X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majowe mamy 2018
Odpowiedz

Majowe mamy 2018

Oceń ten wątek:
  • Tanda Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2018, 20:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fermina wrote:
    Dziękuję za "powiedzenie, że ok". ;) Cieszę się, bo chyba bym oszalała, gdybym jeszcze musiała kontrolować cukry. Tanda, mamy bliźniacze trzustki? :D

Najwidoczniej :) Najpierw napisałam, że wyniki miałam podobne a potem zerknęłam w kartę i okazało się, że identyczne :)

Matylda <3
    klz9jw4zid0t29hn.png
  • Saperek Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2018, 21:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ulli88 wrote:
    Zaczęłam pakować torbę do szpitala i się zacielam. Odkładam to na jutro, zakończenie planu porodu który miałam skończyć pisać dzisiaj też odkładam na później. Nic mi się nie chce. Siedzę w kuchni i nawet nie mam sił się przemieścić do łóżka:(

Sama piszesz plan porodu? Wg jakiegoś wzoru?

f2w3qqmza7aalezj.png
  • Hoope Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2018, 21:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kattalinna wrote:
    Taka lokalna promocja? Bo on-line nie widziałam

Dziwne nie? Nie ma ich na półce z dzieciowymi, tylko w koszu obok. Termin przydatności do końca roku. Ale też za wiele ich w tym koszu nie siedzi.

❤ Bartuś już z nami :D 15.04.18 ❤
    Wrzaskun I Wielki Książę Moczu i Mleka

dqpr9vvjvyn8nf6w.png
  • J.S Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2018, 21:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale jak dajmy na to dziecko w 36 tygodniu jest dwa tygodnie do przodu, czyli ma 38, to wtedy przesuwa sie termin porodu? Czy nadal pozostaje ten z OM? Nie kumam tego, bo jak nadal bedzie rosl, ze bedzie dwa tygodnie ciagle do przodu, to wtedy sie zmieni czy jednak termin OM jest calkowitym wyznacznikiem.

<3
    mhsvqps6hiiqioin.png
  • Sela Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2018, 21:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny u mnie niestety rozchulały się korzonki na dobre... dzisiaj to aż się poryczałam z bólu... Mąż mnie okrzyczał, że mam iść do lekarza no ale po co, jak i tak nie można nic stosować. Teraz położyłam sobie termofor ale nie wiem czy to dobry pomysł, bo niby nie można w ciąży rozgrzewać... sama już nie wiem.

Co do tej krwi pępowinowej to ja mam mieć to na szkole dopiero za jakieś 2/3tyg ale z czego kiedyś czytałam to chyba się nie zdecyduje...

W końcu się udało...

qb3cwn152gntqsgf.png
  • Tanda Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2018, 21:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    J.S wrote:
    Ale jak dajmy na to dziecko w 36 tygodniu jest dwa tygodnie do przodu, czyli ma 38, to wtedy przesuwa sie termin porodu? Czy nadal pozostaje ten z OM? Nie kumam tego, bo jak nadal bedzie rosl, ze bedzie dwa tygodnie ciagle do przodu, to wtedy sie zmieni czy jednak termin OM jest calkowitym wyznacznikiem.

Na tym etapie terminu się już nie zmienia. Po prostu dziecko jest z tych większych :)
    Chyba, że od początku było 2 tygodnie do przodu. Najbardziej miarodajny jest pomiar z 12 tygodnia. Na późniejszym etapie dziecko rośnie już swoim tempem.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 lutego 2018, 21:23

J.S lubi tę wiadomość

Matylda <3
    klz9jw4zid0t29hn.png
  • Hoope Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2018, 21:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak Tanda mówi, usg genetyczne to termin najbardziej wiążący.

dqpr9vvjvyn8nf6w.png
  • nat92 Ekspertka

Wysłany: 21 lutego 2018, 21:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    http://www.mamalekarz.pl/krew-pepowinowa-6-prawd/
    Dość zgrabny i fajny tekst n.t. Krwi pepowinowej ;)

f2w3dqk3v24l408o.png
  • boduszka Ekspertka

Wysłany: 21 lutego 2018, 21:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nat92 wrote:
    Ciężarówki Rh ujemne- dostalyscie zalecenie na zastrzyk rhophylac profilaktycznie w 28-30tc? Ja właśnie dostałam, byłam przekonana, ze to się podaje po porodzie dopiero.
    Tez jeden lekarz powiedział ze warto wziąć ten zastrzyk profilaktycznie bo wtedy jest pewność ze nic się nie stanie. Zasiegnelam jednak rady jeszcze kilku innych lekarzy i po tym jak większość jednogłośnie stwiedzila ze w pierwszej ciazy nie ma takiej potrzeby zrezygnowałam :)

nat92 lubi tę wiadomość

Cukrzyca t1, niedoczynność tarczycy,
    l22ndf9hr2tr2g4j.png
  • nat92 Ekspertka

