X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majowe mamy 2018
Odpowiedz

Majowe mamy 2018

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 marca 2018, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    J.S wrote:
    Ibisha przeczytalam „dojsc do ladu z amorami w lozku” XD
    Ja tez tak przeczytalam!

ibishka lubi tę wiadomość

• ibishka Autorytet

Wysłany: 26 marca 2018, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hehe miał byc skrót myślowy od amortyzatorów:D:D
    a zapomniałam że my tu wszystkie stęsknione za amorami :D:D jak teraz patrze to też bardziej mi amory przychodza na mysl niz amortyzatory :-)

Asix na SR położna mówiła że muszą być body pod spód.

czyli zestaw body + kaftanik + śpiochy/półspiochy
    lub body + pajacyk

bo dzieciaczki do miesiąca nie mają jeszcze wykształconej termoregulacji i łatwo się wychładzają.
    wspominała też że w zimniejsze dni można pod pajacyk skarpetki założyć dodatkowo :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 marca 2018, 14:09

qdkkjw4zawimnwp4.png
    klz9ej285vh7zkgy.png
  • Feeva Autorytet

Wysłany: 26 marca 2018, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wchodziłam chwilkę i już 2 strony :D

Ja rozwiesilam pranie na dworze rano, ale zaraz chyba je będę musiała ściągać, bo coś się pochmurzylo :/
    Bobr ogolony, wykąpana, włosy umyte, zaraz idę suszyć i układac. Muszę odebrać jeszcze wyniki badań krwi z przychodni i o 16 lecę do gina. Nie chcę mi się...

Kattalinna jak tam Twoja wizyta?

Też mam krotkowzrocznosc, lewe oko - 2,25, prawe - 2. Muszę się zapisać na badanie.

Moja torba spakowana tak w 90-95%. Po wypłacie składam ostatnie zamówienie w Gemini, dopakowuje i będziemy gotowe :)

Kocham Cię <3
    12.05, godz. 5:30, 3510g, 53cm, 10/10pkt <3
    k3pcdgm.png
  • kattalinna Autorytet

Wysłany: 26 marca 2018, 14:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja wizyta dopiero po 18, mam czas :-)

age.png
  • Fermina Autorytet

Wysłany: 26 marca 2018, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Widać, że pogoda się popsuła. Aktywność na forum ponad miarę. :D

Wowka, takie zachowanie to jest tak zwana immisja pośrednia - możesz sobie znaleźć w internetach. Można z tym iść do sądu o zaniechanie takich działań. Najpierw najlepiej kilka razy wezwać policję/straż, żeby był dowód i żeby wlepili mandat, bo to też jest wykroczenie, nagrać, jeśli się da, jak to jego puszczanie muzyki wygląda i potem normalnie można złożyć pozew.

Nie wiem co to za test z tą dłonią. Nie wierzę mu. Ze trzy, cztery dłonie by mi weszły. W całej ciąży nie miałam aż tak wysoko brzucha, żeby się cycki o niego opierały. Tłumaczę sobie, że mam po prostu taki ultra jędrny biust, że się trzyma wysoko jak u nastolatki. :D

Kattalinna, ja dziś szłam przez miasto z rozpiętą kurtką i się też wszyscy gapią na mój brzuch jakbym miała zaraz rodzić, nie wiem o co im chodzi. W kolejkach mnie dziś wszyscy przepuszczali, masowa histeria. ;)

Ibishka, mi waga szaleje, bo jem jak głupia. Z ciążą to ma raczej mało wspólnego.. MałaMatylda - nie ważyłam się ze strachu dwa tygodnie.. Wizyta za tydzień i jestem przerażona tą koniecznością.

Asix, ja idę do okulisty, mimo że mam mini wadę, ale ginekolog polecił, to się wybieram.

Amory w wózku? Patologia. :D

Endo powiedziała, że wyszystko super i trzymamy dawkę. TSH 1,66 - też mi się podoba. Wapnia mam trochę mało, ale Mały teraz ciągnie dla siebie, a ja nie jem nabiału, więc uważam, że skoro nie przekraczam dolnej granicy to i tak muszę się super odżywiać (napisała wpieprzając ciastki bez umiaru). Przeraziło mnie to, że usłyszałam dwa inne terminy kontroli, z podziałem na: jeśli Pani nie urodzi i jeśli Pani urodzi... Oszalała ta endo? Kolejna wizyta 23 kwietnia, nie mam zamiaru się rozpakowywać do tej pory.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 marca 2018, 14:48

ibishka, Mała Matylda, Wowka, pawojoszka, Kira91 lubią tę wiadomość

2018 - 👱🏻‍♂️
    2019 - 👱🏻‍♀️
    2025 -👶

age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 marca 2018, 14:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katalina w mojej biedrze cena jest caly czas 14 zl, a dzisiaj widzialam plyn do plukania za 13, duże proszki za 27, płyn do mycia butelek za 10, jeszcze odplamiacze i kapsulki, ale nie pamiętam za ile.
    A zdążyłam dokupić płyn do płukania bobini :(

