X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majowe mamy 2018
Odpowiedz

Majowe mamy 2018

Oceń ten wątek:
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2017, 18:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anusias
    Od strony technicznej, medycznej, prawnej wiem czym są te wszystkie badania
    Ja wewnatrz nie wiem czy dobrze zrobilam zaczynając od nifty?
    Czuję że tak bo przecież to była pierwsza myśl widząc wyniki
    Ale amniopunkcje mam na uwadze. Tu nie może być pochopnych decyzji...mimo wszystko jeszcze plamie więc bezpieczeństwo przede wszystkim
    A czas na kolejne kroki jeszcze mialabym

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • A_L_A Znajoma

Wysłany: 24 listopada 2017, 18:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamciaelcia
    Moim zdaniem zrobiłaś najlepiej jak mogłaś. Jesteś na wczesnym etapie - zdążysz z amniopunkcją jeżeli coś wyszłoby nie tak... ale wszystkie tu wierzymy, że wyniki będą prawidłowe i na NIFTY się skończy!

kamciaelcia lubi tę wiadomość

Ala
  • MysiaMarysia Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2017, 19:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cześć dziewczyny,

obczaję sobie ten anex sport - nie znałam go, a dużo sie go przewija - wózek wybieram jak przy pierwszym dziecku :D

Katka jak dla mnie Matylda i Helena <3 Matyldę sama mam w domu, Helena bardzo mi się podoba, ale w najbliższej rodzinie już mam, więc odpada. Dla córeczki nie mamy jeszcze wybranego, ale kilka propozycji się przewija.
    Klara i Pola - u mojej córki w przedszkolu dużo teraz dziewczynek o ty imieniu.

Według Polskiego Towarzystwa Endokrynologicznego prawidłowe wartości w ciązy w I trym są bodajże do 2,32 a w II do 2,35 w III już nie pamiętam, ale jeszcze wyżej.U kobiet planujących ciąże stężenie tsh powinno być poniżej 2,5 a najlepeij oscylować w okolicy 1. No chyba że coś się zmieniło w ciągu ostatnich 3 miesiecy, bo wtedy te wytyczne czytałam.
    KamciaElcia wynik 1,6 to wynik idealny.

Ja mam badanie we wtorek, już nie mogę się doczekać. ....
    Zdarzyło mi się parę razy poczuć delikatne puknięcie w brzuchu, ale od paru dni cisza... zapewne przez łożysko na przedniej ścianie... w poprzednich ciążach na tym etapie czułam już dzieciaki.

Klaudia u mnie gondola obowiazakowo - nie wyobrażam sobie niesienia dziecka w chuście, pilnowania starszej dwójki i jeszcze niesienia toreb z zakupami.... do gondoli, tzn do kosza pod spodem pakowałam zwykle większość zakupów ;-) Przy pierwszym dziecku miałam też gondolę z uwagi własnie na zakupy. Łatwiej też było na długich spacerach, w chuśćie po godzinie noszenia wyraźnie czułam już plecy...
    Mam w rodzinie jednak rodzinę, która pierwsze dziecko nosiła tylko w chuście, przy drugim już wózek był, bo fizycznie było już za cięzko.

U mnie przeziębienie nadal, choć czuje delikatną poprawę, więc może uda mi się wykaraskać z tego ;-)

aha, ja 5 10 15 tez nie lubię, moim zdaniem nie mają dobrej jakości. Legginsy dla córki przetarły się po dwóch praniach:/ Smyk ma podobną jakość jak dla mnie. Osobiście najbardziej lubię ubrania F&F - czyli marka tesco, HM, REserved - choć te mają już wyższe ceny. Dobre jakościowo można trafić w lidlu i co ciekawe dużo dobrej jakości rzeczy mam z Pepco - choć też można trafić na sporo kiepskich rzeczy. Na pewno jednak ceny mają najniższe.
    aha, znajoma przesyłala mi też ubranka z UK - next czy gap - kupowała je za grosze na wyprzedażach, a jakościowo nie do zdarcia.

