X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majowe mamy 2018
Odpowiedz

Majowe mamy 2018

Oceń ten wątek:
  • Katy Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2018, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spedzilam dzisiaj u lekarza lacznie 4 godziny..masakra ;p A teraz zdaje relacje:

Ktg w porzadku, skurcze jakies slabe sie pisaly, ale porodu to one nie zwiastuja :) Synek wazy 2500g, ale lekarz mowi, ze jeszcze nawet kilogram moze przybrac wiec ok :p Zawiedziona bylam, ze lekarz mnie nie zbadal na fotelu, ale kolejna wizyta za tydzien wiec wtedy juz nie odpuszcze :) Ja o dziwo przytylam tylko 0.5kg przez 2 tygodnie :p

Polozna sie okazala bardzo sympatyczna, odpowiedziala na moje wszystkie pytania, a jakby sie cos dzialo to mam dzwonic :p Takze przynajmniej pod tym względem jestem juz spokojna;)

kamciaelcia, Hoope, Fatalita, Wowka, D_basiula, Nynka, Mycha666, kattalinna, pawojoszka, malwka08, Paula95, Sela, Kira91 lubią tę wiadomość

qdkkj48axof4swbx.png

qb3c2n0af5u2yzmp.png
  • Hoope Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2018, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tanda, wszystkie, które urodzą przed nami, to oszustki ;) Policzymy się z nimi później.

Od jutra zaczynam spać na pokładach, które dziś nabyłam (dumna ja). Obie ciąże skończyłam odejściem wód, obie w łóżku, niestety. Przy czym fotel w samochodzie też był mokry, mimo podpachy jak dywan i ręcznika.

I tak, jestem mądrzejsza od dziś o pewną wiedzę. Otóż, skurcze łydek, hemoroidy i opuchlizna nóg mają jedno, wspólne konto. Diosmina jest na to lekarstwem. Dziś wzięłam pierwszą dawkę, zobaczę niebawem, czy działa. Gin nakazał.

❤ Bartuś już z nami :D 15.04.18 ❤
    Wrzaskun I Wielki Książę Moczu i Mleka

dqpr9vvjvyn8nf6w.png
  • efwka83 Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2018, 14:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hoope czekam na recenzję Diosminy, bo i hemoroidy i opuchlizna mi też towarzyszy, na receptę jest?

1usa3e5el69vdydq.png
  • Feeva Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2018, 14:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też nie mam w czym chodzić, chodzę w dwóch parach dresów, po domu standardowo moje legginsy w kwiatki i mam jeszcze jedne czarne legginsy, które nie ściskają mi brzucha. 3/4 koszulek mam za krótkich :/

Jak to jest z tymi wodami? Leci jak z kranu czy co? Całe spodnie od krocza w dół są mokre, jakby się kobita pojszczała? Jakoś przeraża mnie to i ciężko mi to sobie wyobrazić, jak stoję i nagle chlust i zostawiam za sobą mokry szlaczek. Brr.

Gratuluję udanych wizyt.
    J.S rozkręć balangę na sali, to się może kobity rozkręcą :D

U mnie dzisiaj 12st, słońce, ale chłodno. Jutro Męża nie ma od 7:30 do 4rano dnia następnego, bo fotografuje na weselu. A ja sobie śmignę na działkę jutro, bo rodzice akurat jadą na weekend i sobie tam posiedzę na świeżym powietrzu, opierdańczę jakiegoś grilla i wieczorem wrócę :)

My jutro zaczynamy 37tc o.O
    Dzisiaj mnie znowu podbrzusze męczy bólami okresowymi, no-spę wzięłam i siedzę.
    Też bym chciała już urodzić, bo mam dość. Jest mi ciężko, czuję się jak słoń, nie mogę wykonać zwykłych czynności bez stękania, spanie w nocy to katorga, nie mogę iść na spacer :(
    I Mała się pcha dzisiaj w szyjkę, aż mnie w pół zgina...

