X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majowe mamy 2018
Odpowiedz

Majowe mamy 2018

Oceń ten wątek:
  • Hoope Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2018, 22:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    J.S ja jem słonia i czuję się jakbym zjadła słonia XD

Na fb informacji nie podałam. Wie coraz więcej osób ale właśnie tylko ci zainteresowani. W ogóle jestem aspołeczna, kiedyś się chwaliłam od razu a teraz mam syndrom golluma, my precious, my.

Za duże pajacyki i za długie rękawki to lipa, dziecko majta kończynami cały czas i ma w końcu stopy w kroku i rekawy jak szaliki. Najlepiej gdy nosi takie akurat.

Tanda gonię Cię, gonię :D Na kiedy masz termin?

Rodzę jako jedna z pierwszych, nie omieszkam nakarmić Was krwistą historią huehehehe :P Oczywiście zawsze znajdzie się taka, która zechce mnie nieplanowanie wyprzedzić, czysta zazdrość.

Oglądałam sobie dziś na instagramku takie tyci ludziki, posłuchałam jak kwilą, nacieszyłam oczy i uszy, poryczałam sobie odrobinkę i już bardzo, bardzo nie mogę doczekać się, aż Fiflak się urodzi. Już się nawet na poród zgodzę, byle go mieć.

Mama32 lubi tę wiadomość

❤ Bartuś już z nami :D 15.04.18 ❤
    Wrzaskun I Wielki Książę Moczu i Mleka

dqpr9vvjvyn8nf6w.png
  • kattalinna Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2018, 22:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nakręciłam wczoraj, ale słabo widać ;-) ale za to wczoraj wieczorem był piękny widok jak się chyba przekręcała bo brzuch normalnie falował na większej powierzchni :-) i mąż to widział bez problemu, gdzie zazwyczaj marudzi, że nie widzi bo światło, bo cień, bo cośtam.

Kurs mam dwa razy w tygodniu. Na dobrą sprawę mogłabym nie chodzić ale zawsze to wyjście do ludzi i inny sposób przyswajania wiedzy. No i płacę za to ;-)

U nas to ja jestem tą, która wyjeżdża i zazwyczaj wiąże się to z jakimiś czasoumilaczami przez co inaczej odczuwa rozłąkę, to jednak nie lubię tego. W domu sama bez męża jeszcze nie zostawałam na noc, to wykracza poza moją wyobraźnię ;-)

age.png
  • Fermina Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2018, 23:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi się udało złapać Małego po dłuuugich próbach, cierpliwość jest wskazana. Teraz już wiem w jakich godzinach kopie a w jakich śpi więc było mi łatwiej uchwycić moment. Na moim filmiku też widać tylko jak wskażę palcem gdzie i kiedy, ale widać. ;)

Ja zostałam sama pierwszy raz i wiem, że jak będzie kolejny to uciekam do rodziców. :D U nas problemem są zwierzaki, ale na czas urlopu ktoś dochodzący się znalazł, więc to też jest do ogarnięcia. Chociaż jak sobie wyobrażę te smutne, opuszczone mordy... Chyba jednak kogoś zaprosze, zamiast uciekać.

To ja Was wkurzę tym, że urodziłam z większym wydechem, skoro snujemy plany. :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 stycznia 2018, 23:16

2018 - 👱🏻‍♂️
    2019 - 👱🏻‍♀️
    2025 -👶

age.png
  • J.S Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2018, 23:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hoope, czyli nie jestem sama :D
    Jak bedziesz pisala historie o krwawym porodzie, to omijam. Przeraza mnie to, ale pragnienie tego malego brzdaca jest tak silne, ze tez dam rade, jakby nie mam wyboru :D

Ja jestem sama w nocy praktycznie ciagle, taka praca mojego na nocki, a jak pracowalam to tez wracalam okolo godziny 1 i juz nikogo nie bylo, ale mieszkam w kamienicy, wiec to calkiem inaczej niz w domku.

<3
    mhsvqps6hiiqioin.png
  • MamaDi Ekspertka

Wysłany: 12 stycznia 2018, 07:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patk wrote:
    Pawojoszka- dietą się aż tak nie przejmuj, kamciaelcia też mi pisała jak otrzymałam wskazówki dietetyczne, że trzeba sprawdzić na sobie co tam będzie podnosiło cukier. Ja tam pączka czasami wciągnę i cukier w normie, innym razem zjem kanapkę z ogórkiem i cukier mam większy. Myślę że nie ma co przesadzać. Ja jak usłyszałam że w tygodniu mogę sobie pozwolić na pół jabłka i to jret moj caly cukier, to mało z krzesła nie spadlam. Dzis już wiem po czym mi skacze a nawet jak czasem za wysoki to no cóż... żyje się dalej :) teraz biorę insulinę na noc, było 7j teraz zeszło do 3j i jest spoko.

