X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majowe mamy 2018
Odpowiedz

Majowe mamy 2018

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 marca 2018, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    efwka83 wrote:
    Katy no ja prawie 20 kg przybrałam i na szczęście z łóżka się podnoszę, mało tego odkurzam, gotuję, robię zakupy i spaceruję..nie mogę się zasiedzieć bo nie wstanę, muszę coś robić..

Ja podobnie, ale odbić się z leżenia jest małym wyzwaniem, bardziej dlatego, że wyczytałam gdzieś, że mogę mieć rozstep mięśni i wstawać mam tak żeby nie napinac mięśni brzucha...
    No i schody...wchodze w totalnej ciszy, nic nie mówię, a i tak jak wejdę to w domu oddycham jak po maratonie.
    W ogóle od wczoraj zaczęłam się rozciągać i muszę coś poćwiczyć bo straciłam moc w mięśniach zupełnie...

• ibishka Autorytet

Wysłany: 26 marca 2018, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nynka wrote:
    Ja podobnie, ale odbić się z leżenia jest małym wyzwaniem, bardziej dlatego, że wyczytałam gdzieś, że mogę mieć rozstep mięśni i wstawać mam tak żeby nie napinac mięśni brzucha...
    No i schody...wchodze w totalnej ciszy, nic nie mówię, a i tak jak wejdę to w domu oddycham jak po maratonie.
    W ogóle od wczoraj zaczęłam się rozciągać i muszę coś poćwiczyć bo straciłam moc w mięśniach zupełnie...
    Nynka wstawaj zawsze z boku -> przekręcasz się na bok, nogi z łóżka i odpychając się ręka hop do siadu - > jestem fizjoterapeutka wierz mi ze to działa cuda dla mięśni brzucha :)

kattalinna, Nynka, Katy, Sela lubią tę wiadomość

qdkkjw4zawimnwp4.png
    klz9ej285vh7zkgy.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 marca 2018, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ibishka właśnie tak czytałam, ale chyba i tak mi się ten rozstep zrobił. Czytałam, że to po części fizjologiczne i wraca do normy ale nie wiem na ile w ciąży można to ocenić

• kattalinna Autorytet

Wysłany: 26 marca 2018, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Od kilku dni mam dylemat cukrowy :-( kamcia, głównie Ciebie wywołuję jako ekspertkę, ale inne głosy też chętnie przyjmę.

Nie wiem co robić, od jakiegoś czasu (może do 2 tygodni) cukier na czczo pizza normą, ewentualnie lekko poniżej ale to raczej się już nie zdarza. Czy zjem same warzywa na kolację i wszystko zgodnie z dietą, czy coś zakazanego, 98 albo wyżej :-( wizyta u mojego diabetologa najblizsza wolna dopiero 20 kwietnia, miesiąc przed porodem to już po ptokach w sumie. Zapisałam się do jakiejś innej lekarki na 4 kwietnia. Tylko teraz nie wiem: mam iść robić krzywą? (Skierowanie cały czas aktywne) mierzyć jej i zapisywać wyniki po każdym posiłku? Spisywać co jem? Z jednej strony jestem pewna, że wszystko jest ok, dziecko wagowo w środku siatki, przepływy ok, cukier po posiłkach super. No ale ten na czczo nie i z drugiej strony łapię lekką panikę, że mogę zaszkodzić młodej jak nic nie zrobię. Czy restrykcyjna dieta jest w stanie pomóc? Skoro w ciągu dnia cokolwiek zjem jest super, a rano wywala po sałacie na kolację :-(

boduszka lubi tę wiadomość

age.png
  • ibishka Autorytet

Wysłany: 26 marca 2018, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tak tak, jest to fizjologiczne, ale do pewnego stopnia. Zeby sprawdzic jak duzy jest to połóz się na plecach, ugnij nogi w kolanach, połóż sobie dłon na brzuchu pomiedzy mostkiem a pepkiem i spróbuj oderwac głowe i barki do góry jakbys robiła brzuszki - i w tym momencie pomacaj reka na brzuchu jak duza jest ta szczelina ktora się zrobila na brzuchu - takie miekkie zapadajace się miejsce. Jesli jest na ok 2 palce to jest w miare ok.
    Ale warto wstawac przez bok zeby tego nie nasilac i nie poglebiac :)

qdkkjw4zawimnwp4.png
    klz9ej285vh7zkgy.png
  • efwka83 Autorytet

Wysłany: 26 marca 2018, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ibishka też skorzystam z Twoich porad :)

ibishka lubi tę wiadomość

1usa3e5el69vdydq.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 marca 2018, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ibishka wrote:
    tak tak, jest to fizjologiczne, ale do pewnego stopnia. Zeby sprawdzic jak duzy jest to połóz się na plecach, ugnij nogi w kolanach, połóż sobie dłon na brzuchu pomiedzy mostkiem a pepkiem i spróbuj oderwac głowe i barki do góry jakbys robiła brzuszki - i w tym momencie pomacaj reka na brzuchu jak duza jest ta szczelina ktora się zrobila na brzuchu - takie miekkie zapadajace się miejsce. Jesli jest na ok 2 palce to jest w miare ok.
    Ale warto wstawac przez bok zeby tego nie nasilac i nie poglebiac :)