A tak w ogóle to Fermina, mnie Rossmann też olał...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 kwietnia 2018, 15:02

Kocham Cię <3
    12.05, godz. 5:30, 3510g, 53cm, 10/10pkt <3
    k3pcdgm.png
  • Katy Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2018, 15:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tymi wodami to wlasnie różnie podobno :p Moze chlusnac duzo na raz, a moze leciec mniej co jakis czas..

qdkkj48axof4swbx.png

qb3c2n0af5u2yzmp.png
  • Feeva Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2018, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powiem Wam, że te wody mnie najbardziej przerażają póki co hahaha

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/0171274bcd53.jpg

Przyszły mi rzeczy dla dzidzi <3
    Mam tylko zagwostkę co do tego kokonu. Trzeba go prac, czy wystarczy wywietrzyc? Za cholere do pralki mi nie wejdzie, a ręcznie nie upiore bo nie mam za bardzo jak i w sumie siły też nie...

Kocham Cię <3
    k3pcdgm.png
  • Hoope Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2018, 15:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    efwka83 wrote:
    Hoope czekam na recenzję Diosminy, bo i hemoroidy i opuchlizna mi też towarzyszy, na receptę jest?

Nie, można kupić bez i nawet nie jest droga. Ważne, żeby to była diosmina zmikronizowana, w dawce 2x500mg (do brania rano i wieczorem). Te parametry spełnia np. Dih, diosminex czy pelethrocin.

Feeva za pierwszym razem obudziłam się nagle o 3 w nocy, dziecko uderzyło główką o szyjkę (dosłownie i boleśnie), usłyszałam pyk i poczułam jak leci. W drodze do łazienki zrobiłam szlaczek ale później podpaska wystarczyła. Od razu też zaczęły się regularne skurcze a wody wyciekały po trochu jeszcze 4 godziny. Przestają wyciekać, gdy główka zejdzie i zatka wylot. U mnie zeszła późno i były różne z tym związane przeboje.

Za drugim razem o 22 młoda zaczęła się rzucać, dosłownie odbijać nogami od dna macicy i uderzać głową w szyjkę (bardzo, ale to bardzo bolesne doznanie). Trwało to kilka minut i w pewnym momencie poleciała stróżka wód. Dopiero dwie godziny później zaczęły się skurcze i od tego momentu szpital zaczął liczyć czas porodu. Zatem o północy zaczęły się od razu regularne skurcze, dwie godziny później, gdy były co 3 minuty pojechaliśmy do szpitala. Do tego czasu tylko troszkę ciekły. Ale jak wysiadłam z auta pod szpitalem, to chlusnęło właśnie jak z wiadra. Mokre miałam wszystko, buty, ciuchy, rajstopy, człapałam tak zostawiając mokre ślady na ziemi. I koniec, więcej nie leciały. Potem dopiero TZ mi przekazał, że fotel też mokry, czego siedząc nie czułam.

dqpr9vvjvyn8nf6w.png
  • Wowka Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2018, 15:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/57ee5e0a4459.jpg

W końcu nalepiona naklejka w pokoju Młodego. No to w weekend ustawiamy meble :D

Feeva, Kropka88, kattalinna, Katy, Nynka, Mała Matylda, Sela, Kira91 lubią tę wiadomość

Julia ❤
    3ffafe9500.png
    Jano ❤
    c2513a0522.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 kwietnia 2018, 15:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Feeva wrote:
    Powiem Wam, że te wody mnie najbardziej przerażają póki co hahaha

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/0171274bcd53.jpg

Przyszły mi rzeczy dla dzidzi <3
    Mam tylko zagwostkę co do tego kokonu. Trzeba go prac, czy wystarczy wywietrzyc? Za cholere do pralki mi nie wejdzie, a ręcznie nie upiore bo nie mam za bardzo jak i w sumie siły też nie...

Skąd kokon? :)

• Feeva Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2018, 15:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LadyInna wrote:
    Skąd kokon? :)

http://allegro.pl/kerstin-kokon-niemowlecy-otulacz-i6889588232.html
    :)

Hoope, tak czy inaczej... Przeraża mnie to.
    Akurat mój Mąż w aucie ma skórzane fotele, więc niefajnie by było mu je zmoczyć XD

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 kwietnia 2018, 15:30

Kocham Cię <3
    k3pcdgm.png
  • Tanda Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2018, 15:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hoope wrote:
    Tanda, wszystkie, które urodzą przed nami, to oszustki ;) Policzymy się z nimi później.

