Majowe mamy 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Mi się dzisiaj wyświatliły gdzieś otulacze ze strony mamazen. Piękne, no ale ponad 200 zł za 3 kawałki materiału to troche przesada jak na moją kieszeń
Za to przeglądając jej stronę znalazłam 3pak po 41 zł, różni się tylko rozmiarem, bo są 70x70, a nie 100x100.
Myślicie, że taka różnica w cenie wynika z rozmiaru?
Zastanawiam się czy w takim razie nie kupić tych,bo przeciez 70x70 dla niemowlaka to chyba wystarczający rozmair?
https://mamazen.pl/bambino-mio-zestaw-3-otulaczy-bawelnianych.html
J.S. Czyli nie tylko mój taki mądry
Maluszek właśnie z tego co czytam dobrze.
To bardzo pocieszające, że ratują już takie maleństwa. Dzieci wielu z nas już są większe.Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 stycznia 2018, 15:35
Nasze aniołki...
21.09.14 (*) N.
10.05.17 (*) O. -
Ja też odliczalam do 24 tygodnia, teraz zaczynam odliczanie do 28 by pozornie odetchnąć z ulgą ale wiem że jakoś strach jest cały czas. Na ust tamto dzieciątko wazylo ponad 500g A w rzeczywistości ponad 350g więc różnica ogromna jak na takiego dzieciaczka. Lepiej niech żadne już więcej nie idzie w ślady marcowego Kacperka i jak najdłużej siedzą w brzuchachNadia 2008
* 7tc 2016
*10tc 2017
*15tc 2017
WOJTUŚ 2018
STAŚ 2019 -
Fatalita wrote:J.S. w pracy zgłosił, że bierze urlop od 14 maja i myślę, że tak 2-3 tygodnie dostanie. Tylko, że do niego wciąż nie dochodzi, że jak termin mamy na 13 maja to nikt mu nie zagwarantuje, że dziecko serio urodzi się 13.05
A niestety jako kierowca musi zgłosić miesiąc wcześniej urlop żeby trasy zaplanowali. Mam tylko nadzieję, że jego szefowa mądrzejsza i zdaje sobie sprawę, że w najlepszym wypadku to +/- 2 tygodnie
Gorzej będzie potem, jak już wróci do pracy.
Ja właśnie się zastanawiam czy jest sens kupować jakąś wkładkę do gondoli z minky. Czy koc wystarczy? Bo przecież jak już wyjdę z małą w czerwcu na spacer to w takiej wkładce się ugotuje chyba?
Niektóre rzeczy takie śliczne...i takie drogie
Aha:
Nie wiem czy poczytujecie inne, ale dziewczyna z marcówek urodziła 6 stycznia chłopczyka o wadze 380 gram. Z tego co sprawdzałam to najmniejsze dzieciątko urodzone w Polsce.
-
Jest taki statystyczny wykaz jaką przeżywalność mają wcześniaki. Dla mnie realną granicą jest dopiero 28 tydzień.
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/162d2362a495.jpg
Oczywiście wcześniej też jakiś procent przeżywa, problem w tym, co dalej. Te dzieci bardzo rzadko są zdroweMają wady słuchy, wzroku, porażenia mózgówe, dysplazje płuc i wiele innych powikłań a najgorsze, że czasem umierają po 3, 4 miesiącach walki, kiedy wydaje się, żeby już nic im nie grozi.
J.S ja też sączenia się boję, ale podobno nie da się przeoczyć. Wody wypływają po nocy, budzisz się z wilgotnymi lub wręcz mokrymi majtkami. Tylko, że wtedy niewiele da się zrobić. Tak straciła syna Mama Ginekolog. A przecież jest lekarzem i młody dotrwał do 24 tygodnia ciąży
Fatalita no to życzę, żeby tatuś został tatą w terminie, bo rozbieżność może być baaardzo duża
Ja takie rzeczy jak kołdra do wózka, śpiwór, otulacz czy rożek na razie sobie daruję. Po pierwsze nie wiem, jaka będzie pogoda, po drugie jakie będzie dziecko. Pierwsza nienawidziła pętania ani niczego co ogranicza, druga nie spała w ogóle na plecach.
Będzie na zakupy czas, przecież nie wychodzi się na dwór pierwszego dnia po wyjściu ze szpitala.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 stycznia 2018, 17:35
❤ Bartuś już z nami15.04.18 ❤
Wrzaskun I Wielki Książę Moczu i Mleka
-
Jeśli wody się sacza to jeszcze można coś zdziałać. Podaje się wtedy antybiotyk i dopełnia wody. Jest to czas by podać sterydy na rozwój płuc dla dziecka i zwiększyć szansę. Czasami owszem da się nie zauważyć wycieku wód. Ale jest sposób jak to sprawdzić (położna mi ostatnio powiedziala) w ciąży zdążą się opuszczanie moczu, obfite upławy zwiększenie wydzieliny itp. Stąd wyciek wód możemy przeoczyć. Ale w razie wątpliwości wkładamy wkładkę i po godzinie jeśli (cytuję polozna) "jeśli jest zoltawa i pachnie nocnikiem to nietrzymanie moczu i się zdarza w ciąży więc nie ma problemu. "Jeśli biała, kremowa czysta i pachnie kobieco to uplawy albo wydzielina fizjologiczna. Ale jeśli coś zapachnie wam mężczyzna, konkretnie sperma to są to wody plodowe które są szkliste i mają męski zapach.
