X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majowe mamy 2018
Odpowiedz

Majowe mamy 2018

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 marca 2018, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    J.S wrote:
    Ibisha przeczytalam „dojsc do ladu z amorami w lozku” XD
    Ja tez tak przeczytalam!

ibishka lubi tę wiadomość

• ibishka Autorytet

Wysłany: 26 marca 2018, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hehe miał byc skrót myślowy od amortyzatorów:D:D
    a zapomniałam że my tu wszystkie stęsknione za amorami :D:D jak teraz patrze to też bardziej mi amory przychodza na mysl niz amortyzatory :-)

Asix na SR położna mówiła że muszą być body pod spód.

czyli zestaw body + kaftanik + śpiochy/półspiochy
    lub body + pajacyk

bo dzieciaczki do miesiąca nie mają jeszcze wykształconej termoregulacji i łatwo się wychładzają.
    wspominała też że w zimniejsze dni można pod pajacyk skarpetki założyć dodatkowo :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 marca 2018, 14:09

qdkkjw4zawimnwp4.png
    klz9ej285vh7zkgy.png
  • Feeva Autorytet

Wysłany: 26 marca 2018, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wchodziłam chwilkę i już 2 strony :D

Ja rozwiesilam pranie na dworze rano, ale zaraz chyba je będę musiała ściągać, bo coś się pochmurzylo :/
    Bobr ogolony, wykąpana, włosy umyte, zaraz idę suszyć i układac. Muszę odebrać jeszcze wyniki badań krwi z przychodni i o 16 lecę do gina. Nie chcę mi się...

Kattalinna jak tam Twoja wizyta?

Też mam krotkowzrocznosc, lewe oko - 2,25, prawe - 2. Muszę się zapisać na badanie.

Moja torba spakowana tak w 90-95%. Po wypłacie składam ostatnie zamówienie w Gemini, dopakowuje i będziemy gotowe :)

Kocham Cię <3
    12.05, godz. 5:30, 3510g, 53cm, 10/10pkt <3
    k3pcdgm.png
  • kattalinna Autorytet

Wysłany: 26 marca 2018, 14:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja wizyta dopiero po 18, mam czas :-)

age.png
  • Fermina Autorytet

Wysłany: 26 marca 2018, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Widać, że pogoda się popsuła. Aktywność na forum ponad miarę. :D

Wowka, takie zachowanie to jest tak zwana immisja pośrednia - możesz sobie znaleźć w internetach. Można z tym iść do sądu o zaniechanie takich działań. Najpierw najlepiej kilka razy wezwać policję/straż, żeby był dowód i żeby wlepili mandat, bo to też jest wykroczenie, nagrać, jeśli się da, jak to jego puszczanie muzyki wygląda i potem normalnie można złożyć pozew.

Nie wiem co to za test z tą dłonią. Nie wierzę mu. Ze trzy, cztery dłonie by mi weszły. W całej ciąży nie miałam aż tak wysoko brzucha, żeby się cycki o niego opierały. Tłumaczę sobie, że mam po prostu taki ultra jędrny biust, że się trzyma wysoko jak u nastolatki. :D

Kattalinna, ja dziś szłam przez miasto z rozpiętą kurtką i się też wszyscy gapią na mój brzuch jakbym miała zaraz rodzić, nie wiem o co im chodzi. W kolejkach mnie dziś wszyscy przepuszczali, masowa histeria. ;)

Ibishka, mi waga szaleje, bo jem jak głupia. Z ciążą to ma raczej mało wspólnego.. MałaMatylda - nie ważyłam się ze strachu dwa tygodnie.. Wizyta za tydzień i jestem przerażona tą koniecznością.

Asix, ja idę do okulisty, mimo że mam mini wadę, ale ginekolog polecił, to się wybieram.

Amory w wózku? Patologia. :D

Endo powiedziała, że wyszystko super i trzymamy dawkę. TSH 1,66 - też mi się podoba. Wapnia mam trochę mało, ale Mały teraz ciągnie dla siebie, a ja nie jem nabiału, więc uważam, że skoro nie przekraczam dolnej granicy to i tak muszę się super odżywiać (napisała wpieprzając ciastki bez umiaru). Przeraziło mnie to, że usłyszałam dwa inne terminy kontroli, z podziałem na: jeśli Pani nie urodzi i jeśli Pani urodzi... Oszalała ta endo? Kolejna wizyta 23 kwietnia, nie mam zamiaru się rozpakowywać do tej pory.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 marca 2018, 14:48

ibishka, Mała Matylda, Wowka, pawojoszka, Kira91 lubią tę wiadomość

2018 - 👱🏻‍♂️
    2019 - 👱🏻‍♀️
    2025 -👶

age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 marca 2018, 14:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katalina w mojej biedrze cena jest caly czas 14 zl, a dzisiaj widzialam plyn do plukania za 13, duże proszki za 27, płyn do mycia butelek za 10, jeszcze odplamiacze i kapsulki, ale nie pamiętam za ile.
    A zdążyłam dokupić płyn do płukania bobini :(

