X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majowe mamy 2018
Odpowiedz

Majowe mamy 2018

Oceń ten wątek:
  • Feeva Autorytet

Wysłany: 10 kwietnia 2018, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mazowieckie, ok. Warszawy, nadają u nas na popołudnie popsucie pogody.
    Idę przyćpam apap, bo zaraz umrę. Mała też jakaś niespokojna dziś, rozpycha się i rozpycha.

Kocham Cię <3
    12.05, godz. 5:30, 3510g, 53cm, 10/10pkt <3
    k3pcdgm.png
  • Sela Autorytet

Wysłany: 10 kwietnia 2018, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak Was czytam i sobie myślę, co Wy piszecie jakie chmury i burze, odwracam się patrze przez okn, a moje piękne słoneczko za chmurami :-( no masakra jakaś.
    Mnie od rana bolą zatoki i czuje taki cholerny ucisk na nie, próbuje wysmarkać ale z marnym skutkiem, oby mnie nic nie brało... (to chyba czas na drzemke)

Kamciaelcia ja niestety mam niedoczynność ale nie typowo ciążową, jak byłam 3 miesiące temu u endo to pytał kiedy poród, jak powiedziałam, że pod koniec maja to kazał przyjść na wizyte dopiero we wrześniu. W sumie teraz moje tsh 1, wręcz idealne ale przy dawce leku 175/200 na przemian

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 kwietnia 2018, 13:33

W końcu się udało...

qb3cwn152gntqsgf.png
  • Feeva Autorytet

Wysłany: 10 kwietnia 2018, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A i ze stóp robią mi się bańki :(

Kocham Cię <3
    k3pcdgm.png
  • Fermina Autorytet

Wysłany: 10 kwietnia 2018, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Utonełam w ciuszkach. Trzeba było się za to zabrać wcześniej. Boję się ze urodzę od stania przy desce..

Kamcia, mi na ostatniej wizycie Endo dała wskazowki już co robić po porodzie. Przede wszystkim od następnego dnia trzeba zmniejszyć dawkę, często o dużo (u mnie o 2/3) i mam przyjść do niej po 6 tygodniach.

Po porodzie tsh często leci łeb na szyję w dół, biorąc stałą dawkę, łatwo wpaść w nadczynność, wydaje mi sie, że powinnaś jeszcze przed skonsultować sposób postępowania.

2018 - 👱🏻‍♂️
    2019 - 👱🏻‍♀️
    2025 -👶

age.png
  • Asix Autorytet

Wysłany: 10 kwietnia 2018, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamciaelcia wrote:
    mam pytanie do dziewczyn z niedoczynnościa...a najlepiej z tą ciażową...
    jak pamiętacie, nie mam teraz prowadzącego endokrynologa (po tym jak moja ulubiona endo opuściła moje miasto, nie zapisałam się do nowego...)
    badania robie co 4-6 tyg prywatnie, konsultowałam wyniki z endo u której byłam raz prywatnie
    szczerze, to nawet ostatnich nie skonsultowałam, bo tsh około 1 to ideał (biorę dawkę 37,5, która właśnie ta prywatna mi zmieniła)
    i zbliża się termin cc
    powinnam (niech już zostanie że prywatnie) zarejestrować wizyte przed cc, czy po urodzeniu? jeśli po urodzeniu, to kiedy? leki po urodzeniu mam dalej brać????
    z cukrami wiem co i jak (mam mieć wizytę w czwartek ale oszukam i pojadę za tydzień w czwartek-by była to ostatnia wizyta w ciązy)
    bo pora raczej juz umawiać te wizyty
    Ja niedawno byłam u Endo i pytałam właśnie o to czy po porodzie brać czy nie i powiedział że od razu mam odstawić.

kamciaelcia lubi tę wiadomość

relgpiqvtgsotfq2.png
    h84fqtkfi6qmoamc.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 10 kwietnia 2018, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no u mnie póki co niedoczynność ciązowa...po prostu wyszła w ciązy bo pow.2,5 a jak wiemy, to jeszcze norma
    ta moja ulubiona endo nawet niedoczynności w papierach nie pisała, zawsze podkreślała, ze daje leki, bo ja w ciązy, bez ciązy nie potrzebuje...
    no i 37,5 to w porównaniu do was malutka dawka...raz zwiększona z 25 , ostatni wynik tsh 1
    najwyżej jeszcze przed cc zrobię badanie, napisze do tej prywatnej i wprost spytam, czy przed cc czy po cc się do niej zapisać...no i co po porodzie...
    z cukrami po porodzie łatwo-koniec diety, mierzyc nie musze, nawet dawka insuliny ostatnia noc przed cc (ale teraz nawet nie mam insuliny), po 6-12 tyg po cc krzywa :) stad kombinuje tak, aby najbliższa wizyta u diab była ostatnią (a nie ma na to szans jadąc 12 kwietnia), wezmę skietrowanie na krzywą, recepty na paski i już...
    jak wyszła mi prawidłowa krzywa po porodzie to nawet nie trafiłam z wynikiem do diab :D

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 10 kwietnia 2018, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    asix
    a ty tez zaczełaś leczyć w ciązy czy juz przed?