MamaDi, Lukrecja lubią tę wiadomość
Nadia 2008
* 7tc 2016
*10tc 2017
*15tc 2017
WOJTUŚ 2018
STAŚ 2019 -
Nie zawsze dolewa się wody i nie każdy szpital to robi. Jeśli jest pęknięcie błon, amnioinfuzję mogą odmówić i odmawiają. Jest też duże ryzyko zakażenia wewnątrzmacicznego. Z kolei mała ilość wód nie pozwala dziecku prawidłowo się rozwijać.
Wody też różnie pachną, nie zawsze spermą. Moje np. nie, a tak zaczęłam oba porody, lało się jak z kranu. Bezwonne, bezbarwne.
Btw. wody płodowe mają inne ph niż pochwa, dlatego papierki lakmusowe wykryją wyciek. Niestety, wykryją też stan zapalny i wtedy można niechcący zasiać panike. Są też do kupienia specjalne podpaski ale 3 sztuki kosztują 50 zł...❤ Bartuś już z nami15.04.18 ❤
-
Historie są takie, odejście wód rozpoczyna poród i nie można go powstrzymać lekami. Albo, wody się sączą, są dolewane, ale sączą się dalej i ich nie przybywa. Jest i tak, że pęknięcie się zasklepia i braki uzupełniają jakby nigdy nic. Ale też bywa tak, że sama amnioinfuzja powoduje zakażenie i po ptokach. A jeszcze są takie historie, że dziecko umiera przez niedorozwój płuc, które nie rosną do prawidłowych rozmiarów i nie podejmą pracy po porodzie. Czasem też samo pęknięcie wód, czy rozerwanie, rozczelnienie, otwiera drogę bakteriom.
Na szczęście to rzadka przypadłość, szanse zawsze jakieś są i tego się trzymajmy
Są chyba jeszcze testy w rossmanie, kiedyś były. W aptekach w moim mieście nie ma. Swoją drogą ciekawe dlaczego nie ma. Conajmniej dziwne.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 stycznia 2018, 18:12
❤ Bartuś już z nami15.04.18 ❤
-
Noooo, jestem za...
To ja podrzucam stronkę z ciuszkami. Nic jeszcze tam nie zamawiałam ale dobrze się patrzy. Ładne
https://escallante.pl/
A tak poza tym to idziemy jutro na nauki przedmałżeńskie. Nie wiem czy jajka nie zniosę.Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 stycznia 2018, 18:25
kattalinna, Fatalita lubią tę wiadomość
-
Kropka, my tez poszlismy na weekendowe. Jeden weekend i z głowy, a było sympatycznie dość
i wbrew pozorom najlepsze wykłady z księżmi (dobra odmiana:P ?),a nie z osobami świeckimi
A paski na obecnosc wód płodowych widziałam na pewno w gemini, można zamówić przy okazji zamawiania witaminek prenatalnych
Nasze aniołki...
21.09.14 (*) N.
10.05.17 (*) O. -
Ulli88 wrote:https://naforum.zapodaj.net/thumbs/c04a7b03091c.jpg
Jak gdzieś znajdziecie to polecam. Dla mnie rewelacja
No właśnie ja coś takiego wczoraj dostałam w spadku, do czego to służy? Jako pidzamka?
Dziewczyny i Jeszcze jedna ważna kwestia, czy u Was też tak jest że jednego dnia czujecie bardzo często i mocno ruchy dziecka a przez następne 2-3 dni bardzo mało, wręcz sporadycznie? Bo już odchodze od zmysłów -
Przestańcie mówić o tych przedwczesnych porodach, wyciekach wód i innych strasznych rzeczach
jak nie chcecie żebym na zawał padła i zachowywała się jak walnieta wąchając swoje gacie
Co do tych muslinowych otulaczy - czym się różnią od pieluszek tetrowych? Dla mnie wyglądają jak tetry, tylko że sa z bawełny i są większe? Nie ogarniam
Ja na Święta dostałam od siostry kołdrę z poduszka, pościel do nich i kocyk minky z płaska poduszka minky. Nic więcej nie dokupujeMyślę że w pozna wiosnę i lato Marysia będzie spała pod samą pieluszka tetrowa albo nawet i w samej pieluszce bo tu u nas na 4pietrze jest masakra w lato, pot po dupie się leje, tym bardziej że mamy dach ocieplony centralnie nad nami.
Kolderke i podusie do wózka dostałam już w gratisie do wózka, muszę dokupić pościel
Oprócz tego mam jeszcze rożek
Z takich pościelowych rzeczy do łóżeczka muszę dokupić tylko ochraniacze na szczebelki
Fermina Twój sen w którym byłaś bułka sprawił, że oplulam cały ekran telefonu i mąż rzucił mi mega dziwne spojrzenie typu "lecz się"
Mój mąż już w firmie zapowiedział że po porodzie bierze 2tyg tatusiowego plus 2tyg urlopu zwykłego także miesiąc będzie cały czas z namiakurat w jego przypadku nie ma problemów z urlopem bo jest na trochę innych zasadach
Mama32 mam to samo. Jednego dnia szaleje jak oparzona, a drugiego leniuchuje
Co do nauk my chcemy wziąć kościelny razem ze chrzcinami jakoś przełom wrzesień-listopad w zależności jak z dostępnością salzaczynamy się powoli rozglądać i jak pomyślę o tych naukach to mi słabo. Nie potrzebne mi nauki jak się robi dzieci
Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 stycznia 2018, 19:48
Fermina lubi tę wiadomość