A ja dziś od koleżanek z pracy dostałam taka książkę "Ciężarówką przez 9 miesięcy. Przewodnik po ciąży i okolicach". Czytała któraś z Was takie coś? Nie przepadam za poradnikami a już napewno nie o takiej tematyce, ale ten rzekomo ma humorystyczne podejście do tematu. Co prawda ponad połowę musiałabym się cofnąć, ale nie wiem czy zaczynać... tym bardziej że raczej zakończenie jest mi znane.
    Hej. Bardzo fajna lekka i zdecydowanie z humorem ;) ja dostałam ja w poprzedniej ciąży jakoś koło 9 tyg... więc dużo nadrobienia nie było.. natomiast ciężko było trzymać się tygodni i nie wybiegsc w przód..bo ciekawość w pierwszej ciąży zdecydowanie wygrywa! Polecam również klasykę "język niemowląt" często wracałam do niej po porodzie:)

Lipiec 2015 - córeczka
    Maj 2018 - córeczka

7u223e3kvf1mfkid.png
  • Mała Matylda Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2018, 07:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    J.S niestety też tak mam, dlatego jem jak niemowlę co trzy godziny, porcje też niemowlęce ;)
    Przy tej częstotliwości przygotowywania/konsumowania mam wrażenie że moje życie kręci się wokół lodówki, bardzo uczęszczana jest też trasa do toalety ;)

Fermina, Kattalinna - gratuluję pierwszych produkcji filmowych z pociechami w roli głównej :D
    Ja jeszcze niczego nie nagrywałam, ale uwielbiam gdy Zosia się wypina, a na moim brzuchu pojawia się spora wypukłość z jednej strony. Wczoraj mój mąż po kilkudniowej przerwie poczuł kopniaki Malutkiej i zdziwił się jaka ona już silna :)

Hoope, syndrom golluma mnie zauroczył :D
    Krwiste historie możesz sobie wypisywać :P – wiem że poród może wyglądać różnie, ale dla własnego komfortu psychicznego zakładam, że mój będzie dobry XD
    Prawdziwa rzeź przypada na co któryś poród, wierzę że to nie będę ja, u mnie ma być przeciętnie i typowo ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 stycznia 2018, 08:17

Fermina lubi tę wiadomość

uch59vvjdzcznt8y.png
    tb73e6ydy4fz1gcd.png
  • MamaDi Ekspertka

Wysłany: 12 stycznia 2018, 07:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do wyprawki to powoli kompletuje.. będzie druga córeczka więc większość rzeczy mam... muszę tylko poszperać w workach prozniowych:)córeczka miała 52 cm i 3280 g. Rozmiar 56 nosiła półtora miesiąca.. Ale zdarzało się że kilka razy w ciągu dnia trzeba było przebrać bo coś przeleciało totalnie:) poza tym wtedy był lipiec 30 stopni i czapeczka miała może 4 razy na głowie po porodzie...A tydzień po w ciągu dnia leżała w krótkim rampersie albo czasem samym pampersie-na 4 piętrze grzeje:) teraz będzie maj więc pogoda może byc nieprzewidywalna ;)

Co do rozmiarów...to takie są moje spostrzeżenia:
    Smyk - idealnie w rozmiar
    Pepco- zaniza czyli że 62 jest jak 56 wzorcowe
    Lidl - idealnie lub ciut zawyza
    Zara - idealnie lub ciut zaniza
    Reserved - idealnie
    H&m - zawyza, zwłaszcza pajace i pidzame
    C&A- zawyza
    51015 - idealnie
    Primark- idealnie

Takie są moje odczucia :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 stycznia 2018, 07:55

Mała Matylda, Feeva lubią tę wiadomość

Lipiec 2015 - córeczka
    Maj 2018 - córeczka

7u223e3kvf1mfkid.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2018, 08:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a ja bym dodał, ze zależy też od kolekcji
    mam 5 pajaców 92, które syn właśnie nosi ze smyka:3 mniejsze, 2 jakby większe
    część rzeczy z h&m/reserved od dawna nosi, inne jeszcze czekają w tym rozmiarze
    smyk i 5-10-15- podobnie
    f&f tez tak akurat, ale bielizna jakby szersza

i dzieci różnie rosną :)
    córka miała mega długie nogi (o rozmiar, dwa większe niż góra), waga w dolnym centylu
    syn długi tułów, spodnie krótsze o rozmiar
    waga na 90 centylu
    oboje wzrostem poza siatkami-wyżsi niż rówieśnicy

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Mała Matylda Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2018, 08:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MamaDi, bardzo fajna i przydatna lista odnośnie rozmiarów, skopiowałam sobie :)

Macie jakieś spostrzeżenia odnośnie rozmiarów ubranek Next?

