X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majowe mamy 2018
Odpowiedz

Majowe mamy 2018

Oceń ten wątek:
  • Katy Autorytet

Wysłany: 23 marca 2018, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nynka, zrzucimy wszystko :p

Ja juz po wizycie,maly wazy 2100g wiec nie wiem czy dobije do 3kg nawet, ale wszystko u niego ok i to najwazniejsze ;) Szyjka zamknieta, dobrze trzyma, pobrali mi GBS-a :p Za dwa tygodnie juz na ktg mam przyjsc :)

Fermina, kattalinna, Hoope, Wowka, Mycha666, Sela, pawojoszka lubią tę wiadomość

qdkkj48axof4swbx.png

qb3c2n0af5u2yzmp.png
  • Fiorek87 Koleżanka

Wysłany: 23 marca 2018, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Saperek wrote:
    Też muszę się wybrać na porodówke chce rodzic w Zabrzu ale tu chyba nie ma nikogo ze Śląska? Będę dzwonić i się umowie po świętach
    Po świętach też będzie malowanie łóżeczka no i pranie i prasowanie
    Czytałam że wy już torby spakowane ja jeszcze nie
    Ale w sumie mam już wszystko co potrzebne

Saperek ja jestem z Zabrza. Urodził się tam mój pierwszy synek i drugie też tam przyjdzie na świat. W tej ciąży już 3 razy leżałam na patologii i złego słowa nie powiem.

Nie udzielałam się od kilku miesiecy, ale stałe Was podczytuje mamuśki :)))

f2w3ikgnrtyyza5e.png
    mhsv3e5efitncaoi.png
  • Saperek Autorytet

Wysłany: 23 marca 2018, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Florek87 jak super :) ja znam koleżankę która tam rodziła i miała opłacona położna
    Ja do tegoż szpitala mam jakieś 30 km poleciła mi go moja gin ale ona tam nie pracuje
    Dlatego myślę nad tym czy też położnej nie zapłacić
    Boję się że się tam nie dostanę albo że mnie odesla albo że ego dojadę
    Nie wiem jak to rozwiązać

f2w3qqmza7aalezj.png
  • Fiorek87 Koleżanka

Wysłany: 23 marca 2018, 14:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Najlepiej jak wybierzesz się na wycieczkę;) Położne są cudowne <3 Odpowiedzą na wszystkie pytania, pomagają jak mogą. Tylko dodzwonić się do nich to graniczy z cudem. Personel młody...widać, że jeszcze im się chce. Teraz leżała ze mną dziewczyna z Siemianowic ;)

Tanda lubi tę wiadomość

f2w3ikgnrtyyza5e.png
    mhsv3e5efitncaoi.png
  • Fermina Autorytet

Wysłany: 23 marca 2018, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katy, gratulacje. :) Widzę, że miałyśmy podobne złudzenia, co do przewidywanej wagi w ciąży. :D Jeszcze do 10 nie dobiłam ale już tuż tuż. Ale ja muszę uczciwie powiedzieć, że jeżeli ktoś przytyje w kolejnych dwóch miesiącach, to będę to głównie ja. Ostatnio wrócił mi apetyt. Nie. Pojawił się wilczy apetyt. Ciągnę jak odkurzacz absolutnie wszystko a zwłaszcza słodycze. Zatem mea culpa, jak Wam będę później płakać. Czytałam artykuł o ludziach z chorobą, która sprawia, że są ciągle szaleńczo głodni i trzeba zamykać kuchnię na zamek szyfrowy. Utożsamiałam się z nimi bardzo.

Ja dziś weszłam do szpitala z marszu, bo akurat byłam obok. Miałam szczęście, bo rodząca była jedna i wszystko mi pokazali. W poniedziałek też jadę, ale dalej i tam mam zamiar już zadzwonić i zapytać.

Katy lubi tę wiadomość

2018 - 👱🏻‍♂️
    2019 - 👱🏻‍♀️
    2025 -👶

age.png
  • kattalinna Autorytet

Wysłany: 23 marca 2018, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj tam, oj tam ;-) kilka dni temu sobie internety pod kontem przyrostu wagi w ciąży przeglądałam i znalazłam info, że w 3 trymestrze to tak 2-3,5 kg powinno przybrać. Także wiecie, optymizm ;-) najwięcej od połowy ciąży, co też potwierdzam, tylko mi zamiast książkowych 0,5 przybywało ponad 1 tygodniowo...