Mi to cycki leżą na brzuchu, wyglądam jak goryl, jak na siebie patrze w wannie to nie wiem czy się śmiać czy płakać :P ale brzuch mam taki rozciagniety jakiś jak wchodze po schodach to go podkopuje

kattalinna lubi tę wiadomość

• Hoope Autorytet

Wysłany: 26 marca 2018, 14:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kattalinna przypomnij mi plusy ciąży bo zapomniałam XD

Co Wy się tu pakujecie, ja jeszcze wszystkiego nie mam, torba nie jest gotowa, ciuszki nie są poprane, co co, w kolejkę z powrotem!

ibishka, D_basiula, Mała Matylda, pawojoszka, Kira91, Fatalita lubią tę wiadomość

❤ Bartuś już z nami :D 15.04.18 ❤
    Wrzaskun I Wielki Książę Moczu i Mleka

dqpr9vvjvyn8nf6w.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 marca 2018, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez nic nie mam gotowe. Tzn wszystko co niezbedne posiadam. Kolyska i wanienka w drodze. Nic nie mam wyprane, poukladane, spakowane. Termin na koniec maja, dlatego wydaje mi sie, ze mam jeszcze czas. Planuje zaczac wkrotce. Moze w ten czwartek.
    Facet mnie ostatnio pytal "skad ja bede wiedzial co Ci spakowac do torby?". Uswiadomilam go, ze robi sie to szybciej, a nie na ostatnia chwile ;)

• Tanda Autorytet

Wysłany: 26 marca 2018, 15:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się spakowałam po tym jak odkryłam, że szyjka mi zmiękła. W pierwszej ciąży do końca była twarda, więc uznałam, że tym razem może coś podziać się wcześniej i lepiej dmuchać na zimne :) Zresztą wszystko miałam, tylko wrzuciłam w torbę.
    Spakowanych nie mam rzeczy, których używam na bieżąco - ładowarka, dokumenty i nie kupiłam jeszcze wody, przekąsek.
    Ale luz psychiczny jest, że to co najważniejsze już mam ogarnięte, bez reszty nawet jak nie zdążę mogę rodzić bo mąż będzie miał 3 dni na przygotowanie wszystkiego w domu.

Co do okulisty to nie miałam standardowego badania wzroku, tylko badanie dna oka z oceną stanu siatkówki. Zakropił mi oczy atropiną i potem spoglądał do środka przez taki przyrząd.
    Na zwykłe badanie wzroku oraz komputerowe zaprosił po porodzie, bo w ciąży hormony mogą zmieniać ostrość widzenia i nic by ono nie dało. Zresztą po pierwszym porodzie wada mi się pogłębiła, więc tak czy siak bym szła. No i czas zmienić okulary, bo obecne są już bardzo wysłużone.

Matylda <3
    klz9jw4zid0t29hn.png
  • kattalinna Autorytet

Wysłany: 26 marca 2018, 15:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja sobie wymyśliłam, że zacisnę mocno oczy koło połowy maja i będę udawać, że mnie nie ma. Moja kolejka minie i wszystko wróci do normy. Będziemy sobie znowu żyli we dwójkę, rozpieszczając kota. Nudno, zwyczajnie, z dnia na dzień. Kto wpada na takie pomysły żeby przyjemną stabilizację zamieniać na rozpierduchę totalną? Toż to trzeba być nienormalnym

age.png
  • D_basiula Autorytet

Wysłany: 26 marca 2018, 15:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie torba jeszcze gleboko w szafie. Nic nie poprane. Dzis maz kupil proszek. Jakos lovela do mnie nie przemawia kupil mi Dzidziusia a plyn rozowy Jelp. Zaczne chyba po swietach bo przeciez mam jeszcze czas....
    Wizyta tez dopiero 4.04. Ostatnio jem jak najeta i pije i tyje i tak w kolko, i zaczynam panikowac ze nie dam rady, nie bede wiedziala jak sie zajac mala itd...

Aniolek [*] czerwiec 2017

Zaczynamy od nowa! Udało się w 2cpp.

Aniolek [*] sierpień 2024
  • boduszka Ekspertka

Wysłany: 26 marca 2018, 15:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kattalinna wrote:
    Od kilku dni mam dylemat cukrowy :-( kamcia, głównie Ciebie wywołuję jako ekspertkę, ale inne głosy też chętnie przyjmę.

