X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majowe mamy 2024
Odpowiedz

Majowe mamy 2024

Oceń ten wątek:
  • Sara10 Ekspertka

Wysłany: 28 listopada 2023, 08:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    3kropek wrote:
    Cudne wieści z wizyt ! Oby zawsze takie były !

U mnie ciąża nr 6. Historia bogata - 2 ciąże pozamaciczne, jedna obumarła ale na szczęście dwoje cudownych dzieciaków w domu. Dodam tylko, że według wszelkich badań naturalnie dzieci mieć nie mogę bo jeden jajowód usunięty a drugi niedrożny. A wszystkie ciąże poczęte naturalnie :D Taki psikus od losu :)

Ja pomimo swoich prawie 40 lat tą ciążę znoszę póki co bardzo dobrze ! Przed ciążą bóle głowy, nadciśnienie, problemy z cukrami. Teraz wszystko książkowo. Samopoczucie też ok. Nic nie doskwiera. Zaczynam jedynie szybciej się męczyć i zadyszka łapie :) Obiecałam ,że będę pracowała do końca roku ale coraz mniej mi się chce ...

Robimy włąśnie remont łazienki. W końcu po 15 latach doczekam się wanny. Czy w ciąży można się w niej wylegiwać ? Są jakieś przeciwskazanie ? Nigdy się nie zastanawiałam nad tym ...

Z tego co wiem, to niestety gorące kąpiele u kobiet w ciąży nie są zalecane. Dochodzi do rozszerzenia naczyń krwionośnych co ma negatywny efekt na łożysko i może dojść do krwotoku.

• KiNiAW Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2023, 08:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bożena wrote:
    Powodzenia:)

Dziękuję już po badaniach nawet nie było źle dziś po południu lub jutro będą wyniki 😊

• legusta Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2023, 09:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sara10 wrote:
    Z tego co wiem, to niestety gorące kąpiele u kobiet w ciąży nie są zalecane. Dochodzi do rozszerzenia naczyń krwionośnych co ma negatywny efekt na łożysko i może dojść do krwotoku.
    Dokładnie tak, z podobnych względów nie jest zalecana sauna, jaccuzi czy termy :)

Synek ❤️ 05.2024
    Synek ❤️ 06.2022
  • hypatia92 Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2023, 09:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki za odpowiedzi w sprawie usg, zmotywowałam się do szukania wolnego terminu w tym albo przyszłym tygodniu.

U mnie druga ciąża, jedna strata wcześniej w tym roku. Staraliśmy się o dziecko ponad dwa lata, włącznie z IUI i leczeniem w klinice, a zaskoczyło, jak stwierdziłam, że już dalej tak nie mogę całego życia układać pod te próby i mam dosyć... wyszło naturalnie w drugim cyklu po poronieniu. Ot, taki przewrotny los.

Samopoczucie dobre, na początku zmęczenie, senność, chwilami bóle kręgosłupa, a ostatnio kłucia w podbrzuszu, ale ogólnie nie mam na co narzekać. Jestem już na L4 - ze względu na historię musiałam się bardzo oszczędzać w początkowych tygodniach, a teraz po prostu nie chcę generować sobie dodatkowego stresu.

Powodzenia na dzisiejszych wizytach! 😀

Synek 05.2024 ❤️
  • legusta Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2023, 09:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bożena wrote:
    Oj ja mam 4.5 latka:) dzieciaki są szalone i pełne energii. A próbowałaś może inhalacji , soli 3%? Mi jeszcze pomaga taki preparat ziołowy do smarowania w nosie, w sumie kupiłam dla synka bo często łapał katar ale kobiety w ciąży mogą wpisz sobie w wyszukiwarce "duszek" polecam z czystym sumieniem :)
    Tak, bez inhalacji to chyba bym nie dała rady :D
    Inhalacje i przykładanie termoforu z pestek wiśni mnie ratują, ale na krótką chwilę. Ja generalnie mam steryd do nosa od lekarza, więc już dawno powinno przejść, no ale coś mi nie chce odpuścić ;)

Synek ❤️ 05.2024
    Synek ❤️ 06.2022
  • Milena96 Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2023, 09:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    3kropek wrote:
    Cudne wieści z wizyt ! Oby zawsze takie były !