Mi to cycki leżą na brzuchu, wyglądam jak goryl, jak na siebie patrze w wannie to nie wiem czy się śmiać czy płakać :P ale brzuch mam taki rozciagniety jakiś jak wchodze po schodach to go podkopuje

kattalinna lubi tę wiadomość

• Hoope Autorytet

Wysłany: 26 marca 2018, 14:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kattalinna przypomnij mi plusy ciąży bo zapomniałam XD

Co Wy się tu pakujecie, ja jeszcze wszystkiego nie mam, torba nie jest gotowa, ciuszki nie są poprane, co co, w kolejkę z powrotem!

ibishka, D_basiula, Mała Matylda, pawojoszka, Kira91, Fatalita lubią tę wiadomość

❤ Bartuś już z nami :D 15.04.18 ❤
    Wrzaskun I Wielki Książę Moczu i Mleka

dqpr9vvjvyn8nf6w.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 marca 2018, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez nic nie mam gotowe. Tzn wszystko co niezbedne posiadam. Kolyska i wanienka w drodze. Nic nie mam wyprane, poukladane, spakowane. Termin na koniec maja, dlatego wydaje mi sie, ze mam jeszcze czas. Planuje zaczac wkrotce. Moze w ten czwartek.
    Facet mnie ostatnio pytal "skad ja bede wiedzial co Ci spakowac do torby?". Uswiadomilam go, ze robi sie to szybciej, a nie na ostatnia chwile ;)

• Tanda Autorytet

Wysłany: 26 marca 2018, 15:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się spakowałam po tym jak odkryłam, że szyjka mi zmiękła. W pierwszej ciąży do końca była twarda, więc uznałam, że tym razem może coś podziać się wcześniej i lepiej dmuchać na zimne :) Zresztą wszystko miałam, tylko wrzuciłam w torbę.
    Spakowanych nie mam rzeczy, których używam na bieżąco - ładowarka, dokumenty i nie kupiłam jeszcze wody, przekąsek.
    Ale luz psychiczny jest, że to co najważniejsze już mam ogarnięte, bez reszty nawet jak nie zdążę mogę rodzić bo mąż będzie miał 3 dni na przygotowanie wszystkiego w domu.

Co do okulisty to nie miałam standardowego badania wzroku, tylko badanie dna oka z oceną stanu siatkówki. Zakropił mi oczy atropiną i potem spoglądał do środka przez taki przyrząd.
    Na zwykłe badanie wzroku oraz komputerowe zaprosił po porodzie, bo w ciąży hormony mogą zmieniać ostrość widzenia i nic by ono nie dało. Zresztą po pierwszym porodzie wada mi się pogłębiła, więc tak czy siak bym szła. No i czas zmienić okulary, bo obecne są już bardzo wysłużone.

Matylda <3
    klz9jw4zid0t29hn.png
  • kattalinna Autorytet

Wysłany: 26 marca 2018, 15:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja sobie wymyśliłam, że zacisnę mocno oczy koło połowy maja i będę udawać, że mnie nie ma. Moja kolejka minie i wszystko wróci do normy. Będziemy sobie znowu żyli we dwójkę, rozpieszczając kota. Nudno, zwyczajnie, z dnia na dzień. Kto wpada na takie pomysły żeby przyjemną stabilizację zamieniać na rozpierduchę totalną? Toż to trzeba być nienormalnym

age.png
  • D_basiula Autorytet

Wysłany: 26 marca 2018, 15:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie torba jeszcze gleboko w szafie. Nic nie poprane. Dzis maz kupil proszek. Jakos lovela do mnie nie przemawia kupil mi Dzidziusia a plyn rozowy Jelp. Zaczne chyba po swietach bo przeciez mam jeszcze czas....
    Wizyta tez dopiero 4.04. Ostatnio jem jak najeta i pije i tyje i tak w kolko, i zaczynam panikowac ze nie dam rady, nie bede wiedziala jak sie zajac mala itd...

Aniolek [*] czerwiec 2017

Zaczynamy od nowa! Udało się w 2cpp.

Aniolek [*] sierpień 2024
  • boduszka Ekspertka

Wysłany: 26 marca 2018, 15:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kattalinna wrote:
    Od kilku dni mam dylemat cukrowy :-( kamcia, głównie Ciebie wywołuję jako ekspertkę, ale inne głosy też chętnie przyjmę.

