X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majowe mamy 2018
Odpowiedz

Majowe mamy 2018

Oceń ten wątek:
  • Hoope Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2017, 20:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Feeva no tak Ci powiem, średnio mnie to przekonuje, że jak mama nie, to Wy też nie. Nie przy takim wywiadzie i problemach, które mama już miała. Mojej mamy siostra zmarła na raka, mama badała się pod kątem dziedziczenia i nie jest obciążona ale u nas to jedyny znany nam przypadek w rodzinie. Jakieś takie wątpliwości mam.

Katka spoko, jak 24 to mieścisz się w widełkach i to jeszcze z dużym zapasem :) Ja będę robiła dokładnie w trakcie 25 tygodnia. Tylko, że już mam skierowanie po prostu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 grudnia 2017, 21:15

❤ Bartuś już z nami :D 15.04.18 ❤
    Wrzaskun I Wielki Książę Moczu i Mleka

dqpr9vvjvyn8nf6w.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2017, 20:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hi hi
    pewnie jako jedyna nie będę robiła tej krzywej w ciązy :D

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kattalinna Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2017, 21:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamciaelcia wrote:
    a jak ciała ketonowe po tak długiej przerwie posiłkowej?
    Negatywne :-) raz jeden zdarzyło się, że się jakieś pojawiły ale to był ten poziom minimum.

Dziewczyny, które nie piły glukozy, nastawcie się na to, że to nie jest super przyjemne, ale pamiętajcie, że każdy ma inne preferencje, odczucia, tolerancje itp. Ja przed pierwszą byłam przestraszona, bo się nasłuchałam opowieści. W sumie bez sensu. Uważam, że jest wiele gorszych i mniej przyjemnych badań. Glukoza to po prostu mega słodki ulepek. Inną kwestią jest reakcja organizmu - jeśli ktoś mdleje, wymiotuje czy jeszcze coś to nie jest to fajne. Ale to też indywidua sprawa. Ogólnie nie ma co panikować, trzeba to przeżyć.
    Moja rada, koniecznie weźcie jakąś kanapkę ze sobą, żeby zjeść po badaniu. Ja ostatnio miałam, ale nie zjadłam od razu i skończyło się hipoglikemią.

Jeszcze pytanie za sto punktów; jaki magnez bierzecie? Czy powinnam skonsultować z lekarzem czy mogę sama?

age.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2017, 21:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Biorę aspargin

kattalinna lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Tanda Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2017, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rillia wrote:
    Tanda, tak pięknych i wyraźnych zdjęć nie widziałam. Zawsze ten przekrój gdzieś ucieka i ciężko uzyskać tak niesamowity efekt :D Stópka w ramkę i na ściankę.

Byliśmy u bardzo dobrej Pani doktor, ciężko do niej się dostać. Zapisywałam się w październiku na grudzień. Jest bardzo znanym specjalistą od prenatalnych serduszek tu u nas na śląsku :)
    Mistrzowsko określa też płeć - zarówno w pierwszej i drugiej ciąży ujęcia tak wymowne i dokładne, że nie ma mowy o pomyłce :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 grudnia 2017, 21:11

Matylda <3
    klz9jw4zid0t29hn.png
  • Tanda Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2017, 21:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fermina wrote:
    Nie chodzi o polowkowe tylko o to że każda następna wizyta po połowie ciąży będzie już droższa.. Bywa tak? Bo mnie zatkało, szczerze mówiąc..

Moja siostra prowadziła pierwszą ciążę prywatnie u naszego gina i wręcz przeciwnie - z biegiem ciąży płaciła coraz mniej, bo wizyty częściej.

Fermina wrote:
    To ja do tej pory płaciłam 200 (bo endokrynolog+ginekolog) za prenatalne 400 zł, i od polowkowego 250..

Muszę się Was jeszcze poradzić, bo sobie wmawiam głupoty.. Chodzi o to że na tym i poprzednim USG - tydzień temu maluch był ułożony prawie tak samo - główka w dół i się nie ruszał. A wcześniej fikał jak szalony no i się martwię czy wszystko ok. :( Niby rośnie, ma wszystkie organy, serduszko w normie, dziś był badany dość dokładnie, no ale czemu się nie rusza, noo? :(

Moja pierwsza córka od połówkowych na każdym usg była główkowo, teraz Matylda też była główkowo - ja mam po prostu chyba mało miejsca w brzuchu :)
    No i moje dzieci na usg są zawsze spokojne, śpią przeważnie :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 grudnia 2017, 21:30

Matylda <3
    klz9jw4zid0t29hn.png
  • MysiaMarysia Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2017, 21:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja mam na rozpisce krzywą cukrową między 24 a 28 tyg. Będę robiłam jakoś z końcem stycznia pewnie.