U mnie ciąża nr 6. Historia bogata - 2 ciąże pozamaciczne, jedna obumarła ale na szczęście dwoje cudownych dzieciaków w domu. Dodam tylko, że według wszelkich badań naturalnie dzieci mieć nie mogę bo jeden jajowód usunięty a drugi niedrożny. A wszystkie ciąże poczęte naturalnie :D Taki psikus od losu :)

Ja pomimo swoich prawie 40 lat tą ciążę znoszę póki co bardzo dobrze ! Przed ciążą bóle głowy, nadciśnienie, problemy z cukrami. Teraz wszystko książkowo. Samopoczucie też ok. Nic nie doskwiera. Zaczynam jedynie szybciej się męczyć i zadyszka łapie :) Obiecałam ,że będę pracowała do końca roku ale coraz mniej mi się chce ...

Robimy włąśnie remont łazienki. W końcu po 15 latach doczekam się wanny. Czy w ciąży można się w niej wylegiwać ? Są jakieś przeciwskazanie ? Nigdy się nie zastanawiałam nad tym ...
    Kochana ja się codziennie kąpię w wannie. Jestem miłośniczką bardzo gorących kąpieli więc teraz jedynie wodę chłodniejszą wlewam a nie wrzątek ale ogólnie to wanna codziennie u mnie. Gdzies czytałam że kąpać się można jak najbardziej ale jakiejś tam temperatury nie wolno przekraczać. Myślę że letnia/ciepla woda nie zaszkodzi.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 listopada 2023, 09:20

KiNiAW lubi tę wiadomość

Starania od 2022.
    Kwiecień 2023 - pierwsza wizyta w klinice. Wykryte PCOS, badania hormonalne.
    Maj 23 - HyFoSy - jajowody drożne
    Nasienie w normie.
    I cykl Aromek: owulacja podwójna z obu jajników.
    II cykl Aromek: owulacja podwójna z obu jajników.
    III cykl Aromek: owulacja była.
    IV cykl Aromek: owulacja z lewego jajnika.
    V cykl Aromek: owulacja z lewego jajnika.
    Zły wynik cytologii: ASC, LSIL. Podejrzenie CIN 1. Badanie HPV DNA i białek - wykryte HPV typ 56, CinTec niestety dodatni.
    10.10.23r. - ⏸️
    11.10.23r. - beta 1527
    16.10.23r. - beta 8418
    17.10.23r. Kolposkopia i wycinki.
    30.10. 23r. CRL 1,55cm, ❤️ 155/min, wynik kolposkopii nienajgorszy, biopsja dobra.
    20.11.23r. CRL 4,44cm, ❤️ 164/min.
    8.12.23r. CRL 7cm, ❤️ 158/min.
    18.12.23r. Synek ❤️
    15.01. 24r. 311 gram bobasa
    19.02.24r. 700 gram chłopca ❤️
    19.03.24r. 1300gram ❤️
    15.04.24r. 2 kg ❤️
    6.05.24r. 2,5kg ❤️
  • Rosa91 Koleżanka

Wysłany: 28 listopada 2023, 09:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Siedzę już i czekam na wizytę , mam lekkiego stresa mimo że przed wyjściem żeby się uspokoić słucham serduszka detektorem.

KiNiAW, legusta, Bożena, Kadża, Izulek21 lubią tę wiadomość

• Patrycja_Pata Ekspertka

Wysłany: 28 listopada 2023, 09:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kadża wrote:
    Dziewczyny gratuluję udanych wizyt i dobrych wyników 🥰
    Ja dziś po wizycie pierwszego kontaktu lekarza i wysokie ciśnienie mimo leków ( choć wg mnie nie było źle ) więc mam monitor na 24 h
    Pielęgniarka przyszła i mi mówi ze sprobuje poszukać i posłuchać serduszka ale że jak się noenuda to bez stresu bo to wcześnie etc a tu jak przyłożyła to tak waliło serduszko że ona sama się śmiała 😉mówi że piękne mocne serce dzidziuś ma 146 uderzeń więc pięknie🥰
    Teraz czekamy na połówkowe 18 grudnia ;)

