X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majowe mamy 2018
Odpowiedz

Majowe mamy 2018

Oceń ten wątek:
  • kattalinna Autorytet

Wysłany: 23 marca 2018, 15:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak gwoli uściślenia: sutek to tak naprawdę cała pierś, a to co maltretuje dziecko (bądź nie) to brodawka z otoczką ;-) :-P

Ja osłonek nie planuję. Jak będą potrzebne to się będę martwić. Mam też, że nie będzie problemu z chwytem przez ssaka, bo zasięg to daleki zawsze moje anteny zbierały więc jest co tarmosić ;-) tego wędzidełka się boję, że będzie za krótkie. Mam wielką nadzieję, że trafię jakimś cudem na kogoś kompetentnego w razie czego...

age.png
  • Hoope Autorytet

Wysłany: 23 marca 2018, 15:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Osłonki dobiera się do brodawek ale ciężko ocenić jakie to duże czy małe, dlatego kupię M. Ja mam mocne podstawy, żeby trzecie dziecko przez nie karmić na początku, ale pierworódkom radziłabym wstrzymać się do pierwszych karmień. Chyba na terenie wszystkich szpitali są apteki a w każdej aptece można kupić osłonki. W razie W tatuś skoczy i kupi.

Jeśli sutki są bardzo wrażliwe na dotyk, osłonki nie sprawią, że ból zniknie. One są raczej na konkretne problemy.

U mnie maść nasilała objawy, sprawiała, że brodawki były rozmiękczone i bolały przez to jeszcze bardziej. Najlepsze rozwiązanie miałam pod ręką, smarowałam brodawki własnym mlekiem i wietrzyłam. Stanik i koszulkę zakładałam dopiero na suche sutki. To bardzo ważne, żeby nie utrzymywać ich w wilgoci.

Fiorek87, Nynka lubią tę wiadomość

❤ Bartuś już z nami :D 15.04.18 ❤
    Wrzaskun I Wielki Książę Moczu i Mleka

dqpr9vvjvyn8nf6w.png
  • Hoope Autorytet

Wysłany: 23 marca 2018, 15:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kattalina brodawka sutkowa gwoli ścisłości, a to wokół to otoczka ;)

dqpr9vvjvyn8nf6w.png
  • kattalinna Autorytet

Wysłany: 23 marca 2018, 15:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Toż mówię, że otoczka i brodawka :-P ale oczywiście, brodawka sutkowa :-D

Ja to nie wierzę, że takie maleństwo upcha w maleńkiej swojej buźce kawał mojego cyca! No przekracza to moją wyobraźnię...

age.png
  • Fiorek87 Koleżanka

Wysłany: 23 marca 2018, 15:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zgadzam się z Hoope. Najlepszym lekiem jest nasze mleko :)

Z leków nie kupuję nic....prócz soli.
    Osłonki pomogły mi przy pierwszym ssaku...po niemal 3 latach karmienia wierzę, że damy radę bez. Nie mamy smoczka, butelek, laktatora.

Ale juź gromadzę zapasy zielonego Linomagu i dużych płatków ;) I wkładki laktacyjne..szły jak woda, a raczej jak mleko ;) Bawełniane starczały mi ń godzinę góra dwie....muszle były niewygodne :)

f2w3ikgnrtyyza5e.png
    mhsv3e5efitncaoi.png
  • Fiorek87 Koleżanka

Wysłany: 23 marca 2018, 15:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://www.wymagajace.pl/jak-sie-nie-spakowac-na-porodowke-jesli-chcesz-karmic-piersia/

f2w3ikgnrtyyza5e.png
    mhsv3e5efitncaoi.png
  • amygdala Autorytet

Wysłany: 23 marca 2018, 15:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hoope wrote:
    Pogryzie, jeśli ma pogryźć. Nie każde dziecko niszczy sutki. Ja np. stosowałam nakładki bo nie miałam brodawek (wklęsłe) i dziecko nie mogło chwycić piersi w ogóle a przy drugim miało za krótkie wędzidełko. To drugie zmasakrowało mi piersi w dwa dni. Ssaniem, nie gryzieniem. Taki maluch raczej nie gryzie. Dopiero przy ząbkowaniu.