Nie wiem co robić, od jakiegoś czasu (może do 2 tygodni) cukier na czczo pizza normą, ewentualnie lekko poniżej ale to raczej się już nie zdarza. Czy zjem same warzywa na kolację i wszystko zgodnie z dietą, czy coś zakazanego, 98 albo wyżej :-( wizyta u mojego diabetologa najblizsza wolna dopiero 20 kwietnia, miesiąc przed porodem to już po ptokach w sumie. Zapisałam się do jakiejś innej lekarki na 4 kwietnia. Tylko teraz nie wiem: mam iść robić krzywą? (Skierowanie cały czas aktywne) mierzyć jej i zapisywać wyniki po każdym posiłku? Spisywać co jem? Z jednej strony jestem pewna, że wszystko jest ok, dziecko wagowo w środku siatki, przepływy ok, cukier po posiłkach super. No ale ten na czczo nie i z drugiej strony łapię lekką panikę, że mogę zaszkodzić młodej jak nic nie zrobię. Czy restrykcyjna dieta jest w stanie pomóc? Skoro w ciągu dnia cokolwiek zjem jest super, a rano wywala po sałacie na kolację :-(
    A możesz powiedzieć, o której jesz kolacje? Kolacja u osób chorujących na cukrzyce lub ogolnie z problemami z utrzymaniem prawidłowego poziomu cukru we krwi powinna być zjedzona około 22:00 - nawet o 23:00. W innym przypadku jeśli przerwa między kolacją a śniadaniem jest za długa z wątroby uwalnia się glikogen co skutkuje podwyższonym poziomem cukru na czczo. Dlatego między innymi w diecie cukrzycowej powinno się jeść mało, a często. Ważne również, żeby ta ostatnia kolaja była bardziej białkowo-tłuszczowa aby Cię „przetrzymała” do rana (np. Kromka chleba z grubym plastrem drobiowej szynki lub z białym serkiem itp.). Jeśli to nie pomoże wtedy lekarze z reguły proponują insulinę na noc (tzw. Bazę). Na początek jednak spróbuj z tą kolacją i być może insulina Cię ominie. :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 marca 2018, 15:48

Cukrzyca t1, niedoczynność tarczycy,
    l22ndf9hr2tr2g4j.png
  • malwka08 Autorytet

Wysłany: 26 marca 2018, 15:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie kochane :*

My już dzisiaj po wizycie Rozalka ponoć waży już 2600 g! Wow, to się przybrało. :)
    I jak patrząc na wymiary to poród mógłby się odbyć 29.04. Heh

Chwilę znowu sie nie oddzywałąm, bo moja babulka miała udar, teraz przewieziona do szpitala rehabilitacyjnego i wierzymy, że wróci do zdrowia.
    W związku z tym wszystkim ciśnienie znowu zaczęło mi skakać, mam się umówic do kardiologa.

Moja torba już w 90% spakowana, zostały ręczniki, japonki i kosmetyki których używam i spakuje na końcu. :)

Trzymam kciuki za wszystkie dzisiejsze i ogólnie przyszłe wizyty!

A z okazji zbliżających się Świąt Wielkanocnych, dużo spokoju, ciepła rodzinnego i pysznego jedzonka! <3

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 marca 2018, 15:52

Wowka, Kropka88, kattalinna, J.S, Feeva, Nynka, Mała Matylda, Fermina, Fatalita, Hoope lubią tę wiadomość

atdc4z17e9js2z0r.png
    29 tc - 1450
    3i49df9h803scrtm.png
    25 tc - 828 g, 31 tc - 1400 g, 35 tc - 2600 g, 39 tc - 3300 g
  • Wowka Autorytet

Wysłany: 26 marca 2018, 16:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malwka, jaka duża Rozalka :)

Dzięx Fermina za wskazówki co do sąsiada. Jak w to lato on też będzie takim melomanem, to obiecuję, że sama go pierwsza nagram.

U mnie torba tzn walizka :D dalej na tym samym etapie. Tzn spakowana ta dla mnie, ale bez rzeczy porodowych i poporodowych. Pewnie bede je łapać w locie, jadąc do szpitala. Poprane mam wszystko, czesc uprasowana-pościele, kocyki itp, ubranka nawet nie liźnięte żelazkiem. Czekam, aż się same wyprasują albo na jakiegoś skrzata domowego... nie mogę się zdecydować które ubranka do szpitala, a które na wyjście, przerasta mnie to :D skąd mogę wiedzieć które ciuszki mój syn chce mieć jako pierwsze założone? :D

Julia ❤
    3ffafe9500.png
    Jano ❤
    c2513a0522.png
  • kattalinna Autorytet

