WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Czasami życie pisze różne scenariusze.
Sprawdź jak zabezpieczyć płodność - swoją i partnera!
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majowe mamy 2018
Odpowiedz

Majowe mamy 2018

Oceń ten wątek:
  • Tanda Autorytet

Wysłany: 30 marca 2018, 09:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola_Ola wrote:
    Przy kp tez sie zachodzi w ciaze. Na pazdziernikowkach dwie dziewczyny tak zaliczyly wpadke i obie zaskoczone. Przy kp mozna brac tabsy, tylko nie pamietam jak sie nazywaja

Można tzw. jednoskładnikowe.

Matylda <3
    klz9jw4zid0t29hn.png
  • Asix Autorytet

Wysłany: 30 marca 2018, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry dziewczyny.

My do tej pory nie stosowaliśmy antykoncepcji a drugie dzieciątko byśmy chcieli się starać tak za 1.5 roku jakoś
    Nie wiem jak to będzie. Zobaczymy
    Jak będzie wcześniej to nic się nie stanie.

A tak wgl to śniło mi się dziś że urodziłam już Stasia i się wgl nim nie zajmowałam. Chodziłam na jakieś spotkania ze znajomymi cały czas a karmiłam go tylko jak sobie przypomniałam.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 marca 2018, 10:13

relgpiqvtgsotfq2.png
    h84fqtkfi6qmoamc.png
  • Kira91 Autorytet

Wysłany: 30 marca 2018, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tanda wrote:
    Można tzw. jednoskładnikowe.

Cerazette :)

Bralam przez 3 lata bez zadnej przerwy dopoki podjelismy decyzje o staraniach. Po ciazy tez na pewno bede brac jakis czas

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 marca 2018, 10:14

suvmjw7.png
    5d4026t.png

03.2017- Aniołek,poronienie septyczne
    Potworniaki, torbiele
  • Wowka Autorytet

Wysłany: 30 marca 2018, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kattalinna, zdroworozsądkowo się z Tobą zgadzam, i to w całej rozciągłości.

A pomijając rozsądek mam wrażenie że siedzi we mnie taki potworek, który mówi, żeby posprawdzać wszystko samej. I że nie wolno cieszyć się na zapas.

Nie jest to dobre myślenie. I tak nie róbcie :)

A ja tymczasem, sama sobie zbanuje internety. Gdybym mogła to poszłabym na dłuuuuuugi spacer, co dzisiaj Wam polecam, bo wreszcie po wczorajszym śniegu, pogoda wygląda na wiosenną :)

Julia ❤
    3ffafe9500.png
    Jano ❤
    c2513a0522.png
  • Kira91 Autorytet

Wysłany: 30 marca 2018, 10:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wowka, u mnie dalej niestety snieg, szaro buro I ponuro. Cisnienie takie ze oczy sie same zamykaja... no ale zycze udanych spacerkow I milego dnia ;)

suvmjw7.png
    5d4026t.png

03.2017- Aniołek,poronienie septyczne
    Potworniaki, torbiele
  • kattalinna Autorytet

Wysłany: 30 marca 2018, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała Matylda wrote:
    Po połogu najpierw pojawia się owulacja, a dopiero ok. 2 tygodnie później pierwsza miesiączka, więc rezygnacja z antykoncepcji jest dość ryzykowna ;)
    Podczas wyłącznego karmienia piersią kobieta przez jakiś czas jest niepłodna - ale jak długo to już kwestia indywidualna, testowanie tego wydaje mi się sportem ekstremalnym :P
    Nie do końca tak jest ;-) zgadza się, że to indywidualna kwestia. Ogólnie jest tak, że prolaktyna blokuje owulację, a wiadomo że do kp jest potrzebna wysoka. Stąd ten mit, że na cycu nie zajdziesz ;-) ale organizm ludzki to dziwna maszyna, a kobiecy to już w ogóle więc różnie z tym bywa :-) rzeczywiście niby wyłączne kp, bez dodatków jest sygnałem dla przysadki czy tam czegoś: jeszcze nie puszczamy. Delikatna sprawa. Niektórym płodność, objawiająca się okresem, wraca szybko (może to być ten miesiąc po połogu) innym nie.