Nie wiem co robić, od jakiegoś czasu (może do 2 tygodni) cukier na czczo pizza normą, ewentualnie lekko poniżej ale to raczej się już nie zdarza. Czy zjem same warzywa na kolację i wszystko zgodnie z dietą, czy coś zakazanego, 98 albo wyżej :-( wizyta u mojego diabetologa najblizsza wolna dopiero 20 kwietnia, miesiąc przed porodem to już po ptokach w sumie. Zapisałam się do jakiejś innej lekarki na 4 kwietnia. Tylko teraz nie wiem: mam iść robić krzywą? (Skierowanie cały czas aktywne) mierzyć jej i zapisywać wyniki po każdym posiłku? Spisywać co jem? Z jednej strony jestem pewna, że wszystko jest ok, dziecko wagowo w środku siatki, przepływy ok, cukier po posiłkach super. No ale ten na czczo nie i z drugiej strony łapię lekką panikę, że mogę zaszkodzić młodej jak nic nie zrobię. Czy restrykcyjna dieta jest w stanie pomóc? Skoro w ciągu dnia cokolwiek zjem jest super, a rano wywala po sałacie na kolację :-(
    A możesz powiedzieć, o której jesz kolacje? Kolacja u osób chorujących na cukrzyce lub ogolnie z problemami z utrzymaniem prawidłowego poziomu cukru we krwi powinna być zjedzona około 22:00 - nawet o 23:00. W innym przypadku jeśli przerwa między kolacją a śniadaniem jest za długa z wątroby uwalnia się glikogen co skutkuje podwyższonym poziomem cukru na czczo. Dlatego między innymi w diecie cukrzycowej powinno się jeść mało, a często. Ważne również, żeby ta ostatnia kolaja była bardziej białkowo-tłuszczowa aby Cię „przetrzymała” do rana (np. Kromka chleba z grubym plastrem drobiowej szynki lub z białym serkiem itp.). Jeśli to nie pomoże wtedy lekarze z reguły proponują insulinę na noc (tzw. Bazę). Na początek jednak spróbuj z tą kolacją i być może insulina Cię ominie. :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 marca 2018, 15:48

Cukrzyca t1, niedoczynność tarczycy,
    l22ndf9hr2tr2g4j.png
  • malwka08 Autorytet

Wysłany: 26 marca 2018, 15:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie kochane :*

My już dzisiaj po wizycie Rozalka ponoć waży już 2600 g! Wow, to się przybrało. :)
    I jak patrząc na wymiary to poród mógłby się odbyć 29.04. Heh

Chwilę znowu sie nie oddzywałąm, bo moja babulka miała udar, teraz przewieziona do szpitala rehabilitacyjnego i wierzymy, że wróci do zdrowia.
    W związku z tym wszystkim ciśnienie znowu zaczęło mi skakać, mam się umówic do kardiologa.

Moja torba już w 90% spakowana, zostały ręczniki, japonki i kosmetyki których używam i spakuje na końcu. :)

Trzymam kciuki za wszystkie dzisiejsze i ogólnie przyszłe wizyty!

A z okazji zbliżających się Świąt Wielkanocnych, dużo spokoju, ciepła rodzinnego i pysznego jedzonka! <3

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 marca 2018, 15:52

Wowka, Kropka88, kattalinna, J.S, Feeva, Nynka, Mała Matylda, Fermina, Fatalita, Hoope lubią tę wiadomość

atdc4z17e9js2z0r.png
    29 tc - 1450
    3i49df9h803scrtm.png
    25 tc - 828 g, 31 tc - 1400 g, 35 tc - 2600 g, 39 tc - 3300 g
  • Wowka Autorytet

Wysłany: 26 marca 2018, 16:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malwka, jaka duża Rozalka :)

Dzięx Fermina za wskazówki co do sąsiada. Jak w to lato on też będzie takim melomanem, to obiecuję, że sama go pierwsza nagram.

U mnie torba tzn walizka :D dalej na tym samym etapie. Tzn spakowana ta dla mnie, ale bez rzeczy porodowych i poporodowych. Pewnie bede je łapać w locie, jadąc do szpitala. Poprane mam wszystko, czesc uprasowana-pościele, kocyki itp, ubranka nawet nie liźnięte żelazkiem. Czekam, aż się same wyprasują albo na jakiegoś skrzata domowego... nie mogę się zdecydować które ubranka do szpitala, a które na wyjście, przerasta mnie to :D skąd mogę wiedzieć które ciuszki mój syn chce mieć jako pierwsze założone? :D

Julia ❤
    3ffafe9500.png
    Jano ❤
    c2513a0522.png
  • kattalinna Autorytet