Ja nic do apteczki nie kupuję. Będę karmić piersią, więc probiotyki dostanie ode mnie. Odgazowywać trzeba te dzieci, które trzeba, a ja nie wiem jeszcze, czy muszę. Do tej pory nie musiałam. Witaminy, wszelkie, c,d czy k podam dopiero jeśli będzie taki nakaz od pediatry lub neonatologa w szpitalu. Sól zawsze mam. Nasivin? Po co? Paracetamol? Po co? Moje dzieci nie tolerowały czopków. Była straszna rozpacz. Kupię jak będzie potrzeba, w kroplach. Aptek mamy jak banków, miliony ;) Kupię gaziki jałowe. Oscenicept mam. Ot i tyle. Sobie więcej muszę kupić niż dziecku ;) Coś na flaki, coś na doopę, coś na rozklapichę. Ratować tyłek ;)

Hoope, mogłabyś mi podać link do jakiś przykładowych nakładek? Też mam problem wklesłych brodawek i w ogóle zastanawiam się czy w ogóle zdolna karmić nimi dziecko :/

zem3df9hunlqvfmi.png
  • Feeva Autorytet

Wysłany: 23 marca 2018, 16:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wypuklych brodawek nie mam, wkleslych też nie. Mam nadzieję, że nie będzie miała problemów z chwytaniem :) Ale zastanowię się nad nakładkami, żeby mi Mała nie masakrowala :)

O Jezusyyyyy, zmasakrowalam sobie paznokieć :(
    Bułka na tarce mnie zaatakowała i pękł mi w pół do połowy długości paznokcia. Krew się lała, boli jak cholera. Ałaaaaaaa :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 marca 2018, 17:10

Kocham Cię <3
    12.05, godz. 5:30, 3510g, 53cm, 10/10pkt <3
    k3pcdgm.png
  • kattalinna Autorytet

Wysłany: 23 marca 2018, 17:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Feeva, auć :-( współczuję bardzo

Jestem po jeździe dodatkowej, jak fajnie było przejechać się po mieście :-) ten nieszczęsny łuk męczyłam i raczej powinno być lepiej. Obym zapanowała nad właściwą prędkością. Ale cofanie w pasach już nie da rady

age.png
  • Sela Autorytet

Wysłany: 23 marca 2018, 17:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Saperek ja jestem ze Śląska ale rodzić będę w Bytomiu (jak zdąże dojechać). Moja bratowa rodziła w Zabrzu i była zadowolona.

Co do osłonek/kapturków to ja nie biorę, spakowałam tylko lanolinę i wkładki laktacyjne.

Feeva aż mnie ciarki przeszły jak to przeczytałam...

W końcu się udało...

qb3cwn152gntqsgf.png
  • Fermina Autorytet

Wysłany: 23 marca 2018, 17:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kattalinna, wszystko da radę! Ćwiczenia naprawdę kształtują umiejętności i to całkiem nieźle. (Chyba, że chodzi o to, że się w pasach bezpieczeństwa nie mieścisz. :D). Co prawda dziś, podczas cofania, sprawdzając czy nie rozjeżdżam rozbrykanych kotów, prawie przyrżnęłam w naszego busa, ale to były wyjątkowe okoliczności. ;)

Ja sobie nie wzobrażam, że dziecko ma na tyle dużą paszczę, żeby w niej zmieścić moją brodawkę. Ogólnie piersi miałam zawsze małe. Otoczki niewielkie, ale te brodawki mi się takie ogromne wydają. I co wtedy?

Hoope, mój Mały też się rozczkał i dokładnie tak to wygląda, ja wciągam co się da, a on czka, szczęśliwy. :D

Feeva, może trzeba rozważyć zakaz zbliżania się do potencjalnie niebezpiecznych narzędzi?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 marca 2018, 17:38

2018 - 👱🏻‍♂️
    2019 - 👱🏻‍♀️
    2025 -👶

age.png
  • Hoope Autorytet

Wysłany: 23 marca 2018, 17:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amygdala wpisz sobie w google silikonowe osłonki na piersi, pojawi Ci się kilka firm. Ja akurat miałam avent ale jest duża dowolność kształtu, ceny, co kto woli lub może.

dqpr9vvjvyn8nf6w.png
  • Tanda Autorytet

Wysłany: 23 marca 2018, 17:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kattalinna wrote:
    Tak gwoli uściślenia: sutek to tak naprawdę cała pierś, a to co maltretuje dziecko (bądź nie) to brodawka z otoczką ;-) :-P

Człowiek uczy się całe życie :)

kattalinna lubi tę wiadomość

Matylda <3
    klz9jw4zid0t29hn.png
  • kattalinna Autorytet

Wysłany: 23 marca 2018, 18:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fermina, dokładnie o pasy bezpieczeństwa chodziło. Brzuch blokuje wszystko. Już nawet nie muszę myśleć w co się ubierać żeby go było widać. Już się nie da go zamaskować ;-)

age.png
  • amygdala Autorytet

Wysłany: 23 marca 2018, 18:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hoope wrote:
    Amygdala wpisz sobie w google silikonowe osłonki na piersi, pojawi Ci się kilka firm. Ja akurat miałam avent ale jest duża dowolność kształtu, ceny, co kto woli lub może.