O moim istnieniu mama dowiedziała się ok 4-5 miesiąca ;-) ale chyba już nie karmiła, brat miał jakiś rok jak zaszła w ciążę. Podobno urodziłam się w terminie, ale ostatnio zaczęłam mamę uświadamiać, że chyba jednak trochę nie, tak obstawiam raczej ok. 2-4 tygodnie przed;-)

age.png
  • Tanda Autorytet

Wysłany: 30 marca 2018, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kira91 wrote:
    Cerazette :)

Bralam przez 3 lata bez zadnej przerwy dopoki podjelismy decyzje o staraniach. Po ciazy tez na pewno bede brac jakis czas

no właśnie teraz już jest więcej rodzajów :)
    Jest jeszcze Azalia, Ovulan, Symonette, Limetic, Dessette mono itd

Kira91 lubi tę wiadomość

Matylda <3
    klz9jw4zid0t29hn.png
  • Fermina Autorytet

Wysłany: 30 marca 2018, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pisałam już kiedyś, że moja Mama urodziła 4kę dzieci w 5 lat, także no.. uważajcie, Dziewczęta. :D Sama zainteresowana nie poleca takiego rozwiązania, z perspektywy czasu. ;)

U mnie też okropnie na zewnątrz, ale przeżyłam pozytywne zaskoczenie i mi się humor poprawił. Stwierdziłam, że to czas na legginsy, kupiłam rozmiar M, bo w lustrze widzę siebie dwa razy taką jak kiedyś, kiedy to S/XS było na tapecie. Przyszły. I są za duże! :D Dawno się tak z nieudanego zakupu nie cieszyłam. Brzuch też dziś spokojniejszy. Zaraz zaczynam pakowanie i uciekamy.

A'propos snów, Mąż mi opowiadał, że śniło mu się, że nasz Synek się już urodził a on płakał ze wzruszenia. :) Co za słodziak z tego mojego chłopa..

Feeva lubi tę wiadomość

2018 - 👱🏻‍♂️
    2019 - 👱🏻‍♀️
    2025 -👶

age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 marca 2018, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LadyInna wrote:
    A u mnie z antykoncepcja nie będzie problemu bo nie mam owulacji albo pecherzyki nie rosną.
    Naturalnie raczej marne szanse na ciazę.
    Chociaż gorzej jak po porodzie mi się wyreguluje i wpadniemy po kilku miesiącach.
    Nie planujemy więcej dzieci. Tylko jedno zawsze chcieliśmy i to chyba byłby dla Nas mega szok i raczej niezadowolenie.

Moja przyjaciolka miala niby nie miec dzieci, przestala sie zabezpieczac i wpadka po 4 miesiacach. Pozniej przez lata nie myslala o kolejnym. Lekarze wciaz mowili, ze bez szans. Teraz jest w ciazy z drugim. Pierwszy seks bez zabezpieczenia i odrazu w ciazy. Taka 'bezplodna'.

A znajoma ze studiow wpadla stosujac plasterki ;)

• Mycha666 Autorytet

Wysłany: 30 marca 2018, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny. Jako że dziś mnie czeka dzień w kuchni, a jutro tak nietypowo mam już gości po święconce, to chciałabym już teraz złożyć Wam życzenia świąteczne.

Życzę Wam zdrowych, przede wszystkim spokojnych świąt bez żadnych niespodzianek. Aby pogoda dopisała i można było z niej w pełni korzystać oraz żeby wagi były dla nas łaskawe po świętach ;)

Zaległości na forum nadrobię sobie w niedziele, bo całe święta siedzimy w domu i się więcej nie gościmy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 marca 2018, 11:06

Kwiatkowa24, kattalinna, Hoope, Wowka, Katy, Nynka, pawojoszka, Mała Matylda, Feeva, Kropka88, D_basiula, Patk, Sela lubią tę wiadomość

• kattalinna Autorytet

Wysłany: 30 marca 2018, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Od kilku dni jestem na fb na grupie o pieluchowaniu wielorazowym. Co mi się śniło? No pieluchy... Jeszcze nie zaczęłam tematu a już się uzależniłam.

Idę po odkurzacz.

age.png
  • Tanda Autorytet

Wysłany: 30 marca 2018, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas dziś prawie bezchmurne niebo, słoneczko i 15 stopni :)
    Ale jutro już ma być deszcz i ochłodzenie :/ i tak do końca świąt.

Matylda <3
    klz9jw4zid0t29hn.png
  • Hoope Autorytet

Wysłany: 30 marca 2018, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry :)

No i gdzie ta pogoda, słońce, ciepło, bo nie u mnie.

Przy karmieniu piersią po pierwszym porodzie okres miałam po 4 miesiącach, po drugim aż po 1,5 roku. Nie wiem jak jest z płodnością bo nie ryzykowałam aż tak, ale mam sporo przykładów dzieci z wiary, że kp zabezpiecza przed ciążą XD

Z kolei w ciążę z antykoncepcji hormonalnej nie wierzę. Ten 0,2% to są błędy podczas stosowania. Przeważnie są to środki wielofazowe i nawet jeśli zawiedzie jedna opcja, pozostają jeszcze dwie inne. O ile dobrze pamiętam, np. plastry hamują jajeczkowanie, zmieniają skład śluzu na nieprzyjazny plemnikom (nie mogą w nim wędrować) a nawet jeśli to zawiedzie, blokują zagnieżdzenie zapłodnionego jajeczka (endometrium jest bardzo cienkie, stąd skąpe i bezbolesne pseudomiesiączki z odstawienia). Wierzę za to w ludzką bylejakość, nieumiejętność przyznawania się do błędów i zwalactwo na innych.