O to mamy razem połówkowe 😁

Kadża lubi tę wiadomość

• Bożena Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2023, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PorannaPanna wrote:
    U mnie pierwsza ciąża, do teraz zdarzały się delikatne bóle brzuszka. Brak plamienie, mdłości czy wymiotów. Wczoraj wykrakalam sobie ból brzucha i myślałam w noc ze oszaleje. Co chwile siku i kontrola na papierze ale przeszło i dzis czuje się ok. Plecy dokuczają.

Usg piersi miałam w 11tc a zlecone miałam w lipcu na pierwszej wizycie u mojego gina przed zajaciem w ciąże.

Wizytę u mojego gina mam 13.12 a połówkowe dopiero 27.12(21tc bedzie)

Dobre wiesci z dzisiejszych wizyt 😀 trzymam kciuki za kolejne wizyty koleżanki.

My szykujemy się pod remont pokoju, mamy szanse dużo miejsca nadrobić szybkim remontem wiec bierzemy się za to lada moment( ja to kierownik budowy rzecz jasna 😂) całe szczęście mamuśka i ojczym w Polsce to pomogą z remontem ☺️

Połówkowe też mam 27grudnia :) ale będę w 19tygodnoi wtedy:)

• Bożena Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2023, 09:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wczoraj mnie trochę lekarz genetyk uspokoił z tymi moimi cukrami:) a dziś mam mega dużo siły i sprzątam 🙈 ostatnio niestety rzadko mi się zdarza mieć tyle energii 🙈

KiNiAW, legusta lubią tę wiadomość

• Rosa91 Koleżanka

Wysłany: 28 listopada 2023, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już po , z USG wszystko dobrze tylko przezierność karkowa 2,3 do długości 7,3 cm więc mogło by być lepiej , z samych danych z USG nisko trisomii 21 niskie ale zobaczymy jak Pappa dojdzie. Płeć nie znana , nogi na głowie nie pomagały w badaniu.

legusta, Gośka29, Aguśka, KiNiAW, Kadża, Bożena, Miszka2023, Izulek21 lubią tę wiadomość

• Aguśka Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2023, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bożena wrote:
    Dziewczyny ogólnie jak znosicie ciążę? Macie bóle brzucha, plamienia? Jakieś dodatkowe dolegliwości? Która to wasza ciąża? :)

U mnie żadnych objawów - mam spokój,
    Mięso co jedynie mi śmierdzi jak stara skarpeta bleeee
    U mnie druga, ale 1 nieudana, więc jak pierwsza ;)

Bożena lubi tę wiadomość

Historia starań:
    - start 2018 r.
    - 03.2019 CP 💔
    - 09.2019 HSG - niedrożność w jednym jajowodzie :(
    - 11.2020 -> 1 IVF
    ~ 1 pęcherzyk dominujący, odroczono punkcję 😔
    - 12.2020 -> 2 IVF:
    ~ 1 zarodek, brak dzielącej się komóreczki 😔
    - 03.2021 -> 3 IVF
    ~ wszystkie komórki niedojrzałe 😔
    - 04.2021 kwalifikacja do 4 IVF
    - 08.2023 - 5 IVF z KD
    ~ cykl sztuczny, transfer blastocysty 2.09.2023
    ~ 10dpt 259 mIU/ml; 12 dpt 700 mIU/ml
    ~ 20 dpt pęcherzyk ciążowy z ciałkiem żółtym
    ~ 31 dpt 💓 i zarodek 6,7 mm (6Hbd4)
    ~ 4,7 cm maluszek (11Hbd)
    - prenatalne i połowkowe OK; dziewczynka !
    ~ 24.05.24 -> 3390 g szczęścia
    - w zapasie ❄️ 2

AMH: 0,8.
    Wykryto: konflikt serologiczny, niski czynnik VII krzepliwości krwi (30%).

