X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majowe mamy 2018
Odpowiedz

Majowe mamy 2018

Oceń ten wątek:
  • Sela Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2018, 22:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hoope ewidentnie coś w tym jest hehe
    Aż mnie ciekawi jaki będzie mój syn

W końcu się udało...

qb3cwn152gntqsgf.png
  • Sela Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2018, 22:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy Was też tak swędzi skóra?? Na początku swędziała tylko na brzuchu, no ok rozciąga się itp, więc zaczełam się 3 razy dziennie smarować. Ale teraz swędzi mnie całe ciało, no cholera nawet dłonie. Nie wiem od czego, zmieniłam ostatnio proszek ale wcześniej go używałam i było ok, a teraz to siedze cały dzień i się drapie no szlag mnie zaraz trafi.

W końcu się udało...

qb3cwn152gntqsgf.png
  • Mała Matylda Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2018, 22:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, niesamowite są te wasze historie związane z lekami i innymi substancjami stosowanymi niezgodnie z przeznaczeniem przez członków rodziny :P Uśmiałam się tak, że brzuch mnie rozbolał, małe stópki pod żebrami też nie pomagają ;)

Feeva, cudowne zdjęcia :D

Kapsułki z oleju wiesiołka łykam od dzisiaj według wskazówek ze szkoły rodzenia – 3 razy dziennie po 2, podobno to przyspiesza skracanie się szyjki macicy podczas porodu. Nie wiem czy pomoże, zdania są podzielone, ale na pewno nie zaszkodzi ;)

Dzisiaj zrobiłam 3 prania z rzeczami córeczki (nie tylko ubranka, ale też poduszka do karmienia, kocyki itp.), reszta rzeczy jest podzielona na kolejne trzy partie. Poczekają do poniedziałku, bo jutro grillujemy, nie mogę się doczekać :P. Uwielbiam grilla, w nocy będą mi się śniły kiełbaski XD

uch59vvjdzcznt8y.png
    tb73e6ydy4fz1gcd.png
  • Feeva Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2018, 22:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sela, bardzo swędzi?
    Może udaj się od lekarza, żeby wykluczyć cholestazę, która jest niebezpieczna dla dziecka? Poczytaj o niej, ona objawia się właśnie swiadem skóry i występuje tylko u ciężarnych. Nie chcę straszyć, lekarzem nie jestem, ale koleżanki siostra miała to cholerstwo i musiała mieć wcześniej rozwiązanie i musiała być objęta szczególnym nadzorem. Może warto to skonsultować? :)

"Cholestazie towarzyszy bowiem bardzo uciążliwy, nieznośny świąd. Zwykle zaczyna się od rąk i stóp – najbardziej swędzą wewnętrzne strony dłoni i podeszwy stóp. To bardzo charakterystyczne miejsca, niespotykane przy innych schorzeniach. Świąd skóry, który zaczyna się od dłoni i stóp, rozszerza się stopniowo na kończyny i tułów, a w bardziej zaawansowanych przypadkach obejmuje tułów, szyję, twarz, uszy – całe ciało. Niektóre kobiety czuły swędzenie nawet pod paznokciami! Charakterystyczne jest również to, że objawy nasilają się wieczorem i w nocy. Często swędzenie jest tak uporczywe, że uniemożliwia sen. Na skórze nie pojawia się natomiast żadna wysypka, co różnicuje cholestazę z chorobami alergicznymi. Wskutek drapania swędzących miejsc, mogą się zaś pojawić charakterystyczne, liniowe nadżerki naskórka – tzw. przeczosy."

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 kwietnia 2018, 22:56

Kocham Cię <3
    12.05, godz. 5:30, 3510g, 53cm, 10/10pkt <3
    k3pcdgm.png
  • Mała Matylda Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2018, 22:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sela, swędzenie dłoni kojarzy mi się z cholestazą ciążową. Kiedy masz wizytę u lekarza?

Edit: mi dokuczało uciążliwe swędzenie skóry po 20 tc, ale na brzuchu, piersiach, plecach. Lekarz kazał mi zrobić próby wątrobowe (aspat, alat) i zbadać kwasy żółciowe. Na tej podstawie wykluczył cholestazę, to typowy sposób weryfikacji takiej diagnozy, więć jeśli chodzisz do lekarza prywatnie i tak czy inaczej nie masz refundowanych badań możesz je zrobić przed wizytą i pójść już z wynikami.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 kwietnia 2018, 23:01

uch59vvjdzcznt8y.png
    tb73e6ydy4fz1gcd.png
  • Sela Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Feeva aż zaraz poczytam, bo pierwsze słysze.

W końcu się udało...

qb3cwn152gntqsgf.png
  • Sela Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wizyte mam dopiero 30.04

W końcu się udało...

qb3cwn152gntqsgf.png
  • Feeva Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2018, 22:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sela wrote:
    Feeva aż zaraz poczytam, bo pierwsze słysze.