Wysłany: 21 lutego 2018, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki, Boduszka :). To w takim razie tez jeszcze przemyśle sprawę.

f2w3dqk3v24l408o.png
  • Kropka88 Ekspertka

Wysłany: 21 lutego 2018, 21:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nat, ja jestem rh (-) ale mój też i chyba w związku z tym, ja nic nie dostanę, bo raczej nie ma siły na plusowe dziecko :P
    Jak głupio gadam, to niech ktoś mnie poprawi :P

nat92 lubi tę wiadomość

gyxwhdgeekj3uuo2.png
  • nat92 Ekspertka

Wysłany: 21 lutego 2018, 22:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropka a mój ma dodatnia.. i tak sobie myśle ze może stad ten pomysł zeby tak profilaktycznie bo jestem po jednym poronieniu, po którym nikt mi nie podał tej immuno cos tam, a podobno powinno się :D. Pewnie się w końcu zdecyduje. Tu ten zastrzyk, tu połówkowe, a wyprawka leży i kwiczy :D..

f2w3dqk3v24l408o.png
  • Tanda Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2018, 23:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nat92 wrote:
    Kropka a mój ma dodatnia.. i tak sobie myśle ze może stad ten pomysł zeby tak profilaktycznie bo jestem po jednym poronieniu, po którym nikt mi nie podał tej immuno cos tam, a podobno powinno się :D. Pewnie się w końcu zdecyduje. Tu ten zastrzyk, tu połówkowe, a wyprawka leży i kwiczy :D..

Dowiedz się więcej, bo od tego roku nfz miał refundować immunoglobulinę w 28-30 tygodniu ciąży. Nie wszyscy lekarze są podobno już w temacie, warto poszukać, dopytać jak możesz mieć za darmo.

http://www.rynekaptek.pl/komunikaty-urzedowe/nfz-wprowadza-nowe-swiadczenie-gwarantowane-dla-kobiet-w-ciazy,23850.html

http://www.nfz.gov.pl/zarzadzenia-prezesa/zarzadzenia-prezesa-nfz/zarzadzenie-nr-1352017dsoz,6718.html

nat92 lubi tę wiadomość

Matylda <3
    klz9jw4zid0t29hn.png
  • Tanda Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2018, 23:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeszcze jeden link:

http://www.mz.gov.pl/aktualnosci/dobra-wiadomosc-dla-kobiet-w-ciazy/

nat92 lubi tę wiadomość

Matylda <3
    klz9jw4zid0t29hn.png
  • Tanda Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2018, 23:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hoope wrote:
    Coś bym napisała mądrego ale mam tumiwisizm ciążowy.

Tak tak, dobrze prawicie.

Aaa już wiem, u nas w rossmanie jest przecena na te cudowne chusteczki do tyłka z samej wody. A w Lidlu promocja na pieluszki z lupilu, to dwójki chyba.

A w jakiej cenie u Ciebie te chusteczki?
    Na stronie pokazuję taką promocję:
    https://www.rossmann.pl/Produkt/WaterWipes-chusteczki-nasaczane-czysta-woda-60-szt,417698,7236

Swoją drogą - nawet po obniżce niezła cena jak za chustki nasączone wodą :/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 lutego 2018, 23:22

Matylda <3
    klz9jw4zid0t29hn.png
  • nat92 Ekspertka

Wysłany: 22 lutego 2018, 00:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki, Tanda :)! 40 tygodni na forum i o ile mądrzejszy człowiek będzie :D!

f2w3dqk3v24l408o.png
  • Hoope Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2018, 00:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tanda dokładnie w tej cenie XD Cena faktycznie cenna. Obejrzałam chusteczki z każdej strony szukając haczyków, ale nie znalazłam. Jedno opakowanie z ciekawości, a potem zobaczymy.

