X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majowe mamy 2018
Odpowiedz

Majowe mamy 2018

Oceń ten wątek:
  • malwka08 Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2017, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie,

Wczoraj miałam badanie USG połówkowe i okazało się, że będziemy mieli córeczkę, także Katka proszę uzupełnij, że chodzi o ROZALKĘ <3

Badanie trwało dość długo, robilam je w Gdyni u lekarza z Londyńskimi certyfikatami. Wszystkie pomiary anatomiczne jaknajbardziej w porządku i odpowiadają 20 tygodniowi ciąży. Malutka waży już 270 gram.

Problem pojawił się jednak ze strony przepływu w jednej z tętnic macicznych, gdzie przepływ określono na PI 2,89 n i obustronny notch cokolwiek to znaczy... Wczoraj byłam przerażona, ale zostałam też uspokojona, że druga z tętnic za to ma się bardzo dobrze i dziecko nie odbiega od żadnych norm. Prawdopodobnie będę miała zapisane tylko jakieś leki na ułatwinie przepływu krwi, ale to w poniedziałek na wyzycie u gina prowadzącego. Tymbardziej, że nie jest to problem z tętnica pępowinową, bo ta ma się dobrze i jest trójnaczyniowa. :)

Może któraś z kobiet które już rodziły miała też takie rozpoznanie słabych przepływów w tętnicy macicznej i może coś powiedzieć na ten temat??

Serdecznie pozdrawiam :)

Hoope, kelegena, Katka., Fermina, kamciaelcia, Cola87, Mała Matylda, Lukrecja, XKamaCX, Kropka88, patryka, kattalinna, Feeva lubią tę wiadomość

atdc4z17e9js2z0r.png
    29 tc - 1450
    3i49df9h803scrtm.png
    25 tc - 828 g, 31 tc - 1400 g, 35 tc - 2600 g, 39 tc - 3300 g
  • Katka. Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2017, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MajowaMamusia i malwa08 dopisałam wasze córeczki na pierwszej stronie ;)

malwka08, MajowaMamusia lubią tę wiadomość

klz9piqvvra11kd2.png

• Hoope Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2017, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry :)

Malwka ja niestety nie pomogę.

Miałam znowu tak koszmarny sen, że obudziło mnie nie moje sapanie i walenie serca tylko kopiące dziecko, chyba równie przerażone jak ja. A to wszystko przez mojego TZ, już przeprosił ale niesmak mam, oj mam...

Krzywą cukrową na tym etapie da się już przeżyć, gorzej w pierwszym trymestrze, dobrze, że nie musiałam robić. To jedno z ważniejszych badań, pozwala uniknąć cukrzycy u naszego dziecka w przyszłości. Która chce dziecko z cukrzycą?

Ja mam już swoją niedoczynność tarczycy, także za cukrzycę serdecznie dziękuję, ale nie.

Waga? A powiem Wam, że ważne jak słoń, ale biorę poprawkę, że jeden cycek to 5 kg, więc się tłumaczę :P

Więcej nie pamiętam XD

❤ Bartuś już z nami :D 15.04.18 ❤
    Wrzaskun I Wielki Książę Moczu i Mleka

dqpr9vvjvyn8nf6w.png
  • MysiaMarysia Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2017, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malwka u mnie rozwiązano ciążę przed czasem z powodu złych przelywow. Tyle że u mnie obie były fatalne i nie było wyjścia, ale też był.to już 36tydzień.

Nie jest to powód do niepokoju ale na pewno musisz być pod obserwacja. Ja w drugiej ciazy dostałam zastrzyki z heparyny żeby uniknąć takiej sytuacji i przepływy cała ciążę były idealne. Jakie masz ciśnienie? U mnie powodem złych przelywow było wlansie nadciśnienie.

W drugiej ciazy miałam też częściej kontrolowane przepływy, pod koniec e zasadzie co dwa tyg. Dopóki dziecko rośnie i przepływ jest jest ok.