Z tym lepiej nie czekać, może w poniedziałek uda Ci się skonsultować z lekarzem?

"Cholestaza ciążowa leczenie
    Udaj się jak najszybciej do lekarza, jeśli podejrzewasz u siebie cholestazę. Z cholestazą w ciąży nie ma żartów, nie zwlekaj więc z powiadomieniem o niepokojących objawach choroby lekarza. Jeśli występuje podejrzenie cholestazy ciążowej lekarz powinien skierować cię na badania krwi, które dadzą odpowiedź na pytanie, czy twoje problemy spowodowane są cholestazą. Trzeba zbadać stężenie kwasów żółciowych, enzymów ASPAT i ALAT, fosfatazy alkalicznej i bilirubiny całkowitej. Jeśli do wizyty u swojego lekarza musisz czekać dłużej niż kilka dni, zrób te badania sama (kosztują w sumie poniżej 100 zł), bo czas jest ważny. Zwłaszcza pod koniec ciąży cholestaza jest groźna: jej objawy stają się słabsze (bo obniża się poziom estrogenów), natomiast ryzyko dla dziecka stale wzrasta. W ciąży z cholestazą poród powinien się odbyć przed 39. tygodniem."

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 kwietnia 2018, 23:01

Kocham Cię <3
    k3pcdgm.png
  • Feeva Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2018, 23:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała Matylda wrote:
    Sela, swędzenie dłoni kojarzy mi się z cholestazą ciążową. Kiedy masz wizytę u lekarza?

Edit: mi dokuczało uciążliwe swędzenie skóry po 20 tc, ale na brzuchu, piersiach, plecach. Lekarz kazał mi zrobić próby wątrobowe (aspat, alat) i zbadać kwasy żółciowe. Na tej podstawie wykluczył cholestazę, to typowy sposób weryfikacji takiej diagnozy, więć jeśli chodzisz do lekarza prywatnie i tak czy inaczej nie masz refundowanych badań możesz je zrobić przed wizytą i pójść już z wynikami.

Dokładnie, mając wyniki, ale czekając na wizytę możesz sama zweryfikować wyniki wcześniej :)

Kocham Cię <3
    k3pcdgm.png
  • Sela Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2018, 23:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W poniedziałek lece z samego rana na badania. Kurcze nawet nie wiedziałam o czymś takim. Dziękuję, że napisałyście.

W końcu się udało...

qb3cwn152gntqsgf.png
  • Feeva Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2018, 23:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gdyby nie przypadek siostry mojej koleżanki, też raczej nie wiedziałabym o istnieniu tej choroby.
    Dobrze, że napisałaś, jak widać słyszało o tym więcej osób niż mi się wydawało. Lepiej sprawdzić od razu i wykluczyć, ewentualnie jeśli cholerstwo się przyplątało to w porę działać.
    100zl za badania to nie dużo, a zdrowie dzieciątka najważniejsze, bo to ono przez tą chorobę jest zagrożone.
    Daj znać jak będą wyniki, trzymam kciuki, żeby to jednak nie było to :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 kwietnia 2018, 23:10

Kocham Cię <3
    k3pcdgm.png
  • Hoope Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2018, 23:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też od razu pomyślałam o cholestazie. Lepiej wykluczyć niż ryzykować.

❤ Bartuś już z nami :D 15.04.18 ❤
    Wrzaskun I Wielki Książę Moczu i Mleka

dqpr9vvjvyn8nf6w.png
  • Sela Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2018, 23:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobrze, że mnie podkorciło, żeby Was zapytać, bo w życiu bym nie pomyślała o cholestazie, nawet nie wiedziałam, że jest taka choroba. Teraz to nie wysiedze do poniedziałku. Muszę poszukać w necie, może jakieś lab jest czynne w niedziele.

W końcu się udało...

qb3cwn152gntqsgf.png
  • Feeva Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2018, 23:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie spotkałam się jeszcze z lab czynnym w niedzielę, ale poszukaj, może akurat coś się znajdzie. Myślę, że jeden dzień już różnicy nie zrobi, zrobisz na spokojnie w poniedziałek, we wtorek będą, sama zerkniesz i ewentualnie na cito pognasz do lekarza. Nie stresuj się tylko na zapas, bo to w niczym nie pomoże, a dzieciątko będzie w stresie razem z Toba :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 kwietnia 2018, 23:26

Kocham Cię <3
    k3pcdgm.png
  • Hoope Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2018, 23:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spokojnie, dzień różnicy nie zrobi. Jakbyś miała ostry przebieg już dawno witałabyś się z IP. To tylko przypuszczenia, które wcale nie muszą się sprawdzić.