Jeny jakie wy wszystkie chudziutkie :D u mnei waga wyjściowa 68 :D Jakoś nie zależy mi na sprawdzaniu ie brakuje do 80 heh

Katy jakbyś o mojej mamie pisała..... tyle że po udarze papierosy z dnia na dzień rzuciła, szczęśliwie nie pali już 10 lat, a po samym udarze praktycznie śladu nie ma ( poza delikatną niewyraźną mową, którą tylko nieliczni wyłapują oraz utratą zmysłu powonienia.

Ja mam połówkowe w poniedziałek, czekam z niecierpliwością ahhh

Jagna <3 15.04.2018
  • kattalinna Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2017, 21:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mysia, dlatego ja na temat wagi tu nie wypowiadam ;-) jedynie o jej przyroście mogę

age.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2017, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja waze najwięcej hihi

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Fermina Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2017, 22:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tanda, dziekuję za odpowiedź. Pocieszyłaś mnie troszkę. Dziś mam w ogóle wrażenie, że Mały szaleje, ciągle mnie coś stuka w podbrzuszu i bardzo mi się to podoba. :)

W poniedziałek idę do nowego ginekologa i mam nadzieję, że teraz tylko będę piała z zachwytu :)

Jestem sobą dziś zniesmaczona. Chciałam tyyyle zrobić i nie dałam rady nawet połowy. O 18 padłam bez siły na kanapę i już ani rusz dalej. Kompletny brak kontroli nad organizmem chyba najbardziej mi doskwiera w ciąży.
    Te Święta będą miały dużo niedoróbek, na szczęście potrafię mieć to gdzieś. W najgorszym razie zamowimy pizzę. ;)

Temperatury nie mierzę w ciąży w ogóle, nie mam pojęcia jaką mam.

Pawojoszka nie łudzę się, że biust mnie posłucha i przestanie rosnąć, chciałam się tylko wyżalić, bo mi się to nie podoba nic a nic.

2018 - 👱🏻‍♂️
    2019 - 👱🏻‍♀️
    2025 -👶

age.png
  • J.S Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2017, 22:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, jakies sposoby na pryszcze? Mam wysyp juz nie tylko na plecach i ramionach, ale takze na twarzy :(

Czekamy na wyniki, podobno jest mozliwosc aby byly juz nawet po 5 dniach. Najbardziej sie boje tego konkretnego typu, czyli hpv 16,17,6 i 11 te najbardziej onkogenne. Jestem przerazona tym, jak byla prowadzona od maja, a najlepsze ze nawet moj ginekolog ktorego tak chwalilam pod niebiosa ja na to nie skierowal, co zasialo juz we mnie ziarenko niepewnosci, czy aby na pewno jest taki dobry za jakiego go mialam. Mama byla w czerwcu, a teraz lekarz w tej samej klinice po fachu, od razu skierowal na badanie jaki to typ wirusa, a tamten nie. Nie mam pojecia czym sie sugerowal, ale wierze, ze ten czas od czerwca na nic nie wplynal :( Moja mama ma 45 lat.

Dziewczyny wspolczuje wszystkim, ktorzy musieli przejsc takie dramatyczne przezycia i chwile grozy.
    Feeva, widzisz jak to czasami jest, ze czlowiek ma jakies przeczucia. Cale szczescie ze wtedy zadzwonilas do mamy.

Ja mam 2 kg na plusie, ale mowia ze widac, ze waze wiecej. No coz, wywalilo mi boki ktore zawsze byly moja zmora i teraz wciskajac spodnie robia mi sie z boku buleczki :P A wszystko przede mna dopiero.

<3
    mhsvqps6hiiqioin.png
  • Tanda Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2017, 22:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MajowaMamusia wrote:
    Dziewczyny macie jakąś specjalną bieliznę ciążową? Ja kupiłam sobie bawełniane majteczki takie jak nosiłam zawsze tylko rozmiar większe, ale coś czuję, że już stają się opięte i nie wiem, czy kupować takie specjalne ciążowe? Ma któraś? Jeśli chodzi o biustonosz to przerzuciłam się na sportowe, bo moje dotychczasowe z fiszbinami mnie gniotą i źle się w nich czuję.

Mam figi ciążowe z h&m, zakładam je np. do lekarza jak pizga na zewnątrz, jest mi cieplutko :)
    Na co dzień w normalnej bieliźnie chodzę.

http://www2.hm.com/pl_pl/productpage.0471641002.html

Matylda <3
    klz9jw4zid0t29hn.png
  • Tanda Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2017, 22:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katka. wrote:
    Dopiero 8.01 ;/ i to będzie 24tc... masakra. Chyba będę musiała zadzwonić do lekarza po skierowanie. Bo nie wiem czy zapomniał czy co...

