezwę się po wszystkim.
    Doti wygląda na jakiegoś wirusa ale jesteś pod dobrą opieką więc wszystko będzie dobrze

Jesteśmy z Tobą. Liczę, że potem opiszesz jak to wygląda..

km5stv739k9pulwh.png
    3i498u69muucg3hi.png

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2017, 07:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anula
    Powiedzenia

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Ola_Ola Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2017, 08:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anula trzymam bardzo mocno kciuki!

f2wl3e5evc7d67pj.png
    ex2bgu1rurd98nmh.png
  • patryka Przyjaciółka

Wysłany: 27 listopada 2017, 08:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trzymam kcuki za wszystkie !!!! Ale wam współczuję że macie tyle stresów... Ale jestem wrecz pewna ze w maju każda napisze o zdrowym dziecku... :) Doti wydaje mi się ze sie czyms zatrułas skoro doszły biegunki. Dobrze że jesteś w szpitalu. Dziewczyny wpuscimy troche radości w ten wątek:) ciaza to piękny stan i wiem ze wiele z was przeżywa ja w dobry spokojny sposób... Ku pokrzepieniu tych które sie denerwuja... :) u mnie lekarz powiedział że dziecko waży w 14 tyg i 10 cm wzrostu jedynie 11g... A powinno 25-60. Też się zmartwilam ale jestem już tak zmeczona swoim zamartwianiem że odpuszczam do kolejnej wizyty. Mam nadzieje ze dziecko trochę przybyło...

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2017, 08:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    patryka
    lekarz na pewno zgadywal ;)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • amygdala Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2017, 08:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anula1981 wrote:

Kciuki i powodzenia! Trzymaj się dzielnie.

zem3df9hunlqvfmi.png
  • kelegena Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2017, 08:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny :)

U mnie bez zmian, nuda :P Dzidziol troche kopie, ale jeszcze nie tak, żeby tatuś mógł to poczuć :)

Ale to co u mnie to nieważne, wiem, że strasznie się stresujecie. Wiem też, że zadne gadanie tego nie zmieni, więc chciałam tylko napisać, że bardzo trzymam kciuki za was wszystkie! Głęboko z całego serca wierzę w kazdego dzidziulka z osobna, że będzie zdrowy i że wasze nerwy szybciutko się zakończą, przynajmniej w takim stopniu jak teraz, bo wszystkie wiemy, że zawsze już będziemy się denerwować :)

Trzymajcie się dzielnie bo macie dla kogo <3 Dajcie znać jak tylko się czegokolwiek dowiecie <3

Zuzanka już z nami <3
    qdkkdf9hhm361lr2.png
  • Koralowa Ekspertka

Wysłany: 27 listopada 2017, 09:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trzymam mocno kciuki!

Dziewczyny, nigdy nie lubiłam tego pocieszenia ale w przypadku macierzyństwa jest tak częste ze sie nie da inaczej, a zatem bedzie dobrze!

Całuje was mocno i miłego dnia! :*

Zanim zostaliście poczęci - PRAGNĘŁAM WAS,
    Zanim się urodziliście- KOCHAŁAM WAS,
    Zanim minęła 1 godzina Waszego życia - BYŁAM GOTOWA ZA WAS UMRZEĆ.
    2016&2018 <3
  • malwka08 Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2017, 09:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tez jestem z Wami i nie przyciągajcie złych myśli :*

Dzisiaj na 12.20 mam wizytę i również wierzę, że wszystko ok, a może poznam płeć?

atdc4z17e9js2z0r.png
    29 tc - 1450
    3i49df9h803scrtm.png
    25 tc - 828 g, 31 tc - 1400 g, 35 tc - 2600 g, 39 tc - 3300 g
  • Fatalita Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2017, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry wszystkim!

No smutno się zrobiło na forum.

Doti no myślę, że Cię wirus dopadł :( dobrze, że jesteś w szpitalu, przynajmniej się Tobą zajmą jak należy i za dwa dni będziesz jak nowa :) życzę, żeby to nie było nic poważnego.

Anula oczywiście trzymamy kciuki i czekamy na wiadomość.