Tak też zrobiłam, tylko nie mam pojęcia jak te osłonki mają trzymać się piersi???

zem3df9hunlqvfmi.png
  • Hoope Autorytet

Wysłany: 23 marca 2018, 18:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    amygdala wrote:
    Tak też zrobiłam, tylko nie mam pojęcia jak te osłonki mają trzymać się piersi???

Oj będą się trzymać, będą ;) Tym się nie martw. Silikon jest cienki i przywiera do skóry.

https://youtu.be/urfL0iCYVfs

dqpr9vvjvyn8nf6w.png
  • amygdala Autorytet

Wysłany: 23 marca 2018, 19:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hoope wrote:
    Oj będą się trzymać, będą ;) Tym się nie martw. Silikon jest cienki i przywiera do skóry.

https://youtu.be/urfL0iCYVfs

Dziękuję:-) Mam nadzieję, że dam radę, Ja i moje brodawki ;)

zem3df9hunlqvfmi.png
  • Feeva Autorytet

Wysłany: 23 marca 2018, 19:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sela mnie przechodzą na samą myśl, jak sobie przypomnę XD

Fermina chyba tak będę musiała zrobić :D

Wreszcie moj Małż skręca komode :D

Kocham Cię <3
    12.05, godz. 5:30, 3510g, 53cm, 10/10pkt <3
    k3pcdgm.png
  • Asix Autorytet

Wysłany: 23 marca 2018, 19:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cały dzień prawie mnie nie było a tu tyle stron do nadrobienia;)

Ja dziś chyba z 5 godzin łaziłam po sklepach.
    W Ikei się obkupilam i nawet ciuszki sobie kupiłam. A teraz padam na pysk.;)

relgpiqvtgsotfq2.png
    h84fqtkfi6qmoamc.png
  • Tanda Autorytet

Wysłany: 23 marca 2018, 19:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fiorek87 wrote:
    Saperek ja jestem z Zabrza. Urodził się tam mój pierwszy synek i drugie też tam przyjdzie na świat. W tej ciąży już 3 razy leżałam na patologii i złego słowa nie powiem.

Nie udzielałam się od kilku miesiecy, ale stałe Was podczytuje mamuśki :)))

Możesz coś więcej napisać o tym szpitalu?
    Jak z odwiedzinami? Może mąż wejść na salę czy jest jakiś osobny pokój do odwiedzin? Ile dób leżałaś po porodzie? Zwiedzałaś wcześniej porodówkę, chodziłaś do szkoły rodzenia czy przyjechałaś dopiero na poród?

Matylda <3
    klz9jw4zid0t29hn.png
‹‹ 808 809 810 811 812 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Endometrioza: niewidzialna choroba, która dotyka miliony Polek

Szacuje się, że w Polsce około 2 miliony kobiet cierpi na endometriozę. W artykule dowiesz się o najnowszych metodach diagnozowania i leczenia endometriozy, a także poznasz osobistą historię Małgorzaty, która walczyła z tą chorobą przez 5 lat, aby wreszcie zobaczyć światło w tunelu na swojej drodze do macierzyństwa.

CZYTAJ WIĘCEJ

Niechęć do seksu - czy to możliwe? Co zrobić, by staranie się o maluszka znów było przyjemnością?

Znasz ten stan, kiedy od miesięcy lub lat staracie się o wymarzonego potomka? Wasze życie biegnie tak naprawdę od pierwszego dnia cyklu do owulacji, od owulacji do testu ciążowego, od wizyty w laboratorium do wizyty u lekarza - często kolejnego z kolei? Czas biegnie nieubłaganie, a starania nie przynoszą skutku. Mimo chęci coraz częściej pojawia się blokada i niechęć do współżycia. Skąd się to bierze i jak temu zaradzić? Co zrobić, by seks cieszył jak dawniej?

CZYTAJ WIĘCEJ

Zagnieżdżenie zarodka - ile dni po stosunku? Jakie mogą być objawy zagnieżdżenia?

Czym jest i kiedy następuje zagnieżdżenie zarodka w macicy, ile dni po stosunku dochodzi do implantacji? Czy zagnieżdżenie zarodka można zaobserwować? Jakie objawy mogą towarzyszyć implantacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