Od jutra zaczynam spać na pokładach, które dziś nabyłam (dumna ja). Obie ciąże skończyłam odejściem wód, obie w łóżku, niestety. Przy czym fotel w samochodzie też był mokry, mimo podpachy jak dywan i ręcznika.

I tak, jestem mądrzejsza od dziś o pewną wiedzę. Otóż, skurcze łydek, hemoroidy i opuchlizna nóg mają jedno, wspólne konto. Diosmina jest na to lekarstwem. Dziś wzięłam pierwszą dawkę, zobaczę niebawem, czy działa. Gin nakazał.

Też mi wczoraj po głowie chodziło, żeby już podkład rozwinąć :)
    Mi też się poród od odejścia wód zaczął, z tym że na szczęście poleciały jak już wstałam, łóżko ocalało :D
    Ale podkład i tak położę. Mamy nowy materac - szkoda by było :P

Matylda <3
    klz9jw4zid0t29hn.png
  • Ola_Ola Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2018, 15:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mi wody odeszly dopiero na porodowce jak polozna przebila pecherz. I zaczela sie druga faza porodu.

f2wl3e5evc7d67pj.png
    ex2bgu1rurd98nmh.png
  • Tanda Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2018, 15:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie to było tak, że wstałam w nocy jak zwykle ok. 2:00 do wc (w tej ciąży to też moja godzina na sikanie :P ), poczułam takie "pyk" i poleciało mi coś ciepłego po nogach. Ilość - ok. szklanki. Nie jakoś gwałtownie, nie było to chluśnięcie jak na filmach, dziwne uczucie bo nie można było tego nijak zatrzymać. Człapiąc do łazienki a później biorąc prysznic czułam jak jeszcze co jakiś czas po trochu coś ciepłego leciało, ale już dużo mniejsze ilości, uczucie jak leci przy okresie czasem.

Jadąc do szpitala założyłam podkład poporodowy, wystarczyło. Na miejscu okazało się, że odeszło ok połowy wód, reszta mi poszła już w trakcie porodu jak pojawiło się rozwarcie i odszedł czop śluzowy.

W momencie jak odeszły mi wody miałam założoną wkładkę, spakowałam ją w woreczek i zabrałam do szpitala - na izbie sprawdzili ją paskiem i nie było wątpliwości, że to wody.

Ale nie zaprzątajcie sobie tym głowy, częściej poród zaczyna się od akcji skurczowej (i w zasadzie tak prawidłowo powinno być).

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 kwietnia 2018, 15:48

Matylda <3
    klz9jw4zid0t29hn.png
  • kattalinna Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2018, 15:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W aucie jeden podkład jeździ od wakacji, przeznaczony niby dla kota, ale w razie czego i na wody się przyda ;-) ale przez Was będę chyba spała w wannie :-P albo na starą kanapę się przeniosę. Niby materac ma już prawie 4 lata, ale dla mnie on ciągle nowy, a na pewno zajebisty, szkoda go ;-)

Feeva, a ten kokon w żaden sposób nie rozbieralny? Instrukcji do niego żadnej?

age.png
  • Feeva Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2018, 15:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kattalinna wrote:
    W aucie jeden podkład jeździ od wakacji, przeznaczony niby dla kota, ale w razie czego i na wody się przyda ;-) ale przez Was będę chyba spała w wannie :-P albo na starą kanapę się przeniosę. Niby materac ma już prawie 4 lata, ale dla mnie on ciągle nowy, a na pewno zajebisty, szkoda go ;-)

Feeva, a ten kokon w żaden sposób nie rozbieralny? Instrukcji do niego żadnej?

Nierozbieralny, można prac w pralce w 40st, ale właśnie problem w tym, że chyba nie upcham go do pralki bo mam wąski bęben i zastanawiam się czy nie wystarczy wywietrzyc... Nie wiem :/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 kwietnia 2018, 15:57

Kocham Cię <3
    k3pcdgm.png
  • J.S Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2018, 16:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wowka, moze maja jakis podzial, grunt ze mam telewizor przed soba :D Juz sie rozmowa rozkrecila, jutro chyba wychodza, wiec sama zostane. No trudno, pewnie jakas zblakana dusza przywedruje.

Efwka, nie wiem, ale mysle ze nie. Mam taka nadzieje, ze wyjde stad.