Patryka - ja tam myślę, że skoro lekarz robi błędy przy pomiarach dzieci w np. 40 tygodniu i wychodzą rozbieżności rzędu kilogram, to tym łatwiej zrobić błędne pomiary u takich maleństw. Pewnie program mu tak wyliczył i bezmyślnie powiedział (w tym sensie bezmyślnie, że pewnie nie pomyślał, że mama zaraz będzie się doszukiwać prawidłowości) ;)
    Masz rację - nie na sensu się zamartwiać :)

A mnie dzidzioch kopie. Wczoraj jak trzymałam rękę to tak śmiesznie przejechał mi przez całą dłoń którąś z części swego ciałka :)

Zaczęliśmy 17 tydzień, a plotki głoszą, że dzidzioch zaczyna słyszeć powoli. Niektórzy mówią, że nie mój głos,a raczej jelita itd. Ale stwierdziliśmy że zaczynamy nawiązywać więź z dzidziochem i będziemy mu czytać przed snem ;)

Malwka - myślę, że to całkiem możliwe :)

Życzę Wam miłego i spokojnego dnia :)

l22npx9iaxtim23h.png

Nasze aniołki...
    21.09.14 (*) N.
    10.05.17 (*) O.
  • Rillia Ekspertka

Wysłany: 27 listopada 2017, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem z Wami myślami cały czas.

Anula, musi być dobrze!!!

Mila i Boo czekają na Karolka
    dev133pb___.png
  • MysiaMarysia Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2017, 10:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć!

Anula powodzenia, trzymam kciuki!!!!!

Doti, doczytałam o Tobie, pierwsze co mi naszło na myśl to jakas jelitówka właśnie... najczęściej po wymiotach pojawia się właśnie biegunka.... przerabiałam z dziećmi klkukrotnie, i własnie jak napisałaś, że nawet po wodzie jest źle, to wirus mi do głowy przyszedł....w zeszłym tygodniu mój syn zaczął właśnie jelitówkę wymiotami a skończył biegunkę. W szpitalu postawią Cię szybko na nogi, trzymaj się!!!

Dziewczyny, mam wrażenie, że fiksujecie na punkcie tych badań. Norm w necie nie ma, bo wynik jest zalezy od bardzo wielu czynników! Zobaczcie, każda z nas tutaj ma inny wiek, inną wagę, inną historię chorobową, inną genetykę... ! Tych wyników nie możecie do siebie porównywać, bo te porównania nie są miarodajne! To tak jakby się schozować, że u jednego dziecka serduszko całą ciążę bije 160 ud na min a u drgugiego 150...... Stres i zamartwianie się robią waszym dzieciom dużo więcej szkody, niż wasze wyniki, które w wysokim odsetku są prawidłowe! Apeluję więc o zachowanie zdrowego rozsądku i umiaru! ;-)

Cieszę się, że wiele z Was czuje już ruchy! Jako ciekawostkę napiszę, że ja w tej ciąży ( trzecia) nie czuję jeszcze ruchów, podczas gdy w obu poprzednich na tym etapie czułam już wyraźne kopniaczki :)
    Czasem zdarzą się pojedyncze puknięcia, ale podejrzewam, ze to raczej ruchy jelit, aniżeli córeczki. Być może fakt łóżyska na przedniej ścianie ma tutaj duże znaczenie - jutro wszystkiego się dowiem, bo o 9 rano mam wizytę :-)
    aha, pierwsze połówkowe mam umówione na 18 grudnia, drugie ustalę jutro. Nie wiem jeszcze jak z echo serca, czy będę je miała jako osobne, czy przy którymś z tych połówkowych, ale zakładam, że raczej osobno.
    Echo serca mam w zaleceniach po usg prenatalnym, z uwagi na niską pracę serca dziecka na tamtym etapie i występowanie fali wstecznej, dlatego też chciałabym żeby zostało wykonane u kardiologa prenatalnego z dużym doświadczeniem.

Patryka na tym etapie to podawanie wagi to tak jak pisze Fatalita - wyliczone przez program dane na podstawie wpisanych róznych wymiarów maluszka.... Dodać do tego błą pomiaru i fałszywe dane gotowe... Tak jak Fatalita pisała, ile razy na usg przed porodem szacowano jakąś tam wagę, a dziecko rodziło się z zupełnie inną wagą.... Sama byłam świadkiem sytuacji, jak dziewczyna rodziła naturalnie, bo dziecko na usg maks 3500 a urodziło się w końcu 4200. Sama ordynator przepraszała pacjentkę i tłumaczyła się z błędu.