Jaki rozmiar skarpetek z h&m jest odpowiedni dla noworodka?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 stycznia 2018, 08:54

kattalinna lubi tę wiadomość

uch59vvjdzcznt8y.png
    tb73e6ydy4fz1gcd.png
  • kattalinna Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2018, 08:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przed chwilą nakręciłam kolejny filmik, tym razem pt.:"Czkawka" :-) <3

Mała Matylda, Fermina, Feeva lubią tę wiadomość

age.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2018, 08:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mała matylda
    dla mnie next to standardowo wypada, jak f&f

a skarpetki w ogóle maja w rozmiarze podaną dł stopy...noworodek ma jakieś 9 cm? :)
    ale w mam i skarpetki z 5-10-15 dla synka i tez jeden komplet nosi teraz a drugi w tym rozmiarze czeka

wiem, nie do mnie było pytanie ;)

Mała Matylda lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 stycznia 2018, 09:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kattalinna co do otulacza, na razie kupiłam cienki bambusowy i muślinowe pieluszki o tu: http://bimbla.pl/kategoria/otulacze_i_pieluszki
    :)

kattalinna lubi tę wiadomość

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2018, 09:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a ja dzisiaj obudziłam się z myślą, że na początku raczej dzieci będą miały osobne pokoje...
    córka inaczej spała jak syn (szybko zasypiała, ale wcześniej wstawała; syn zasypia o tej samej godzinie, ale dłużej mu to zajmuje czasu i wstaje po 8)
    trzecie moze zaskoczyć całkowicie, ale kosztem starszego...
    mąż zrobił mini wywiad w pracy :) i koledzy równo twierdzili, że pobudka w nocy młodszego powodowała pobudkę starszego i kończyło się na usypianiu dwójki...mąż chce osobno...
    i nawet mam już jakąś wizję...z tyci pokoiku wywalimy biurko, regał z książkami i stary fotel rozkładany...i tak juz jest pusty
    wstawię łóżeczko, komodę, kupie inny karnisz, oświetlenie, dodatkową roletę i firankę :) pewnie odmalujemy dla odświezenia
    ksiązki mogą iść do piwnicy
    laptopy i tak w salonie używane
    na tym rozkładanym fotelu tylko córka kuzyna spała (raz do roku)

natomiast do Piotrusia pokoju dokupię łózko dla niego, jeśli nie bedzie umiał na nim spać,mamy łózeczko turystyczne...wersalka postoi jeszcze...a jak młodszy nauczy się spać, wersalka pójdzie do małego pokoiku(dla gości musi być), a łózeczko na jej miejsce
    powinno się udać
    troszkę wiekszymi kosztami finansowymi, ale raczej korzyści dla ogółu większe

musiałam sie wygadać, bo ten temat mnie dręczy, a bez tego nie ruszę z wyprawką

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Hoope Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2018, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wyobrażam sobie być w nocy sama, jak TZ nie śpi obok to mam całą noc koszmary. Poza tym co to za życie, ja śpię, jego nie ma, a potem on śpi w dzień, to kiedy bylibyśmy razem, kiedy pomógłby przy dzieciach, ze wszystkim byłabym sama. Tak to brzydko widzę.

Właśnie, dziś śniło mi się, że przyjechał do mnie Bruce Willis namawiać, żebym pomogła im zorganizować współpracę z Ewą Farną, bo podobno ją dobrze znam XD

Nie powinnam uważać się na normalną XD

Aż popatrzę na metki. Mówię jak jest:

Koszula F&F 3-6 miesięcy jest równa z body Pepco 62 (0-3 miesięcy).

Body Pepco 62 (0-3) jest równe z body Boots 56 (newborn do 4,5 kg).

Rampers H&M od 3 miesięcy (6 kg), jest równy z Dunnes (9-12 miesięcy, 10 kg).

Mam jeszcze bodziaki z H&M, które nie pasują do niczego ani do siebie nawzajem XD

Zatem nic się kupy nie trzyma. Prawie wszystkie metki mają podaną wagę, ale też nie pasuje. Dlatego kupuję na oko.

