Majowe mamy 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny czy Was też tak swędzi skóra?? Na początku swędziała tylko na brzuchu, no ok rozciąga się itp, więc zaczełam się 3 razy dziennie smarować. Ale teraz swędzi mnie całe ciało, no cholera nawet dłonie. Nie wiem od czego, zmieniłam ostatnio proszek ale wcześniej go używałam i było ok, a teraz to siedze cały dzień i się drapie no szlag mnie zaraz trafi.W końcu się udało...
-
Dziewczyny, niesamowite są te wasze historie związane z lekami i innymi substancjami stosowanymi niezgodnie z przeznaczeniem przez członków rodziny
Uśmiałam się tak, że brzuch mnie rozbolał, małe stópki pod żebrami też nie pomagają
Feeva, cudowne zdjęcia
Kapsułki z oleju wiesiołka łykam od dzisiaj według wskazówek ze szkoły rodzenia – 3 razy dziennie po 2, podobno to przyspiesza skracanie się szyjki macicy podczas porodu. Nie wiem czy pomoże, zdania są podzielone, ale na pewno nie zaszkodzi
Dzisiaj zrobiłam 3 prania z rzeczami córeczki (nie tylko ubranka, ale też poduszka do karmienia, kocyki itp.), reszta rzeczy jest podzielona na kolejne trzy partie. Poczekają do poniedziałku, bo jutro grillujemy, nie mogę się doczekać. Uwielbiam grilla, w nocy będą mi się śniły kiełbaski
-
Sela, bardzo swędzi?
Może udaj się od lekarza, żeby wykluczyć cholestazę, która jest niebezpieczna dla dziecka? Poczytaj o niej, ona objawia się właśnie swiadem skóry i występuje tylko u ciężarnych. Nie chcę straszyć, lekarzem nie jestem, ale koleżanki siostra miała to cholerstwo i musiała mieć wcześniej rozwiązanie i musiała być objęta szczególnym nadzorem. Może warto to skonsultować?
"Cholestazie towarzyszy bowiem bardzo uciążliwy, nieznośny świąd. Zwykle zaczyna się od rąk i stóp – najbardziej swędzą wewnętrzne strony dłoni i podeszwy stóp. To bardzo charakterystyczne miejsca, niespotykane przy innych schorzeniach. Świąd skóry, który zaczyna się od dłoni i stóp, rozszerza się stopniowo na kończyny i tułów, a w bardziej zaawansowanych przypadkach obejmuje tułów, szyję, twarz, uszy – całe ciało. Niektóre kobiety czuły swędzenie nawet pod paznokciami! Charakterystyczne jest również to, że objawy nasilają się wieczorem i w nocy. Często swędzenie jest tak uporczywe, że uniemożliwia sen. Na skórze nie pojawia się natomiast żadna wysypka, co różnicuje cholestazę z chorobami alergicznymi. Wskutek drapania swędzących miejsc, mogą się zaś pojawić charakterystyczne, liniowe nadżerki naskórka – tzw. przeczosy."Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 kwietnia 2018, 22:56
-
Sela, swędzenie dłoni kojarzy mi się z cholestazą ciążową. Kiedy masz wizytę u lekarza?
Edit: mi dokuczało uciążliwe swędzenie skóry po 20 tc, ale na brzuchu, piersiach, plecach. Lekarz kazał mi zrobić próby wątrobowe (aspat, alat) i zbadać kwasy żółciowe. Na tej podstawie wykluczył cholestazę, to typowy sposób weryfikacji takiej diagnozy, więć jeśli chodzisz do lekarza prywatnie i tak czy inaczej nie masz refundowanych badań możesz je zrobić przed wizytą i pójść już z wynikami.Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 kwietnia 2018, 23:01
-
Sela wrote:Feeva aż zaraz poczytam, bo pierwsze słysze.
Z tym lepiej nie czekać, może w poniedziałek uda Ci się skonsultować z lekarzem?
"Cholestaza ciążowa leczenie
Udaj się jak najszybciej do lekarza, jeśli podejrzewasz u siebie cholestazę. Z cholestazą w ciąży nie ma żartów, nie zwlekaj więc z powiadomieniem o niepokojących objawach choroby lekarza. Jeśli występuje podejrzenie cholestazy ciążowej lekarz powinien skierować cię na badania krwi, które dadzą odpowiedź na pytanie, czy twoje problemy spowodowane są cholestazą. Trzeba zbadać stężenie kwasów żółciowych, enzymów ASPAT i ALAT, fosfatazy alkalicznej i bilirubiny całkowitej. Jeśli do wizyty u swojego lekarza musisz czekać dłużej niż kilka dni, zrób te badania sama (kosztują w sumie poniżej 100 zł), bo czas jest ważny. Zwłaszcza pod koniec ciąży cholestaza jest groźna: jej objawy stają się słabsze (bo obniża się poziom estrogenów), natomiast ryzyko dla dziecka stale wzrasta. W ciąży z cholestazą poród powinien się odbyć przed 39. tygodniem."Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 kwietnia 2018, 23:01
-
Mała Matylda wrote:Sela, swędzenie dłoni kojarzy mi się z cholestazą ciążową. Kiedy masz wizytę u lekarza?