Spokojnego tygodnia dziewczyny!

BrumBrumek lubi tę wiadomość

Jagna <3 15.04.2018
  • J.S Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2017, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc

Anula, trzymam kciuki.

Doti, kuruj sie, to na pewno wirusowka jakas, nawodnia cie, dadza leki i bedzie oki ;)

Ale wam zazdroszcze ze juz czujecie ruchy, ja nic a nic, tylko slysze jelita i czuje jelita :P Rzeczywiscie w tym drugim trymestrze o niebo lepiej sie czuje, jedynie problem z cera pozostal, ale jakos sobie radze, plus sucha sluzowka w nosie, ale kupila wode morska ktora dziala w moim przypadku cuda ;)

<3
    mhsvqps6hiiqioin.png
  • Katka. Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2017, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a my już po wizycie ;) maluszki strasznie się wierciły ;) ledwo lekarz mógł je zmierzyć ;D słuchałam bicia serduszek :) wszystko jest idealnie :):) oby tak do porodu ;)
    niestety nie dostałam zdjęć :(

kelegena, Fatalita, Mała Matylda, MysiaMarysia, Kropka88, Witch15, Rillia, Hoope, malwka08 lubią tę wiadomość

klz9piqvvra11kd2.png

• jangwa_maua Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2017, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na razie poczułam może z 4 razy kopniaka lekkiego ale od dawna już cisza. Już się nie mogę też doczekać.

Za wszystkie dziewczyny trzymam kciuki. Za badania,wizyty. Wszystko będzie dobrze :)

Aniołek - 27.11.2014 7/8 tc <3
    km5sgu1r1ftv47br.png
    ex2bupjyemen7jnh.png
  • Asix Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2017, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jeszcze nie czuje ruchów. Jutro mam wizytę może się potwierdzi płeć. Ale od nocy umieram gardło mnie tak zaczęło bolec masakra jakaś

relgpiqvtgsotfq2.png
    h84fqtkfi6qmoamc.png
  • Mała Matylda Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2017, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie!

Anula, obiecuję trzymać kciuki :) . Daj znać po badaniu jak się czujecie z Maleństwem.

Doti, też myślę, że to wirus. Życzę szybkiej poprawy, cieszę się że masz odpowiednią opiekę.

Katka, gratuluję udanej wizyty :)

Dziewczyny, które czują już ruchy – ogromnie wam zazdroszczę ;)
    Nie mogę się tego doczekać, wieczorami jem coś słodkiego, kładę rękę na brzuchu i nasłuchuję. Czasami czuję coś delikatnego, ale na moim etapie bardziej prawdopodobne są jelita, szczególnie że to pierwsza ciąża. Powinnam być cierpliwa, ale to trudne ;)

Czekam na wyniki pappy, powinny być za kilka dni. Usg wyszło dobrze, nie mam problemów ze zdrowiem, więc jestem dobrej myśli :)

Zauważam kolejne zmiany zachodzące w moim ciele. Moja ulubiona różnica dotyczy biustu ;)
    Ostatnio zorientowałam się, że mój pępek też się zmienia – nadal jest wklęsły, ale nie tak głęboki jak przed ciążą. Kiedyś miał kształt ziarenka ryżu, teraz stał się okrągły. Co jakiś czas robię sobie zdjęcia, wczoraj porównałam to z 5 i 15 tygodnia – nie mam jeszcze typowo ciążowego brzucha, ale widać te 7 cm, które przybyły mi w talii, na wadze dodatkowo ponad 2 kg :)

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/d635c947cec8.jpg
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/78246e82bf52.jpg

amygdala, kattalinna, MysiaMarysia, PodwojnaMamaWdwupaku, Witch15, malwka08 lubią tę wiadomość

uch59vvjdzcznt8y.png
    tb73e6ydy4fz1gcd.png
‹‹ 341 342 343 344 345 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak od strony psychicznej przygotować się do porodu?

Poród to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu każdej kobiety. Większość jednak skupia się na przygotowaniach od strony fizycznej... A co z psychiką? Czy do porodu można się przygotować od strony mentalnej? Jak zadbać o odpowiednie nastawienie? Jakie są techniki przygotowania do porodu? 

CZYTAJ WIĘCEJ