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • ibishka Autorytet

Wysłany: 10 kwietnia 2018, 13:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ulli88 wrote:
    A mi czop odchodzi. Małymi kawałkami ale od rana już kilka razy no i brzuch mocniej boli ale bez żadnej regularnosci te bóle. Idę zrobić porządek w papierach w teczce ciążowej i ogarnę dom.
    Ulli a czop z pasemkami krwi czy nie?

Ja zdycham. Najpierw wieczór skurczy. Od rana ból na okres niemilosierny. Zobaczymy co wieczor przyniesie. Az się boję..

qdkkjw4zawimnwp4.png
    klz9ej285vh7zkgy.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 kwietnia 2018, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Feeva wrote:
    A i ze stóp robią mi się bańki :(

Rany ja to samo, dzisiaj doznalam szoku jak nie mogłam klapek wsadzić na stopę, chodzę w mężowych... Do tego się chwalilam się, że mnie nic nie boli brzucho i mam dopadł mnie taki ból okresowy jak za czasów z przed tabletek aż uda mnie bolały, gorąco od razu myślałam, że zejde w sklepie...

Katy trzymam za Was kciuki, nie załamuj się, przystawiaj małego i słuchaj doświadczonych :) nie koniecznie tych ze szpitala :P a mały jest z Tobą już cały czas czy go zabierają?

Ja nie wiem jak Wy to robicie, że do każdej wypowiedzi się odnosicie, ja czasami zapominam co dokładnie kto napisał :P wybaczcie ale żeby ogarniac musze odświeżyć forum co chwile i na bieżąco odpisywac :D

Ibishka, Ulli co Wy też już? Boje się Was dziewczyny :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 kwietnia 2018, 13:57

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 kwietnia 2018, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A tu się dzieje...
    Dawno mnie nie było, kilka dni miałam strasznego doła i w ogóle źle się czułam, teraz upały dają w kość. Ogólnie to nic mi się nie chce, strasznie szybko się męczę, nogi bolą. Wyprawka się pierze i prasuje od kilku dni, porządki porobione, łóżeczko stoi, muszę w końcu ogarnąć torbę do szpitala. Mam nadzieje, że córeczka poczeka grzecznie w brzuchu do maja.

Pytanie do dziewczyn na duphastonie: do kiedy macie brać? Mi lekarz powiedział, że do 37 tc, wyczytałam, że nie powinno się go stosować dłużej niż do 20 tc, ale ufam, że wie co robi i biorę dalej, psychicznie czuję się bezpieczniej.

Gratulacje dla dziewczyn, które już urodziły.

• Feeva Autorytet

Wysłany: 10 kwietnia 2018, 14:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ibishka wrote:
    Ulli a czop z pasemkami krwi czy nie?

Ja zdycham. Najpierw wieczór skurczy. Od rana ból na okres niemilosierny. Zobaczymy co wieczor przyniesie. Az się boję..

Co jest z Wami :D
    Paczta jak się pchają do tego rodzenia :D

Czyżby kolejne 2 nam się szykowały? :)

Ja jak rodzicom i teściom powiedziałam, że na forum już 2 urodziły w podobnych tc co ja, to teraz codziennie dzwonią do mnie się pytać, czy nie rodzę przypadkiem XD

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 kwietnia 2018, 14:07

Kocham Cię <3
    k3pcdgm.png
  • Asix Autorytet

Wysłany: 10 kwietnia 2018, 14:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamciaelcia wrote:
    asix
    a ty tez zaczełaś leczyć w ciązy czy juz przed?

Dopiero w ciąży
    Mam przestać od razu brać i przyjść po 2 miesiącach

relgpiqvtgsotfq2.png
    h84fqtkfi6qmoamc.png
  • ibishka Autorytet

Wysłany: 10 kwietnia 2018, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurde nie straszcie nawet że to już.
    Ale cmi niesamowicie.. Aż trochę na uda promieniuje - o zgrozo! Do tego mam takie uczucie wilgoci że co chwilę lecę do łazienki czy nie dostałam okresu heh.

qdkkjw4zawimnwp4.png
    klz9ej285vh7zkgy.png
  • Saperek Autorytet

Wysłany: 10 kwietnia 2018, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My po wizycie z położna ogólne wrażenie super :)
    Mój zachwycony szpitalem położna i całą porodówka i tym że sobie mogę jedzenie wybrać
    No ja zachwycona ale jak zobaczyłam rajd porodowa to mnie strach opętał w drodze powrotnej majaczyłam że chce z tej ciąży i porodu się wycofać :/