Katka. lubi tę wiadomość

Jagna <3 15.04.2018
  • Hoope Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2017, 19:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia też uważam, że dobrze zrobiłaś. Ryzyko poronienia nie może być wyższe niż ryzyko wad a w Twoim przypadku może tak być.

Przy chustowaniu mimo wszystko gondola się przydaje, jeśli będzie upał, nie wytrzymacie w chuście.

kamciaelcia lubi tę wiadomość

❤ Bartuś już z nami :D 15.04.18 ❤
    Wrzaskun I Wielki Książę Moczu i Mleka

dqpr9vvjvyn8nf6w.png
  • Mała Matylda Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2017, 20:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katka, piękne imiona :) . Sama nie wiem które bym wybrała.

Z mężem mamy gotową listę imion, gdy poznamy płeć zapadnie ostateczna decyzja. Dla chłopca podoba nam się Jan i Franciszek, dla dziewczynki Zofia, Hanna, Maria.

Zamierzam kupić wózek 2w1, a także używać chusty. Wydaje mi się, że to będzie dla mnie najwygodniejsze rozwiązanie, ale to pierwsze dziecko więc bazuję na wyobrażeniach, nie wiem co się sprawdzi.

uch59vvjdzcznt8y.png
    tb73e6ydy4fz1gcd.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2017, 20:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O wielu sprawach to jednak dziecko decyduje i nie raz zweryfikuje nasze wybory :) i chyba przy pierwszym dziecku mozna najwięcej się zdziwić ;)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Hoope Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2017, 20:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To prawda, dziecko decyduje. Wybiera wózek (musieliśmy kupić spacerówkę obracaną w obie strony, bo nie chciała jeździć tyłem do mnie), pieluchy (przeciekały, uczulały), ubrania (ubierane przez głowę były bardzo źle widziane), godziny posiłku itd itp. A rodzic dla chwili spokoju zrobi wszystko :D

dqpr9vvjvyn8nf6w.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2017, 20:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ile dzieci tyle kombinacji :D

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kelegena Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2017, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny kochane :D Byłam na tym USG, lekarz zrobił i przez brzuch i dopochwowo. On jest bardzo ostrożny odnośnie płci, ale powiedział mi, że na 100% będzie dziewczynka :D Oszalałam i kupiłam mnóstwo ubranek :D Przecież są taaaaakie piękne :D

Imię Kamil kocham - mój najdroższy mąż tak ma na imię. <3

U nas będzie Zuzia, chyba, że się zmieni w Lenkę <3

Z dzidziulem wszystko w porządalu, ma wszystko co trzeba i machała dzisiaj nam rączkami i nóżkami <3 <3 <3

MysiaMarysia, kamciaelcia, Fatalita, J.S, Katy, Hoope, Kropka88, nat92, malwka08, Asix lubią tę wiadomość

Zuzanka już z nami <3
    qdkkdf9hhm361lr2.png
  • MysiaMarysia Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2017, 20:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ojjjj tak dzieci wiele zmeiniają i "wybierają". nam się wydaje, że coś będzie super, a dla nich to phi, nic nie warte ;-) tak jak dziewcyzny piszą, przy dziecku wyobrażenia się zmieniają. Znam rodziców, którzy chcieli dzieci od urodzenia kłaśc w osobnym pokoju, a teraz jak dziecko ma 3 latka nadal śpi z nimi ;-) po postu po czasie zmieniło im się, dziecko potrzebowało bliskości, no i tak wyszło, że śpią razem a pokój dziecka pusty ;-) Mja bliska koleżaknka chciała do pracy wrócić po 4 miesiącach, jej córka ma 3 a ona nie wyobraża sobie powrotu do pracy wcześneij niż po roku ;-)

No i jak Kamcia pisze ile dzeci tyle kombinacji.... to co u nas się sprawdza, u znajomych może być totalnym niewypałem.... Dlatego też baaaaardzo unikam mówienia, że coś jest idealne i "Trzeba to mieć" bo to nieprawda. u jednych tak jest, a u innych nie. Mi wsyzscy powtarzali, zeby nie kupować ubraek na 56, bo dziecko szybko wyrasta i szkoda kasy, że lepiej od razu 62 bo się rękawki podwinie i będzie dobre. I co???? u koleżanki, która urodziła syna z wagą 4600 faktycznie się sprawdziło, ale przy mojej córce o wadze 2800 ubranka w rozmiarze 56 były za duże! Od tamtej pory zdaję się na swoją intuicję i na potrzeby dzieci - jak do tej ory sprawdza się dobrze ;-)