Wysłany: 26 marca 2018, 16:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    boduszka wrote:
    A możesz powiedzieć, o której jesz kolacje? Kolacja u osób chorujących na cukrzyce lub ogolnie z problemami z utrzymaniem prawidłowego poziomu cukru we krwi powinna być zjedzona około 22:00 - nawet o 23:00. W innym przypadku jeśli przerwa między kolacją a śniadaniem jest za długa z wątroby uwalnia się glikogen co skutkuje podwyższonym poziomem cukru na czczo. Dlatego między innymi w diecie cukrzycowej powinno się jeść mało, a często. Ważne również, żeby ta ostatnia kolaja była bardziej białkowo-tłuszczowa aby Cię „przetrzymała” do rana (np. Kromka chleba z grubym plastrem drobiowej szynki lub z białym serkiem itp.). Jeśli to nie pomoże wtedy lekarze z reguły proponują insulinę na noc (tzw. Bazę). Na początek jednak spróbuj z tą kolacją i być może insulina Cię ominie. :)
    Dziękuję za odpowiedź :-) kolację (drugą) jadam właśnie tak 22-23, późno chodzę spać. Staram się unikać pieczywa wieczorem bo lekarz powiedział, że jak coś to zacząć od odstawienia właśnie tego. Do tej pory się udawało. Muszę w takim razie zawalczyć przez najbliższe dni. Nie uśmiecha mi się na koniec ciąży wdrażanie insuliny, a tym bardziej spotkanie z kolejnym lekarzem ;-)

age.png
  • J.S Autorytet

Wysłany: 26 marca 2018, 16:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratuluje udanych wizyt!

Mam ochote na chipsy, patrza na mnie z szafki, ale staram sie jakos powstrzymywac, coby nie ulec pokusie.
    Wode nam zabrali, rura gdzies pekla.

<3
    mhsvqps6hiiqioin.png
  • Feeva Autorytet

Wysłany: 26 marca 2018, 16:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja siedzę w poczekalni u gina i czekam na swoją kolej :) Oczy mi się coś zamykają, bo kropilo jak jechałam :/ To by było na tyle z pięknej pogody...
    Jeszcze jakiś farfocel mi wyjechał z podporządkowanej w ostatnim momencie i to jeszcze na zakręcie :/ Ledwo wyhamowalam. A wina czyja by była? No kurde moja! :/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 marca 2018, 16:27

Kocham Cię <3
    12.05, godz. 5:30, 3510g, 53cm, 10/10pkt <3
    k3pcdgm.png
  • Tanda Autorytet

Wysłany: 26 marca 2018, 16:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dostałam pierwszy raz od dawna gratis w paczce z gemini - próbkę tamponów ob XD

Fermina, Fatalita, Hoope, kattalinna lubią tę wiadomość

Matylda <3
    klz9jw4zid0t29hn.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 marca 2018, 16:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powoli moje plecy zaczynają odczuwać ciążę. Postalam w kuchni 2 godzinki i myślałam że umrę, leżę objedzona, ciasto się robi, i marzy mi sie zgiac juz kręgosłup w odcinku ledzwiowym. Nie panuje nad tym żeby się nie wyginac z tym brzucholem

JS dlatego ja w domu nie trzymam zapasów, inaczej wszystko ginie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 marca 2018, 16:44

• J.S Autorytet

Wysłany: 26 marca 2018, 16:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Feeva, potraktowalas go klaksonem?

Nynka, ja tez sie staralam, ale moj chcial mi poprawic ostatnio moj depresyjny nastroj i nakupowal mi roznych nowosci, wsadzil do szafki i ja wiem ze tam sa. Zamiast poprawic mi nastroj calkowicie go rozstroil, bo ciagle ze soba walcze XD

<3
    mhsvqps6hiiqioin.png
‹‹ 825 826 827 828 829 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Diagnostyka problemów z płodnością - krok po kroku

Niepłodności nikt się nie spodziewa, a jednak dotyka ona około 1,5 miliona polskich par rocznie. To bardzo dużo! Jakie są najczęstsze przyczyny niepłodności? Kiedy warto rozpocząć diagnostykę i jakie badania zrobić na początek?

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a problemy z płodnością - o emocjach w obliczu pandemii

Pandemia koronawirusa szczególnie mocno uderza w pary starające się o dziecko lub zmagające się z niepłodnością. Jak radzić sobie z emocjami w tym trudnym czasie? Na czym skupić swoją energię i uwagę? Jak obecny czas może przysłużyć się płodności? Czy z obecnej sytuacji można wyciągnąć dobrą lekcję? O tym wszystkim opowiada doświadczona psycholog, każdego dnia wspierająca pary w drodze do rodzicielstwa - Justyna Kuczmierowska. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Testy hormonalne w leczeniu niepłodności

Problemy hormonalne są jedną z najczęstszych przyczyn trudności z zajściem w ciążę. Jakie testy hormonalne warto wykonać podczas diagnostyki i leczenia problemów z płodnością?

CZYTAJ WIĘCEJ