X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majowe mamy 2024
Odpowiedz

Majowe mamy 2024

Oceń ten wątek:
  • Monika.a Ekspertka

Wysłany: 5 lutego 2024, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PorannaPanna wrote:
    Ja witam się znów po nieobecności, remont… eh ostatnie szlify ścian i malujemy! Potem podłoga, wykładzinka i koniec! 🥰
    Zaczęłam organizować w aptece wyprawkę, porównałam sobie co mi wyjdzie taniej w aptece co w rossku. Ale wstrzymam się z zamówieniem chociaż dwa tygodnie 💪🏻
    Laktator zdecydowałam na Neno primo!
    Butelek nie wiem ile kupić bo marzę kp i poniekąd kpi 😁 zastanawiam się czy narazie trzy różne mi wystarcza a czego nie zużyje to trudno 😃
    Smaczków nie szaleje, mam dwa różne (jeden w prezencie dostaliśmy) więc narazie tak zostawię 😀
    Jeszcze kilka ciuszków, kilka pieluch tetrowych bo mam chyba tylko trzy i możliwe że będę przygotowana w większej części :3
    Podzielisz się koszykiem z apteki? Podpatruje właśnie jakie produkty jakich firm są wybierane :)

• legusta Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2024, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w piątek miałam wizytę, 900g bobaska 👶🩵💙

Laktator mam po synku, chyba nie będę kupować nowego bo to bezsensu 🤔 jedynie te części wymienne typu zaworek, membranka itp dokupię.

Z rzeczy aptecznych wydaje mi się, że większość już mam :) ale muszę kiedyś przysiąść i poodhaczać co mam a co jeszcze trzeba dokupić. Jakoś tak wiecznie nie mam na to czasu, podobnie z ubrankami 😅

Na pewno muszę jeszcze dokupić koszule do porodu/karmienia :)
    No i czeka Nas wybór wózka, tyle tych modeli, że ciężko się zdecydować 😁

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 lutego 2024, 13:00

Gośka29, Monika.a, Bożena, hypatia92, Kadża, KiNiAW, Izulek21 lubią tę wiadomość

Synek ❤️ 05.2024
    Synek ❤️ 06.2022
  • Bożena Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2024, 17:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PorannaPanna wrote:
    Ja witam się znów po nieobecności, remont… eh ostatnie szlify ścian i malujemy! Potem podłoga, wykładzinka i koniec! 🥰
    Zaczęłam organizować w aptece wyprawkę, porównałam sobie co mi wyjdzie taniej w aptece co w rossku. Ale wstrzymam się z zamówieniem chociaż dwa tygodnie 💪🏻
    Laktator zdecydowałam na Neno primo!
    Butelek nie wiem ile kupić bo marzę kp i poniekąd kpi 😁 zastanawiam się czy narazie trzy różne mi wystarcza a czego nie zużyje to trudno 😃
    Smaczków nie szaleje, mam dwa różne (jeden w prezencie dostaliśmy) więc narazie tak zostawię 😀
    Jeszcze kilka ciuszków, kilka pieluch tetrowych bo mam chyba tylko trzy i możliwe że będę przygotowana w większej części :3

Jejuś to idziesz pełną parą:) ja przy Gabim miałam 2 butelki później jak już się okazało że nie lubi moich cycków to dokupiłem dwie żeby wiesz, tak w razie czego na noc mieć do podania bez mycia i sterylizacji :) a i nam pasowało lovi także teraz też kupię loviego :) ale ja to jestem jeszcze trochę w lesie .....

• Bożena Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2024, 17:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    legusta wrote:
    Ja w piątek miałam wizytę, 900g bobaska 👶🩵💙

Laktator mam po synku, chyba nie będę kupować nowego bo to bezsensu 🤔 jedynie te części wymienne typu zaworek, membranka itp dokupię.