Zdecydujemy się na prywatną położna z tym że ona ma umowę do końca maja później w tym szpitalu nie będzie już czegoś takiego jak położna za dodatkową opłatą
    Więc muszę urodzić do końca maja

Druga sprawa poród w wodzie jestem zdecydowana z tym że muszę mieć dobre wyniki z hbs i gbs A to jeszcze nie miałam robione
    Jestem też umówiona na konsultacje w sprawie znieczulenia w tym szpitalu nie dają znieczulenia w trakcie porodu jeśli takich konsultacji się nie przeszło
    No to chyba tyle z tego co pamiętam

f2w3qqmza7aalezj.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 kwietnia 2018, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No mnie też to niepokoi. Jestem na podobnym etapie jak Ulli... boję się...
    Póki co cisza, tylko okropna bezsenność i fatalny humor.

• Saperek Autorytet

Wysłany: 10 kwietnia 2018, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A no i bardzo namawiała od 35 tyg na ćwiczenia z balonikiem mówiła że praktycznie wszystkie jej pacjentki ćwiczą więc kupię i to

f2w3qqmza7aalezj.png
  • Hoope Autorytet

Wysłany: 10 kwietnia 2018, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia ja jestem z endo ciążowym. TSH było ponad 5, biorę letrox 100(4x) i 75(3x). Niedawno byłam na ostatniej, przedporodowej wizycie. Mam zaraz po porodzie odstawić leki na 2 miesiące i dopiero po dwóch zbadac TSH. FT3 i 4 mam w normie ciążowej, hashimoto wykluczone, na tarczycy zmian brak, dlatego mam całkiem odstawić, żeby zobaczyć reakcję organizmu. Jeśli będę brała leki po porodzie nie dowiem się, czy mam niedoczynność na stałe już, dlatego mam dać czas organizmowi na samodzielne podjęcie pracy. Po dwóch miesiącach kontrola TSH i dopiero po niej kolejne kroki. I dała mi wydruk z zaleceniami dla internisty, bo teraz interniści mogą leczyć i badać taką pseudoniedoczynność jak moja. I łatwiej się do nich dostać. Tak to wygląda u mnie.

Melduję, że torba do szpitala oraz lista dla budyniu gotowa. Teraz pakuję torbę do odebrania nas ze szpitala. I mogę już spokojnie stresować się objawami, choć o dziwo w ogóle się tym nie denerwuję. Nie mogę się doczekać.

Też czuję się jak gufno. Lepiej już nie będzie, dlatego tak czekam na poród.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 kwietnia 2018, 14:22

❤ Bartuś już z nami :D 15.04.18 ❤
    Wrzaskun I Wielki Książę Moczu i Mleka

dqpr9vvjvyn8nf6w.png
  • Feeva Autorytet

Wysłany: 10 kwietnia 2018, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ibishka wrote:
    Kurde nie straszcie nawet że to już.
    Ale cmi niesamowicie.. Aż trochę na uda promieniuje - o zgrozo! Do tego mam takie uczucie wilgoci że co chwilę lecę do łazienki czy nie dostałam okresu heh.

Szykuj torbę XD

Kocham Cię <3
    k3pcdgm.png
  • ibishka Autorytet

Wysłany: 10 kwietnia 2018, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Feeva wrote:
    Szykuj torbę XD
    Torba gotowa po ostatnim alarmie :-D
    W nocy też już miałam męża budzić jak mnie obudził bolesny skurcz no ale przeszło.. Haha nawet mam na torbie karteczkę z listą rzeczy do 'dopakowania na gorąco' :-D

qdkkjw4zawimnwp4.png
    klz9ej285vh7zkgy.png
  • Hoope Autorytet

Wysłany: 10 kwietnia 2018, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A Wy tak chcecie od razu po pierwszym skurczu jechać? Ja dopiero jak będą regularnie co trzy minuty.

❤ Bartuś już z nami :D 15.04.18 ❤
    Wrzaskun I Wielki Książę Moczu i Mleka

dqpr9vvjvyn8nf6w.png
‹‹ 906 907 908 909 910 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ

12 najnowszych rekomendacji dla kobiet cierpiących na endometriozę - łagodzenie bólu i wspieranie płodności poprzez dietę

Endometrioza jest jedną z tych chorób, do której należy podchodzić holistycznie. Jednym ze sposobów, który może pomóc w walce z chorobą i przede wszystkim z łagodzeniem objawów choroby jest odpowiednia dieta. Poznaj 12 najważniejszych zasad zdrowego odżywiania dla kobiet, które cierpią na endometriozę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Stres oksydacyjny w plemnikach jako przyczyna męskiej niepłodności

Wiadomo, że stres może mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Ale co ma wspólnego stres oksydacyjny z plemnikami? Czy może być on przyczyną męskiej niepłodności? Dowiedz się, skąd bierze się stres oksydacyjny oraz jak diagnozuje się jego obecność w męskim nasieniu?

CZYTAJ WIĘCEJ