A to tak się sprawdza? :D
    W ten sposób robi mi się taki stożek na środku brzucha.
    I w tym miejscu często wypina dupcie albo plecy młody, też się robi taki stożek

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 marca 2018, 11:44

• Asix Autorytet

Wysłany: 26 marca 2018, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny byłyście u okulisty?
    Wybieracie się?

relgpiqvtgsotfq2.png
    h84fqtkfi6qmoamc.png
  • Mała Matylda Autorytet

Wysłany: 26 marca 2018, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie! Produkujecie posty w takim tempie, że choć zaglądam na chwilę co jakiś czas ciągle nie nadążam z nadrabianiem ;)

Ibishka, witam w wątku :)

Powodzenia dzisiejszym wizytującym!

Mi też mieści się cała dłoń między biustem, a brzuchem, nawet trochę miejsca zostaje, ale ja na początku brzuch miałam nisko, dopiero stopniowo zmierza ku górze ;)

Mój szpital wymaga, abym przy przyjęciu miała wypełnioną deklarację wyboru położnej, po porodzie poinformują ją że moja córeczka jest już na świecie. Jak to wygląda ze strony przychodni jeszcze nie wiem – odwlekam zgłoszenie się bo nie wiem jakie mają zwyczaje, trochę się boję że trafię na nadgorliwą panią chętną realizować przysługujące dwie wizyty w tygodniu :P

Kiedyś wchodząc rano do łazienki wyjmowałam wagę, aby się zważyć – teraz zamiast tego wpycham ją głębiej pod szafkę, spodziewam się że pokaże coś, czego nie jestem gotowa zobaczyć XD. Jest to jednak strategia krótkoterminowa, w środę mam wizytę więc będę musiała się z tym zmierzyć ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 marca 2018, 11:57

ibishka, Katy lubią tę wiadomość

uch59vvjdzcznt8y.png
    tb73e6ydy4fz1gcd.png
  • ibishka Autorytet

Wysłany: 26 marca 2018, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pytałam swojej gin o okuliste, mówiła ze jesli nie ma w wywiadzie jakiś problemów, duzej wady powyzej ilus tam dioptri i nie bylo problemów z cisnieniem oka to nie ma koniecznosci, jedynie na przeglady do dentysty goni co 3 miesiace :)

to musisz Nynka bardzo na siebie uwazac, to nie jest grozne ale po porodzie bedzie upierdliwe - im mniejszy rozstep tym szybciej brzuch wroci do formy :)

mnie naszło na nalesniki z brokułem i serkiem topionym więc stoje jak głupek przy kuchence i smaze nalesniki ;)
    kto z małopolski to zapraszam:D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 marca 2018, 11:48

qdkkjw4zawimnwp4.png
    klz9ej285vh7zkgy.png
  • Asix Autorytet

Wysłany: 26 marca 2018, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Do mnie położna przychodzi że szkoły rodzenia. Ale to już po porodzie

relgpiqvtgsotfq2.png
    h84fqtkfi6qmoamc.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 marca 2018, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Ibishka :)
    A co się z tym robi po porodzie?

• ibishka Autorytet

Wysłany: 26 marca 2018, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesciowo się cofa samo, a czesciowo trzeba wspomóc ćwiczeniami -> cwiczy się z początku miesien poprzeczny brzucha, potem dochodzi miesien prosty i na koncu skosne. Dosc lekkie cwiczenia:)

Nynka lubi tę wiadomość

qdkkjw4zawimnwp4.png
    klz9ej285vh7zkgy.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 26 marca 2018, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kattalinna
    z własnego doświadczenia wiem, że z tym cukrem na czczo za wiele dietą nie zwojujesz, miałam z tego powodu insuline, łatwo (bez grzeszków) było mi ogarnąć glikemię poposiłkową, na czczo nic nie miało wpływu, oprócz insuliny
    w tej ciązy też przecież brałam 6j insuliny, bo cukry były nawet pow.100
    osiągasz magiczny 32 tc :) cukry albo lepiej albo gorzej...na krzywej po prostu mozesz przekroczyć wynik na czczo i tak stwierdza cukrzycę, z tego powodu diabetolog mi nawet nie zlecała teraz krzywej-na czczo było wysoko wystarczająco a to by się tylko powtórzyło
    krzywa obciąża trzustke bardzo, do tego skok cukru...jednak o rezygnacji z badania powinien zdecydować diab

