Majowe mamy 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Ulli88 wrote:jeśli chodzi o dentyste to jak najszybciej! infekcje zwłaszcza te bakteryjne od zębów najróżniejsze są w pierwszych tygodniach. nawet w karcie ciąży i planie opieki który otrzymuje się na 1 wizycie u położnej jest wyszczególnione do 10 tyg kontrola stomatologiczna. oczywiście należy opowiedzieć dentyści o ciąży aby wybrał najodpowiedniejsze wypełnienie, leki i znieczulenie
-
przy gabinecie ginekologa nie ma? kurczę ja nawet jak prywatnie chodzę to mam położną, trzeba przyjść chwilę wcześniej najpierw do niej przed każdą wizyta i dopiero później do lekarza. tym bardziej że teraz od chyba 20tyg położna musi do domu przychodzić chyba co tydzien/dwa i jakiś plan porodu omawiać i inne tego typu sprawyNadia 2008
* 7tc 2016
*10tc 2017
*15tc 2017
WOJTUŚ 2018
STAŚ 2019 -
po porodzie jest położna środowiskowa-6 wizyt w domu
oczywiście jeszcze w ciązy zakłada kartę i kika razy wizytuje
dogląda maluszka (np pępuszek), w niektórych miastach położne chodzą z wagami, doglądaja też mamy-jak karmi, jak macica się obkurcza, jak wyglada rana po cc itd itp
zapisywałam się pod koniec ciąży
jednak ona i tak odbiera ze szpitala karty pacjentek i noworodków bo jest terytorialnie przypisana-ma na nas namiary
tak na pewno jest u nas
nie każdy gabinet gin ma polożna
u mnie-na nfz- jest, ta połozna m.in. wykonuje ktg, ale jest po prostu pomocnikiem lekarza, nie mamy osobnych wizyt
wniosek-to zależy od gabinetu i jego organizacji pracy
iina kwestia jest wybór prywatnej połoznej do porodu
-
U nas przy gabinecie gina jes położna, która rejestruje na wizyty, waży, mierzy ciśnienie i na późniejszym etapie słucha serduszka przed wizytą u lekarza, wypisuje kartę ciąży itd.
W karcie ciąży natomiast jest rubryczka dotycząca kontrolnych wizyt u innych lekarzy: rodzinnego, okulisty i dentysty. Takie kontrole powinna ciężarna odbyć w czasie ciąży.Matylda
-
Feeva jak wchodzę na profil grupy na fb to widzę z imienia i nazwiska wszystkim członków grupy, choć członkiem grypy nie jestem.
Administratorem.sa dwie laski Agnieszka H. I Monika K.,a oprócz tego jest Malwina, Klaudia, Małgorzata, Katarzyna, Aleksandra i Patrycja. Tak więc każdy może zobaczyć kto jest w tej grupie nawet jeśli twoje konto jest zabezpieczone.
S1985 nie trać nadziei.. Jest zarodek, jest serduszko, możliwe że pecherzyk jescze zmieni kształt! będę trzymała kciuki!!!!
Tutaj też nie jesteśmy anonimowe, musiałabysmy stworzyć własną grupę na fb albo na innym forum, które można zamknąć hasłem. Tak miałam z dziewczynami z pierwszej ciąży, do tej pory mamy kontakt. Uważam.jednak że taka grupę najlepiej założyc jak już tutaj się poznamy i wyklaruje się grupa - przecież jescze sporo mam może dołączyć.
Tutaj niestety każdy może przeczytać co.piszemy - ba! Jestem.pewna że jest mnóstwo osób, które regularnie czytają nasze narzekania, a się nie udzielają zresztą ja sama zaglądam.do kwietniowek, mimo iż nie udzielam sir u nich... Także z tą anonimowościa.tutaj byłabym ostrożna....
Osobiście nie podaje tutaj żadnych zdjęć z usg.gdize są moje dane.czy chociaż nazwa lekarza lub gabinetu. Licho nie śpiJagna 15.04.2018 -
Co do planu opieki również go otrzymałam ( we wczesniejszych ciązach nie miałam) i jest tam kontrola u stomatologa. Ja akurat przed zajsciem w ciążę miałam skończone leczenie, zresztą akurat dentystę odwiedzam regularnie, tak więc problemu nie ma. Polecam jednak leczyć zęby w czasie ciąży - najgorsze co mozna zrobic, to w ogóle olać temat- dużo łątwiej, szybciej i taniej jest wyleczyć mniejsze ubytki niż potem cierpieć przy leczeniu kanałowym czy jeszcze innym. Poza tym, teraz jest czas - większość z nas predzej czy pózneij pójdzie na l4, a jak urodzi się maluszek to naprawde bedzie ciezko znaleźć chwilę na wizytę u dentysty.
PodwójnaMama jak u Ciebie? leżysz, odpoczywasz?Jagna 15.04.2018 -
jangwa_maua wrote:Dziewczyny jak patrzeć na termin porodu? Kalendarze wyliczaja mi na 15-17.05 a belly na 21.05. Suwaczek pokazuje zgodnie z belly i teraz już sama nie wiem .