U nas lab. przyszpitalne są cały tydzień otwarte.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 kwietnia 2018, 23:26

❤ Bartuś już z nami :D 15.04.18 ❤
    Wrzaskun I Wielki Książę Moczu i Mleka

dqpr9vvjvyn8nf6w.png
  • Sela Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2018, 23:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niby jeden dzień nie robi różnicy ale trochę się wystraszyłam. Wiem stres nie jest wskazany ale wiadomo człowiek zaraz myśli. Z czego szukam to chyba nie mam zadnego lab otwartego w niedziele.
    Jeszcze raz Wam dziękuję, bo pewnie bym siedziała i się drapała, a tak to porobie badania i zobaczymy

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 kwietnia 2018, 23:32

W końcu się udało...

qb3cwn152gntqsgf.png
  • Feeva Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2018, 23:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kciuki, żeby to jednak nie było to :)

Sela lubi tę wiadomość

Kocham Cię <3
    k3pcdgm.png
  • Fermina Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2018, 06:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień Dobry! :)

Widzę, że był wesoły wieczór. :D Próbowałam znaleźć w pamięci, czy któryś z członków mojej rodziny jadł jakieś kosmetyki, ale wyszło mi, że nie. ;) Raz tylko mój brat po ogoleniu sobie ryła, zapomniał zmienić ustawienia w golarce i chcąc podciać sobie potem włosy, przejechał przez środek głowy, golac się na zero. Ale nawet ładnie mu było na łyso. ;)

U mnie rodzinnie i bardzo miło. Spacery, jedzenie itp, wczoraj tak odpadłam, że przed zaśnięciem, mimo chęci, nie wstałam nawet siku, przekładając to na jakąś pobudkę w nocy.

Feeva, przesliczne zdjęcia i super brzuszek. :)

Sela, badania zrób koniecznie. Pocieszę Cię, że moja siostra się drapala jak głupia ale wyniki miała bardzo nieznacznie podwyższone i nie musiała (a nie chciała) mieć ciąży rozwiązywanej wcześniej. Była pod kontrolą i nawet przenosiła o dwa dni. Córeczka - okaz zdrowia. W Gdańsku jest laboratorium otwarte w niedzielę, wydaje mi się, że w dużych miastach nie problem coś podobnego znaleźć, jeżeli bardzo Ci się spieszy. Kciuki. :)

Feeva, Sela lubią tę wiadomość

2018 - 👱🏻‍♂️
    2019 - 👱🏻‍♀️
    2025 -👶

age.png
  • Mała Matylda Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2018, 08:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry :)
    Za mną cudowna noc – zasnęłam nagle zaraz po 23 i spałam do teraz z dwiema krótkimi przerwami na wizytę w toalecie :D

Sela, spokojnie możesz poczekać z badaniami do poniedziałku, tak jak pisze Hoope gdyby przebieg był ostry miałbyś już za sobą wizytę na IP. Z tego co pamiętam na poziom kwasów żółciowych czeka się dłużej, w laboratorium z którego korzystałam chyba 3 dni, ale pozostałe wyniki są szybko i dają już jakieś informacje. Trzymam kciuki, aby badania wykluczyły cholestazę :)

Sela lubi tę wiadomość

uch59vvjdzcznt8y.png
    tb73e6ydy4fz1gcd.png
  • Oliv Przyjaciółka

Wysłany: 15 kwietnia 2018, 08:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny! Dawno mnie tu nie było, stres mnie złapał! Do porodu zostały tylko dwa tygodnie! Przeczytałam, ze i tu się dziewczyny rozpakowała, gratulacje :) brzuch mi się już opuszcza, ale zgaga cały czas trzyma a czytałam gdzieś ze powinna odpuścić, a jest mocniejsza wiec mogę jeszcze spać spokojnie ? :) wszystko już prawie gotowe, ale mimo wszystko ta niepewność pierwszego porodu jest przerażająca, aż pół nocy nie spałam jak sobie zdałam sprawę jak szybko minęła cała ciąża :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 kwietnia 2018, 08:49

Oliv

‹‹ 935 936 937 938 939 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Choroby endometrium - jakie są najczęstsze?

Czym jest endometrium, a czym endometrioza? Jakie mogą być inne choroby endometrium i jak się objawiają? Jaka grubość endometrium jest optymalna podczas starań o dziecko? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Super produkty na okres ciąży, czyli 9 produktów szczególnie polecanych dla kobiet w ciąży

Zapoznaj się z produktami, które są wyjątkowo cenne dla rozwijającego się maleństwa i Twojego nadwyrężonego ciążą organizmu. Postaraj się, aby takie produkty jak kasze, żurawina i migdały w okresie ciąży na stałe zagościły w Twoim menu.

CZYTAJ WIĘCEJ

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