Chusta jest rewelacyjna, wiele razy mi bardzo pomogła, szczególnie przy synku, który wymagał wiele uwagi, uwielbiał się tulić, a w wózku krzyczał wniebogłosy. Zamotany w chustę natychmiast zasypiał :-) Nad morzem - rewelacja - idelana na spacery po plaży. Ale już np zakupów ciuchowych dla siebie z dzieckiem nie zrobię - spodni nei przymierzę . skorzystanie z toalety z dzieckiem w chuście w miejscu publicznym to też niezły wyczyn...

Jagna <3 15.04.2018
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 listopada 2017, 21:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej,
    Odebrałam dzisiaj wyniki morfologii i mam podwyższone neutrofile( wyszło 6,98 a norma do 5)
    Któraś się spotkała z czymś takim i było Ok ?

• Katy Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2017, 21:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mialam jeszcze niedawno przyjaciela Kamila, ale niestety kontakt sie urwal bo jego dziewczyna byla o mnie zazdrosna...Pomimo tego dobrze mi sie kojarzy to imie i widze, ze kilku dziewczynom sie podoba wiec jeszcze raz przegadam temat z chlopakiem i jesli nie wymyslimy innego to zostanie Kamil ;)

Jestem wykonczona bo pol dnia spedzilismy na szukaniu mebli kuchennych...Ale kupilismy i to jest najwazniejsze :D Fajnie bedzie miec swoja wlasna kuchnie ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 listopada 2017, 21:55

qdkkj48axof4swbx.png

qb3c2n0af5u2yzmp.png
  • Fermina Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2017, 22:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, nie mogę chodzić. :/ Od jakiegoś czasu pobolewal mnie kręgosłup lędzwiowy po położeniu się do łóżka, nasilało się to aż do stanu w którym nie potrafiłam przekręcić się na drugi bok. Dziś od rana już przy chodzeniu było źle, Mąż próbował mnie pomasować - ból nie do zniesienia.. Skończyło się tak, że teraz, wieczorem, bez pomocy nie potrafię dojść do łazienki.. Półleżę w jednej, wymuszonej, pozycji. :(
    Miałyscie tak na tak wczesnym etapie? O co chodzi? Powinnam się zgłosić do lekarza? Kolejną wizytę mam dopiero za dwa tygodnie..

2018 - 👱🏻‍♂️
    2019 - 👱🏻‍♀️
    2025 -👶

age.png
  • Hoope Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2017, 23:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie miałam. Idź do lekarza. Nawet rodzinny może być w tej sytuacji.

dqpr9vvjvyn8nf6w.png
  • Mama32 Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2017, 07:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja już po pranetalnych, miałam je w czwartek.
    Z dzidzia wszystko ok, rozwija się prawidłowo. Uslyszelismy bicie serduszka, niesamowite wrażenia.
    Lekarz dodatkowo pobrał krew, w celu zbadania ryzyka przedwczesnego porodu. Wynik za tydzień, jeżeli wystąpi takie ryzyko to na tym etapie ciąży są w stanie temu podobno zapobiec podając odpowiednią dawkę aspirynę. Jest to nowe badanie w Niemczech dostępne dopiero od 2 lat, jestem ciekawa wyniku.
    Tyle zaległości mam w czytaniu że już chyba tego nie nadrobię. Zwróciłam tylko uwagę że mamusie na takim etapie ciąży jak ja jestem, już się nie udzielają na forum a szkoda bo chętnie bym się dowiedziała co u nich słychać, Jak się czuja itp...