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kattalinna Autorytet

Wysłany: 26 marca 2018, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No mój diabetolog stwierdził, że nie ma potrzeby powtórki krzywej, a skierowanie wystawił w systemie gdybym chciała dla swojego samopoczucia własnego zrobić. Tylko teraz idę do innej babeczki i nie wiem co robić. Wcześniejsze wyniki wszystkie ma do wglądu, moją korespondencję z moim diabem chyba też.

age.png
  • Tanda Autorytet

Wysłany: 26 marca 2018, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nynka wrote:
    Motywujesz do prania i prasowania :D

Ja jutro wizytuje, mam nadzieję, że młody rośnie i wszystko szczelnie zamknięte...

Mnie też to motywuje do spięcia pośladów i dociągnięcia do końca co nieskończone.
    Nie schizuję, bo to już taki bezpieczny w miarę etap. Chyba hoope to wczoraj napisała, że etap skrajnego wcześniactwa już za nami.

Matylda <3
    klz9jw4zid0t29hn.png
  • ibishka Autorytet

Wysłany: 26 marca 2018, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A kiedy pakujecie torbe? ja sie zastanawiam czy nie zrobic tego na spokojnie przez swieta :)

qdkkjw4zawimnwp4.png
    klz9ej285vh7zkgy.png
  • Tanda Autorytet

Wysłany: 26 marca 2018, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Feeva wrote:
    Ja jestem na fb na tej grupie z "bombą" zamiast brzucha, a jakaś mama rozpakowala się pewnie na tej drugiej z noworodkiem w tle?

Mi się dzisiaj śniło, że mam skurcze i zaczynam rodzic. Obudziłam się i bolał mnie brzuch o.O myślałam, że się zaczęło, ale wysikalam się, zmieniłam pozycje i przeszło. Ale się wystraszylam XD

Kattalinna na tym koncercie pewnie byłaś większą atrakcją, niż sam koncert XD

Ja chcę spokojnie doczekać do 38+0 i mogę się rozpakować. Czyli zasadniczo już niedługo :D

Mi waga wcześniej skakała, w ciągu miesiąca przybyło mi ok 1kg :)

Też się dopisałam do tej z bombą :)

Feeva lubi tę wiadomość

Matylda <3
    klz9jw4zid0t29hn.png
  • Witch15 Ekspertka

Wysłany: 26 marca 2018, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny , trzymam kciuki za wszystkie wizyty. Ja mam w środę.

Co do spania dziś 3 pobudki -picie, sikanie , rozprostowanie kości . Ostatnio mały odnalazł super miejsce - szyjkę i uwielbia tam gmerać . A ja mam uczucie jakbym go mogła sama za chwilę wyciągnąć.
    W tym tygodniu już spakuje torbę bo ociagam się strasznie . W piątek odebraliśmy wózek - Espiro Avene Manhattan - jestem nim zachwycona .

Fatalita lubi tę wiadomość

Matka wiecznie walcząca
    Mama Olka przyszłego paleontologa i pogromcy cliperów

ibm2upjyyg5fo9yf.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 marca 2018, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tanda, to mnie uspokaja, że teraz już względnie bezpiecznie, ale ja chyba psychicznie się jeszcze nie przygotowałam na poród ;)

Ibishka ja siebie spakowalam, a dzisiaj zaczynam pranie dzieciowe, do świąt chce być gotowa :)

Chyba, że jutro mi ginekolog powie, że wszystko zamknięte na 4 spusty i się nic nie wydarzy :P

‹‹ 823 824 825 826 827 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników – objawy PCOS, leczenie podczas starania o dziecko

Zespół Policystycznych Jajników również znane jako PCOS lub Policystyczne Jajniki, to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Jakie są objawy PCOS? Jak wygląda proces diagnozy i leczenia? I najważniejsze jak PCOS wpływa na płodność i starania o dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz szyjkowy, śluz z podniecenia, wydzielina z pochwy, upławy - jak odróżniać?

Śluz szyjkowy to bardzo ważny wskaźnik kobiecej płodności. Jak odróżniać poszczególne rodzaje śluzu? Czym różni się naturalny śluz szyjkowy od śluzu wynikającego z podniecenia? Czym są upławy i kiedy warto zgłosić się do lekarza? Jak zapisywać poszczególne rodzaje śluzu w aplikacji OvuFriend? 

CZYTAJ WIĘCEJ