Jagna <3 15.04.2018
  • Fermina Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2017, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fatalita, wlałaś w moje serce nadzieję, że nie jestem jedyna, która dziwi się budząc o 10.00 a najczęściej zaraz po tym zasypia znowu.. U mnie 12 też standard. Naprawdę chciałabym inaczej ale nie jestem w stanie. Dziś o 10:00 szłam do toalety w międzyspaniu to tak mi się kręciło w głowie, że ledwo widziałam z niewyspania na oczy..

U mnie też prawie nic nie zrobione. No i trudno. I też często myślę, co by było gdyby tu się kręcił jeszcze jeden Maluch wymagający uwagi.. Masakra.. Znam kobiety z czwórką dzieci rok po roku, a ja dwójki sobie, w stanie obecnego zmęczenia, nie wyobrażam.

Pierniki zaplanowane na jutro. W zeszłym roku zrobiłam ponad 500. Jak w tym dobiję do 100 to będzie dobrze. ;)

Hoope, ważne że przeprosił, nawet jeżeli przewinienie było śródsenne. ;) Ja musiałam wczoraj przepraszać, bo tak warknęłam na Męża, że aż sama się zdziwiłam co mi się stało. Biedny on jest teraz ze mną..

Siedziałam przed chwilą na kanapie z nogami na stole i opierałam sobie lapka na brzuchu i Dzieciak mi go obkopał. :) Ależ to jest super uczucie, chociaż jeszcze nie jestem w stanie sobie w pełni uświadomić, że to on. :)

Wiem o co jeszcze chciałam spytać, przypomniałam sobie w końcu! Dostałam opis prenatalnych teraz i się nad nim zastanawiam. Teoretycznie na prenatalnych powinno się określić nową datę porodu wg USG, prawda? Wy to macie jakoś opisane? Mi Ginka nic nie powiedziała, mam tylko w opisie, że wgo USG termin na 20.05.2018 czyli sześć dni przed tym wynikającym z OM. I co teraz? Który bardziej wiążący? ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 grudnia 2017, 12:18

Fatalita lubi tę wiadomość

2018 - 👱🏻‍♂️
    2019 - 👱🏻‍♀️
    2025 -👶

age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 grudnia 2017, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fermina, u mnie bardziej wiazacy jest ten z usg. Na karcie ciazy jest miejsce na termin z ostatniej miesiaczki, a w pogrubionym, czerwonym prostokacie ten z usg.

• malwka08 Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2017, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MysiaMarysia wrote:
    Malwka u mnie rozwiązano ciążę przed czasem z powodu złych przelywow. Tyle że u mnie obie były fatalne i nie było wyjścia, ale też był.to już 36tydzień.

Nie jest to powód do niepokoju ale na pewno musisz być pod obserwacja. Ja w drugiej ciazy dostałam zastrzyki z heparyny żeby uniknąć takiej sytuacji i przepływy cała ciążę były idealne. Jakie masz ciśnienie? U mnie powodem złych przelywow było wlansie nadciśnienie.

W drugiej ciazy miałam też częściej kontrolowane przepływy, pod koniec e zasadzie co dwa tyg. Dopóki dziecko rośnie i przepływ jest jest ok.

Ciśnienie mam trochę wyższe czasmi, ale sporadycznie np. 130/72 p 80
    No właśnie dziecko jest dobrze odżywione, ale faktycznie trzeba to kontrolować.