Hoope lubi tę wiadomość

ex2bio4pttsuyqga.png
  • A_L_A Znajoma

Wysłany: 25 listopada 2017, 09:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fermina wrote:
    Dziewczyny, nie mogę chodzić. :/ Od jakiegoś czasu pobolewal mnie kręgosłup lędzwiowy po położeniu się do łóżka, nasilało się to aż do stanu w którym nie potrafiłam przekręcić się na drugi bok. Dziś od rana już przy chodzeniu było źle, Mąż próbował mnie pomasować - ból nie do zniesienia.. Skończyło się tak, że teraz, wieczorem, bez pomocy nie potrafię dojść do łazienki.. Półleżę w jednej, wymuszonej, pozycji. :(
    Miałyscie tak na tak wczesnym etapie? O co chodzi? Powinnam się zgłosić do lekarza? Kolejną wizytę mam dopiero za dwa tygodnie..
    W pierwszej ciąży miałam podobnie. Któregoś dnia nie dałam rady wstać do pracy - to był jeszcze pierwszy trymestr. Poszłam do ortopedy, który stwierdził że w ciąży nie pomoże i skierował do rehabilitanta. Ten drugi zalecił kilka ćwiczeń. Bolało przez resztę ciąży, ale później już nie tak mocno... Ginekolog zalecił basen, ale ja się nie zdecydowałam.

Ala
  • Katka. Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2017, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Im więcej dzieci w brzuszku tym łatwiej z imieniem hehe ;P
    Szkoda, że nie mam czworaczków ;) (żartuje oczywiście). Nie dałabym rady z czwórka, a ile 500plus od razu hehe ;D

Mała Matylda lubi tę wiadomość

klz9piqvvra11kd2.png

• kelegena Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2017, 09:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katka mogłabyś już do końca życia nie pracować, tyle byś miała kasy :P hahaha :)

Zdziwiłam się dzisiaj strasznie, bo chciałam popatrzeć na ubranka firmy next, oczywiście są przepiękne i totalne zaskoczenie, bo zlikwidowali sklep w Warszawie w 2011 roku :( I teraz można tylko online, a wiadomo ze to jednak nie to samo :( Kupowałam tam synkowi ubranka, do tanich nie należały, ale były na prawdę śliczne i mega dobre gatunkowo. Jak teraz życ? :)

Powiedziałam wczoraj lekarzowi, że ostatnio się trochę denerwowałam, bo nie mam żadnych objawów. Wpadł w taki śmiech, że musiał przerwać USG... I mówi do mojego męża, czy słyszał co żona mówi? :D Ze OSTATNIO się denerwowałam :P Patrzy na mnie i pyta kiedy ja się nie denerwowałam? :D Powiedział, że powinnam się cieszyć, że nic mi nie jest i korzystać z życia. I tak własnie zamierzam :D

Trzymam kciukasy za bidulki, które żyją w stresie. Wierzę z całego serducha, że wszystko będzie dobrze <3

Miłej, leniwej i rodzinnej soboty wam życzę kochane :)

Zuzanka już z nami <3
    qdkkdf9hhm361lr2.png
  • efwka83 Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2017, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny czy to mozliwe ze czuje dzidziolka?wczoraj myslalam ze mi się przewidziało ale dzisiaj taka sama sytuacja..jem sniadanie i czuje takie wibracje w brzuchu, podnosze koszulke i widze jak mi się brzuch rusza:)to moje pierwsze dziecko i myslalam ze nie rozpoznam czy to on daje znać o sobie ale tego nie da sie pomylic z niczym innym :)

kattalinna, malwka08 lubią tę wiadomość

1usa3e5el69vdydq.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2017, 09:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No
    mniej stresu :( ja znów w nocy większe plamienie/brudzenie :( nie ma żywej krwi, ale jednak dalej to COŚ trwa...
    dobrze że mam detektor

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
‹‹ 335 336 337 338 339 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Stres oksydacyjny w plemnikach jako przyczyna męskiej niepłodności

Wiadomo, że stres może mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Ale co ma wspólnego stres oksydacyjny z plemnikami? Czy może być on przyczyną męskiej niepłodności? Dowiedz się, skąd bierze się stres oksydacyjny oraz jak diagnozuje się jego obecność w męskim nasieniu?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