Tak naprawdę najdokładniej TP określi lekarz na usg. Belly może pokazuje Ci według owulacji, a kalendarze według ostatniej mieisączki? Jakiej długości masz cykle? To też może mieć wpływ na rożnice w datach.
U mnie według miesiączki byłby już 7t4d ale według moich obeserwacji i usg ciąża jest o tydzień młodsza i tak też ustawiłam suwaczek.Jagna 15.04.2018 -
W tym cyklu nawet nie wiem kiedy miałam owu. Odpuscilam sobie mierzenie. Jakoś obstawiam 18 dc,ale pewności nie mam. No to zobaczymy jak na usg wyjdzie. To nie wiem czy za wcześnie się nie wybiorę. Wizyta w następny czwartek więc patrząc na belly szansa już na serduszko by była,a tak to nie wiem. Cykle mam między 29-32 dni. Ostatnio wiedziałam że owulka była w 20 dc,a teraz tylko wiem kiedy ostatnie serduszko było hahah.
-
Ale mnie dziewczyny wystraszyłyście z tymi ząbkami, będe musiała iść e takim razie do stomatologa ale ja się ich boję jak ognia. Taki iraz z dzieciństwa
U mnie znów brak apetytu, jeden dzień tylko było lepiej. Ratują mnie jogurty i soki owocowe... -
U mojego gina prywatnie położnej nie ma. Od razu z poczekalni wchodzi się do gabinetu. Karty ciąży jeszcze nie dostałam, żadnego wykazu dot. koniecznych badań też nie.
Macie rację co do tego fb. Może lepiej poczekać, aż się nasza grupa wyklaruje i dopiero wtedy założyć
ps. mnie dzis ratuje tylko rosółWiadomość wyedytowana przez autora: 15 września 2017, 10:30
-
Teraz już jasne . Tak jest położna przy moim lekarzu która mnie mierzy i waży być może z czasem będzie wykonywać ktg . Ale jako takiego planu nie mam a jeśli chodzi o stomatologa to w pierwszej ciąży na pewno w drugim trymestrze byłam na sprawdzeniu stanu.
-
nick nieaktualnyHej dziewczyny
Za wszystkie ktore maja nie zbyt dobre wiesci powizytowe trzymam mocno kciuki by jednak na kolejnych wizytach bylo wszystko dobrze
Co do zebow to koniecznie wyleczyc bo bakterie w nich moga prowadzic nawet do poronienia.
Ja wyrwalam przed ciaza 4 osemki ktorw zaczely sie psuc i wyleczylam wszystki co moglam. Sciagnelam kamien i wyczyscilam nawet kieszonki dziasel by zadna paradontoza sie nie wdala takze spac m8ge spokojnie
MysiaMarysia dzieki ze pytasz tak leze i juz mi bokiem to wychodzi. Ale jak sie nie ma wyjscia to trudno przymusowe wakacje mam ha ha -
nick nieaktualny
-
To jak prowadzona jest ciąża zależy jednak od regionu i jednostki, nie ma jednego standardu w całej Polsce. U nas położna jest w trakcie wizyty ale tylko jako pomoc (podaj, zaproś, wyproś), wszystkim zajmuje się gin. Położna nie wizytuje w domu (i dobrze, nie życzę sobie takich wizyt), środowiskowa przychodzi raz, góra dwa razy, jeśli nie ma potrzeby więcej. W karcie ciąży nie ma wzmianki o dentyście a do okulisty i tak muszę iść, ze względu na wadę wzroku, dostaję osobne skierowanie.
Dentyści najchętniej leczą zęby od drugiego trymestru, nie wyrywają już w trzecim. Stan zapalny jest niebezpieczny zawsze, bez względu na ciążę czy jej brak, może doprowadzić do sepsy ale są to niezwykle rzadkie przypadki. Natomiast bakterie obecne w zębie mogą stać się niebezpieczne, gdy przy nieprawidłowym leczeniu dostaną się do krwiobiegu. Podobnie jest nieśmiesznie, jeśli dentysta niechcący wstrzyknie znieczulenie w żyłkę zamiast w dziąsło.
W pierwszym trymestrze leczone są zęby z bólem, w drugim planowe.
Temat mam mocno przerobiony, ponieważ w ciąży bardzo sypią mi się zęby, mam też dużą nadwrażliwość.
W poprzedniej ciąży musiałam usunąć źle leczonego kanałowca, to był 12 tydzień, nie mogłam po zabiegu wziąć nic oprócz paracetamolu, ból i stres podniósł mi ciśnienie do niebezpiecznego poziomu aż na dwa tygodnie.
Zęby można też zaleczyć i dokończyć leczenie po porodzie. Trzeba podejść indywidualnie do każdego przypadku. Niektórzy dentyści żądają zezwolenia od gina na zabiegi i stosowanie znieczulaczy.❤ Bartuś już z nami 15.04.18 ❤
Wrzaskun I Wielki Książę Moczu i Mleka
-
nick nieaktualny