Majowe mamy 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Po tygodniach nie spania mam nadsen. Albo mój organizm reaguje tak na zbliżający się poród albo na ogrom pracy
Wiem, że już było to pytanie kiedyś, ale jak mówicie o bólach "jak na okres" to oznacza ból skurczowy czy ciągły? I tylko w okolicy miednicy?
Nigdy nie bolało mnie "na okres" tylko dopiero sam okresprzychodził z nagła i bez ostrzeżenia
-
Paula95 wrote:Hope a jak synek?Jak spi noce?
Przewijam go na śpiocha, karmię na śpiocha, wali kupę przez sen (albo i nie) i śpi 3 godziny. Czyli o 22-23, potem o 1-2, kolejny raz o 4-5 i ostatni nocny 7-9. W dzień różnie ale w dzień może. Czasem nie śpi 2 godziny, czasem 4. Wtedy go pożeram
Przykrywam go moją kołdrą i to rozwiązanie jest genialne. Jest tak wielka, że nie ma siły, żeby się mia zakrył, najwyżej może się odkryć. No i już wiem, że Bartuś preferuje leżenie na boku. Plecy i brzuch go denerwują, szczególnie brzuch. Na plecach ciągle ulewa mleko i się krztusi.
Przestał płakać przy przewijaniu, odkąd zamiast chusteczek używam wacik namoczony ciepłą wodą. Te chusteczki watercośtam są super ale bardzo zimne. Przez to malutki płakał. Ogrzewanie w dłoniach jest za słabe.Paula95 lubi tę wiadomość
❤ Bartuś już z nami15.04.18 ❤
Wrzaskun I Wielki Książę Moczu i Mleka
-
Wowka ja ból okresowy odczuwam tak, że nie boli mnie cały czas, tylko "ćmi" z przerwami, bardziej skurczowo
Hoope, dlatego ja nie kupowalam wcale tych waterwipes. Musiałabym na głowę upaść, żeby za 12zl kupić paczkę chusteczek nasaczonych zwykła wodakupiłam w Rossmannie takie bawełniane chusteczki z TAMI za 5,99zl w kartoniku, można je używać i na sucho i na mokro i mam je zamiar właśnie stosować razem z ciepłą wodą do wymycia pupci po obsraniu
lub dużymi waciki z dla dzieci z biedry, mam 2 opakowania
Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 kwietnia 2018, 13:14
-
Feeva, ja to samo mysle o tych chusteczkach, tez ich nie kupilam, bo dla mnie sa za drogie po prostu, szkoda kasy na takie cos nasaczone woda.
My po usg, maluszek przybral, wazy juz ladnie - 2830, przeplywy w porzadku, plyn na granicy normy ale lekarka mowi, ze troche sie schowalo w tej jednej kieszonce i tam jest nadmiar, wiec to wplyw ulozenia dziecka, ale w srode to jeszcze dokladnie sprawdza, czy jest oki. Mowila zeby sie tym nie martwic, bo mierzyla dokladnie to i w tej jednej kieszonce jest odpowiednio
Przyszla matka tej dziewczyny, bosze ja naprawde takiej patologii nie widzialam, przykro sie na to patrzy. Marze zeby wyjsc juz, naprawde, odliczam godziny. Smierdzi fajkami od nich.kattalinna, Mała Matylda, Wowka, Nynka, Feeva, Kira91, kamciaelcia, Fermina, Hoope, malwka08, Sela, Fatalita, Kropka88, XKamaCX lubią tę wiadomość
-
Ja mam te waterwipes z przeznaczeniem szpitalnym. Mam listę z dopuszczalnymi chusteczkami wg sroki, pewnie nabędę w celach spacerowych. W domu planuję zorganizować jakieś myjki wielorazowe: może ręczniczki z ikei, może ręcznik z domowych pójdzie na pociachanie, albo zakupię jakieś gotowe bambusowe czy coś. Z tami kupiłam na próbę ręczniczki do demakijażu i też bardzo dobrze mi się sprawdzają, pewnie na pupie także wylądują
-
J.S. szkoda tylko tych dzieciaczków...
Dziewczyny ja z Rossmana dostałam meila, opłaca się?
Nie przegap okazji! Oferta specjalna jest ważna tylko przez 4 tygodnie od dnia otrzymania newslettera i dotyczy jednorazowego zakupu.