Z rzeczy aptecznych wydaje mi się, że większość już mam :) ale muszę kiedyś przysiąść i poodhaczać co mam a co jeszcze trzeba dokupić. Jakoś tak wiecznie nie mam na to czasu, podobnie z ubrankami 😅

Na pewno muszę jeszcze dokupić koszule do porodu/karmienia :)
    No i czeka Nas wybór wózka, tyle tych modeli, że ciężko się zdecydować 😁

Kawał bobasa już 🤗 ja właśnie muszę zrobić chyba sobie listę co kupić trzeba.... I ile czego.... Bo niby tego czasu jest dużo a jednak to już luty;(

legusta, Monika.a lubią tę wiadomość

• legusta Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2024, 17:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bożena wrote:
    Kawał bobasa już 🤗 ja właśnie muszę zrobić chyba sobie listę co kupić trzeba.... I ile czego.... Bo niby tego czasu jest dużo a jednak to już luty;(
    Ja sie zbieram do zrobienia listy juz z dwa tygodnie, moze jutro sie zmobilizuje 😂

Synek ❤️ 05.2024
    Synek ❤️ 06.2022
  • legusta Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2024, 17:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bożena wrote:
    Jejuś to idziesz pełną parą:) ja przy Gabim miałam 2 butelki później jak już się okazało że nie lubi moich cycków to dokupiłem dwie żeby wiesz, tak w razie czego na noc mieć do podania bez mycia i sterylizacji :) a i nam pasowało lovi także teraz też kupię loviego :) ale ja to jestem jeszcze trochę w lesie .....
    Ja tez kupie 2 szt butelek i 2 szt smoczkow, wiecej uwazam bezsensu, w kazdej chwili mozna w sklepie kupic :)
    My najpierw uzywalismy butelki neno (ze wzgledu ze tej firmy laktator mialam), ale ciezko bylo dokupic zamienne "smoczki" i potem przeszlismy na butelki lovi, pewnie tez postawie na ta firme teraz ;)
    Za to smoczki lovi mega nam sie nie sprawdzily jak synek byl malutki (mega odbijaly sie na buzce, za mocny odruch ssania) i neurologopeda nam sprawdzala ze do buzki bardziej pasuja philips avent :)

KiNiAW, Patrycja_Pata lubią tę wiadomość

Synek ❤️ 05.2024
    Synek ❤️ 06.2022
  • Bożena Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2024, 20:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    legusta wrote:
    Ja tez kupie 2 szt butelek i 2 szt smoczkow, wiecej uwazam bezsensu, w kazdej chwili mozna w sklepie kupic :)
    My najpierw uzywalismy butelki neno (ze wzgledu ze tej firmy laktator mialam), ale ciezko bylo dokupic zamienne "smoczki" i potem przeszlismy na butelki lovi, pewnie tez postawie na ta firme teraz ;)
    Za to smoczki lovi mega nam sie nie sprawdzily jak synek byl malutki (mega odbijaly sie na buzce, za mocny odruch ssania) i neurologopeda nam sprawdzala ze do buzki bardziej pasuja philips avent :)

O widzisz, u nas smoczki też miałam z lovi i były idealne. Butelkę dostałam jedna z Avent to nie podeszła młodemu:/ ale to zależy od preferencji dziecka :) jednemu pasuje to innemu tamto :)

legusta lubi tę wiadomość

• Bożena Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2024, 20:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny to pytanie bardziej do mam, ostatnio w aptece jak kupowałam peleton leków, pani poleciła mi żeby zapoznać się z tematem baniek bezogniowych, czy któraś z mam stawia, używa jakie są wasze opinie?? Ja pamiętam banki ale te ogniowe jak mała byłam, zawsze tata mi stawiał i pomagało bez leków praktycznie....

• legusta Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2024, 21:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bożena wrote:
    Dziewczyny to pytanie bardziej do mam, ostatnio w aptece jak kupowałam peleton leków, pani poleciła mi żeby zapoznać się z tematem baniek bezogniowych, czy któraś z mam stawia, używa jakie są wasze opinie?? Ja pamiętam banki ale te ogniowe jak mała byłam, zawsze tata mi stawiał i pomagało bez leków praktycznie....
    Ja i mój brat wychowaliśmy się na takich, mama właśnie nam takie stawiała jak byliśmy mali :) właśnie te bezogniowe

Synek ❤️ 05.2024
    Synek ❤️ 06.2022
  • Bożena Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2024, 21:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    legusta wrote:
    Ja i mój brat wychowaliśmy się na takich, mama właśnie nam takie stawiała jak byliśmy mali :) właśnie te bezogniowe