Wiecie mnie zastanawia? Zawsze gdzieś dobiegały do mnie informacje oraz stwierdzałam wizualnie, że kobiety często tyją w ciąży. Dużo, średnio 20 kg. Takie 12-16 kg to niezbyt często spotkałam. A tu niespodzianka, majóweczki wagi ideale :-) albo wcześniej mi kłamano, albo tu ze mną same trolle siedzą :-D

age.png
  • Hoope Autorytet

Wysłany: 23 marca 2018, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja na przedostatnim badaniu nie przytyłam nic, na ostatnim tylko kilogram. Możecie mnie nienawidzieć :P

Niestety to już historia, bo jestem tak samo głodna jak pasibrzuch Fermina i to na słodkie właśnie. Ja pożeram, młody czka i jesteśmy szczęśliwi XD

Porodowkę widziałam, rodziłam w niej, przed porodem byłam oglądać, dodzwaniam się bez problemu.

Katy nie dość, że dobije do 3 kg, to jeszcze te 3 kg przeskoczy. Na razie idzie na jakieś 3200 ale to jeszcze mocno może się zmienić ;)

Katy lubi tę wiadomość

❤ Bartuś już z nami :D 15.04.18 ❤
    Wrzaskun I Wielki Książę Moczu i Mleka

dqpr9vvjvyn8nf6w.png
  • Tanda Autorytet

Wysłany: 23 marca 2018, 14:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fatalita wrote:
    Tanda, na gdzierodzic.info tez kazdy szpital ma wypisany czy można czy nie można zwiedzać, ew. że można tylko ze szkołą rodzenia. Ja nie jadę oglądać, bo wpuszczaja tylko ze szkołą.

No właśnie tam znalazłam info, że można zwiedzać ale nic więcej. Po szczegóły na stronie szpitala odesłali mnie do położnej oddziałowej, bo to ona podobno oprowadza, tylko do niej nie sposób się dodzwonić.

Matylda <3
    klz9jw4zid0t29hn.png
  • Tanda Autorytet

Wysłany: 23 marca 2018, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Saperek wrote:
    Też muszę się wybrać na porodówke chce rodzic w Zabrzu ale tu chyba nie ma nikogo ze Śląska? Będę dzwonić i się umowie po świętach
    Po świętach też będzie malowanie łóżeczka no i pranie i prasowanie
    Czytałam że wy już torby spakowane ja jeszcze nie
    Ale w sumie mam już wszystko co potrzebne

Ja właśnie Zabrze rozważam :)

Matylda <3
    klz9jw4zid0t29hn.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 marca 2018, 14:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej,
    U mnie była dzisiaj położna i podała mi co kupić do apteczki dla dziecka.
    Może się Wam przyda a może jednak Wy doradzacie inaczej :)

1. Dicoflor- flora bakteryjna
    2. Delicol - odgazowanie
    3. Witamina C w kroplach
    4. Sól fizjologiczna
    5. Nasivin
    6. Paracetamol 50mg w czopkach

Nie pamietam czy pisalyscie żeby do torby dla Nas do szpitala zabrać nakładki na brodawki i maść.
    Uważacie ze trzeba od razu? Chyba dziecko nie pogryzie Nas aż tak w ciągu 3-4 dni

Feeva lubi tę wiadomość

• Tanda Autorytet

Wysłany: 23 marca 2018, 14:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LadyInna wrote:
    Hej,
    U mnie była dzisiaj położna i podała mi co kupić do apteczki dla dziecka.
    Może się Wam przyda a może jednak Wy doradzacie inaczej :)

1. Dicoflor- flora bakteryjna
    2. Delicol - odgazowanie
    3. Witamina C w kroplach
    4. Sól fizjologiczna
    5. Nasivin
    6. Paracetamol 50mg w czopkach

Nie pamietam czy pisalyscie żeby do torby dla Nas do szpitala zabrać nakładki na brodawki i maść.
    Uważacie ze trzeba od razu? Chyba dziecko nie pogryzie Nas aż tak w ciągu 3-4 dni

Delicol tak właściwie to jest enzym laktaza trawiący laktozę czyli cukier mleczny, stosowany przy nietolerancji lub dla ułatwienia trawienia. Typowo na odgazowanie to espumisan i jego zamienniki z symetykonem.