Tylko się zastanwiam czy przepływy maciczne, a pępowinowe mają takie same zadania. Dość trudny temat, bo większość kobiet nie wykonuje tego typu badania, nie jest ono rutynowym pomiarem np. na usg połówkowym. A moim zdaniem być powinno, a nie później nadciśnienie ciążowe, rzucawki czy niewiadmo co jeszcze.

atdc4z17e9js2z0r.png
    29 tc - 1450
    3i49df9h803scrtm.png
    25 tc - 828 g, 31 tc - 1400 g, 35 tc - 2600 g, 39 tc - 3300 g
  • Hoope Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2017, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fermina najwłaściwszy termin porodu to usg genetyczne. Ale w terminie rodzi się tylko kilka max kilkanaście % dzieci, także nie jest gwarancją niczego.

dqpr9vvjvyn8nf6w.png
  • Rillia Ekspertka

Wysłany: 15 grudnia 2017, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Może macie prosty przepis na pierniczki? Mam alergię na orzechy i miód, więc sprawa jest utrudniona. Ostatnio spróbowałam jednego pierniczka i wysiadło mi plecy w kostkach. Takiej intensywnej alergii jeszcze nie miałam.

Mila i Boo czekają na Karolka
    dev133pb___.png
  • Mała Matylda Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2017, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fermina, u mnie nowa data też widnieje tylko w opisie badania, lekarz się do niej nie odniósł. Pytałam ostatnio położną - powiedziała mi, że jeśli pomiędzy datą z OM, a datą z USG jest do tygodnia różnicy (w moim przypadku dwa dni), to pozostaje się przy dacie z ostatniej miesiączki.

uch59vvjdzcznt8y.png
    tb73e6ydy4fz1gcd.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2017, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u mnie nikt nigdy terminu porodu po usg nie zmieniał
    a taka ciekawostka chociażby tylko w tej ciązy-3 x usg w okresie 12-13 tc i kązde z tych usg wyznaczylo inny TP wg usg :D
    reka lekarza, sprzet...
    jedno usg trafiło idealnie z tp wg OM

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2017, 13:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malwka
    na przepływy tez cukry mają wpływ, stąd ja na koniec ciązy kontrolowałam je prywatnie co tydzień
    czasem siadaja bez widocznej przyczyny
    najważniejsze to kontrolować, dzidzia rośnie a to najlepszy wyznacznik że jest dobrze

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Fatalita Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2017, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rillia - ja właśnie zaczynam...
    http://www.mojewypieki.com/post/szybkie-pierniczki

Polecam wszystkim przepis, bo jest prosty i szybki i pierniczniki nie muszą mięknąć. W przepisie Rilla jest miód, ale myślę, że bez problemu możesz go podmienić na cukier.
    P.S. ja zawsze robiłam z 400gram mąki pszennej, nie dodawałam tej drugiej.

Jeżeli chodzi o termin porodu, to tak jak mówi Hoope, najwłaściwszy jest z genetycznego w I trymestrze, jednak mi lekarz powiedział, że dopiero po 5-7 dniach różnicy się weryfikuje niby.
    Ja w książeczce ciążowej mam 13.05 i 18.05(wielkość z drugiego USG,jakoś w 8tygodniu), ale powiedział, że trzymamy się tego pierwszego :)

Fermina - również się cieszę, że nie jestem sama <3

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 grudnia 2017, 13:28

Fermina, Tanda lubią tę wiadomość

l22npx9iaxtim23h.png

Nasze aniołki...
    21.09.14 (*) N.
    10.05.17 (*) O.
  • Patk Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2017, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kattalinna wrote:
    A właśnie, też miałam o tym napisać. U mnie też "tylko na czczo" jak sobie mierzyłam glukometrem i szłam zadowolona do diabetologa. A tam usłyszałam, że albo zrobię porządek z poziomem na czczo albo insulina.
    Też jestem kilka dni po diabetologu i u mnie wyniki na czczo w granicach 83-95 i powiedział że nie ma możliwości regulacji poziomu na czczo bez insuliny. Dlatego przepisał mi 7j na noc. Cukry po posiłku dobre. Na wadze mam -3kg (bez zmiany diety) i to podobno też źle :/ już sama nie wiem o co chodzi i czy coś jest nie tak... z jego słów wynika że lepiej mieć przyrost wagi niż spadek zważywszy że to 17 tydzień.