Krzywą zwyczajowo się robi miedzy 24 a 28 tygodniem. Spokojnie zdążysz :)

Matylda <3
    klz9jw4zid0t29hn.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2017, 08:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    własnie mija tydzień jak nie plamie, nie brudze...to chyba dobry znak

kattalinna, Cola87, Kropka88, Fatalita, Fermina, XKamaCX, Mycha666, Feeva lubią tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Katka. Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2017, 08:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tanda wrote:
    Krzywą zwyczajowo się robi miedzy 24 a 28 tygodniem. Spokojnie zdążysz :)
    aa to dobrze ;) bo już się bałam, że mój lekarz to przeoczył :D

Ja temperatury nie mierzę w ciąży.

klz9piqvvra11kd2.png

• pawojoszka Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2017, 08:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamciaelcia wrote:
    hi hi
    pewnie jako jedyna nie będę robiła tej krzywej w ciązy :D
    Normalnie ci zazdroszczę ja uważam że to nie jest potrzebne troje dzieci urodziłam w UK i nigdy tego nie robilam a tu już dostałam skierowanie i takie mam opory że szok ale sobie powiedziałam że stara dupa a jak dziecko trzeba to trzeba nawet ta glukoza mnie nie przeraża tylko to siedzenie w tej przychodni pół dnia na głodnego ,do miasta muszę dojechać bladym świtem a ja lubię pospać i po cholerę to wszystko ale jakoś głupio mi było przed położna że dorosła kobieta matka dzieciom a marudzi jak dziecko

cf409fc7e7.png
  • kelegena Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2017, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja robiłam krzywą już 3 razy ogólnie w życiu i na poczatku było w zasadzie na luzie, ale ostatnim razem robiłam ze 2-3 miesiacu temu, kiedy po prostu było mi niedobrze i myslałam, że zejdę. Cały czas mam to w pamięci i od razu mi niedobrze jak tylko o tym pomysle... Ale podobno ta glukoza cytrynowa jest ok, ja takiej nie piłam, dowiem sie czy mozna. Moze to jakies wyjscie?

Dzisiaj przyszalałam, wstałam przed 10 :D I dalej chce mi się spać :)

Zuzanka już z nami <3
    qdkkdf9hhm361lr2.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2017, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no to ja krzywa w zyciu robiłam 4x :) piąty bedzie w sierpniu ;)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Fatalita Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2017, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dziś też poszalałam. Wstałam przed 10 ;) ...a nie o 12 jak zwykle ;)

Propo cukrzycy ciążowej - też niestety mam, właśnie tylko na czczo. Staram się przestrzegać diety, ale czasami ciężko.

Ten czas tak ucieka teraz przed świętami,a ja praktycznie nic nie zrobione w domu. Podziwiam Was dziewczyny, które macie dzieci i musicie jakoś ogarniać życie. Mnie ciąża tak odbiera wszelką moc, że ledwo siebie potrafię ogarnąć ;)

Dzisiaj mam robić pierniczki...właśnie się mobilizuje... :)

Fermina lubi tę wiadomość

l22npx9iaxtim23h.png

Nasze aniołki...
    21.09.14 (*) N.
    10.05.17 (*) O.
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 grudnia 2017, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jesteśmy po wizycie, nasze maleństwo to dziewczynka :) mąż od początku mówił, że tak czuje, ja po ostatniej wizycie też już się jakoś podświadomie nastawiłam, że dziewczynka. Będzie nasza mała księżniczka.
    Ostatnio jak byłam na wynikach pielęgniarka powiedziała, że jak przyjdę na cukier to żeby sobie kupić glukozę cytrynową, bo jest o wiele łatwiej wypić.
    Fajnie wyglądają te figi z h&m, ale cena trochę przegięcie. Chyba kupie jakieś bezszwowe z wyższym stanem, albo poszukam w sklepach coś takiego https://canpolbabies.com/pl/produkty/produkt/8 cenowo około 11-12 zł.

kamciaelcia, malwka08, Hoope, kelegena, Katka., Fermina, Cola87, Mała Matylda, XKamaCX, Kropka88, patryka, kattalinna, Feeva lubią tę wiadomość

‹‹ 402 403 404 405 406 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Czego nie jeść  w ciąży - 7 produktów zabronionych

Ciąża to okres wzrostu apetytu i wielu zachcianek kulinarnych. Czy oznacza to zatem, że możesz pozwolić sobie na wszystko i jeść do woli? Niestety nie. Zapoznaj się czego nie jeść w ciąży, aby zachować bezpieczeństwo dla rozwijającego się płodu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