Wybierz swoje opakowanie pieluszek Active Baby-Dry lub Premium Care w rozmiarze 3:
Pampers Premium Care (60 szt.) za jedyne 39,99 zł
Pampers Active Baby-Dry (74 szt.) za jedyne 32,99 zł -
Kira, przypuszczam że przy tak zaangażowanej rodzinie jeśli zaczniesz rodzić wcześniej to staną na głowie aby dopiąć wszystko na ostatni guzik do czasu gdy z synkiem opuścicie szpital
. Rób tyle ile możesz, nie przemęczaj się.
Mam po kilka opakowań chusteczek nawilżanych Waterwipes, Bebydream, suchych z Tami oraz dużych wacików. Chusteczki w kartoniku z Tami polecam kupować w Hebe – opakowanie kosztuje ponad złotówkę mniej niż w Rossmannie, bez żadnej promocji
W domu planuję używać wacików i suchych chusteczek zamoczonych w ciepłej wodzie, nawilżane chusteczki na wyjścia.
W moim przypadku bóle menstruacyjne oznaczają ciągły ból trwający co najmniej kilka minut, nasilenie bywa różne, od delikatnego po umiarkowane. Gdy już odpuści zwykle nie wraca co najmniej przez kilka godzin. Dzisiaj zdarza się to częściej, ale zapewne przez kaszel i próby wydmuchania nosa.
J.S, to bardzo dobre informacje, ogromnie się cieszę
Czyli macie jak najlepsze perspektywy na wyjście do domu i realizację wszystkich planów
Efwka, niestety nie orientuję się w cenach pieluszek, szczególnie tych w większych rozmiarach. W czwartek kupiłam w Biedronce zielone Pampersy rozmiar 2, 144 szt. za 49,90, w przypadku większych rozmiarów cena była taka sama ale liczba pieluszek mniejsza. Zielone Pampersy są trochę tańsze od białych, czyli Premium Care.
Kira91, J.S, Wowka lubią tę wiadomość
-
J.S ja bym zwróciła uwagę, że nie masz zamiaru wdychać tych smrodów. Jak chcą się truć, to proszę bardzo, ale niech nie narażają na to innych. Albo zgłosiłabym to personelowi...
Poza tym cieszę się, że Maluszek przybieraCzy to oznacza rychłe wyjście?
Efwka nie pomogę, nie znam się jeszcze na cenach pieluszek
Ja się w te większe na razie nie zaopatruję, bo nie wiem co Małej przypasuje. Mam do testów babydream'y, pampersy i dady rozmiary 1 i 2. ZobaczymyWiadomość wyedytowana przez autora: 23 kwietnia 2018, 13:55
J.S lubi tę wiadomość
-
Ja przeliczam pampersy na pieluchy wielorazowe
dziś np zakupiłam 3, z czego za najdroższą wychodzi ok. 1,5 tygodnia pampersów. Czuję się jak Grażyna biznesu
Dobra, chyba muszę wyciągnąć to żelazko i deskę bo samo się nie uprasuje.Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 kwietnia 2018, 13:57
Mała Matylda, Feeva, Kira91, Fermina lubią tę wiadomość
-
byliśmy podpisać umowę z położna i mam też papierek o uznanie ojcostwa
zastanawiam się co jeszcze muszę załatwić przed porodem ale to chyba tyle
jutro wizyta u gin i co najgorsze czeka mnie depilacja
Chyba wezmę się za to teraz bo później może być tylko gorzej -
Ależ piszecie!
Malwka - kciuki! J.S. za Was również, oby się Igorek okazał kluseczką.Doczytałam - gratuluję bardzo J.S. Cieszę się Waszym nabytym tłuszczykiem. !
Mała Matylda, zważywszy na to, że wczoraj jadłam dużo, różnych, rzeczy, to raczej skutki obżarstwa są a nie zwiastuny. I sobie wypraszam, nie zasrywam się. To jedna z niewielu rzeczy, które mam jeszcze pod kontrolą.
Kira, u nas też jeszcze remont, cała góra zapylona na biało. Pokoik dzięcięcy będzie gotowy najwcześniej po majówce. Przestałam się spinać, pomyślałam, że w najgorszym razie Mały będzie na początku spał z nami na dole, w salonie, przecież mu to nie będzie przeszkadzało, że nie ma jeszcze pięknego pokoju, nawet nie zauważy. Spróbuj tak o tym myśleć, że nic się nie stanie, jeżeli nie zdążycie na czas. Dokończy sie później.