I pomagały prawda? Grubo się zastanawiam czy nie kupić dla syna, zaraz drugi się urodzi to szpital będzie jak przyjdzie wrzesień :( chyba ze Gabriel nie będzie tyle chorował.... Ale zawsze ryzyko jakieś jest. 🤷

• legusta Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2024, 22:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bożena wrote:
    I pomagały prawda? Grubo się zastanawiam czy nie kupić dla syna, zaraz drugi się urodzi to szpital będzie jak przyjdzie wrzesień :( chyba ze Gabriel nie będzie tyle chorował.... Ale zawsze ryzyko jakieś jest. 🤷
    Tak, pomagały :)
    Nawet czasami teraz bratu stawia, 2-3 dni i mega poprawa. Tylko to chyba też trzeba umieć stawiać żeby nie zrobić szkody :)

Synek ❤️ 05.2024
    Synek ❤️ 06.2022
  • Aguśka Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2024, 23:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak założycie kartę Rossman to po któryms tygodniu dadzą pampersy za złotówkę i oliwkę 👍👍

Historia starań:
    - start 2018 r.
    - 03.2019 CP 💔
    - 09.2019 HSG - niedrożność w jednym jajowodzie :(
    - 11.2020 -> 1 IVF
    ~ 1 pęcherzyk dominujący, odroczono punkcję 😔
    - 12.2020 -> 2 IVF:
    ~ 1 zarodek, brak dzielącej się komóreczki 😔
    - 03.2021 -> 3 IVF
    ~ wszystkie komórki niedojrzałe 😔
    - 04.2021 kwalifikacja do 4 IVF
    ~ wszystkie komórki niedojrzałe 😔
    - 08.2023 - 5 IVF z KD
    ~ cykl sztuczny, transfer blastocysty 2.09.2023
    ~ 10dpt 259 mIU/ml; 12 dpt 700 mIU/ml
    ~ 20 dpt pęcherzyk ciążowy z ciałkiem żółtym
    ~ 31 dpt 💓 i zarodek 6,7 mm (6Hbd4)
    ~ 4,7 cm maluszek (11Hbd)
    - prenatalne i połowkowe OK; dziewczynka !
    ~ 24.05.24 -> 3390 g szczęścia
    - w zapasie ❄️ 2

AMH: 0,8.
    Wykryto: konflikt serologiczny, niski czynnik VII krzepliwości krwi (30%).

age.png
  • CinniMinni Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2024, 04:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odkupie kilka tabletek relanium lub cale opakowanie jesli Wam zostalo po staraniach ivf :) Priv ❤️

36 lat, amh 2, slabe nasienie.

1 IUI 10.02.2020 😒
    2 IUI 7.03.2020 😒

In vitro:
    1 procedura Maj 2020
    ET 05.2020 8A 😒
    FET 26.06. 4BA 😞
    FET 24.07 3BB 😞

2 procedura wrzesien 2020
    ET 14.10.2020 4AA 🍀💝
    5dpt beta 21
    7dpt beta 92
    9dpt beta 255
    12dpt beta 913
    15dpt beta 2924
    21dpt beta >10000 pęcherzyk na usg
    27 dpt jest serduszko❤️
    7.12.2020 test genetyczny Sanco 🍀
    zdrowy chłopiec🌲💙👶

❄❄4BA i 3BB

23.06.2021 synek na świecie ❤️
  • Desire87 Koleżanka

Wysłany: 6 lutego 2024, 06:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy zapisujecie się na wizytę do urofizjoterapelty, czy myślicie ze warto skorzystać z takich konsultacji przygotowując się do porodu?

• Sara10 Ekspertka

Wysłany: 6 lutego 2024, 07:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja chodzę regularnie. Mam nadzieję, że konsultacja u fizjoterapeuty pomoga mi przygotować się na poród siłami natury, choć warto pamiętać, że ponad 40% ciąż kończy się przez cięcie cesarskie. Ale chciałabym, po porodzie też szybko wrócić do formy, więc ja polecam wizytę u specjalisty ;)

Desire87 lubi tę wiadomość

• Gośka29 Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2024, 08:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Desire87 wrote:
    Dziewczyny czy zapisujecie się na wizytę do urofizjoterapelty, czy myślicie ze warto skorzystać z takich konsultacji przygotowując się do porodu?