Edit: mi dokuczało uciążliwe swędzenie skóry po 20 tc, ale na brzuchu, piersiach, plecach. Lekarz kazał mi zrobić próby wątrobowe (aspat, alat) i zbadać kwasy żółciowe. Na tej podstawie wykluczył cholestazę, to typowy sposób weryfikacji takiej diagnozy, więć jeśli chodzisz do lekarza prywatnie i tak czy inaczej nie masz refundowanych badań możesz je zrobić przed wizytą i pójść już z wynikami.
Dokładnie, mając wyniki, ale czekając na wizytę możesz sama zweryfikować wyniki wcześniej -
Gdyby nie przypadek siostry mojej koleżanki, też raczej nie wiedziałabym o istnieniu tej choroby.
Dobrze, że napisałaś, jak widać słyszało o tym więcej osób niż mi się wydawało. Lepiej sprawdzić od razu i wykluczyć, ewentualnie jeśli cholerstwo się przyplątało to w porę działać.
100zl za badania to nie dużo, a zdrowie dzieciątka najważniejsze, bo to ono przez tą chorobę jest zagrożone.
Daj znać jak będą wyniki, trzymam kciuki, żeby to jednak nie było toWiadomość wyedytowana przez autora: 14 kwietnia 2018, 23:10
-
Dobrze, że mnie podkorciło, żeby Was zapytać, bo w życiu bym nie pomyślała o cholestazie, nawet nie wiedziałam, że jest taka choroba. Teraz to nie wysiedze do poniedziałku. Muszę poszukać w necie, może jakieś lab jest czynne w niedziele.W końcu się udało...
-
Nie spotkałam się jeszcze z lab czynnym w niedzielę, ale poszukaj, może akurat coś się znajdzie. Myślę, że jeden dzień już różnicy nie zrobi, zrobisz na spokojnie w poniedziałek, we wtorek będą, sama zerkniesz i ewentualnie na cito pognasz do lekarza. Nie stresuj się tylko na zapas, bo to w niczym nie pomoże, a dzieciątko będzie w stresie razem z Toba
Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 kwietnia 2018, 23:26
-
Spokojnie, dzień różnicy nie zrobi. Jakbyś miała ostry przebieg już dawno witałabyś się z IP. To tylko przypuszczenia, które wcale nie muszą się sprawdzić.
U nas lab. przyszpitalne są cały tydzień otwarte.Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 kwietnia 2018, 23:26
❤ Bartuś już z nami15.04.18 ❤
Wrzaskun I Wielki Książę Moczu i Mleka
-
Niby jeden dzień nie robi różnicy ale trochę się wystraszyłam. Wiem stres nie jest wskazany ale wiadomo człowiek zaraz myśli. Z czego szukam to chyba nie mam zadnego lab otwartego w niedziele.
Jeszcze raz Wam dziękuję, bo pewnie bym siedziała i się drapała, a tak to porobie badania i zobaczymyWiadomość wyedytowana przez autora: 14 kwietnia 2018, 23:32
W końcu się udało...
-
Dzień Dobry!
Widzę, że był wesoły wieczór.Próbowałam znaleźć w pamięci, czy któryś z członków mojej rodziny jadł jakieś kosmetyki, ale wyszło mi, że nie.
Raz tylko mój brat po ogoleniu sobie ryła, zapomniał zmienić ustawienia w golarce i chcąc podciać sobie potem włosy, przejechał przez środek głowy, golac się na zero. Ale nawet ładnie mu było na łyso.
U mnie rodzinnie i bardzo miło. Spacery, jedzenie itp, wczoraj tak odpadłam, że przed zaśnięciem, mimo chęci, nie wstałam nawet siku, przekładając to na jakąś pobudkę w nocy.
Feeva, przesliczne zdjęcia i super brzuszek.
Sela, badania zrób koniecznie. Pocieszę Cię, że moja siostra się drapala jak głupia ale wyniki miała bardzo nieznacznie podwyższone i nie musiała (a nie chciała) mieć ciąży rozwiązywanej wcześniej. Była pod kontrolą i nawet przenosiła o dwa dni. Córeczka - okaz zdrowia. W Gdańsku jest laboratorium otwarte w niedzielę, wydaje mi się, że w dużych miastach nie problem coś podobnego znaleźć, jeżeli bardzo Ci się spieszy. Kciuki.Feeva, Sela lubią tę wiadomość
-
Dzień dobry
Za mną cudowna noc – zasnęłam nagle zaraz po 23 i spałam do teraz z dwiema krótkimi przerwami na wizytę w toalecie
Sela, spokojnie możesz poczekać z badaniami do poniedziałku, tak jak pisze Hoope gdyby przebieg był ostry miałbyś już za sobą wizytę na IP. Z tego co pamiętam na poziom kwasów żółciowych czeka się dłużej, w laboratorium z którego korzystałam chyba 3 dni, ale pozostałe wyniki są szybko i dają już jakieś informacje. Trzymam kciuki, aby badania wykluczyły cholestazę
Sela lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny! Dawno mnie tu nie było, stres mnie złapał! Do porodu zostały tylko dwa tygodnie! Przeczytałam, ze i tu się dziewczyny rozpakowała, gratulacje
brzuch mi się już opuszcza, ale zgaga cały czas trzyma a czytałam gdzieś ze powinna odpuścić, a jest mocniejsza wiec mogę jeszcze spać spokojnie ?
wszystko już prawie gotowe, ale mimo wszystko ta niepewność pierwszego porodu jest przerażająca, aż pół nocy nie spałam jak sobie zdałam sprawę jak szybko minęła cała ciąża
Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 kwietnia 2018, 08:49
Oliv