Wowka, mnie też nigdy nie bolało "jak na okres". Ostatnio mam nieprzyjemne, czasem silne, bóle podbrzusza i lędźwi, raczej ciągłe, trwające nawet kilka godzin i stwierdziłam, że to chyba to. Ja za to nie rozumiem pojęcia "ból skurczowy".
Efwka, nie umiem w ceny pieluch.. Jeszcze.
Byłam dziś w mieście i Bóg mi świadkiem, że kobiety w ostatnich tygodniach ciąży powinny być choć częściowo ubezwłasnowolnione. Zaplanowałam sobie, że najpierw odbieram wyniki, potem Lidl, Endo i pit-y. Wszystko pięknie, ale kiedy myślałam o złożeniu zeznań podatkowych, to w głowie wyświetlał mi się budynek ZUSu.. ( tak, też nie kumam) No i po Endo planowo wsiadłam w auto i jadę do tego ZUS-u z teczką... Opatrzność i korki pokierowały mnie drogą obok Urzędu Skarbowego, zobaczyłam budynek, coś zaskoczyło, skręciłam i pity złożyłam poprawnie. Teraz sobie wyobraźcie, gdybym jechała inną trasą i w ZUSie pytała w którym okienku złożyć zeznanie...
Poza tym - dzień udany, wyniki super, nawet anemii już nie mam, TSH od czterech tygodni 1,6 - kolejna wizyta po porodzie. Dodatkowo, w lumpku znalazłam chustę Didymos, w idealnym stanie, za 10 złotych (!) i jeansowe szorty z HM dla ciężarnych za 3. Święto jakieś.Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 kwietnia 2018, 14:14
Hoope, Sela, Mała Matylda, Wowka, kattalinna lubią tę wiadomość
-
Ja nie wiem, które są te suche Tami, nie widzę ich w aplikacji. Mam zapas takich kwadratowych wacików z babydream, są super, polecam. Dobry kształt, ładnie się wyciskają, nie kłaczą i są wytrzymałe. Myję nimi wszystko, od pępka przez fałdki po pupę. Przy tym cena ok, 5-6 zł za 60 sztuk. Tych watersrater więcej nie kupię.
A co na wyjścia, Tami mokre są ok?
Super też jest maść bepanthen, bez zapachu , genialnie nawilża i natłuszcza. Dobrze goi.
Dobowo idzie nam jakieś 10 pieluch.
J.S super wieści, to zaraz do domu! Oby to był przedostatni raz w szpitaluWiadomość wyedytowana przez autora: 23 kwietnia 2018, 14:22
-
Fermina, domyślam się, że szanowne Panie w ZUS-ie patrzyłyby na Ciebie jak na niezbyt zdrową na umyśle
Hoope wrote:Ja nie wiem, które są te suche Tami, nie widzę ich w aplikacji. Mam zapas takich kwadratowych wacików z babydream, są super, polecam. Dobry kształt, ładnie się wyciskają, nie kłaczą i są wytrzymałe. Myję nimi wszystko, od pępka przez fałdki po pupę. Przy tym cena ok, 5-6 zł za 60 sztuk. Tych watersrater więcej nie kupię.
A co na wyjścia, Tami mokre są ok?
Super też jest maść bepanthen, bez zapachu , genialnie nawilża i natłuszcza. Dobrze goi.
Dobowo idzie nam jakieś 10 pieluch.
https://www.rossmann.pl/Produkt/Tami-MyBaby-bawelniane-reczniczki-dla-noworodkow-i-niemowlat-50-szt,381857,7235 TO SOM teI sorki, to są ręczniczki, nie chusteczki
Bepanthen mamy
Co do pieluszek, to ostatnio Mąż mnie powalił. Odebrałam z Rossmanna te pieluszki za 1grosz/22sztuki, mówię mu o tym, a on "O fajnie, na tydzień będzie", ja się na niego patrzę i "Co? Chyba na 2 dni", a on najlepiej "TO ILE DZIECKO SRA?!". Kazał mi założyć nowego maila na fikcyjne dane i iść po kolejną paczkę hahaha. Myślałam, że to ja tylko taka pazerna jestem
Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 kwietnia 2018, 14:24
Fermina, Mała Matylda, Mycha666 lubią tę wiadomość
-
Kira91 mam to samo, wszędzie biaaaało. Mój mąż dopiero w długi weekend majowy ma zamiar skończyć, chociaż ja w to nie wierze, bo naprawdę pokoik małego i przedpokój wyglądają jak wieeelki plac budowy. na początku miały być tylko gipsówki, a już nawet hydraulika ruszona w 4 pomieszczeniach ;-(
Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 kwietnia 2018, 14:26
W końcu się udało...