Ja jeszcze nie byłam, wybieram się ale za miesiąc na pierwszą wizytę. Marzy mi się poród sn bez nacinania.

👩'91
    👨'86
    👦 03.05.2017
    👧 10.05.2024

DHEA-S 254,0 (95,8-511,7)
    AMH 4,79 ng/ml

08/09.2023 - 3 lata starań
    Po 3 latach starań
    10.09 - 14dpo ⏸️
    11.09 - 15dpo beta 310 mlU/ml, progesteron 31, 9 ng/ml
    13.09 - 17dpo beta 595 mlU/ml
    15.09 - wizyta, jest pęcherzyk ciążowy ❤️
    23.09 - 26dpo beta 11571 mlU/ml
    27.09 - crl 0.38 cm
    11.10 - 1,73 cm leniuszka, widoczne ❤️
    30.10 - wizyta, niewypał - trzeba wrócić do pierwszego lekarza 😒
    03.11 - crl 5,26 cm, zdjęcie USG 3D 💗
    29.11 - płeć wciąż nieznana
    20.12 - prawdopodobnie dziewczynka 💗
    15.01 - potwierdzona dziewczynka, 500 g, szyjka zamknięta 4 cm 💪
    14.02 - wizyta, ułożenie główkowe, bardzo ruchliwa 👧
    14.03 - 1636 g 👧, 💗146, ułożenie główkowe
    11.04 - 35+0 tc 2400 g 👧
    18.04 - 36+0 tc 2560 g, ułożenie główkowe, bardzo nisko

10.05. - 39+1 tc godzina 11, 3000g, 52 cm 👧❤️
  • Monika.a Ekspertka

Wysłany: 6 lutego 2024, 09:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Desire87 wrote:

Pierwszy raz poszłam, bo mój odcinek lędźwiowo- krzyżowy przy pracy siedzącej nie dawał żyć. Dla mnie bardzo fajnie. Oprócz właśnie rozluźnienia, dużo praktycznych informacji, jaki sprzęt się przyda w domu, zalecane ćwiczenia na rozciąganie itp itd w zależności co potrzeba idziemy na każdym do przodu. Jedynie cena, bo u Nas 200PLN za godz

• legusta Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2024, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika.a wrote:
    Pierwszy raz poszłam, bo mój odcinek lędźwiowo- krzyżowy przy pracy siedzącej nie dawał żyć. Dla mnie bardzo fajnie. Oprócz właśnie rozluźnienia, dużo praktycznych informacji, jaki sprzęt się przyda w domu, zalecane ćwiczenia na rozciąganie itp itd w zależności co potrzeba idziemy na każdym do przodu. Jedynie cena, bo u Nas 200PLN za godz

A czym się różni taka wizyta u urofizjoterapeuty od fizjoterapeuty?

W pierwszej jak i w tej ciąży chodzę do fizjo raz na jakiś czas (nie systematycznie) jak coś mi dolega. Ta moja fizjo jest też uro, ale oprócz sprawdzania napięć w brzuchu, rozejścia mięśnia to nie widziałam innych "dodatkowych" rzeczy podczas wizyty. Ja się do niej zapisuję na masaż dla kobiet w ciąży i w zależności co mi dolega - czy barki czy odcinek lędźwiowy to taki jest masaż. Nie ma strikte przygotowania do porodu. Zastanawiam się czy poszukać kogoś sprawdzonego do porodu, chociaż z drugiej strony pewnie masa filmików na youtubie :) dlatego cały czas się waham czy mi to potrzebne.

Synek ❤️ 05.2024
    Synek ❤️ 06.2022
  • Trzydziescisześć Przyjaciółka

Wysłany: 6 lutego 2024, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    legusta wrote:
    A czym się różni taka wizyta u urofizjoterapeuty od fizjoterapeuty?