age.png
  • Aguśka Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2023, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bożena wrote:
    To moja 4 ciąża.... Pierwsza niestety się zakończyła w 20tygodniu, córka była bardzo ciężko chora i serce przestało bić;( musieli wywoływać poród, druga ciąża była bardzo ciężka, w sumie od początku jakieś krwiaki, leki na dotrzymanie, w 17 tygodniu szyjka się skróciła od 1 cm miałam założony pessar i leżenie plackiem do końca... Synek urodził się zdrowy , teraz wielki chłopak ma 4.5 roku:) 3 ciążę bliźniacza straciłam w 10 tygodniu tok temu zaraz przed świętami Bożego Narodzenia.... Teraz jestem w 15 tygodniu, ciąża jest oczywiście z komplikacjami, do tego ta okropna cukrzyca ciążowa która mnie wykańcza :( ale synek jest zdrowy, dziś odebrałam wyniki badań genetycznych i jest wszystko wporzadku, ryzyko bardzo niskie... Kolejna wizytę mam 6 grudnia tak jak większość z was:) ogromnie się cieszę ale też i zarazem bardzo boje.... Ech, musiałam się trochę wygadać....

Jeju ile Ty musisz przejść... no nie rozpieszczał Cie los. Teraz już rozumiem czemu jesteś z nami teraz. Mam nadzieje, że bedzie Ci z nami lżej. Ciesze się, że zdrowe dziecko teraz. To najważniejsze.
    Dzielna babeczka z Ciebie! Jeszcze troszkę...

Bożena, Sara10 lubią tę wiadomość

Historia starań:
    - start 2018 r.
    - 03.2019 CP 💔
    - 09.2019 HSG - niedrożność w jednym jajowodzie :(
    - 11.2020 -> 1 IVF
    ~ 1 pęcherzyk dominujący, odroczono punkcję 😔
    - 12.2020 -> 2 IVF:
    ~ 1 zarodek, brak dzielącej się komóreczki 😔
    - 03.2021 -> 3 IVF
    - 04.2021 kwalifikacja do 4 IVF
    - 08.2023 - 5 IVF z KD
    ~ cykl sztuczny, transfer blastocysty 2.09.2023
    ~ 10dpt 259 mIU/ml; 12 dpt 700 mIU/ml
    ~ 20 dpt pęcherzyk ciążowy z ciałkiem żółtym
    ~ 31 dpt 💓 i zarodek 6,7 mm (6Hbd4)
    ~ 4,7 cm maluszek (11Hbd)
    - prenatalne i połowkowe OK; dziewczynka !
    ~ 24.05.24 -> 3390 g szczęścia
    - w zapasie ❄️ 2

AMH: 0,8.
    Wykryto: konflikt serologiczny, niski czynnik VII krzepliwości krwi (30%).

age.png
  • KiNiAW Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2023, 14:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mam czesc wyników i tak Crp podwyzszone leukocyty podwyższone APTT nieznacznie obniżone fibrynogen lekko podwyzszony co myślicie pisać do gina czy czekać do środy 6 grudnia na wizytę?

Bożena lubi tę wiadomość

• Kadża Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2023, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Napisz KiNIAW ale pewnie odpisze do zobaczenia 6 grudnia ;) lepiej jedną wiadomość więcej napisac. Niech sam decyduje 😉
    Patrycja_Pata to czekamy razem 😉

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 listopada 2023, 14:18

KiNiAW, Sara10, Patrycja_Pata lubią tę wiadomość

• Bożena Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2023, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KiNiAW wrote:
    Dziewczyny mam czesc wyników i tak Crp podwyzszone leukocyty podwyższone APTT nieznacznie obniżone fibrynogen lekko podwyzszony co myślicie pisać do gina czy czekać do środy 6 grudnia na wizytę?

Też myślę, że lepiej napisać;) niby tydzień do wizyty ale głowę będziesz miała spokojniejsza :)

KiNiAW lubi tę wiadomość

• Bożena Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2023, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aguśka wrote:
    Jeju ile Ty musisz przejść... no nie rozpieszczał Cie los. Teraz już rozumiem czemu jesteś z nami teraz. Mam nadzieje, że bedzie Ci z nami lżej. Ciesze się, że zdrowe dziecko teraz. To najważniejsze.
    Dzielna babeczka z Ciebie! Jeszcze troszkę...