Wysłany: 26 marca 2018, 16:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    boduszka wrote:
    A możesz powiedzieć, o której jesz kolacje? Kolacja u osób chorujących na cukrzyce lub ogolnie z problemami z utrzymaniem prawidłowego poziomu cukru we krwi powinna być zjedzona około 22:00 - nawet o 23:00. W innym przypadku jeśli przerwa między kolacją a śniadaniem jest za długa z wątroby uwalnia się glikogen co skutkuje podwyższonym poziomem cukru na czczo. Dlatego między innymi w diecie cukrzycowej powinno się jeść mało, a często. Ważne również, żeby ta ostatnia kolaja była bardziej białkowo-tłuszczowa aby Cię „przetrzymała” do rana (np. Kromka chleba z grubym plastrem drobiowej szynki lub z białym serkiem itp.). Jeśli to nie pomoże wtedy lekarze z reguły proponują insulinę na noc (tzw. Bazę). Na początek jednak spróbuj z tą kolacją i być może insulina Cię ominie. :)
    Dziękuję za odpowiedź :-) kolację (drugą) jadam właśnie tak 22-23, późno chodzę spać. Staram się unikać pieczywa wieczorem bo lekarz powiedział, że jak coś to zacząć od odstawienia właśnie tego. Do tej pory się udawało. Muszę w takim razie zawalczyć przez najbliższe dni. Nie uśmiecha mi się na koniec ciąży wdrażanie insuliny, a tym bardziej spotkanie z kolejnym lekarzem ;-)

age.png
  • J.S Autorytet

Wysłany: 26 marca 2018, 16:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratuluje udanych wizyt!

Mam ochote na chipsy, patrza na mnie z szafki, ale staram sie jakos powstrzymywac, coby nie ulec pokusie.
    Wode nam zabrali, rura gdzies pekla.

<3
    mhsvqps6hiiqioin.png
  • Feeva Autorytet

Wysłany: 26 marca 2018, 16:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja siedzę w poczekalni u gina i czekam na swoją kolej :) Oczy mi się coś zamykają, bo kropilo jak jechałam :/ To by było na tyle z pięknej pogody...
    Jeszcze jakiś farfocel mi wyjechał z podporządkowanej w ostatnim momencie i to jeszcze na zakręcie :/ Ledwo wyhamowalam. A wina czyja by była? No kurde moja! :/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 marca 2018, 16:27

Kocham Cię <3
    12.05, godz. 5:30, 3510g, 53cm, 10/10pkt <3
    k3pcdgm.png
  • Tanda Autorytet

Wysłany: 26 marca 2018, 16:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dostałam pierwszy raz od dawna gratis w paczce z gemini - próbkę tamponów ob XD

Fermina, Fatalita, Hoope, kattalinna lubią tę wiadomość

Matylda <3
    klz9jw4zid0t29hn.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 marca 2018, 16:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powoli moje plecy zaczynają odczuwać ciążę. Postalam w kuchni 2 godzinki i myślałam że umrę, leżę objedzona, ciasto się robi, i marzy mi sie zgiac juz kręgosłup w odcinku ledzwiowym. Nie panuje nad tym żeby się nie wyginac z tym brzucholem

JS dlatego ja w domu nie trzymam zapasów, inaczej wszystko ginie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 marca 2018, 16:44

• J.S Autorytet

Wysłany: 26 marca 2018, 16:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Feeva, potraktowalas go klaksonem?

Nynka, ja tez sie staralam, ale moj chcial mi poprawic ostatnio moj depresyjny nastroj i nakupowal mi roznych nowosci, wsadzil do szafki i ja wiem ze tam sa. Zamiast poprawic mi nastroj calkowicie go rozstroil, bo ciagle ze soba walcze XD

<3
    mhsvqps6hiiqioin.png
‹‹ 825 826 827 828 829 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pierwsza wizyta w klinice leczenia niepłodności – jak się przygotować?

Nadszedł ten czas - przed Wami pierwsza wizyta w kierunku diagnostyki problemów z płodnością. Jak wygląda? Na co się przygotować? Czy przed wizytą warto wykonać wstępne badania? Jakie znaczenie mają obserwacje cyklu miesiączkowego podczas diagnostyki? Jak wygląda wywiad medyczny? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Raport "Jak rodzą Polki?" - doświadczenia kobiet na temat opieki okołoporodowej w Polsce

Fundacja “Rodzić po ludzku” w czerwcu opublikowała najnowszy raport na temat opieki okołoporodowej w Polsce. Jak rodzą Polki? Jak wygląda opieka okołoporodowa w naszym kraju? Przeczytaj zaskakujące wnioski!   

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