Miałam oba przy pierwszym dziecku, tak samo jak i całą resztę prócz nasivinu ale praktycznie nic prócz soli fizjologicznej się nie przydało. Teraz nie kupuję na zapas, do apteki całodobowej mam 5 minut autem ale jak ktoś nie ma tego komfortu to lista jak najbardziej ok.

Co do karmienia - z doświadczenia swojego i sióstr - dziecko najbardziej masakruje brodawki właśnie w tych pierwszych dniach. Ja zabieram maltan i lanomaść do szpitala.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 marca 2018, 14:49

LadyInna lubi tę wiadomość

Matylda <3
    klz9jw4zid0t29hn.png
  • J.S Autorytet

Wysłany: 23 marca 2018, 14:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katy, moj kolos wazyl w 31+1 juz 2 kg XD az sie boje ile bedzie wazyl do porodu, ale ja akurat sie ciesze ze ladnie rosnie, bo w glowie mam ciagle porod przedwczesny wiec im dzidziol bedzie wiekszy tym lepiej, chyba ze urodzi sie w terminie to te ciuszki na 50 i 56 zaloze sobie na nos XD

I ja tez dolacze do grona grubaskow! Jem ciagle slodycze, teraz kosze ferrero roche i kinderki. Bede tlusciochem.

Katy lubi tę wiadomość

<3
    mhsvqps6hiiqioin.png
  • Katy Autorytet

Wysłany: 23 marca 2018, 14:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hoope, nie bralam tez pod uwage bledu pomiaru wiec faktycznie moze przekroczyc 3kg :p

W sumie tez ostatnio mam apetyt co ogolnie w ciazy u mnie wczesniej bylo rzadko spotykane :p I do slodkiego mnie ciagnie bardzo, ostatnio zjadlam cale opakowanie Toffifee :D

qdkkj48axof4swbx.png

qb3c2n0af5u2yzmp.png
  • Hoope Autorytet

Wysłany: 23 marca 2018, 14:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pogryzie, jeśli ma pogryźć. Nie każde dziecko niszczy sutki. Ja np. stosowałam nakładki bo nie miałam brodawek (wklęsłe) i dziecko nie mogło chwycić piersi w ogóle a przy drugim miało za krótkie wędzidełko. To drugie zmasakrowało mi piersi w dwa dni. Ssaniem, nie gryzieniem. Taki maluch raczej nie gryzie. Dopiero przy ząbkowaniu.

Ja nic do apteczki nie kupuję. Będę karmić piersią, więc probiotyki dostanie ode mnie. Odgazowywać trzeba te dzieci, które trzeba, a ja nie wiem jeszcze, czy muszę. Do tej pory nie musiałam. Witaminy, wszelkie, c,d czy k podam dopiero jeśli będzie taki nakaz od pediatry lub neonatologa w szpitalu. Sól zawsze mam. Nasivin? Po co? Paracetamol? Po co? Moje dzieci nie tolerowały czopków. Była straszna rozpacz. Kupię jak będzie potrzeba, w kroplach. Aptek mamy jak banków, miliony ;) Kupię gaziki jałowe. Oscenicept mam. Ot i tyle. Sobie więcej muszę kupić niż dziecku ;) Coś na flaki, coś na doopę, coś na rozklapichę. Ratować tyłek ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 marca 2018, 15:13

❤ Bartuś już z nami :D 15.04.18 ❤
    Wrzaskun I Wielki Książę Moczu i Mleka

dqpr9vvjvyn8nf6w.png
  • Tanda Autorytet

Wysłany: 23 marca 2018, 14:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja bezzębna, ale gryzła XD
    Zaciskała dziąsła na brodawce i szarpała głową na boki, tak jak pies zabawkę. Poważnie. Śmiesznie to wyglądało, ale mi do śmiechu nie było, co za ból...