Tabletki jednofazowe mają jedną wadę, nie mogą ich stosować kobiety z tendencją do torbieli jajników. Jak ja. Zatem w czasie kp została nam prezerwatywa jako pewniak.

A po jakimś czasie stosunek przerywany. I tu mogę powiedzieć, że 5 lat bez wpadki na tym jechaliśmy, chociaż gdzieś z tyłu głowy mam niską skuteczność tej metody. Ale zrobiłam kiedyś wywiad wśród par wieloletnich i nikt z tej metody nie wpadł. Pod warunkiem, że para dobrze się zna, kobieta zna swój organizm a mężczyzna nie robi lipy pt. wyskoczyłem na czas ale nie przyznam się, że jednak nie.

Pierwsze dziecko z 1 cyklu starań, drugie z drugiego, trzecie z trzeciego ;)

Zatem coś mi mówi, że straszenie stosunkiem przerywanym to jednak chwyt marketingowy firm farmaceutycznych i spore przekłamanie, bo rynek antykoncepcji jednak jest potężny. Statystyki pokazują, że większość stałych par stosuje właśnie tą metodę a wystarczy rozejrzeć się wokół, żeby zobaczyć ile ludzie mają dzieci. 1-2, nie 12.

A teraz idę coś zjeść, albo kogoś, patrząc na moje rozmiary XD

❤ Bartuś już z nami :D 15.04.18 ❤
    Wrzaskun I Wielki Książę Moczu i Mleka

dqpr9vvjvyn8nf6w.png
  • Ola_Ola Autorytet

Wysłany: 30 marca 2018, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nynka wrote:
    O matko, zaskoczylyście mnie :D liczyłam na rok wolnych seksow znowu :D
    Ola_ola bo ja coś słyszałam, że po CC nie.można przez rok zajść to prawda?
    Podobno miedzy porodami minimum 1.5 roku musi byc i u mnie tak bedzie. Ja zaszlam jak Misiek mial 10 miesiecy

f2wl3e5evc7d67pj.png
    ex2bgu1rurd98nmh.png
  • pawojoszka Autorytet

Wysłany: 30 marca 2018, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się w ten śliczny wiosenny dzień ,który ja akurat mogę sobie tylko przez szpitalne okno pooglądać.

Co do antykoncepcji implant jest podobno najskuteczniejszy jeśli chodzi o hormonalne metody tylko że nie każdy może go nosić część osób które znałam i miały musiały wyjąć przez skutki uboczne a to podobno w Polsce nie jest wcale tania przyjemność i z ewentualnym wyjęciem też jedną dziewczyna miała problem bo jej lekarz powiedział że jak się powiedziało a to trzeba powiedzieć b i jak chciałas kobieto to teraz noś.
    My nie stosujemy żadnej antykoncepcji a każda ciąża była wystarana, kp to sprawa indywidualna bo poziom hormonu blokującego owulację zależy od tego jak często się karmi . Podobno trzeba karmić conajmniej co trzy godziny ,czasem kiedy dziecko stopniowo jest karmione już innymi posiłkami a mniej piersią ,płodność może zacząć wracać . Ja zazwyczaj nie mam okresu około 8 miesięcy i nic nie stosujemy póki okres nie wróci potem też nie ale już w tedy pilnuje żeby nie wypadło w owulację . Dość dobrze znam swój organizm i choć nigdy nie miałam regularnych cykli , potrafię określić owulację prawie w punkt . Czasem mam wątpliwości zwłaszcza po porodzie jak dziecko maleńkie i masa pracy i człowiek wiecznie niedospany i bywa że myślę a co jak mnie moja znajomość siebie zawiedzie ? Ale dotąd nie zawiodła więc się nie zadręczam.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 marca 2018, 12:10

cf409fc7e7.png
  • Hoope Autorytet

Wysłany: 30 marca 2018, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pawojoszka nie wychodzicie na Święta?