No niestety, nieraz los człowieka nie rozpieszcza. Mam nadzieję, że uda mi się donosić szczęśliwie i będę miała drugiego łobuza w domu;). W sumie na to forum trafiłam przypadkiem ale myślę, że zostanę z wami do końca;)

KiNiAW, Kadża, Aguśka, Madden lubią tę wiadomość

• Bożena Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2023, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rosa91 wrote:
    Ja już po , z USG wszystko dobrze tylko przezierność karkowa 2,3 do długości 7,3 cm więc mogło by być lepiej , z samych danych z USG nisko trisomii 21 niskie ale zobaczymy jak Pappa dojdzie. Płeć nie znana , nogi na głowie nie pomagały w badaniu.

Będzie dobrze:) jeśli USG wyszło dobrze to krew tak samo wyjdzie:)

• KiNiAW Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2023, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kadża wrote:
    Napisz KiNIAW ale pewnie odpisze do zobaczenia 6 grudnia ;) lepiej jedną wiadomość więcej napisac. Niech sam decyduje 😉
    Patrycja_Pata to czekamy razem 😉

Poczekam jeszcze na wynik didimerow I mu podeślę

• JJJ Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2023, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też dziś mam wizytę. Rano pojechałam na badania i zapomniałam pobrać mocz 🤦🏻‍♀️ brawo ja 😅

Jestem mega szczęśliwa, bo udało mi się umówić do porodu z położną, z którą bardzo chciałam rodzić. Jeśli nie będzie przeciwskazań to szykuję się na vbac.
    Powinnam też zacząć chodzić do fizjo, bo od początku mega wywala mi brzuch, co świadczy tylko o osłabionych mięśniach 😒 już nie mówiąc o tym, że po pierwszym porodzie nie byłam. Mam już kontakt, teraz pozostało "tylko" znaleźć czas i się umówić 😅

Co do znoszenia ciąży to u mnie całkiem spoko, choć często, zwłaszcza wieczorami, czuję się ciężko na żołądku i to jest bardzo nieprzyjemne. Mam nadzieję, że minie... Bo ciężko nawet coś zjeść z takim samopoczuciem.
    Poza tym to momentami zapominam, że jestem w ciąży 😅 mam lekką pracę, nie na cały etat, więc myślę że do końca lutego spokojnie pociągnę.

Bożena, legusta, KiNiAW, Kadża, Izulek21, Aguśka lubią tę wiadomość

🩵 04.2021
    🩵 05.2024
‹‹ 133 134 135 136 137 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Choroba Hashimoto a ciąża - co musisz wiedzieć?

Hashimoto co to za choroba i jak się objawia? Przede wszystkim charakteryzuje się przewlekłym stanem zapalnym tarczycy (tzw. limfocytowym zapaleniem tarczycy). Jak ją rozpoznać i jak leczyć? Hashimoto a ciąża - jaki wpływ może mieć choroba Hashimoto na płodność kobiet oraz przebieg ciąży?

CZYTAJ WIĘCEJ

Test owulacyjny. Jak działają testy owulacyjne i czy są skuteczne?

Testy owulacyjne są jednym z najprostszych narzędzi do samodzielnego wykrywania dni płodnych i zbliżającej się owulacji. Przeczytaj jak działają testy owulacyjne, jak je prawidłowo wykonać, ile kosztują i czy można im zaufać w 100%. Podpowiemy Ci również jak skutecznie zwiększyć działanie testów owulacyjnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Karuzela łóżeczkowa, która rośnie razem z dzieckiem

Karuzele do łóżeczka to nie tylko dekoracja – pomagają stymulować zmysły malucha i wspierają jego rozwój. Kolorowe, poruszające się elementy przyciągają uwagę dziecka, rozwijając wzrok oraz koordynację. Dodatkowo, delikatna muzyka i spokojne ruchy karuzeli mogą działać kojąco, pomagając maluchowi w wyciszeniu się przed snem.

CZYTAJ WIĘCEJ