Brzuch twardy, wiec doladowali mi nospe forte ale kiszka, nie puszcza. Polozne przychodza co 1,5h sprawdzav czy zmiekl i sluchac serduszka, a on jak skala, ze az ruchy slabo czuc, dlatego ciesze sie jak przychodza posluchac czy wszystko dobrze, potem bedzie ktg.

<3
    mhsvqps6hiiqioin.png
  • Hoope Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2018, 16:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    J.S Ty to się na bank szybko rozpakujesz, pytanie tylko kiedy. Coś się ta Twoja macica dziecka chce pozbyć koniecznie, wredota. Dobrze, że jesteś już tak daleko. Najgorsze za Wami.

A ten kokon to w sumie po co jest?

dqpr9vvjvyn8nf6w.png
  • J.S Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2018, 16:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hoope, mam nadzieje ze wycisza to wszystko do 37. Najbardziej mnie to denerwuje, ze nie dali mu sterydow, lekarz twierdzi ze maluszek wazy 2500 kg i nawet jesli, to da sobie rade i ze robia wszystko, zeby to zatrzymac, maja nadzieje ze sie cofnie troszke do tylu, a jesli nie to sie urodzi. Dramat jakks, strasznie sie martwie :( Oby te kroplowy pomogly.

Zdaje sobie sprawe ze nie sa wszechmocni i na sile go nie zatrzymaja, pewnie robia to co jest sluszne i takie maja procedury ze sterydow nie potrzeba, a ja wiadomo - sieje troche panike..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 kwietnia 2018, 16:40

<3
    mhsvqps6hiiqioin.png
  • Feeva Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2018, 16:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hoope ten kokon to taki leżaczko-otulacz. Może w nim spać w łóżeczku, ma wtedy ograniczoną przestrzeń, można włożyć do wózka, wtedy jest dziecku ciasniej i miękkie brzegi amortyzuja wstrząsy, można położyć kokon z dzieckiem na dywanie, wtedy nie trzeba się bać, że gdzieś przepełznie bo te boki są dosyć wysokie. No i ogólnie dziecko w nim ponoć czuje się bezpiecznie :P
    Dla mnie to dobre rozwiązanie, bo nie mam żadnego leżaczka ani nic.

J.S pogroz palcem Maluchowi, żeby jeszcze posiedzial troszkę :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 kwietnia 2018, 16:45

Kocham Cię <3
    k3pcdgm.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 kwietnia 2018, 16:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A propo kokonu widziałam ostatnio jak zrobić taki samemu, duży ręcznik w rulon wygiac w taki łuk wąski w poszewke, ewentualnie w środek kocyk albo gabeczke i jest :)

kattalinna lubi tę wiadomość

‹‹ 876 877 878 879 880 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Plamienie i krwawienie międzymiesiączkowe - najczęstsze przyczyny

Czym najczęściej jest spowodowane plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe? Jak odróżnić plamienie od krwawienia z pochwy? Czy brązowe plamienie przed okresem to niepokojący objaw? Kiedy warto skonsultować się z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Wybór dawczyni komórki jajowej – o czym warto pamiętać?

Odkryj kluczowe aspekty wyboru dawczyni komórki jajowej i dowiedz się wszystkiego o procedurze in vitro z wykorzystaniem komórki jajowej dawczyni lub nasienia dawcy. Jak to dokładnie działa? Gdzie i w jaki sposób można znaleźć odpowiednią dawczynię? Rozmawiamy z lek. med. Włodzimierz Sieg z Kliniki INVICTA, który opowiedział nam również o innowacyjnym narzędziu wykorzystującym algorytm machine learning (AI) do doboru fenotypowego pomiędzy biorcami a dawcą komórek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko, niepłodność? - jak powiedzieć o tym innym?

Często bywa tak, że temat kłopotów z zajściem w ciążę jest owiany tajemnicą. Jak powiedzieć rodzinie i przyjaciołom o Waszych trudnych doświadczeniach związanych z przedłużającymi się staraniami o dziecko? Doświadczony psycholog, który na co dzień pracuje z parami zmagającymi się z niepłodnością - Justyna Kuczmierowska - proponuje napisanie listu. Sprawdź, co powinno znaleźć się w liście do bliskich osób. 

CZYTAJ WIĘCEJ