W pierwszej jak i w tej ciąży chodzę do fizjo raz na jakiś czas (nie systematycznie) jak coś mi dolega. Ta moja fizjo jest też uro, ale oprócz sprawdzania napięć w brzuchu, rozejścia mięśnia to nie widziałam innych "dodatkowych" rzeczy podczas wizyty. Ja się do niej zapisuję na masaż dla kobiet w ciąży i w zależności co mi dolega - czy barki czy odcinek lędźwiowy to taki jest masaż. Nie ma strikte przygotowania do porodu. Zastanawiam się czy poszukać kogoś sprawdzonego do porodu, chociaż z drugiej strony pewnie masa filmików na youtubie :) dlatego cały czas się waham czy mi to potrzebne.
    Fizjoterapeuta uroginekologiczny może zajmować się blizna po cc, masażem wewnętrznym jak i zewnętrznym. Ja korzystałam wcześniej dla rozluźnienia więzadeł od środka przy bolesnych owulacjach, miesiączkach. Wydaje mi się, że to zupełnie inna specjalizacja niż fizjoterapeuta.

• Kadża Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2024, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie dziewczyny
    Co do wyprawki to mi w weekend ilufalo się odkupić ciuszki 0-6 od Polki więc się cieszę bo bardzo dużo i chyba nic nie muszę już dokupić.
    W niedzielę byłam do późnej nocy na balu karnawałowym z córką i znajomymi ( niestety w ost chwili mąż się dowiedział że jak nigdy pracuję w niedzielę :( ) i młoda cała uradowana bo dostała puchar za najlepszy kostium i zajęcie 1 go miejsca z innymi dwoma jeszcze dwoma księżniczkami ( wiecie taki plastikowy ale jej radość ogromna 🥰) a wczoraj mieliśmy spotkanie i niestety dziś nie dość że ze bardzo plecy bolą to jeszcze brzuch :( nie poszłam do pracy i jutro też raczej nie pójdę ( to praca fizyczna fakt że mało godzin ale chyba czas po woli przekazać koleżance pracę na jakiś czas …..)
    Poza tym mam kaszel a dziś gardło boli nawet dość mocno więc jutro do lekarza bo chyba domowe sposoby na kaszel nie pomogły a i widzę że gorzej zaczynam kaszleć.
    A tak to do przodu, z PL paczkę muszę zorganizować właśnie z rzeczami aptecznymi do szpitala dla mnie jakiś laktator ogarnąć więc już w sumie mało chyba że o czymś zapomniałam .
    Obecnie pisze matury próbne ( w Irlandii są jak by dwie mała i duża i syn w wieku 15 lat właśnie ma tą małą a za 2 lata bo nie chce jednej klasy dodatkowej robić i z 3 kl skacze do 5 będzie już duża matura tyle że mała się wlicza w duża 😉) syn dyktuje a ja pisze lub on na tablecie jedną ręką ( jak wspominałam połamał nam się na rowerze) pisze , teraz wlasnie irlandzki 🤦🏽‍♀️ no ale całe szczęście że to próbne ….
    Miłego dnia kochane życzę i zdrówka dla nas wszystkich.
    Jeśli któraś z Was ma wizytę to trzymam kciuki ✊🏼😉

KiNiAW, Patrycja_Pata lubią tę wiadomość

‹‹ 234 235 236 237 238 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

TOP 10 nowinek technologicznych w dziedzinie wspierania płodności, których nie możesz przegapić

Czy sztuczna inteligencja może wspierać płodność i zwiększać szanse na zajście w ciążę? Czy wirtualna rzeczywistość może być antidotum na problemy emocjonalne w trakcie przedłużających się starań o dziecko? Jak nowoczesne rozwiązania, aplikacje, gadżety mogą pomagać parom, które marzą o rodzicielstwie? Zebraliśmy dla Was 10 nowinek technologicznych, które mogą w znaczący sposób przybliżyć Was do spełnienia marzenia...

CZYTAJ WIĘCEJ

Naturalne sposoby łagodzenia bólu porodowego

Poród nierozerwalnie łączy się z bólem. Ten fakt wiele przyszłych mam napawa lękiem. Bez względu na to, czy rodzą po raz pierwszy czy po raz kolejny, wizja skurczy powoduje pytanie: czy dam radę? Co, jeśli nie wytrzymam? Na szczęście jest wiele łagodnych, niefarmakologicznych metod, które mogą pomóc oswoić porodowe bóle.

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników – objawy PCOS, leczenie podczas starania o dziecko

Zespół Policystycznych Jajników również znane jako PCOS lub Policystyczne Jajniki, to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Jakie są objawy PCOS? Jak wygląda proces diagnozy i leczenia? I najważniejsze jak PCOS wpływa na płodność i starania o dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