-
Jadę jeszcze po pieluchy tetrowe i flanelę, pierdziele, dziennie 5 jest w użyciu przy czym potrafi 3 zachlastać jednej nocy. Już sama nie wiem ile ich kupić. 100 wystarczy? I jeszcze jeden sport stanik, strasznie się pocę w nocy, czy to normalne? Nawet włosy mam mokre. Nie pamiętam czy tak było wcześniej. I dalej mam kudłaty brzuch!
Feeva a ja chusteczek szukałam, budyniuDzięki
Dobraliście się pazernoty
Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 kwietnia 2018, 14:49
Feeva, malwka08 lubią tę wiadomość
-
Feeva, ja tych akurat nie mam, kupię do wypróbowania
Mam te:
https://www.rossmann.pl/Produkt/Tami-My-Care-bawelniane-reczniczki-kosmetyczne-18x13-cm-60-szt,403893,6375
i te:
https://www.rossmann.pl/Produkt/Tami-MyCare-bawelniane-chusteczki-kosmetyczne-do-twarzy-skora-wrazliwa-i-sklonna-do-alergii-30-s,361933,6375
Jakiś czas temu czytałam, że te dla dorosłych świetnie się sprawdzają i są miękkie.
Kojarzę, że według Sroki tylko jedne nawilżane z Tami są ok i tych akurat w Rossmannie nie widziałam. Bepanthen też mamkattalinna lubi tę wiadomość
-
Fermina I Sela, u mnie dopoki na gorze jednego pokoju nie zrobimy,.to nie mam szans na poukladanie rzeczy dla Malego w pokoiku na dole I wstawienie lozeczka. Pokoik Malego jest zawalony jego rzeczami, dlatego sie spinam.
Sela, my mielismy na gorze jeden pokoj zrobic,a powstaly sciany na dwa I toalete I wlasnie tez teraz czekam na grzejniki itp bo jakies rury od pieca trzeba przerobic. Elektryka podciagnieta ale tez nie skonczona. Kable wisza,bruzdy niezaklejone....sufit w przedpokoju nieskonczony a juz nawet na halogeny nas nie stac bo dwa auta teraz ubezpieczenia I naprawa jednego....
panele I drzwi beda czekac na lepsze czasy
Sela ja mialam nadzieje ze przy takiej ekipie wsparcia to sie uda do konca marca wszystko zrobic,az strach pomyslec co by bylo gdyby moj Maz rzeczywiscie mial sam wszystko robic..... -
nick nieaktualnyBepanthen używać profilaktycznie czy dopiero gdy cos sie zadzieje? Nie wiem czy pupe mam czyms smarowac przy kazdym przewijaniu.
Przezylam dzis traume. W lazience jest ogromny, czarny pajak. Boje sie go zabic. Chlopak wroci dopiero o 16Od ponad godziny tam nie wchodze, bo jest tuz przy toalecie. Drzwi zamkniete, w progu recznik, zeby nie uciekl. Jak zmieni pozycje to chlopak bedzie go musial szukać po calej lazience..
-
Kira, ja mam ciuszki w torbach, poprane i poprasowane i też mam to gdzieś. Będę z nich wyciągała, w razie potrzeby, cóż to za różnica, czy z torby, czy z komody. Kosmetyki i pieluchy siedzą obok w wielkim kartonie. Mój, niestety robi sam - ale tylko dwa pokoje, naszą sypialnię i pokoik Małego. Ale elektryka ogarnięta, hydraulikę już zrobił, jesteśmy na etapie gołych płyt gipsowych. Miało być gotowe z początkiem kwietnia, ale wcale się nie dziwię, że jeszcze trwa, to był ogrom roboty. W chwilach zwątpienia, staram się w wyobraźni przenosić do stanu "już po wszystkim".
Kwiatkowa, są dwa rodzaje bepanthenu, jeden do smarowania profilaktycznego codziennie a jeden na odparzenia. Musisz uważać przy zakupie.Ten tylko na odparzenia jest z tlenkiem cynku w składzie. Biedna jesteś z tym pająkiem.. ja sama wyrzucam za okno. A gdybyś go złapała w słoik? Ściągnęła odkurzaczem? Czy za bardzo się boisz?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 kwietnia 2018, 14:49