Majowe mamy 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Witajcie,
Wczoraj miałam badanie USG połówkowe i okazało się, że będziemy mieli córeczkę, także Katka proszę uzupełnij, że chodzi o ROZALKĘ
Badanie trwało dość długo, robilam je w Gdyni u lekarza z Londyńskimi certyfikatami. Wszystkie pomiary anatomiczne jaknajbardziej w porządku i odpowiadają 20 tygodniowi ciąży. Malutka waży już 270 gram.
Problem pojawił się jednak ze strony przepływu w jednej z tętnic macicznych, gdzie przepływ określono na PI 2,89 n i obustronny notch cokolwiek to znaczy... Wczoraj byłam przerażona, ale zostałam też uspokojona, że druga z tętnic za to ma się bardzo dobrze i dziecko nie odbiega od żadnych norm. Prawdopodobnie będę miała zapisane tylko jakieś leki na ułatwinie przepływu krwi, ale to w poniedziałek na wyzycie u gina prowadzącego. Tymbardziej, że nie jest to problem z tętnica pępowinową, bo ta ma się dobrze i jest trójnaczyniowa.
Może któraś z kobiet które już rodziły miała też takie rozpoznanie słabych przepływów w tętnicy macicznej i może coś powiedzieć na ten temat??
Serdecznie pozdrawiamHoope, kelegena, Katka., Fermina, kamciaelcia, Cola87, Mała Matylda, Lukrecja, XKamaCX, Kropka88, patryka, kattalinna, Feeva lubią tę wiadomość
-
Dzień dobry
Malwka ja niestety nie pomogę.
Miałam znowu tak koszmarny sen, że obudziło mnie nie moje sapanie i walenie serca tylko kopiące dziecko, chyba równie przerażone jak ja. A to wszystko przez mojego TZ, już przeprosił ale niesmak mam, oj mam...
Krzywą cukrową na tym etapie da się już przeżyć, gorzej w pierwszym trymestrze, dobrze, że nie musiałam robić. To jedno z ważniejszych badań, pozwala uniknąć cukrzycy u naszego dziecka w przyszłości. Która chce dziecko z cukrzycą?
Ja mam już swoją niedoczynność tarczycy, także za cukrzycę serdecznie dziękuję, ale nie.
Waga? A powiem Wam, że ważne jak słoń, ale biorę poprawkę, że jeden cycek to 5 kg, więc się tłumaczę
Więcej nie pamiętam❤ Bartuś już z nami15.04.18 ❤
Wrzaskun I Wielki Książę Moczu i Mleka
-
Malwka u mnie rozwiązano ciążę przed czasem z powodu złych przelywow. Tyle że u mnie obie były fatalne i nie było wyjścia, ale też był.to już 36tydzień.
Nie jest to powód do niepokoju ale na pewno musisz być pod obserwacja. Ja w drugiej ciazy dostałam zastrzyki z heparyny żeby uniknąć takiej sytuacji i przepływy cała ciążę były idealne. Jakie masz ciśnienie? U mnie powodem złych przelywow było wlansie nadciśnienie.
W drugiej ciazy miałam też częściej kontrolowane przepływy, pod koniec e zasadzie co dwa tyg. Dopóki dziecko rośnie i przepływ jest jest ok.Jagna15.04.2018
-
Fatalita, wlałaś w moje serce nadzieję, że nie jestem jedyna, która dziwi się budząc o 10.00 a najczęściej zaraz po tym zasypia znowu.. U mnie 12 też standard. Naprawdę chciałabym inaczej ale nie jestem w stanie. Dziś o 10:00 szłam do toalety w międzyspaniu to tak mi się kręciło w głowie, że ledwo widziałam z niewyspania na oczy..
U mnie też prawie nic nie zrobione. No i trudno. I też często myślę, co by było gdyby tu się kręcił jeszcze jeden Maluch wymagający uwagi.. Masakra.. Znam kobiety z czwórką dzieci rok po roku, a ja dwójki sobie, w stanie obecnego zmęczenia, nie wyobrażam.
Pierniki zaplanowane na jutro. W zeszłym roku zrobiłam ponad 500. Jak w tym dobiję do 100 to będzie dobrze.
Hoope, ważne że przeprosił, nawet jeżeli przewinienie było śródsenne.Ja musiałam wczoraj przepraszać, bo tak warknęłam na Męża, że aż sama się zdziwiłam co mi się stało. Biedny on jest teraz ze mną..
Siedziałam przed chwilą na kanapie z nogami na stole i opierałam sobie lapka na brzuchu i Dzieciak mi go obkopał.Ależ to jest super uczucie, chociaż jeszcze nie jestem w stanie sobie w pełni uświadomić, że to on.
Wiem o co jeszcze chciałam spytać, przypomniałam sobie w końcu! Dostałam opis prenatalnych teraz i się nad nim zastanawiam. Teoretycznie na prenatalnych powinno się określić nową datę porodu wg USG, prawda? Wy to macie jakoś opisane? Mi Ginka nic nie powiedziała, mam tylko w opisie, że wgo USG termin na 20.05.2018 czyli sześć dni przed tym wynikającym z OM. I co teraz? Który bardziej wiążący?Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 grudnia 2017, 12:18
Fatalita lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
MysiaMarysia wrote:Malwka u mnie rozwiązano ciążę przed czasem z powodu złych przelywow. Tyle że u mnie obie były fatalne i nie było wyjścia, ale też był.to już 36tydzień.