❤ Bartuś już z nami :D 15.04.18 ❤
    Wrzaskun I Wielki Książę Moczu i Mleka

dqpr9vvjvyn8nf6w.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2018, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    waga z metki zawsze pasowała przy synu :)
    jednak już z pampersami się nie zgadzało-zawsze potrzebował więcej

przy córce waga pampersów zmieniała się wraz z jej waga :) ale ubranka nigdy sie nie pokryły, potrzebowała na długość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Fermina Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2018, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kattalinna, gratuluję nowej produkcji! Mój Mały miał czkawkę do tej pory tylko raz i się zachwycałam, zamiast nagrywać. ;)

Kamcia - najważniejsze mieć plan, potem się jakoś układa. :)

Hoope. :D W świecie snów jesteś nie lada celebrytką! Taaakie znajomości!
    Mi się wydaje, że w ciąży mam mimo wszystko mniej pokręcone sny niż poza nią, kiedyś śniło mi się, że byłam bułką i się kruszyłam - jak do tej pory to jest mój senny hit nr 1. :D

Weźcie mnie nie przerażajcie tymi rozmiarami.. Niby wykształcenie mam, jestem piśmienna, ale mam wrażenie, że w tym nie będę w stanie się odnaleźć. ;)

Mój kochany Mąż już wraca, dzień wcześniej. Jako dobra żona powinnam go pewnie namawiać, żeby został i sobie jeszcze odpoczął, ale mam to gdzieś. Nigdy nie miałam ambicji bycia małżonką idealną. :D Ma być tutaj, obok.

J.S. już pisałam kiedyś, że współczuję samotnych nocy. Na pewno do wszystkiego się można przyzwyczaić, ale mi byłoby baardzo trudno.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 stycznia 2018, 10:25

kattalinna, Feeva lubią tę wiadomość

2018 - 👱🏻‍♂️
    2019 - 👱🏻‍♀️
    2025 -👶

age.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2018, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzis miałam samotna noc, ale u nas to niecodzienność...
    za to mąż miał wyjechać na pół roku maj/czerwiec. Z wiadomych przyczyn zrezygnował-ale nie było łatwo i jest w zdecydowanej mniejszosci

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • J.S Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2018, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MalaMatylda, musze zaczac tak samo robic, jesc male porcje.

Hoope, oj mialabys czas, ja jestem do tego przyzwyczajona i zupelnie mnie to juz nie rusza, zdecydowanie wole takie rozwiazanie niz jakby jezdzil dwa tygodnie - weekend w domu, to dla mnie koszmar, przerabialam to juz i moja psychika nie dawala rady, ciagle tylko na telefonie, a tak w tygodniu wolne, weekendy wolne, kasa duza, idzie przywyknac.

Maly pieknie sie ulozyl, do 1 w nocy moglam spac a potem znowu bol plecow,ech :D

<3
    mhsvqps6hiiqioin.png
  • kattalinna Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2018, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Widziałyście jak dziady z bbf ograniczyli dostęp do informacji w podstawowym pakiecie? Kalendarza nawet uzupełnić się nie da (nie żebym jakoś specjalnie zaznaczała tam coś ciągle), cotygodniowe informacje też zablokowane. Jeśli myślą, że tym sposobem zdobędą masę nowych abonentów to się mylą...

J.S lubi tę wiadomość

age.png
  • jangwa_maua Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2018, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to już trochę przesada aby dodawać coś na wykresie to trzeba mieć abonament. To już prowadzenie tu konta mija się z celem. Oprócz forum niepozostalo nic..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 stycznia 2018, 11:34

Aniołek - 27.11.2014 7/8 tc <3
    km5sgu1r1ftv47br.png
    ex2bupjyemen7jnh.png
‹‹ 484 485 486 487 488 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ

11 najczęstszych pytań o IUI, czyli inseminacja w pigułce

Czym jest inseminacja? Kiedy warto skorzystać z tej metody? Dla kogo jest szczególnie polecana? Jaki jest koszt inseminacji? Jakie są szanse na zajście w ciążę po zabiegu inseminacji? Odpowiedzi na 11 najczęstszych pytań o inseminację. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Grzybica pochwy - przyczyny, objawy leczenie

Grzybica pochwy (drożdżyca pochwy, kandydoza pochwy) jest jedną z najczęstszych infekcji kobiecego układu rozrodczego. Jak i dlaczego dochodzi do infekcji? Jakie są objawy grzybicy pochwy? Kiedy warto zgłosić się do lekarza i jak wygląda leczenie drożdżycy pochwy?

CZYTAJ WIĘCEJ