❤ Bartuś już z nami :D 15.04.18 ❤
    Wrzaskun I Wielki Książę Moczu i Mleka

dqpr9vvjvyn8nf6w.png
  • pawojoszka Autorytet

Wysłany: 30 marca 2018, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiem właśnie ,niby mały już lepiej wygląda ,jak dla mnie to nie ma potrzeby tak długo go trzymać ale w nocy jast z nim mi M i mówiłam żeby zapytał na obchodzie ale on to jest taka dupa wołowa i stwierdził ze jakby nas mieli wypuścić to by coś powiedzieli tak że sama teraz muszę upolować lekarza i zapytać co i jak . Oni tu biorą 16 zł za dobę za to że ktoś z dzieckiem jest tak że dla nich to też kasa jak się człowiek nie upomina to oni nie wyganiają,ale tym którzy napewno będą tu przez święta to już z góry powiedzieli żeby się nastawić na święta w szpitalu a nam niby nie mówili noc takiego. No nic nie ma rady muszę dorwać lekarza

cf409fc7e7.png
  • ibishka Autorytet

Wysłany: 30 marca 2018, 14:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam w wiosenny piękny dzień :) przygotowania do świąt pełna para.

A na kwietniowkach kolejne dwie rozpakowane :) jak nic pakuję w święta torbę :-D

qdkkjw4zawimnwp4.png
    klz9ej285vh7zkgy.png
  • J.S Autorytet

Wysłany: 30 marca 2018, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hoope, my przez 6 lat tez tylko jedynym naszym zabezpieczeniem byl stosunek przerywany i szczerze, to zawsze wierzylam w te metode, ale jednak mam jakies obawy w srodku, ze co jak tym razem sie nie uda, a nie chcemy na razie drugiego dziecka. Ja swojego organizmu nie znalam na tyle, bo nie potrafilam okreslic owulacji, mialam nieregularne miesiaczki wiec w zasadzie zawsze jak sie spozniala mi dlugo, to myslalam ze jestem w ciazy.
    Jak zaczelismy sie starac to udalo sie w pierwszym cyklu, takze mysle, ze jak na tyle lat to niezle nam sie udalo :D
    A w to, ze antykoncepcja nie dziala to tez nie wierze, po prostu ludzie zle ja stosowali, nie wzieli kilku tabletek, nie wiem - wymiotowaly po wzieciu, a potem pretensje do calego swiata, ze ciaza.
    Co do implantu to mnie ciekawi, ale malo informacji jest w sumie o nim. O wkladce czytalam wiekszosc negatywow, wiec juz odpuscilam. Implant duzy koszt, ale rozlozyc to w skali tych 3 lat, gdzie czasami tabletki sa drogie, to nie wiem czy nie wyjdzie podobnie.
    Po pologu porozmawiam jeszcze ze swoim ginekologiem co i jak.

Pawjoszka, obyscie wyszli na swieta do domu

<3
    mhsvqps6hiiqioin.png
  • Feeva Autorytet

Wysłany: 30 marca 2018, 15:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My stosunek przerywany stosowaliśmy 7 lat :) Zaszłam dopiero w drugim cyklu starań.
    Także nie wierzę w nieskuteczność tej metody. Jeśli już to facet musi być ciapą, żeby nie wyciągnąć w odpowiednim momencie. Ewentualnie musi być cwaniakiem, jeśli chce zrobić swojej kobiecie "niespodziankę" :D Ale kobieta zresztą też czuje wytrysk (przynajmniej ja), więc nie ogarniam jak można łyknąć ściemę faceta :)

Biorę się właśnie za ciasto Raffaello, jutro sprzątanie.
    Kupiłam na targowisku piękne tulipany i hiacynty <3
    Pogoda dopisuje, słoneczko świeci, na termometrze +12.
    Ale jutro już deszcz :(

Pawojoszka trzymajcie się i trzymam kciuki za wyjście do domu na święta :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 marca 2018, 15:33

Kocham Cię <3
    12.05, godz. 5:30, 3510g, 53cm, 10/10pkt <3
    k3pcdgm.png
‹‹ 845 846 847 848 849 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 faktów na temat płodności kobiety - owulacja, miesiączka, dni płodne

Owulacja, dni płodne, miesiączka - słyszymy o nich często. Ale czy na pewno mamy wystarczającą wiedzą na temat płodności kobiety? Niektóre sprawy dotyczące cyklu kobiety nie są tak jasne i oczywiste jakby mogło się zdawać. Tutaj znajdziesz 14 najważniejszych faktów, które warto wiedzieć na temat płodności kobiety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a problemy z płodnością - o emocjach w obliczu pandemii

Pandemia koronawirusa szczególnie mocno uderza w pary starające się o dziecko lub zmagające się z niepłodnością. Jak radzić sobie z emocjami w tym trudnym czasie? Na czym skupić swoją energię i uwagę? Jak obecny czas może przysłużyć się płodności? Czy z obecnej sytuacji można wyciągnąć dobrą lekcję? O tym wszystkim opowiada doświadczona psycholog, każdego dnia wspierająca pary w drodze do rodzicielstwa - Justyna Kuczmierowska. 

CZYTAJ WIĘCEJ