Nie jest to powód do niepokoju ale na pewno musisz być pod obserwacja. Ja w drugiej ciazy dostałam zastrzyki z heparyny żeby uniknąć takiej sytuacji i przepływy cała ciążę były idealne. Jakie masz ciśnienie? U mnie powodem złych przelywow było wlansie nadciśnienie.
W drugiej ciazy miałam też częściej kontrolowane przepływy, pod koniec e zasadzie co dwa tyg. Dopóki dziecko rośnie i przepływ jest jest ok.
Ciśnienie mam trochę wyższe czasmi, ale sporadycznie np. 130/72 p 80
No właśnie dziecko jest dobrze odżywione, ale faktycznie trzeba to kontrolować.
Tylko się zastanwiam czy przepływy maciczne, a pępowinowe mają takie same zadania. Dość trudny temat, bo większość kobiet nie wykonuje tego typu badania, nie jest ono rutynowym pomiarem np. na usg połówkowym. A moim zdaniem być powinno, a nie później nadciśnienie ciążowe, rzucawki czy niewiadmo co jeszcze. -
Może macie prosty przepis na pierniczki? Mam alergię na orzechy i miód, więc sprawa jest utrudniona. Ostatnio spróbowałam jednego pierniczka i wysiadło mi plecy w kostkach. Takiej intensywnej alergii jeszcze nie miałam.
-
Fermina, u mnie nowa data też widnieje tylko w opisie badania, lekarz się do niej nie odniósł. Pytałam ostatnio położną - powiedziała mi, że jeśli pomiędzy datą z OM, a datą z USG jest do tygodnia różnicy (w moim przypadku dwa dni), to pozostaje się przy dacie z ostatniej miesiączki.
-
Rillia - ja właśnie zaczynam...
http://www.mojewypieki.com/post/szybkie-pierniczki
Polecam wszystkim przepis, bo jest prosty i szybki i pierniczniki nie muszą mięknąć. W przepisie Rilla jest miód, ale myślę, że bez problemu możesz go podmienić na cukier.
P.S. ja zawsze robiłam z 400gram mąki pszennej, nie dodawałam tej drugiej.
Jeżeli chodzi o termin porodu, to tak jak mówi Hoope, najwłaściwszy jest z genetycznego w I trymestrze, jednak mi lekarz powiedział, że dopiero po 5-7 dniach różnicy się weryfikuje niby.
Ja w książeczce ciążowej mam 13.05 i 18.05(wielkość z drugiego USG,jakoś w 8tygodniu), ale powiedział, że trzymamy się tego pierwszego
Fermina - również się cieszę, że nie jestem samaWiadomość wyedytowana przez autora: 15 grudnia 2017, 13:28
Fermina, Tanda lubią tę wiadomość
Nasze aniołki...
21.09.14 (*) N.
10.05.17 (*) O. -
kattalinna wrote:A właśnie, też miałam o tym napisać. U mnie też "tylko na czczo" jak sobie mierzyłam glukometrem i szłam zadowolona do diabetologa. A tam usłyszałam, że albo zrobię porządek z poziomem na czczo albo insulina.
już sama nie wiem o co chodzi i czy coś jest nie tak... z jego słów wynika że lepiej mieć przyrost wagi niż spadek zważywszy że to 17 tydzień.
-
Katka. wrote:MajowaMamusia i malwa08 dopisałam wasze córeczki na pierwszej stronie
przynajmniej w terminie na 24.05 bo płeć dalej nieznana.
Co prawda nie udzielam się jakoś specjalnie ale z grupą się identyfikujekattalinna, Katka. lubią tę wiadomość
-
Patk wrote:Też jestem kilka dni po diabetologu i u mnie wyniki na czczo w granicach 83-95 i powiedział że nie ma możliwości regulacji poziomu na czczo bez insuliny. Dlatego przepisał mi 7j na noc. Cukry po posiłku dobre. Na wadze mam -3kg (bez zmiany diety) i to podobno też źle
już sama nie wiem o co chodzi i czy coś jest nie tak... z jego słów wynika że lepiej mieć przyrost wagi niż spadek zważywszy że to 17 tydzień.
Trochę mnie zaniepokoiło to co napisałaśJa ma na czczo cukier w granicach 94-107 i ginekolog powiedział, że do diabetologa wyśle mnie dopiero po następnej wizycie. A póki co tylko przestrzegać diety.
Myślicie, że powinnam pójść do rodzinnego po skierowanie? Albo do diabetologa prywatnie?
Też wciąż mam -3kg na wadze.
Nasze aniołki...
21.09.14 (*) N.
10.05.17 (*) O. -
fatalita
taie cukry miałam na samiutkim poczatku ciązy
u diabetologa byłam szybciej niż u gin na potwierdzenie ciązy'skierowanie wzięłam od rodzinnej, pokazałam jej moje poranne cukry
na glukometrze ma być poniżej 90
po moich wysokich wynikach (92-111) diabetolog powiedziała, ze nawet nie ma sensu kierować mnie na krzywą, bo na czczo juz na pewno przekroczę...
dostałam insulinę i dopiero 6j. zadziałało
Tę kartkę pokazalam diabetolog i roszinnej. To moje cukry z pierwszego cyklu starań i z pozytywnego cyklu czyli sam początek tej ciąży
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/3776a0d4441d.jpgWiadomość wyedytowana przez autora: 15 grudnia 2017, 14:50