Tak myślę, czy da się w dzień myć dupkę pod bieżącą wodą i chyba się skuszę i spróbuję. Skoro swoją tak myję XD

Juniorek od jakiegoś czasu układa się źle. Jest gdzieś na dole, mam wrażenie, że pod pępkiem, majstruje przy szyjce, naciska na pęcherz, bardzo mi się to nie podoba. Mogę już wyraźnie wyczuć gnaty, którymi próbuje przebić mój brzuch. Ewentualnie rozciąć. Jestem pewna, że chce opróżnić mi pęcherz, bo go uwiera, skręcił mi też jajnik, aż obudziłam się prawie krzycząc. Z zemsty.

I w końcu pojawia się ta zoologiczna pręga na brzuchu. Idealnie pasuje do kudłatego brzucha.

Sela lubi tę wiadomość

dqpr9vvjvyn8nf6w.png
  • kattalinna Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2018, 05:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się na warcie... Tak się kończy zaśnięcie przed tv po 22 i położenie się spać wczesnej niż północ..
    Jeść!!!

Chusteczki faktycznie są w promo on line, ale nie dotarłam do nich wcześniej. Też kupię jedno opakowanie i szukam dalej czegoś tańszego. Na wyjście. W domu waciki lub myjki i czysta woda :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lutego 2018, 05:27

age.png
  • Ulli88 Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2018, 07:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Saperek poszperalam w Google i znalazłam wzory -oczywiście pierwsze dwa punkty zerzniete ewentualnie do "proszę o..." "wyrazam zgode na..." dopisalam Nie z przodu. Punkt po porodzie w moim przypadku wymaga sporych modyfikacji bo witaminę k podam sama doustnie A szczepienia tylko i wyłącznie po wykonaniu wcześniejszych badań jeszcze w szpitalu (na wynik czeka się tylko kilka godzin) jeśli szpital odmówi to wtedy odroczenie szczepień do momentu aż sami wykonamy badania. Tak samo z kangurowaniem przez ojca dziecka wisi nade mną ryzyko cesarki, która może być nagla więc w razie co chcemy żeby tatuś mógł mieć zapewniony kontakt skóra do skóry. Takie tam pierdoly A jest trochę do napisania

Nadia 2008
    * 7tc 2016
    *10tc 2017
    *15tc 2017
    WOJTUŚ 2018
    STAŚ 2019
  • Mycha666 Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2018, 07:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kattalinna to mówisz, że całe 7 miesięcy męczyłam się niepotrzebnie, bo nie muszę robić morfologii na czczo? Idę skoczyć z balkonu...

pawojoszka, Hoope, kattalinna, D_basiula, Kira91 lubią tę wiadomość

‹‹ 668 669 670 671 672 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Nowości i innowacyjne algorytmy sztucznej inteligencji wdrożone w aplikacji OvuFriend

Przeczytaj o nowościach, które właśnie wdrożyliśmy w aplikacji OvuFriend! Są to wyniki naszych ponad dwuletnich prac badawczo-rozwojowych, w które byli zaangażowani najlepsi eksperci medyczni i naukowcy od analizy danych i algorytmów sztucznej inteligencji w Polsce. Projekt otrzymał również wsparcie od Narodowego Centrum Badań i Rozwoju oraz Google for Startups. Co to oznacza dla użytkowniczek OvuFriend? Przeczytaj więcej. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - jak zrobić to bezpiecznie?

Wiele kobiet uważa, że odstawienie tabletek antykoncepcyjnych, plastrów, czy innych środków hormonalnych to bardzo prosta sprawa - wystarczy przestać zażywać. Tymczasem warto znać kilka zasad, które sprawią, że odstawienie antykoncepcji będzie bezpieczne, łagodne dla organizmu i pozwoli jak najbardziej zminimalizować ryzyko wystąpienia skutków ubocznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Naprotechnologia - naturalna metoda podczas starania o dziecko i nie tylko.

Naprotechnologia (Natural Procreatice Technology, w skrócie: NPT lub NaPro) to metoda naturalnego wsparcia prokreacji. Ma wiele zwolenników, jak i całkiem sporo przeciwników, zanim wypowiesz swoją opinię, przeczytaj informacje jakie dla Ciebie zebraliśmy. Przeczytaj, na czym dokładnie polega naprotechnologia, czy jest przeznaczona tylko dla kobiet, czy również wspiera mężczyzn, w jakich przypadkach okazuje się najskuteczniejsza, a w jakich raczej się nie sprawdzi. 

CZYTAJ WIĘCEJ