• Patk Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2017, 14:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katka. wrote:
    MajowaMamusia i malwa08 dopisałam wasze córeczki na pierwszej stronie ;)
    A jest taka możliwość żeby mnie też gdzieś umieścić:D przynajmniej w terminie na 24.05 bo płeć dalej nieznana.
    Co prawda nie udzielam się jakoś specjalnie ale z grupą się identyfikuje :D

kattalinna, Katka. lubią tę wiadomość

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2017, 14:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    patk
    mi spadło niemal 10kg
    ale kontroluje codzienie ketony wiec diabetolog wage przyjmuje do swiadomosci
    insuliny brałam 6j ale teraz mam 3j

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Katka. Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2017, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no to kuchcimy pierniczki :D

Fatalita lubi tę wiadomość

klz9piqvvra11kd2.png

• Fatalita Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2017, 14:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patk wrote:
    Też jestem kilka dni po diabetologu i u mnie wyniki na czczo w granicach 83-95 i powiedział że nie ma możliwości regulacji poziomu na czczo bez insuliny. Dlatego przepisał mi 7j na noc. Cukry po posiłku dobre. Na wadze mam -3kg (bez zmiany diety) i to podobno też źle :/ już sama nie wiem o co chodzi i czy coś jest nie tak... z jego słów wynika że lepiej mieć przyrost wagi niż spadek zważywszy że to 17 tydzień.

Trochę mnie zaniepokoiło to co napisałaś :( Ja ma na czczo cukier w granicach 94-107 i ginekolog powiedział, że do diabetologa wyśle mnie dopiero po następnej wizycie. A póki co tylko przestrzegać diety.
    Myślicie, że powinnam pójść do rodzinnego po skierowanie? Albo do diabetologa prywatnie?
    Też wciąż mam -3kg na wadze.

l22npx9iaxtim23h.png

Nasze aniołki...
    21.09.14 (*) N.
    10.05.17 (*) O.
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2017, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    fatalita
    taie cukry miałam na samiutkim poczatku ciązy
    u diabetologa byłam szybciej niż u gin na potwierdzenie ciązy'skierowanie wzięłam od rodzinnej, pokazałam jej moje poranne cukry
    na glukometrze ma być poniżej 90
    po moich wysokich wynikach (92-111) diabetolog powiedziała, ze nawet nie ma sensu kierować mnie na krzywą, bo na czczo juz na pewno przekroczę...
    dostałam insulinę i dopiero 6j. zadziałało

Tę kartkę pokazalam diabetolog i roszinnej. To moje cukry z pierwszego cyklu starań i z pozytywnego cyklu czyli sam początek tej ciąży
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/3776a0d4441d.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 grudnia 2017, 14:50

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Hoope Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2017, 14:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niech mi ktoś obiad ugotuje...

kelegena, Kira91 lubią tę wiadomość

dqpr9vvjvyn8nf6w.png
‹‹ 403 404 405 406 407 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Mikroelementy dające makro-poprawę męskiej płodności

Dowiedz się, które mikroelementy odgrywają kluczową rolę w kontekście męskiej płodności. Na co zwracać uwagę i których składników nie powinno zabraknąć w diecie przyszłego taty? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z tarczycą - przyczyny, objawy, wpływ na płodność

Problemy z tarczycą są bardzo częstą przyczyną zaburzeń hormonalnych zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Jakie są najczęstsze zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy? Jakie są typowe objawy problemów z tarczycą? Jak wygląda diagnostyka? Jak zaburzenia tarczycy mogą wpływać na płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna (ektopowa) zdarza się raz na 90-100 przypadków ciąży. Jest to ciąża, która zamiast w macicy rozwija się poza nią. Objawy ciąży pozamacicznej nie są jednoznaczne. Trudno ją czasem rozpoznać, bo na początku objawy są podobne do ciąży o prawidłowym przebiegu. Na późniejszym etapie pojawia się ból podbrzusza, krwawienie oraz brak prawidłowego przyrostu hormonu hCG. 

CZYTAJ WIĘCEJ