Matylda <3
    klz9jw4zid0t29hn.png
  • Katy Autorytet

Wysłany: 23 marca 2018, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tanda, wspolczuje bolu, ale jak sobie to wyobrazilam to sie az zasmialam pod nosem :p

Ja z aptecznych rzeczy dla dziecka mam tylko Espumisan i sol fizjologiczna :) Jak cos bedzie potrzebne bedziemy na biezaco kupowac :p Mamy niedaleko apteke calodobowa takze na spokojnie :)

qdkkj48axof4swbx.png

qb3c2n0af5u2yzmp.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 marca 2018, 15:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tanda wrote:
    Delicol tak właściwie to jest enzym laktaza trawiący laktozę czyli cukier mleczny, stosowany przy nietolerancji lub dla ułatwienia trawienia. Typowo na odgazowanie to espumisan i jego zamienniki z symetykonem.

Miałam oba przy pierwszym dziecku, tak samo jak i całą resztę prócz nasivinu ale praktycznie nic prócz soli fizjologicznej się nie przydało. Teraz nie kupuję na zapas, do apteki całodobowej mam 5 minut autem ale jak ktoś nie ma tego komfortu to lista jak najbardziej ok.

Co do karmienia - z doświadczenia swojego i sióstr - dziecko najbardziej masakruje brodawki właśnie w tych pierwszych dniach. Ja zabieram maltan i lanomaść do szpitala.

A te osłonki?
    Ja nawet nie wiem jaki rozmiar kupić. Bo sa oczywiście od s-l.

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 marca 2018, 15:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też myślałam o oslonkach, bo ja sie boje karmienia, na myśl, że ten maly ssak mnie złapie za suty to mi słabo.

Do szpitala spakowalam i maść i kilka sztuk wkładek.

A z aptecznych mam tylko sól, reszta na bieżąco, witaminy jak mi coś w szpitalu zalecą. Ale to słyszałam głównie o witaminke D, na co C?

Dziewczyby jak prać kocyk teoretycznie bawełniany? Ile stopni? Płyn?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 marca 2018, 15:19

• D_basiula Autorytet

Wysłany: 23 marca 2018, 15:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podaję i jaa swoje wymiary, przy wzroscie 170 cm mam +9kg 95cm na leżąco i 98 na stojaka.
    Właśnie może ktoś podpowie jak z tymi osłonkami, nigdy nie miałam dużych piersi raczej są z tych małych, ale sutki zawsze były duże i długie.

Aniolek [*] czerwiec 2017

Zaczynamy od nowa! Udało się w 2cpp.

Aniolek [*] sierpień 2024
  • Tanda Autorytet

Wysłany: 23 marca 2018, 15:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LadyInna wrote:
    A te osłonki?
    Ja nawet nie wiem jaki rozmiar kupić. Bo sa oczywiście od s-l.

Osłonek nie biorę i nic nie polecę w tym temacie, miałam kilka par i kompletnie nie umiałam ich używać. Ani razu nie udało mi się przez osłonkę nakarmić.

Nynka wrote:
    A z aptecznych mam tylko sól, reszta na bieżąco, witaminy jak mi coś w szpitalu zalecą. Ale to słyszałam głównie o witaminke D, na co C?

C to w razie infekcji, profilaktycznie takim maluchom się nie podaje raczej.
    Edit: ewentualnie ponoć na pleśniawki działa super pędzlowanie buzi wit. C.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 marca 2018, 15:24

Matylda <3
    klz9jw4zid0t29hn.png
‹‹ 807 808 809 810 811 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ

Torbiel na jajniku - przyczyny, objawy i leczenie

Torbiel na jajniku od czasu do czasu pojawia się u większości kobiet. Są to cysty lub pęcherzyki, które zazwyczaj wypełnione są płynem i które najczęściej samoistnie znikają. Dowiedz się jakie są objawy torbieli i czy mogą być przeszkodą w zajściu w ciążę? Kiedy należy je leczyć i z jakimi chorobami mogą współwystępować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a problemy z płodnością - o emocjach w obliczu pandemii

Pandemia koronawirusa szczególnie mocno uderza w pary starające się o dziecko lub zmagające się z niepłodnością. Jak radzić sobie z emocjami w tym trudnym czasie? Na czym skupić swoją energię i uwagę? Jak obecny czas może przysłużyć się płodności? Czy z obecnej sytuacji można wyciągnąć dobrą lekcję? O tym wszystkim opowiada doświadczona psycholog, każdego dnia wspierająca pary w drodze do rodzicielstwa - Justyna Kuczmierowska. 

CZYTAJ WIĘCEJ